Klipp fra media

Fra handelskrig til «kapitalkrig»

DN+ (meninger) | 18.06.2018

Kommentar av Ulf Sverdrup (NUPI): Noen investeringer kan svekke nasjonal sikkerhet. Et eksempel er eierskap i kritisk infrastruktur, som er nødvendig for å opprettholde samfunnets behov og funksjoner. Utenlandske oppkjøp kan også gi tilgang til kritisk teknologi, kunnskap eller sensitiv informasjon som kan påvirke nasjonal sikkerhet, eller muliggjøre overvåkning eller sabotasje. Bør vi for eksempel la kinesiske eller russiske selskaper eie norske telenett?

Skogsatsingens uholdbare kunnskapsstrategi

Aftenposten (meninger) | 18.06.2018

Debatt av Hanne Svarstad (prof., Oslo Met) og Tor A. Benjaminsen (prof., NMBU): I debatten om sosiale konsekvenser av klima- og skogsatsingen gjentar statsråd Ola Elvestuen 7. juni sin beskyldning om at vår kritikk baserer seg kun på ett enkeltprosjekt som ikke er representativt. Dette tilbakeviste vi i vårt forrige innlegg, den 1. juni. Den reelle uenigheten mellom Elvestuen og oss handler om betydningen av dybdekunnskap om satsingens gjennomføring og konsekvenser på lokalt nivå.

– Afrikanere og vi dyrker offerrollen

Vårt Land | 18.06.2018

I sin nye bok, Vi som elsket Afrika. Et essay, beskriver han det han kaller en omvendt dannelsesreise. Fra forelskelse og fascinasjon for afrikanerne og det afrikanske – og et brennende ønske om å rapportere om overgrep og lidelse på en måte som kunne bidra til forandringer, penger, mat og hjelp – til dagens motløshet og resignasjon.

Færre dør i kriger og konflikter

ABC nyheter (NTB) | 18.06.2018

For tredje år på rad gikk tallet på drepte i verdens væpnede konflikter ned i fjor. En viktig grunn er at krigen i Syria var mindre intens i 2017.

Naturvernområder over hele verden trues av ødeleggelse

ABC nyheter (forskning.no) | 18.06.2018

Vi kaller dem nasjonalparker og naturreservater og erklærer at vi skal ta vare på dyr, planter og naturtyper. Men en tredjedel av verdens verneområder er under intenst press. Menneskelig påvirkning kan skade hele seks millioner kvadratkilometer – tilsvarende to tredjedeler av Kina.

Når økonomi trumfer klimakamp

Dagsavisen (nye meninger) | 18.06.2018

Kommentar av Ina Rangønes Libak og Sindre Lysø: Klimatrusselen er så alvorlig at den må legge rammen for all politikken vi fører.

Hvordan beskytte forfulgte minoriteter? | Guri Hjeltnes

Aftenposten (meninger) | 18.06.2018

Kronikk av Guri Hjeltnes (HL-senteret): Man må ta tak i de underliggende årsaker til forfølgelse hvis man skal forebygge nye overgrep mot etniske og religiøse minoriteter.

Laura Bush anklager Trump for grusom innvandringspolitikk

ABC nyheter (NTB) | 18.06.2018

Grusomt og umoralsk, mener tidligere førstedame Laura Bush om USAs splitting av asylfamilier på grensen. Demokratene kaller praksisen ondskapsfull.

Familier splittes på grensa

Dagbladet (meninger) | 18.06.2018

Lederkommentar: Flere republikanske kongressrepresentanter og kristne ledere som vanligvis støtter president Donald Trump i ett og alt, reiser nå alvorlige innvendinger mot den amerikanske administrasjonens innvandringspolitikk. Praksisen med å ta barna fra ulovlige innvandrere er svært omstridt. Også FN kritiserer myndighetene og anklager dem for brudd på menneskerettighetene. Ord som «barbarisk» går igjen i debatten.

Flere land vil skape sine egne asylløsninger: Nå splittes Europa ytterligere om innvandring

Aftenposten | 18.06.2018

Frankrikes president Emmanuel Macron advarer mot å lage «akser» av villige land for å håndtere migrasjon. Macron mener det minner ham om Europas mørkeste kapitler.

Migrantskip splitter europeiske stormakter: – Italia er ikke lenger slave av Europa

ABC nyheter (NTB) | 18.06.2018

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier Italia ikke lenger er Europas dørmatte. 

Skjebnedag for Merkel

NRK nyheter (urix) | 18.06.2018

Den tyske regjeringen kan ryke i dag, dersom de ikke blir enige om asylpolitikken.

