Klipp fra media

Våre falske fiender

Dagbladet (meninger) | 28.06.2017

Kommentar av Eirik Husby Sæther (forfatter): Vi må vokte oss for alle politikere som forsøker å vise oss fiender som «Flyktningen» eller «De rikeste». For fienden finnes ikke.

Større forskjellar i Norge (globalisering/ulikhet)

Klassekampen | 28.06.2017

Globalisering, ny teknologi, billig arbeidskraft og deregulering aukar ulikskapen.

Kan spare 200 millioner i toll på sjømat årlig: Ønsker frihandel med Japan

E24 | 28.06.2017

Norsk sjømat kan spare 200 millioner kroner i toll årlig hvis Norge og Japan får en frihandelsavtale, mener sjømatrådet. Fiskeriministeren vil gjøre sitt beste.

Skattlegg gigantene

Ukeavisen Ledelse (meninger) | 28.06.2017

Lederkommentar av Magne Lerø: Ap og Høyre er merkverdig tafatte når det gjelder å gripe inn mot amerikanske selskaper som utnytter digitaliseringen til å skaffe seg delvise monopoler – og som knapt nok betaler skatt. Vi trenger en strategi for å regulere de store digitale aktørene.

Støtter Facebook-skatt

Klassekampen | 28.06.2017
Miljøpartiet De Grønne vil ha egen skatt på Facebook og Google for å redde det norske mediemangfoldet. Høyre og Ap er avventende.

Et slag mot monopolene

VG (meninger) | 28.06.2017

Lederkommentar: Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ber Stortinget vurdere å innføre en egen skatt for Facebook og Google etter britisk modell, hvor man krever 25 prosent på overskudd som overføres til selskaper uten reell omsetning.

Ut av dvalen (skatt)

Klassekampen (kommentar) | 28.06.2017

Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Amerikanske gigantselskaper som Google og Facebook henter inn mellom fire og fem milliarder i annonsekroner i Norge, mens skatten de betaler bare utgjør rundt 0,1 prosent. Den mest kjente måten å unndra skatt på er å basere selskapenes operasjoner i Irland, der selskapsskatten er lav. Trikset kalles «Double Irish» og brukes av store konserner i USA som opererer over hele verden.

Senator ber Trump få Liu Xiaobo til USA

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.06.2017

Den republikanske senatoren Marco Rubio ber president Donald Trump forsøke å få den kreftsyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo overført til USA.

Hvor er den løslatte fredsprisvinneren? Det er det vanskelig å få svar på.

Aftenposten (NTB) | 28.06.2017

– Vi har ingen informasjon om at Liu Xiaobo behandles her, sier en talsmann ved sykehuset der mange tror at fredsprisvinneren oppholder seg.

I 2010 nominerte Jan Tore Sanner Liu Xiaobo til fredsprisen. Nå er han og andre statsråder tause om den dødssyke mannen.

Aftenposten | 28.06.2017

Nyheten om at fredsprisvinner Liu Xiaobo er dødssyk og løslatt møtes med stillhet i Regjeringen. – Ikke overraskende, men litt skuffende, sier Amnesty.

Ser havet krype oppover (klima/Parisavtalen)

Dagsavisen | 28.06.2017

Det er langt fra uten grunn at Asias stormakter holder fast ved klimaavtalen fra Paris, uavhengig av USA: Regionen er det området i verden som vil bli rammet hardest av klimaendringer.

Ap – Høyre: 1–0 (klima/miljø)

Dagsavisen | 28.06.2017

Ap viser større vilje til å gjøre Norge fornybart enn Høyre, konstaterer Zero og Framtiden i våre hender.

Ap vil samle hele Europas utslipp under Nordsjøen (klima/energi)

VG | 28.06.2017

Ap vil gjøre Nordsjøen til lager for hele Europas CO₂-utslipp. De må først få noe CO₂ å lagre – og bedrifter som vil lagre den.

Naivt å ville fase ut petroleumsnæringen

Aftenposten (meninger) | 28.06.2017

Ola Berg Edseth (18), organisatorisk nestformann i Oslo FpU, på Si;D: I løpet av landsmøtesesongen kunne man lese gjentatte ganger om hvordan Arbeidernes Ungdomsfylking, Sosialistisk Ungdom og Grønn Ungdom skal fase ut petroleumsnæringen. Det er både naivt og fanatisk.

