Klipp fra media

Donald Trump vurderte datteren Ivanka til å lede Verdensbanken fordi hun er «god med tall»

Dagsavisen | 20.04.2019

Donald Trump fortsetter å tilby sine nærmeste toppjobber.

Frihandel bidrar til en rikere verden

Bergens Tidende (meninger) | 20.04.2019

Kommentar av John Andre Kongsvik (ungdomskandidat for Vestland Høyre): Frihandelen er truet. Proteksjonisme, frihandelens strake motsetning, får økende oppslutning i verden og Europa.

Hva hadde du fått til da du var 16 år? Greta Thunberg er på listen over verdens 100 mest innflytelsesrike.

Aftenposten | 20.04.2019

Hun er bare 16. Likevel er den svenske klima-aktivisten Greta Thunberg på Times liste over verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker.

Unge klimaaktivister ville lamme Heathrow

Aftenposten | 20.04.2019

I Paris sperret aksjonistene inngangen til den norske ambassaden og krevde stans i norsk olje- og gassproduksjon.

Bruker superlim i kampen for klima

NRK nyheter | 20.04.2019

Klimaaktivistene i Extinction Rebellion har tatt klimakampen til neste nivå. I London har politiet de siste dagene arrestert hundrevis av demonstranter som blokkerer trafikken.

Klimasaken trenger en ny Gro

Aftenposten (meninger) | 20.04.2019

Kommentar av Agnar Kaarbø (forfatter og foredragsholder): De unge og utålmodige i politikken, som ser klimautfordringen som den viktigste saken, kan hente inspirasjon fra Gros første år.

Atomvåpenforbud og oljestopp – KrFUs krav til KrFs landsmøte

Vårt Land+ | 20.04.2019

– Nå har masser av ungdom tatt til gatene og demonstrert. Den saken haster så sykt. KrF har en stolt miljøhistorie, men vi kan ikke lene oss på den hele tiden. Det har gått 19 år siden Bondevik-regjeringen gikk av på gasskraftsaken. Nå må vi skape historie også. Derfor har ungdomspartiet sendt inn en egen klimaresolusjon med et tøft klimakrav: Nei til videre oljeleting og flere konsesjonsrunder på norsk sokkel.

Vond konflikt om vindmøller

VG (meninger) | 20.04.2019

Lederkommentar: Vindkraft-konflikten på Frøya skulle aldri kommet så langt.

Treg utfasing av fossil energi er problemet

Dagbladet (meninger) | 20.04.2019

Kommentar av Olav Hjeljord (prof. emeritus, NMBU): Vi har god tid til å vente på at vindkraften blir lønnsom til havs.

Penga rår, også i naturen

NRK ytring | 20.04.2019

Kronikk av Knut Folstad (arkitekt MNAL): Den norske naturelskeren Lars Monsen måtte helt til Canada for å kunne reise i dagevis uten å se menneskets strukturer. Nå tilrettelegger NVE for vindmøller over hele Norge. Det hele pakkes inn som en verdig ofring, et inngrep i naturen for å redde omgivelsene.

Tysk sjokkstudie: Elbiler har høyere CO2-utslipp enn diesel-biler

Nettavisen | 20.04.2019

Ifølge en studie gjennomført av Tysklands ledende økonomiinstitutt er gevinstene med elbiler som Tesla mye mindre enn hva mange tror.

Dyrene dør, og det er vår feil

Stavanger Aftenblad (meninger) | 20.04.2019

Kommentar av Hilde Øvrebekk: Antall dyr i verden er mer enn halvert på bare 50 år. De menneskelige ødeleggelsene på jordens økosystemer er en av de største truslene i verden i dag, og nesten ingen gjør noe for å løse det.

Demokratiets fiender

Dagbladet (meninger) | 20.04.2019

Kommentar av John O. Egeland: I kampen mot terror må fiendebildet være presist. Vi må sikre oss at norske muslimer er på innsiden av de demokratiske tradisjonene, ikke støtes ut. Eidsvoll er for alle som støtter folkestyre, rettsstat og menneskerettighetene.

Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria

ABC nyheter (NTB) | 20.04.2019

Redd Barna ber opprinnelseslandene til tusenvis av utenlandske kvinner og barn i flyktningleirer i Syria om å hente dem hjem og kaller situasjonen uholdbar.

