Klipp fra media

Nå har kineserne passert russerne og flere europeiske land. De lever lenger og er rikere.

Aftenposten | 16.12.2017

Vesten frykter alliansen mellom Russland og Kina. Men nå snus alt på hodet for russerne og flere øst-europeiske land. Kineserne lever lenger og har mer penger.

Trump beundrer Stoltenberg- og Xi, Erdogan og Putin

Aftenposten | 16.12.2017

Jens Stoltenberg tilhører en eksklusiv gruppe av verdens mektigste menn som USAs president Donald Trump har respekt for. Det kommer frem i en større artikkel i The Washington Post torsdag.

Kampen mot «globalistene»

VG (meninger) | 16.12.2017

Kommentar av John Færseth (forfatter): Den Nordiske Motstandsbevegelsens nettsted «Frihetskamp» fremstår ved første øyekast som en illeluktende bukett av utfall mot jøder, «kulturmarxister», «homolobby» og andre som forsøker å ødelegge det hvite, homogene Norge. Samtidig er det også en rekke artikler, mange av dem publisert under rubrikken «Verdensanskuelse», der vi kan lese at det pågår et storstilt program for å bytte ut befolkningen i Europa og vesten, støttet av NGO-organisasjoner og venstrepartier. Hensikten er å rive ned nasjonalstatene, samtidig som den organiserte homobevegelsen skal rive ned tradisjonelle verdier.

Universalismen som politisk paradigmeskift

Resett (meninger) | 16.12.2017

Kommentar av Geir Ivar Jørgensen: Fra hver sin vinkel peker Christian Anton Smedshaug og Terje Tvedt mot den «universalisme» som har rullet over verden siden midten av 80-tallet. Den som har fått flere benevnelser, bl.a. «nyliberalisme» og «nykonservatisme». 

Støre er også påvirket av historien (det internasjonale gjennombruddet)

Aftenposten (meninger) | 16.12.2017

Kronikk av Terje Tvedt (professor): Ved å omdefinere denne Norgeshistorien til forfatterens «meninger», faller verden tilbake på plass for ham. Da er det hans «universelle» og rette oppfatninger, mot mine «gale» oppfatninger. Det er denne tenkemåten som gjør at hans arbeid både for menneskerettighetene (om det er i Libya eller Egypt) og sosial rettferdighet (i Norge) ikke kan lykkes, og at han ikke har vært i stand til å definere fellesverdiene for det nye, multikulturelle samfunnet han har fremmet.

Først jublet de, deretter mistet de støtten

Vårt Land | 16.12.2017

Da regjeringen i fjor flyttet penger fra bistandspotten til flyktninger i Norge, mistet flere prosjekter støtten. I Guatemala ble også langsiktige kontrakter vraket.

En flau bris for havvind

Dagbladet (meninger) | 16.12.2017

Lederkommentar: Hvis vi skal lykkes med å oppnå målene i Parisavtalen må den globale energimiksen domineres av fornybare energikilder. Olje, kull og gass må fases ut, mens sol, vann og vind må inn. Klarer vi ikke det koker vi kloden. Det betyr slutten på mye av livet slik vi kjenner det for en rekke arter og mennesker rundt om på planeten. En slik erkjennelse skaper problemer for et land som Norge. Ikke bare tjener vi oss søkkrike på olja – vi har også blant de beste forutsetningene for å levere nye teknologiske løsninger i fornybar sektor, særlig innen vann og vind. Det er en vond skvis for norske politikere. Ikke vil de strupe inntjeningen fra det svarte gullet, ikke vil de gå glipp av det grønne.

Statkraft skal lage biodrivstoff av norske trestokker

Aftenposten (NTB) | 16.12.2017

Statkraft setter i gang bygging av et anlegg til 500 millioner kroner som skal produsere biodrivstoff av norsk tømmer. – Fantastisk, sier Skogeierforbundet.

