Klipp fra media

Bush med sviende utfall mot Trumps politikk

Dagsavisen (NTB) | 20.10.2017

USAs demokrati trues nå av isolasjonisme, fordommer, usannheter og troen på den hvite rases overlegenhet, mener tidligere president George W. Bush.

Obama kritiserer USA for gammeldags politikk

Aftenposten (NTB) | 20.10.2017

Obama offentliggjorde at han ville vende tilbake til politikken og delta på valgmøtet i oktober. Den tidligere presidenten har stort sett ligget lavt i terrenget etter at Donald Trump ble president. De få gangene han har brutt tausheten har vært i forbindelse med saker med nasjonal betydning, som innvandring, helsevesen og klimaendringer.

Trump og høyrepopulistene er liberalismens lausunger

Dagbladet (meninger) | 20.10.2017

Kommentar av Oscar Dybedahl, Sigurd Hverven og Ola Innset, forfattere og Mimir Kristjánsson (redaktør av «Ingen mennesker er født frie – Kritikk av liberalismen»): De fire siste tiårene har vært en ny gullalder for liberalismen. Den har gitt oss mer marked og mindre demokrati, lavere skatt og økte ulikheter, svakere fagforeninger og rikere eiere.

Vurderer verden med Vestens verdier

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 20.10.2017

Debatt av Annelin Eriksen, Bjørn Enge Bertelsen og Knut Rio (Institutt for sosialantropologi, Universitetet i Bergen): Modeller som bruker europeisk kultur som målestokk for verden, kan umulig være vitenskapelig interessant og vil fort komme til kort i sin forståelse av andre deler av verden, enten det er småskalasamfunn i Stillehavet eller store og voksende økonomier, som for eksempel India og Kina.

- Hun vil være et utmerket valg

Dagbladet | 20.10.2017

Ine Eriksen Søreide (41) vil være et utmerket valg som utenriksminister, sier tidligere Høyre-leder og statsminister Kåre Willoch.

Vil ha bistandsministeren tilbake

NRK Nyheter | 20.10.2017

Posten som utviklingsminister forsvant da Erna Solbergs regjering tiltrådte i 2013. Venstre og Kristelig Folkeparti mener bistandsfeltet har blitt svekket – og vil ha stillingen tilbake.

Klart råd fra Grande til Solberg: Bytt ut europaministeren med en utviklingsminister

Aftenposten | 20.10.2017

Venstre har alltid vært tilhenger av at Regjeringen bør ha en egen utviklingsminister. Kommer partiet i reelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp, vil partiet fremme krav om dette.

Vi er blitt kjipere (TV-aksjonen)

Ukeavisen Ledelse+ | 20.10.2017

Hadde nordmenn vært like gavmilde i dag som de var på 70-tallet, hadde TV aksjonen i år samlet inn om lag 380 millioner kroner, eller 320 etter at man har justert for inflasjon.

Barn i krig og konflikt

Vårt Land (nye meninger) | 20.10.2017

Lederkommentar: Søndag går NRKs TV-aksjonen av stabelen. Denne gangen går pengene til Unicefs arbeid for å gi utdanning til barn som er rammet av krig og konflikt.

Venstre med nye atomkrav til regjeringen

Dagens Næringsliv (NTB) | 20.10.2017

Venstre setter av 8 millioner kroner til arbeidet mot atomvåpen i sitt alternative budsjett og krever klare svar fra den nye utenriksministeren.

Kjære moderparti: Det er ikke for sent å snu om atomvåpen

Aftenposten (meninger) | 20.10.2017

Milan Aran (20), Unge Høyre på Si;D: Det er mulig å si nei til atomvåpen og fortsatt handle i tråd med NATO.

Putin mener atomvåpenforbud er mulig

ABC Nyheter (NTB) | 20.10.2017

Et globalt forbud mot atomvåpen er ingen umulighet, mener Russlands president Vladimir Putin.

Korttenkt om klimakutt

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 20.10.2017

Kommentar av Olav Øye (Bellona): DN er redd for at staten skal bevilge midler til CO2-håndtering «i blinde» (lederartikkelen 17. oktober). Det er riktig at den endelige investeringen i fullskala CO2-håndtering for industrien vil koste flere milliarder. Men denne beslutningen skal først tas av Stortinget i 2019.

Sjokkrapport: Hvert tredje sekund dør noen som følge av forurensning (miljø)

Dagbladet | 20.10.2017

De fattigste blir rammet hardest av forurensning. En fersk forskningsrapport knytter ni millioner dødsfall til forurensning.

Ni millioner døde som følge av forurensing i 2015

NRK Nyheter (NTB) | 20.10.2017

Minst ni millioner mennesker døde som følge av forurensning i 2015. Det er tre ganger så mange som aids, tuberkulose og malaria til sammen, ifølge ny rapport.

Aftenpostens fokus på Jagland blir feil

Aftenposten (meninger) | 20.10.2017

Kommentar av Torbjørn Frøysnes (tidligere ambassasdør): Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland har i flere år vært engasjert i bredt anlagt diplomati på høyt nivå mot korrupsjon og mangel på rettsstat i Aserbajdsjan.