Flertallet mener barn av IS-foreldre bør få komme hjem

VG | 20.04.2019

To av tre mener barn av IS-foreldre bør få komme hjem, men flere stiller krav om alder og fødested.

Gerd Fleischer vokste opp som «tyskerunge»: Ikke begå de samme feilene mot barna til IS-kvinnene

VG | 20.04.2019

Problemene for barna til IS-kvinnene er langt fra løst ved at Norge tar imot dem, mener Gerd Fleischer, som selv vokste opp som «tyskerunge». Hun ser paralleller i behandlingen av tyskerbarna og barna av de norske IS-kvinnene.

Norske barn av IS-kvinner er et norsk ansvar

VG (meninger) | 20.04.2019

Kommentar av Abid Q. Raja (V): Jeg håper det snart vil være mulig for regjeringen å si at, ja, dette er vanskelig, men ja, vi vil forsøke likevel å hjelpe disse barna hjem. Det er det eneste valget som vil tåle historiens dom.

Petter Eide snur på Amundsens ordbruk om IS-krigere: Selvskading ikke å ta dem hjem og straffeforfølge dem her.

Aftenposten | 20.04.2019

– Hvis Norge ikke tar IS-krigere hjem og straffeforfølger dem, vil de i realiteten gå fri, sier SVs justispolitiker Petter Eide. Han mener eksjustisminister Amundsen vil gi dem en «frihavn».

IS-terroristen Michael Skråmos barn kan flyttes til svensk konsulat i Irak

NRK nyheter | 20.04.2019

Kurdiske myndigheter har gitt tillatelse til at barna til den svensk-norske IS-terroristen Michael Skråmos flyttes til svensk konsulat i Irak, ifølge TV4. – En stor lettelse, sier morfar til barna.

De ensomme ulveflokkene

VG (meninger) | 20.04.2019

Kommentar av Anders Giæver: Høyreekstrem terror er omfattende, men nedadgående. Christchurch-angrepene kan likevel være varsel om en ny epoke.

Opposisjonen vant i Istanbul

VG (NTB) | 20.04.2019

President Erdogans parti har tapt kampen om Istanbul. Ekrem Imamoglu fra opposisjonspartiet CHP er utnevnt til ny borgermester i byen.

Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 2030

Aftenposten (NTB) | 20.04.2019

Den tre dager lange folkeavstemningen i Egypt, der velgerne stemmer over et forslag som lar president Abdel Fattah al-Sisi sitte til 2030, er i gang.

Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad

VG (NTB) | 20.04.2019

Minst 205 mennesker er drept og over 900 såret i kampene om Libyas hovedstad Tripoli.

Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen

Aftenposten (NTB) | 20.04.2019

Den saudiledede koalisjonen har startet et angrep mot presidentpalasset i den jemenittiske hovedstaden Sana, opplyser en statlig saudiarabisk TV-stasjon.

Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid

ABC nyheter (NTB) | 20.04.2019

Taliban og representanter for det afghanske sivilsamfunnet skulle fredag holde samtaler i Qatar. Disse er utsatt på ubestemt tid etter uenighet om deltakere.

– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina

ABC nyheter | 20.04.2019

– Jeg tror verdenssamfunnet har glemt hendelsene på Den himmelske freds plass for 30 år siden, sier Kina-direktør Sophie Richardson i Human Rights Watch.

Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre

ABC nyheter (NTB) | 20.04.2019

Sudans protestledere skal søndag kunngjøre et sivilt styre i landet. De legger dermed ytterligere press på militærjuntaen som tok makten fra president Bashir.

USA sender diplomat til Sudan som ny utsending

ABC nyheter (NTB) | 20.04.2019

USA kommer med forsiktig ros til militærjuntaen i Sudan etter deres beslutning om å løslate politiske fanger. En amerikansk diplomat er på vei til landet.

Demonstrasjonene vokser i Sudan

Aftenposten (NTB) | 20.04.2019

Demonstrasjonene mot militærjuntaen i Sudan vokser. Hundretusener samlet seg fredag kveld til en sittestreik utenfor forsvarshovedkvarteret i Khartoum.

USA gjeninnfører Cuba-restriksjoner

DN (NTB) | 20.04.2019

USA gjeninnfører begrensninger på pengetransaksjoner og reiser til Cuba. Trump-administrasjonen innfører også nye sanksjoner mot Venezuela og Nicaragua.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.