Griper inn i Niger (flyktninger)

Klassekampen | 16.12.2017

Italienske soldater skal til hjertet av Sahara-ørkenen for stanse flyktningstrømmen.

Aps Listhaug-spøkelse

VG (meninger) | 16.12.2017

Kommentar av Hanne Skartveit: Når Støre og andre ledende Ap-politikere har malt Listhaug-spøkelset på veggen, har de også undergravet sine egne argumenter for en streng, rettferdig og human asylpolitikk – og styrket den fløyen i Ap som ønsker en oppmykning. Dermed kan det bli denne linjen som vinner frem når Ap nå setter ned et utvalg som skal gå gjennom partiets politikk på dette feltet.

Ap: – Listhaug trenerer saken om oktoberbarna

Dagsavisen (NTB) | 16.12.2017

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) bruker alle muligheter til å trenere saken om oktoberbarna, mener Stein Erik Lauvås i Arbeiderpartiet.

Her er Listhaugs «oktoberbarn»-løsning

NRK nyheter | 16.12.2017

Sylvi Listhaug (Frp) mener Stortinget helhjertet slutter opp om hennes forslag til håndtering av asylsøknadene til de såkalte «oktoberbarna». SV og Ap ber henne glemme full støtte derfra.

Som man roper i innvandringsskogen, får man svar

Aftenposten (meninger) | 16.12.2017

Kommentar av Andreas Slettholm: Det er ikke første gang folk viser betydelig større motvilje mot muslimer enn mot innvandrere. For eksempel stilte SSB naboskapsspørsmålet fire ganger i samme verdiundersøkelse på 90- og 00-tallet. Jevnt over var to-tre ganger så mange skeptiske til muslimer som innvandrere. Sist, i 2008, var andelen henholdsvis 13 og 6 prosent. Det er altså god grunn til å anta at HL-undersøkelsen indikerer for stor muslimskepsis.

Lei av fortellingen om muslimer som «noe skummelt»

Dagens Næringsliv+ (magasinet) | 16.12.2017

Portrettet: Bushra Ishaq gikk fra å være en vanlig medisinstudent til å bli rikskjent på grunn av sin kamp mot forestillingene om at muslimer er skumle.

Mot nok en gledesløs jul i Sør-Sudan

ABC nyheter (NTB) | 16.12.2017

Sørsudanerne går sin femte jul preget av sult, vold og desperasjon i møte. Barna rammes spesielt hardt, advarer UNICEF.

Zuma tar et skritt til side. Her er kandidatene som kan bli Sør-Afrikas neste president.

Aftenposten | 16.12.2017

I løpet av de neste dagene skal det velges ny leder i regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika. Det kan bli Jacob Zumas ekskone.

Norge innfører restriktive tiltak mot Venezuela

Dagens Næringsliv (NTB) | 16.12.2017

Regjeringen innførte fredag restriktive tiltak mot Venezuela som en reaksjon på utviklingen i landet.

Rahul Gandhi bringer familiedynastiet videre

ABC nyheter (NTB) | 16.12.2017

Rahul Gandhi overtok lørdag som leder for Kongresspartiet i India og bringer med det familiedynastiet videre.

Terrorforsker: – Bin Ladens sønn blir trolig ny al-Qaida leder

ABC nyheter | 16.12.2017

– Al-Qaida har vært for svake til å gjennomføre terror i Vesten de siste årene. Men de kan bli største trusselen mot den vestlige verden på sikt, ifølge forsker.

Flere hundre protesterte mot Trumps Jerusalem-beslutning

Dagsavisen (NTB) | 16.12.2017

– Donald Trumps beslutning om å flytte USAs ambassade til Jerusalem vil føre til at Midtøsten-debatten får en ny, religiøs dimensjon, mener SVs Petter Eide.

Over 600 norske kunstnere i opprop mot Trumps Jerusalem

Dagsavisen | 16.12.2017

Henriette Steenstrup, Frank Kjosås, Unni Wilhelmsen og over 600 andre skriver under på norsk kunsteropprop mot Donald Trumps Jerusalem-erklæring.

