Nyhetsbrev: Skriv inn din e-post og meld deg på

Søk på Tema

Klipp fra media

Smartest for kloden (FNs bærekraftsmål)

DN+ (meninger) | 17.10.2018

Kronikk av Per Espen Stoknes og Jørgen Randers (BI Senter for Grønn Vekst): Raskere økonomisk vekst kan fjerne fattigdom og gi bedre utdannelse og helse fortere enn før. Det samme kan kraftigere politisk innsats gjøre, men ingen av disse klarer å løfte verdens samlede bærekraft noe videre fra 2030 til 2050. Alle disse alternativene truer sivilisasjonens langsiktige stabilitet. Paradoksalt nok underminerer bærekraftsmålene da sin egen bærekraft. Men vi fant ett scenario som kan levere både på de fleste bærekraftsmålene og for kloden.

Absurd dyrt for fattige å spise seg mette

ABC nyheter (NTB) | 17.10.2018

To dagslønner må til for å lage et enkelt måltid i et fattig og krigsherjet land. I USA trengs bare 0,6 prosent av en gjennomsnittlig dagslønn.

En ny sentrum/venstre-regjering bør ha andre mål for bistanden enn hvor mye penger den skal bruke

Aftenposten (meninger) | 17.10.2018

Kommentar av Andreas C. Halse: Vaksinering, jenters utdanning, reduksjon av fattigdom og ikke minst å redusere forskjellene, bør være åpenbare prioriteringer for utviklingspolitikken. Man bør imidlertid også ta innover seg at mer penger kan gjøre forskjellene større. Det er ikke vanlige folk som tjener på en konkurranse i luksusvaner.

Listhaug: - Hareide må sjøl stå til ansvar (globalt ansvar)

Dagbladet | 17.10.2018

- Det vitner om en grunnleggende dårlig samvittighet at det implisitt er vår skyld at de har det ille andre steder i verden. Men det handler ikke om oss, men hvordan disse landene styres, og hvordan politiske ledere beriker seg på bekostning av sine innbyggere. Vi ser også at våre bistandsmidler opp gjennom historien har blitt brukt til dette.

Retten til familieplanlegging (reproduktive rettigheter)

Vårt Land (verdidebatt) | 17.10.2018

Kommentar av Dr. Natalia Kanem (undergeneralsekretær i FN og direktør i FNs befolkningsfond - UNFPA) og  utviklingsminister Nikolai Astrup (H): I utviklingsland mangler 214 millioner kvinner, som ikke ønsker å bli gravide, tilgang til god prevensjon. Å gi disse kvinnene muligheten til selv å velge om og når de vil bli gravide, vil gjøre flere i stand til å få en utdannelse, en jobb, og å investere mer i de barna de velger å få; i helsen til barna og utdannelsen deres. Dette ville komme kvinner og familier til gode, og også starte en god sirkel av positiv utvikling for mange land.

Søreide tok ikke opp menneskerettigheter med Kinas president

VG (NTB) | 17.10.2018

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tok opp menneskerettigheter i politiske samtaler i Kina, men ikke under selve møtet med president Xi Jinping.

Kinesisk UD-topp: «Vi vil ikke akseptere at vestlige land prøver å belære Kina.»

Aftenposten | 17.10.2018

Menneskerettighetene ble ikke et tema da kong Harald og president Xi Jinping møttes i Beijing på tirsdag.

Kina bør presses hardere

Aftenposten (meninger) | 17.10.2018

Lederkommentar: USAs underminering av det globale frihandelsregimet har gjort Kina til en naturlig alliert for alle som vil redde det. Dessuten sies det ofte at et godt forhold til Kina, er en forutsetning for å bedre menneskerettighetssituasjonen. Kun da kan man snakke med kineserne om menneskerettigheter, noe som er et punkt på programmet for de fleste offisielle besøk i landet, også det norske statsbesøket nå. Spørsmålet er likevel om slik «dialog» blir noe annet enn et fikenblad, en øvelse som skal få de vestlige lederne til å føle seg bedre, men som ikke har noen positive konsekvenser for de undertrykte i Kina.

