Klipp fra media

USA kan forbli verdens overlegne supermakt

Aftenposten (meninger) | 23.02.2019

Kommentar av Øystein K. Langberg: Det er åpenbart at Kina allerede utfordrer vestlige selskaper og land på en rekke områder. Samtidig har USA et politisk system i dyp krise, fallende levealder og raskt økende økonomiske forskjeller. Under Donald Trump, men også under Barack Obama, har landet vist seg fra en mer innadvendt side. Gamle allianser nedprioriteres. Slik det ser ut nå, står USA i fare for å spenne ben på seg selv. Kanskje er det en like stor trussel mot landets hegemoni som Kina.

De rike blir rikere. Dette er kapitalismens bidrag.

Aftenposten (meninger) | 23.02.2019

Vegard Holtås (19), Rød Ungdom, Bergen, og Syver Kleve Kolstad (14), Rød Ungdom, Nesodden, på Si;D: Kapitalismen har gitt oss ufrihet, forskjeller, fattigdom og en miljøkatastrofe.

Amazon i USA: Har betalt null dollar i skatt de siste to årene

E24 | 23.02.2019

President Donald Trump er lite fornøyd med situasjonen, men ifølge en tenketank er det hans skattereform som gjør det mulig for selskapet å «snike seg unna». 

Sannheten om Big Oil

Klassekampen+ (meninger) | 23.02.2019

Kronikk av Dag Seierstad (rådgiver for SVs stortingsgruppe og medlem av fagrådet til ATTAC): «Sannheten om Big Oil og klimaendringen» var 9. februar hovedoppslaget i det britiske uketidsskriftet The Economist. Tidsskriftet er det ypperste uttrykket for kapitalkreftenes tenkemåte i Europa – denne gang med et knusende slakt av oljeindustriens totale mangel på en forsvarlig klimapolitikk. The Economist bruker Exxonmobil, den største giganten blant verdens petroleumsgiganter, som utgangspunkt for en sylskarp lederartikkel og en nådeløs redaksjonell dekning. Det viser seg at Exxonmobil står fram i verden nøyaktig slik som Equinor/Statoil står fram i Norge.

Hetebølger rammer ulikt

DN+ (meninger) | 23.02.2019

Kommentar av Jana Sillmann (forskningsleder ved Cicero) og Sebastian Sippel (forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi, Nibio): Klimaendringene gir flere ekstreme hetebølger. Fattige land rammes hardere, og innbyggerne der er sårbare. Økonomisk utvikling er en av løsningene.

Klimaendringene spiser av Danmark: – Det er en kamp mot tiden

DN+ (magasinet) | 23.02.2019

Hus som slukes av bølgene. Et fyr som er i ferd med å stupe 60 meter rett ned i havet. Klimaendringene er også kommet til Danmark.

Amerikanernes politiske stjerneskudd vil kutte alle klimautslipp fra landbruket

Nationen+ | 23.02.2019

Nullutslippslandbruk står sentralt i den amerikanske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez' plan om en «Green New Deal».

Når Ap vakler, må Høyre stå støtt (olje/klima)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 23.02.2019

Kommentar av Aleksander Stokkebø (H): Arbeiderpartiet har den siste tiden måtte tåle kritikk for å skape usikkerhet rundt rammebetingelsene til vår største næring. Hege Haukedal Liadal svarte i Aftenbladet med å be sine meningsmotstandere «slutte å sutre» og «gnåle». Jeg kan forsikre henne om at Høyre ikke vil slutte å kjempe for arbeidsplassene langs kysten. Hver gang Ap eller andre skaper usikkerhet, kommer vi til å svare med å stå opp for oljå.

Angret den første gangen hun tok av hijaben – så prøvde hun igjen

NRK nyheter | 23.02.2019

– Jeg skammet meg og var redd. Jeg skjulte meg bak solbriller. Det var en merkelig følelse å gå uten hijab, men det var også godt, sier Büşra Cebeci. Men faren kuttet kontakten.

Noen Oslo-bydeler bør ikke bosette flyktninger

Aftenposten (meninger) | 23.02.2019

Lederkommentar: Også Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg har gitt sin tilslutning til at flyktninger ikke skal bosettes i områder med store levekårsutfordringer. Det er et enkelt og greit prinsipp, all den tid det er krevende å få til integrering av nyankomne flyktninger i det norske samfunnet. I områder med store levekårsutfordringer bør innsatsen konsentreres rundt disse.

Ny rapport om radikalisering: Går etter sårbare gutter. Jentene finner andre veier inn til terrorgrupper.

Aftenposten | 23.02.2019

Færre jenter enn gutter blir med i terrorgrupper, men ny rapport viser at jentene som blir med, er mer aktive i egen radikaliseringsprosess.

Jihadist-bruder uten hjemland

DN+ (meninger) | 23.02.2019

Kommentar av Mah-Rukh Ali (kommunikasjons- og samfunnssjef i Care Norge og forfatter. Som spaltist i DN skriver hun på egne vegne): Kvinner ble brukt i IS-propaganda da kalifatet vokste. Nå blir kvinner utnyttet for å vinne sympati.