Ber afrikanere bli hjemme

Vårt Land | 18.06.2018

Forfatter Gunnar Kopperud mener den norske velferdsmodellen ikke tåler mer asylinnvandring.

Politiet får ikke returnert nok ulovlige innvandrere i år

Aftenposten (NTB) | 18.06.2018

I en rapport til regjeringen innrømmer politiet at det ikke makter å nå målet om å returnere 7.500 personer som ikke har lovlig opphold i Norge.

– IS jaget ut fra sin siste skanse i Nordøst-Syria

ABC nyheter (NTB) | 18.06.2018

Den USA-støttede kurdisk-arabisk alliansen SDF hevder å ha nedkjempet og jaget ut IS fra deres siste skanse nordøst i Syria, nær grensen til Irak.

Erdogans store prøve

VG (meninger) | 18.06.2018

Lederkommentar: I 15 år har Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP fullstendig dominert tyrkisk politikk. Valget på søndag ser ut til å bli hans største prøve.

Dyster reaksjon i Teheran etter toppmøtet mellom Trump og Kim

Stavanger Aftenblad (meninger) | 18.06.2018

Kommentar av Peter Beck: Ayatollaene i Iran krysser fingrene for at Kim-Trump-avtalen bare er et narrespill.

Snart blir dette lov

Dagsavisen | 18.06.2018

Om få dager skjer det historiske i Saudi-Arabia: Kvinner får omsider lov til å kjøre bil på egen hånd.

Tragisk ansvarsfraskrivelse i Jemen

Aftenposten (meninger) | 18.06.2018

Lederkommentar: At en løsning er vanskelig å få øye på, må ikke føre til handlingslammelse på kort sikt. Havnen i Hodeidah må reddes.

Tre søstre, tre barnebruder

NRK nyheter (urix) | 18.06.2018

Tre søstre på 13, 12 og 9 år. To er allerede gift, den tredje forlovet. I Jemen giftes halvparten av jentene bort før de fyller 15.

Duque: Freden skal endres i Colombia

ABC nyheter (NTB) | 18.06.2018

Konservative Ivan Duque vant presidentvalget i Colombia søndag kveld. Det skaper frykt for at fredsavtalen med FARC-geriljaen skal gå dukken.

Høyreseier i Colombia – usikkert for fredsplanen

NRK nyheter | 18.06.2018

Høyrepolitikeren Ivan Duque vant som ventet presidentvalget i Colombia. Den nyvalgte presidenten har lovet å endre fredsplanen, og mange frykter nå for dens fremtid.

Nicaraguanere flykter fra vold og uro

Dagbladet (NTB) | 18.06.2018

Tusenvis av nicaraguanere flykter nå til naboland. De er lei av opptøyer og regimets stadig mer hardhendte metoder.

Talibanere og sikkerhetsstyrker klemmer hverandre og tar selfier

ABC nyheter (NTB) | 17.06.2018

Krigere fra Taliban-bevegelsen og afghanske sikkerhetsstyrker ga hverandre klemmer og tok selfier da en tre dager lang våpenhvile trådte i kraft lørdag.

Hydro: – Ingen nye utslipp fra Alunorte-anlegget

E24 (NTB) | 17.06.2018

Hydro avviser at det har vært nye utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil. Selskapet skal likevel komme med en forklaring til myndighetene i løpet av helgen.

Trump mener scener som dette er Demokratenes feil

Dagbladet | 17.06.2018

På seks uker har 2000 barn blitt skilt fra sine foreldre ved den amerikansk-meksikanske grensa. Det vil Trump bruke som et forhandlingskort.

Foreldrene blir fortalt at barna skal ta et bad. Så ser de dem ikke igjen.

Aftenposten | 17.06.2018

Donald Trumps «nulltoleranse» på Mexico-grensen vekker rasende reaksjoner i USA. De siste ukene har amerikanske myndigheter tvangsseparert nesten 2000 barn fra foreldrene sine.

Avis: Merkel vil ha snarlig EU-møte om innvandring

ABC nyheter (NTB) | 17.06.2018

Tysklands statsminister Angela Merkel planlegger et snarlig møte med flere andre EU-land som er påvirket av den såkalte flyktningkrisen, melder avisen Bild.

Italias innenriksminister vil hindre to nye migrantskip

Aftenposten (NTB) | 17.06.2018

Italias innenriksminister og visestatsminister Matteo Salvini sier han vil hindre ytterligere to migrantskip i å legge til i italienske havner.

Italia og Malta kranglet om hvem som skulle motta migrantskipet – nå har det ankommet Spania

NRK nyheter (NTB) | 17.06.2018

De første av de 630 migrantene fra redningsskipet Aquarius, som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, har ankommet Spania.