Klipp fra media

Bannons exit

Klassekampen (meninger) | 22.08.2017

Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Trump representerer fremdeles et uromoment i amerikansk og internasjonal politikk fordi han er uforutsigbar og ikke opptrer etter protokollen. Likevel kan Bannons exit bety en skrinlegging av det høyrenasjonalistiske prosjektet og en forsoning mellom Trump og hans motstandere i Washington. Det betyr fortsatt usosial høyrepolitikk til fordel for de rikeste og en militært truende utenrikspolitikk.

Konfrontasjon om klima kontra TISA i valgkampdebatt (handel)

ABC nyheter | 22.08.2017

Norge forlanger ifølge Handelskampanjen forbud mot å favorisere grønn energi framfor olje i TISA-avtalen. – Fordel med edruelighet i omtalen, sier Arbeiderpartiets Marianne Aasen.

Ny rapport: Kina har mest å tape dersom disse to barker sammen (handel)

Dagens Næringsliv | 22.08.2017

En handelskrig mellom USA og Kina vil være verst for Kina, viser en ny rapport.

Frykter handelskrig mest

Dagens Næringsliv | 22.08.2017

Ikke noe land i Asia er mer avhengig av internasjonal handel og globalisering enn Singapore. Frykten for en handelskrig mellom verdens to største økonomier holder utenriksministeren våken.

Norge bidrar i Jemen

Aftenposten (meninger) | 22.08.2017

Debatt av Frode Overland Andersen (UD): Henvendelsene fra Martinestiftelsen om et eget fredsinitaitiv er grundig vurdert av departementet. Vi har blant annet innhentet informasjon og vurderinger fra eksterne kilder i ulike miljøer knyttet til både det konkrete forslaget om et fredsinitiativ og om de aktørene som foreslås fra stiftelsens side. 

Støre svarer Joly: Derfor vil ikke Ap ha regjeringssamarbeid med MDG (klima/energi)

VG | 22.08.2017

– Eva Joly kan nok tenke at nei til regjeringssamarbeid er nei til samarbeid. Men der tar hun feil. Det kan være områder vi kan samarbeide om, slik vi har gjort med Rasmus Hansson, deres ene representant på Stortinget. Vi har jo samarbeidet om å få oljefondet ut av kull, om elektrifisering av sokkelen, og om ambisiøse vedtak om å fase ut fossile biler.

Vi må tenke stort, ikke smått

Dagbladet (meninger) | 22.08.2017

Debatt av Christine Bangum (Grønn Ungdom): Johannes Bangum, for øvrig min tvillingbror, skriver i Dagbladet at det er uklokt av Miljøpartiet De Grønne å stille tydelige krav på klima. Bakgrunnen er at De Grønne, i motsetning til Venstre, ikke vil støtte en regjering som leter etter mer olje. Få er uenig i at Venstre har mye god klimapolitikk. Dessverre er det ikke partiprogrammet som avgjør om man får gjennomslag, det er det de politiske prioriteringene som gjør.

Bellona klager inn det norske oljeskattesystemet til ESA: Vil ha slutt på subsidier av oljeleting (klima/energi)

Aftenposten | 22.08.2017

I løpet av 10 år har oljeselskaper på norsk sokkel mottatt over 90 milliarder kroner i refusjon fra staten for å lete etter olje og gass. Dette mener Bellona er ulovlig statsstøtte.

Topper i LO og Ap i oljestrid

VG | 22.08.2017

Det er en oljebrann under oppseiling i rosenes leir. Aps finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, får på pukkelen av en forbundsleder i ett av LOs største forbund.

Listhaug ville ha Europas strengeste asylpolitikk. Her er tallenes tale.

Aftenposten | 22.08.2017

Det siste året har Norge kun mottatt 0,3 prosent av asylsøkerne i Europa, viser en analyse Aftenposten har gjort. Det er den laveste andelen på mange år.

Kors og hijab

VG (meninger) | 22.08.2017

Lederkommentar: Ved å velge Faten som hovedperson i programmet har NRK hverken tatt stilling for eller mot bruk av hijab som sådan, eller «fjernet» andre kristne symboler. Man har rett og slett latt en representant for en gruppe unge, norske velgere bli synlig og prøvd å gi et bidrag til å forstå hvordan de tenker foran et stortingsvalg. Det burde være mye å lære av dette, ikke minst for dem som ser med skepsis på det man mener dette hodeplagget representerer. 

Ekstreme beskyldninger mot NRK

Vårt Land | 22.08.2017

NRK blir beskyldt for å fremme terrorisme og støtte jødeutryddelsen fordi de har en programleder i hijab. – Fryktelig trist, mener kringkastingssjefen.

Tenk hvis Sylvi Listhaug kunne ta avstand fra Faten-hatet. Det hadde vært noe.

Aftenposten (meninger) | 22.08.2017

Kommentar av Trine Eilertsen: Mange av oss er forskånet fra å se det til daglig, det nattsvarte hatet som finnes der ute, i diskusjonstråder og forum. Det som kommer til overflaten av og til. Som når muslimske og hijabkledde Faten Mahdi al-Hussaini er den unge velgeren som skal lede oss gjennom sine valgdilemma i et program i NRK.