Kinas utanriksdepartement ber norske journalistar opne augo

NRK nyheter | 17.10.2018

Utanriksminister Søreide var nøgd med menneskerettsdialogen etter møte Kinas president. Utanfor møtelokala vart norske journalistar oppmoda til å ikkje sjå seg blind på menneskerettar.

Trumps handelskrig gir boost til norsk-kinesisk frihandelsavtale

ABC nyheter (NTB) | 17.10.2018

Kina ivrer ekstra etter å lande en frihandelsavtale med Norge i lys av den bitre handelskrigen med USA. – Det kan bidra med litt varme, sier kinesisk UD-topp.

Kinesisk UD fikk nok: - Dere er besatt av menneskerettigheter

Dagbladet | 17.10.2018

Menneskerettigheter var tema i møtene i Folkets store hall i dag, men ikke i møtet med president Xi. For kinesisk UD ble det uansett litt mye.

Xi Jinping takket ja til Kong Haralds invitasjon

NRK nyheter | 17.10.2018

– Gjennom dette besøket fornyer vi det tradisjonsrike vennskapet mellom våre to land. Det sa Kinas president Xi Jinping da han møtte kongeparet i Beijing i dag. Kong Harald benyttet anledningen til å invitere Kinas president til Norge – og fikk ja.

Kalle Moene blander forskning og politikk

DN+ (meninger) | 17.10.2018

Debatt av Bård Glad Pedersen (informasjonsdirektør i Equinor): Moene har helt rett i at forskning har bidratt til å få frem viktig kunnskap om det som kalles ressursforbannelsen, at naturressurser kan gi svakere økonomisk utvikling i land med dårlig styresett. Men forskningen Moene viser til gir ikke svar på om selskaper kan spille en positiv rolle gjennom måten de opererer på.

Slurv med bærekraft

DN+ (meninger) | 17.10.2018

Kommentar av Bente E. Engesland (administrerende direktør, BCW) og Kristian R. Andersen (partner, The Governance Group): En fersk analyse av 100 børsnoterte selskaper viser at mange slurver med bærekraftsinformasjon.

Ensidig karikatur av forsvarsindustrien

Dagbladet (meninger) | 17.10.2018

Debatt av Endre Lunde (kommunikasjonsdirektør i Nammo): Dag Hoel graver 10. oktober dypt i historiebøkene for å forsette sin paradoksalt nok historieløse karikatur av Nammo og norsk forsvarsindustri. I tillegg til å påstå at norske deler inngår i våpensystemer som brukes til å begå krigsforbrytelser i Jemen, noe som vanskelig kan forstås annerledes enn at han mener disse våpnene med hensikt skal ha blitt brukt til å angripe sivile mål (noe det ikke finnes noen bevis for), så fortsetter han å hevde at hensynet til arbeidsplasser og økonomi alltid går foran i eksportspørsmål.

Klimaet og optimistenes fallitt

Aftenposten (meninger) | 17.10.2018

Debatt av Arne Johan Vetlesen (professor i filosofi, Universitetet i Oslo): Angrepet på «pessimisme» i klimadebatten er dårlig tenkt og livsfarlig i praksis.

For smått, for seint?

Klassekampen+ | 17.10.2018

Kommentar av Rune Skarstein (tidlegare førsteamanuensis ved NTNU): Det er innhaldet (opphopinga) av CO2 i atmosfæren, ikkje dei årlege netto utsleppa i seg sjølv, som skaper temperaturstiginga. Politikarane sine stadige utsegn om at «vi» er på rett veg ved at «utsleppa går ned» (som regel usant), er derfor villeiande. Same kor «reduserte» dei positive netto utsleppa blir, bidreg dei til auka opphoping av CO2 i atmosfæren og dermed til framtidig temperaturauke. 