WTO må ut av landbruket

Nationen (meninger) | 15.12.2017

Kronikk av Aksel Nærstad (styremedlem i Handelskampanjen og internasjonal koordinator for More and Better Network): Den ellevte ministerkonferansen i Verdens handelsorganisasjon, WTO, ble avsluttet i Buenos Aires i Argentina onsdag kveld denne uken. Det er mange forhold som burde tilsi at det skulle ha blitt fattet vedtak knyttet til landbruk og matproduksjon for å utrydde sult og ekstrem fattigdom, men det skjedde ikke. Tvert imot blir et handelsregelverk som bidrar til sult og fattigdom, videreført.

Store, digitale skattehull må tettes

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 15.12.2017

Kommentar av Harald Brandsås (fagdirektør i Revisorforeningen): Skattereglene er laget for fysiske varer, ikke digitale tjenester og immaterielle rettigheter. En global skatterevolusjon må komme.

Investor om Oljefondets klimaoppdrag: – Ikke gjennomførbart

NRK nyheter | 15.12.2017

Oljefondet skal nå forsøke å sette en pris på risikoen ved å investere i klimafiendtlige selskaper. – Jeg har store problemer med å se hvordan de skal klare å gjennomføre det i praksis, sier investor Jan Petter Sissener.

Kullsorte norske sparepenger

Dagsavisen (nye meninger) | 15.12.2017

Kommentar av Else Hendel (WWF Norge): Klimafinansiering var hovedtemaet da toårsdagen til Paris-avtalen ble feiret denne uka. Tunge finansaktører som Verdensbanken og flere statlige og private fond benyttet anledningen til å vise hvordan de følger opp avtalen. Erna Solberg lanserte at Statens pensjonsfond utland skal bidra til bedre integrering av klimarisiko i langsiktig kapitalforvaltning. Det er et paradoks at fondet samtidig er investert i selskaper som bygger nye kullkraftverk.

Den norske selvgodhet

NRK ytring | 15.12.2017

Debatt av Mikael Bergius (stipendiat, NMBU), Jill Tove Buseth (stipendiat, NMBU), Tor A. Benjaminsen (professor, NMBU) og Mats Widgren (professor, Stockholms universitet): Norsk og skandinavisk bedriftskultur blir sett opp til på grunn av sin ansvarlighet i forhold til «andre beilere» som står i kø for å komme seg til Afrika, skriver Eivind Fjeldstad fra Norwegian African Business Association og Erling Ølstad fra Mestergrønn i en Ytring 5. desember. Skandinaviske aktører anses nærmest som å ha en iboende «godhet» som gjør investeringene deres mer rettferdige. Dette føyer seg inn i en skjønnmaling av skandinavisk kapital som ikke reflekterer virkeligheten.

Klimautslippene faller – kraftigst nedgang fra veitrafikken

ABC nyheter (NTB) | 15.12.2017

Klimagassutslippene har gått ned med 6 prosent siden toppåret 2007, ifølge SSB. Regjeringspartiene skryter av at avgiftspolitikken virker, men får refs av SV.

EU krangler om flyktninger: – Det Orban gjør her, er en skam

VG | 15.12.2017

EUs ledere langer ut mot hverandre i diskusjon om kvoteflyktninger. Land i øst anklages for å ikke dra sin del av lasset.

EUs ledere i tottene på hverandre om asylreform

Dagens Næringsliv (NTB) | 15.12.2017

EUs president Donald Tusk kaller forslaget om obligatoriske asylkvoter splittende og ineffektivt. Utspillet har utløst en ordkrig av de helt sjeldne i Brussel.

EUs usynlige migrantmur

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 15.12.2017

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Det er enklere for EU å bli enig om å holde migrantene borte enn å ta seg av dem som er kommet.