Disse terroristene betaler barn og unge fem kroner for å ta på seg selvmordsvest

Aftenposten | 22.08.2017

Den nigerianske terrorgruppen Boko Haram har på seks år sendt ut 434 personer med selvmordsvest. Over halvparten var kvinner. Nesten hver femte var barn eller tenåring.

Kirken sentral i vanskelig forsoning

Vårt Land | 22.08.2017

FARC-geriljaen har levert inn våpnene og står nå overfor den vanskeligste delen av fredsprosessen: Reintegrering og forsoning. Om to uker kommer paven på besøk for å bidra.

Biotex mot diktatur

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 22.08.2017

Kommentar av Sverre Strandhagen: USAs strategi for å møte trusselen fra Nord-Koreas diktator Kim Jong-un er avskrekking, sanksjoner, diplomati og forhandlinger. Mandag startet USA og Sør-Korea sin årlige militærøvelse. Forsvarsminister James Mattis sier øvelsen er defensiv, men at den skal sikre at USA er klar til å forsvare Sør-Korea.

Trump har snudd om Afghanistan: – Sikkerhetstruslene er enorme

VG | 22.08.2017

Tidligere har Donald Trump uttalt at USA bør trekke ut alle sine styrker. Som president sier han at han har innsett at det ikke er den beste løsningen nå.

Trump vil «slåss for å vinne» i Afghanistan. Det kan bety press på Norge om å sende soldater.

Aftenposten (NTB) | 22.08.2017

President Donald Trump sa mandag kveld at USA vil legge press på både NATO-allierte, naboland og terrororganisasjoner i et forsøk på å finne en varig løsning på konflikten i Afghanistan.

I 2013 krevde Trump «umiddelbar» tilbaketrekning fra Afghanistan. Nå mener han det er en dårlig løsning

Dagbladet | 22.08.2017

- Det er forholdene på bakken, ikke en timeplan, som skal styre våre avgjørelser. Vi kommer ikke til å si når vi skal avslutte vår innsats, og vi skal ikke snakke om hvor mange soldater vi sender, sa Trump under sin tale i Arlington.

USA gjør nok et forsøk på å knuse Taliban

Aftenposten | 22.08.2017

President Donald Trump varsler nå en ny strategi mot Taliban, den siste i en lang rekke amerikanske forsøk på å nedkjempe den afghanske opprørsgruppa.

Derfor har Donald Trump endret mening om Afghanistan-politikken

NRK nyheter (urix) | 22.08.2017

USAs president Donald Trump ville ikke snakke om konkrete militære planer da han holdt en direktesendt tale om Afghanistan. Etter lange diskusjoner har han endret mening om Afghanistan.

Taliban: Afghanistan vil bli en gravplass for USA

ABC nyheter (NTB) | 22.08.2017

Taliban truer med at Afghanistan vil bli en gravplass for USA etter at president Donald Trump ga grønt lys for å sende ytterligere 4.000 soldater til landet.

Trekker ikke USA ut av Afghanistan likevel

NRK nyheter (NTB) | 22.08.2017

USAs president sier instinktet hans først sa at amerikanske styrker må trekkes ut av Afghanistan, men etter nøye overveielser har han endret mening.

Imam mistenkt for å ha radikalisert terroristene i Barcelona

NRK nyheter (NTB) | 22.08.2017

En marokkansk imam får skylden for å ha radikalisert de unge mennene bak terrorangrepene i Spania.

Tryggheten til folk flest er viktigere enn terroristenes rettigheter

VG (meninger) | 22.08.2017

Kommentar av finansminister og FrP-leder Siv Jensen: Vi kan ikke møte denne ondskapen og intoleransen med dialog, naivitet og vern av deres rettigheter.

Nei, DN, terror blir aldri normalt

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 22.08.2017

Debatt av Henrik Sundt: Lederen i DN lørdag 19. august er sannsynligvis noe av det svakeste som er kommet fra en redaktørpenn i norsk pressehistorie. DN forsøker å normalisere en ekstremtilstand, der sivilbefolkningen i alle verdensdeler målbevisst risikerer å bli drept av islamister, ved å trekke på skuldrene og henvise til at det er «grenser for hva som er praktisk og politisk fornuftig» av mottiltak.

Terrorforsker om IS: – Problemet blir ikke løst i min levetid

ABC nyheter | 22.08.2017

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp tror ikke kampen mot IS blir vunnet på flere tiår.

Tyrkia og Jordan ber om nye fredssamtaler mellom Israel og palestinerne

Aftenposten | 22.08.2017

Kong Abdullah av Jordan og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber Israel og palestinerne innlede nye og seriøse fredssamtaler.

Utenriks høyt på dagsorden

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 21.08.2017

Kommentar av Ulf SVerdrup (NUPI): Utenrikspolitikk er viktig ved stortingsvalget. Hver tredje velger sier det legges vekt på utenrikspolitikk når det velges parti.

UD bevilget 1,1 millioner som skulle hjelpe syriske krigsofre - pengene stjålet

VG | 21.08.2017

I safen til den syriske hjelpeorganisasjonen lå 173.901 amerikanske dollar som skulle brukes til å skaffe krigsofre medisinsk hjelp. Pengene var gitt av Norge, men så brøt noen seg inn og stjal pengeskapet. Tyveriet fra kontorene til den norske organisasjonen Norwacs lokale partner skjedde i den libanesiske byen Tripoli i desember 2014.