Vi har fått nok nå, Jagland

VG (meninger) | 20.10.2017

Kommentar av Frithjof Jacobsen: Det hele er utløst av en stor artikkel i Aftenposten der Aserbajdsjans mangeårige praksis med å gi parlamentarikere i Europarådet dyre gaver og reiser omtales. I artikkelen hevdes det at Jagland har vært treg med å rydde opp i ukulturen. Om dette stemmer eller ikke, hva Jagland kunne gjort eller ei, det vet jeg ikke. Men at dette er puststjelende ærekrenkelser, eller sammenlignes med det menneskerettighetsaktivister rundt om i verden opplever, det er med respekt å melde det rene skjære vås. 

Fremtidsfrykt gir grobunn for tysk høyrepopulisme

Aftenposten (meninger) | 20.10.2017

Kronikk av Bjørg Hellum (frilans): «Integrer oss først», sier innbyggerne i det gamle DDR. Manglende jobbsikkerhet, aldersfattigdom og flyktningstrøm forklarer fremgangen for AfD.

Mener Listhaug ikke tar et oppgjør med de som hetser henne

NRK Nyheter | 20.10.2017

Sumaya Jirde Ali (19) opplever grov hets og går med voldsalarm hver dag. Hun mener det er integreringsministerens tilhengere som står for hetsen, og ber Listhaug gjøre mer for å stanse problemet.

UDI: Historisk lavt antall asylsøkere til Norge

Aftenposten (NTB) | 20.10.2017

UDI nedjusterer igjen antallet ventede asylsøkere i 2017. Ifølge direktoratet er ankomsten av ordinære asylsøkere historisk lavt.

Terror, helse og skolegang

VG (meninger) | 20.10.2017

Kronikk av Pio Ding og Anne-Marie Helland (Kirkens Nødhjelp): Konsekvensene av tørkekrisen i Somalia er tap av helse, liv og livsgrunnlag for den oppvoksende generasjon. Men den spenner også beina under den positive utviklingen som det skjøre landet har vist de siste årene.

Sivile drepes eller sendes på flukt. Krisen blir bare verre. Likevel blir Kongo nå FN-vaktbikkje for menneskerettigheter.

Aftenposten | 20.10.2017

Situasjonen blir mer og mer katastrofal i Den demokratiske republikken Kongo, advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Kina strammer grepet

VG (meninger) | 20.10.2017

Lederkommentar: Signalene er en sterkere betoning av miljø over økonomisk vekst. Det handler selvsagt om at den raske veksten ikke vil fortsette. Og angsten blant partipampene for økende intern uro i en befolkning der millioner er ute av fattigdom. Frykten er motstand fra en stadig større middelklasse.

– Kinas kamp mot korrupsjon gir Xi Jinping makt

NRK Nyheter (NTB) | 20.10.2017

En knallhard antikorrupsjonskampanje har gjort Kinas leder Xi Jinping til en svært populær mann. Historiker Zhang Lifan mener det handler om å rydde unna politisk motstand.

Kartet tegnes på nytt i Irak og Syria

Morgenbladet+ | 20.10.2017

Kurdere har erobret Raqqa fra IS i Syria, men gitt fra seg Kirkuk i Irak. Kampene de siste dagene kan få store konsekvenser for Midtøsten fremover.

Kurdernes mareritt

VG (meninger) | 20.10.2017

Kommentar av Ingeborg Huse Amundsen: På tre uker gikk full jubel og heiste flagg til totalt nederlag for kurderne i Nord-Irak. Hva skjedde?

Irakiske kurdere åpner for samtaler med Bagdad

VG (NTB) | 20.10.2017

Kurdiske myndigheter i Irak ønsker forhandlinger. Det skjer etter at Iraks hær har tatt kontroll over flere områder, inkludert oljeanlegg, i nord.

Oljefondet investerer i israelske banker, dansk pensjonsfond svartelister dem

NRK Nyheter (NTB) | 19.10.2017

Det uavhengige danske medie- og forskningssenteret Danwatch ga tidligere i år ut en rapport som avdekket at det norske oljefondet har investert i 35 selskap som har virksomhet i de ulovlige israelske bosetningene. Det til tross for at Norge i likhet med resten av verden ser på bosetningene som ulovlige.

Vær mer raus, Støre

NRK Ytring | 19.10.2017

Replikk fra utenriksminister Børge Brende (H): Regjeringen har lagt frem offensive bistandsbudsjetter. Men viktigere enn kvantitet er at regjeringen har økt kvaliteten på bistanden. Vi har ønsket å gjøre bistanden mer målrettet og katalytisk, altså utløsende for vekst og utvikling i mottagerlandene. Et konkret eksempel er doblingen av satsingen på utdanning de siste fire årene.

Eriksen Søreide blir utenriksminister, Bakke-Jensen overtar som forsvarsminister

Dagsavisen (NTB) | 19.10.2017

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) blir Norges første kvinnelige utenriksminister. Hennes jobb overtas av europaminister Frank Bakke-Jensen.