Vi har visst om klimaendringene i 30 år. Derfor er så lite gjort

Dagbladet | 17.10.2018

- Jeg ble ganske frustrert da jeg så at den gammeldagse klimakommunikasjonen gang på gang falt i psykologiske fallgruver. Da bestemte jeg meg for å gjøre en gjennomgang av all forskningen på feltet, sier Stoknes i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger».

SV til knallhardt klimaangrep på Senterpartiet

Nationen+ | 17.10.2018

Partiene på venstresiden kan brake sammen om klima hvis det blir regjeringsskifte. SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener Sp gang på gang viser at de ikke tar klimaansvar.

Trump truer mellomamerikanske land med bistandskutt (migrasjon)

Aftenposten | 17.10.2018

USAs president Donald Trump har informert Honduras, Guatemala og El Salvador om at de kan vente seg kutt i bistanden om de lar innbyggerne komme til USA.

Afrikas framtid, vårt mareritt?

Klassekampen+ (meninger) | 17.10.2018

Kronikk av Maren Sæbø: Det er ikke naturgitt at Afrikas demografiske overgang truer Europa. Først og fremst forandrer den Afrika. Og det er også der man kan være med å påvirke utfallet av endringene. Men da må vi evne å se bortenfor Middelhavet.

Listhaug avviser at Frp har annenrangs verdier (flyktninger)

VG (NTB) | 17.10.2018

 

– Hvis du vil ha færrest mulig asylsøkere og flyktninger for å hjelpe flest mulig mennesker, da er du ond. Men åpner du grensene og får flest mulig hit til Norge, da er du god. For meg er det helt snudd på hodet. 

Mislykket integrering vil svekke tilliten

Dagbladet (meninger) | 17.10.2018

Kommentar av  Lars Kolbeinstveit (filosof i Civita): Kompleksiteten i det norske samfunnet må vi ta høyde for når vi diskuterer innvandring, integrering og tillit.

Samtykker de som tier?

Dagsavisen (nye meninger) | 17.10.2018

Kommentar av Pål Hadler: Palestinske barn helt ned i tolvårsalderen blir arrestert og bortført til avhør og mishandling av israelske soldater i kamputstyr. Våre folkevalgte er øredøvende tause.

– Krigen i Syria ebber ut. Nå kommer farlige konflikter

ABC nyheter | 17.10.2018

– Utenlandske interesser vil nå skape nye konflikter i Syria. Den farligste kan bli mellom Russland og USA - muliggjort av kurdernes samarbeid med USA.

Republikaner om journalist-drapet: Vil «sanksjonere helvetet ut av Saudi-Arabia»

VG | 17.10.2018

Den konservative republikaneren Lindsey Graham vil «sanksjonere helvetet ut av Saudi-Arabia», og beskylder kronprins Mohammed bin Salman for å ha beordret drap på Jamal Khashoggi.

Saudi-Arabias konsulat gjennomsøkt: - Vi fant bevis på at Khashoggi ble drept der

Aftenposten | 17.10.2018

- Det er funnet bevis for at journalist Jamal Khashoggi ble drept i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, sier en høytstående tyrkisk tjenestemann til AP.

Trump kritiserer den raske fordømmelsen av Saudi-Arabia

NRK nyheter | 17.10.2018

USAs president Donald Trump mener man skal være forsiktige med å anklage Saudi-Arabia for å stå bak forsvinningen av Jamal Khashoggi før det er bevist, og trekker paralleller til Brett Kavanaugh-saken.

G7 ønsker granskning av Khashoggi-saken

ABC nyheter (NTB) | 17.10.2018

Utenriksministrene i G7 krever en grundig granskning av forsvinningen av journalisten Jamal Khashoggi, som forsvant i Tyrkia for over to uker siden.

Pompeo: Saudi-Arabia vil stille skyldige i Khashoggi-saken til ansvar

ABC nyheter (NTB) | 17.10.2018

USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Saudi-Arabia ønsker alle fakta på bordet i forbindelse med Jamal Khashoggis forsvinning.