Mohn tryller bort milliardverdier fra oljeleting i Lofoten

Aftenposten (meninger) | 28.06.2017

Debatt av Petter Osmundsen (professor i petroleumsøkonomi, Universitetet i Stavanger): Norsk Olje og Gass har kommunisert 500 milliarder som samlet salgsbeløp. En nøktern framstilling ligger et sted imellom. For å verne LoVeSe må hver norsk familie ha en betalingsvilje på 100.000 kroner.

Norske selskaper bygger enorme havvindparker i utlandet. Men i Norge skjer det lite.

Aftenposten | 28.06.2017

Kriserammede norske oljeleverandører har en gyllen mulighet i det raskt voksende markedet for vindkraft til havs. Men toget er i ferd med å gå fra dem, advarer bransjen.

EØS-avtalen kan hindre bærekraftig biodrivstoff i Norge

ABC Nyheter | 28.06.2017

Stortingsvedtaket om at det offentlige må unngå innkøp av drivstoff med palmeolje, kan ifølge næringsminister Monica Mæland stride mot EUs frihandelsregler.

Menneskerettsjusen er en demokratisk utfordring

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 28.06.2017

Kronikk av Ole Gjems-Onstad (professor ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI): I en postmodernistisk og multikulturell verden er menneskerettighetene et slags under: en global etisk referanse. De bør ikke misbrukes til en elitistisk, ovenfra-ned politisk korrekthet. Brexit, Trump og Le Pen viser mulige kostnader når mange føler de ikke blir hørt.

Venter innreiseforvirring

Dagsavisen | 28.06.2017

Innreiseforbudet til USA kan komme til å skape forvirring i sommer rundt hvem som kan komme inn i landet.

Slik påvirker digitalisering innvandring

Ukeavisen Ledelse+ | 28.06.2017

Droneteknologi, kunstig intelligens og Fintech er verktøy som i større og større grad kan bidra til å øke sikkerheten til mennesker på flukt og hjelpe til med integreringsprosessen.

Minister: Høyesterett i Venezuela angrepet med fire granater

Aftenposten (NTB) | 28.06.2017

Fire granater er kastet fra et kapret politihelikopter mot bygget som huser Venezuelas høyesterett, ifølge landets kommunikasjonsminister.

President Maduro hevder Venezuelas høyesterett ble angrepet

NRK nyheter (NTB) | 28.06.2017

To granater er ifølge Venezuelas president blitt kastet fra et kapret politihelikopter mot bygget som huser landets høyesterett.

Banan-republikken Brasil

Dagbladet (meninger) | 28.06.2017

Kommentar av Einar Hagvaag: Det er naturligvis ille om Brasil for andre gang på et år avsetter sin president, men det er egentlig verre om han slipper unna.

Bjørneklemmer, dronesalg og et stikk til Pakistan: Blir denne statslederen Trumps nye bestevenn?

Aftenposten | 28.06.2017

Indias statsminister Narendra Modi og USA-president Donald Trump brukte denne ukens middag i Washington til å heie på hverandre.

- Sannsynlig med terrorangrep i Norge

Dagbladet | 28.06.2017

PST slår nå fast at det er sannsynlig med et terrorangrep mot Norge, i en ny terrorvurdering.

PST opprettholder skjerpet trusselvurdering - har gjort våpenbeslag

Aftenposten (NTB) | 28.06.2017

PST har siden begynnelsen av april vurdert det som sannsynlig at det kan bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge. Det mener de fortsatt.

– Soloterrorister er krevende å avverge

NRK nyheter | 28.06.2017

PST sier det er større sjanse for IS-inspirerte angrep utført av enkeltpersoner enn direkte angrep fra terrorgruppen på norsk jord. – Det gjør det ekstra krevende, men ikke umulig å avverge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Valgterror fra Frp (terror/asylpolitikk)

Bergens Tidende (meninger) | 28.06.2017

Lederkommentar: Fremskrittspartiet pakker inn gammel politikk på nytt. Å se seg blind på asylpolitikk som løsning på terror gjør ikke Norge tryggere.

Raser mot USA-trusler

Klassekampen | 28.06.2017

USA hevder Assad planlegger gass­angrep og sier de vil holde Russland og Iran som medansvarlige.

Saudi-Arabia sier kravene til Qatar ikke kan forhandles

ABC Nyheter (NTB) | 28.06.2017

Saudi-Arabia gjentar tirsdag at kravene til Qatar ikke er mulige å forhandle, samtidig som USAs utenriksminister Rex Tillerson møtte sin qatarske motpart.