Trumps arabiske fred

Vårt Land (verdidebatt) | 23.02.2019

Kommentar av Erling Rimehaug: Trump vil at Israel og araberne skal slutte fred over hodet på palestinerne. Det prøvde USA for 40 år siden også.

Dragkamp om Midtøsten

Klassekampen+ | 23.02.2019

– Kina og Russland er sammen blitt en avgjørende maktfaktor i Midtøsten. Og den makten vil øke i tida framover, sier egyptisk professor.

IS-krigere flykter til Irak – sivile etterlates i ruiner strødd med lik

VG | 23.02.2019

Sivile som unnslipper det siste IS-området forteller at gatene er fulle av lik. Samtidig sniker IS-krigere seg over grensen fra Syria, og inn i Irak.

Stopper nødhjelp, bank frykter kirke­penger blir terror­støtte

Vårt Land+ | 23.02.2019

Foreningen har støttet en menighet i Syria i 22 år. Nå nekter Danske Bank den å sende innsamlede penger til landet, og snart sier banken opp kundeforholdet.

IAEA: Iran etterlever atomavtalen

Nettavisen (NTB) | 23.02.2019

Iran etterlever sin del av atomavtalen, slår Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fast i sin siste kvartalsrapport.

Eksplosjoner i Nigeria på valgdagen

VG (NTB) | 23.02.2019

Valglokalene har åpnet, bare timer etter at lyden av en rekke kraftige bombeeksplosjoner preget Maiduguri, hovedstaden i den urolige delstaten Borno nordøst i Nigeria.

Grep makten i 1989 – nå erklærer han nasjonal unntakstilstand i Sudan

Aftenposten | 23.02.2019

Sudans president Omar al-Bashir oppløser regjeringen og erklærer nasjonal unntakstilstand i ett år.

USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela

ABC nyheter (NTB) | 23.02.2019

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton avlyser en reise til Sør-Korea i forkant av neste ukes toppmøte mellom USA og Nord-Korea.

Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia

ABC nyheter (NTB) | 23.02.2019

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido sier militæret i Venezuela hjalp ham å bryte utreiseforbudet, så han kunne krysse grensa til Colombia fredag.

Venezuela-konflikten trappes opp: Regjeringen stenger grenseoverganger til Colombia

DN (NTB) | 23.02.2019

Venezuela har delvis stengt grenseovergangene til Colombia i forkant av opposisjonens planer om å få amerikanske hjelpeforsyninger inn i landet.

To drept av venezuelanske soldater i sammenstøt om nødhjelp

Aftenposten (NTB) | 23.02.2019

To personer er drept og minst 15 er såret i sammenstøt mellom landsbyboere og regjeringssoldater i Venezuela, ifølge en menneskerettighetsgruppe.

Mens de venter på Guaidó

Vårt Land+ | 23.02.2019

Ledward Fernandez i Caritas har et lager med nødhjelpsforsyninger i Colombia. Han venter på Venezuelas opposisjonsleder.

Rapport: Folkehelsen i Venezuela kan bli satt 20 år tilbake

NRK nyheter | 23.02.2019

Den humanitære krisen i Venezuela har ført til en økning av potensielt dødelige sykdommer som malaria og dengue, viser en ny rapport.

FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold

ABC nyheter (NTB) | 23.02.2019

Generalsekretær António Guterres i FN har i møte med Venezuelas utenriksminister fredag bedt landets myndigheter ikke bruke dødelig kraft mot demonstranter.

Hett på grensa

Klassekampen+ | 23.02.2019

Avhoppere og Amnesty øker presset på Venezuela før dagens nødhjelpsbatalje på Colombia-grensa.

Ei global rørsle mot globalisering

Dag og Tid+ (meninger) | 22.02.2019

Kommentar av Per Anders Todal: Startskotet for antiglobaliseringsrørsla var ein leiarartikkel i den franske månadsavisa Le Monde Diplomatique i desember 1997.

Når aksane kryssar seg (globaliseringer)

Dag og Tid+ | 22.02.2019

I 20 år var kampen mot globalisering ei venstresidesak. Så enkelt er det ikkje lenger. Kampen mot overnasjonalitet, finansmakt og økonomisk liberalisme har hatt mange andlet dei siste 20 åra. Sinte demonstrantar, jordlause bønder, meritterte økonomiprofessorar, svartkledde anarkistar, milde miljøvernarar, marginale kommunistar og trauste fagforeiningsfolk har vore blant deltakarane. Men trass i mangfaldet: Sidan starten seint i 1990-åra har globaliseringsmotstand i all hovudsak vore ei sak for folk som stod til venstre politisk.

Kamp mot klokka

Klassekampen+ | 22.02.2019

USA og Kina er bare ei uke unna fristen for å komme til enighet om handelsvilkår. På kinesisk side presser svak vekst og økt toll økonomien. I går startet USA og Kina nye forhandlingsrunder i Washington om handelsregimet mellom landene, etter at verdens to største økonomible enige om en 90-dagers våpenhvile i handelskrigen i Argentina i fjor.