Klipp fra media

Nei til særnorsk «Google-skatt»

DN+ (meninger) | 22.02.2018

Debatt av Jan Morten Drange og Runar Pahr Andresen (Anfo Annonsørforeningen): I disse dager behandler Stortinget et forslag som gjerne omtales som «Google-skatt». Stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG) ber Stortinget om å utrede en særnorsk skatt for selskaper med digitale inntektsmodeller. Forslagsstiller mener det er på tide med en oppdatering av skattesystemet både på nasjonalt og internasjonalt nivå for å sikre at selskaper som Google og Facebook beskattes i det markedet de opererer.

Nok en bortkastet mulighet for oljefondet?

Dagsavisen (nye meninger) | 22.02.2018

Kronikk av Beate Sjåfjell (professor ved UiO) og Heidi Rapp Nilsen (forsker ved Norut): I forrige uke sendte Finansdepartementet rådet fra Norges Bank om å trekke olje- og gassektoren ut av referanseindeksen til oljefondet ut på høring. Det er fare for at det blir nok en bortkastet mulighet. Rådet om å trekke fondet ut av olje og gass ble av Norges Bank begrunnet med at det vil redusere oljeprisrisikoen i den norske stats formue.

Oljefondet kan ikke styre unna alle selskaper norske politikere misliker

DN+ (meninger) | 22.02.2018

Lederkommentar: Fondet investerer stort sett i det som finnes av børsnoterte selskaper. Fondet er en sparebøsse, ikke et politisk verktøy. Når Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti nå vil ha en utredning om å utelukke såkalte gamblingselskaper, er det et skritt bort fra denne modellen.

Oljepenger i spill

Vårt Land (verdidebatt) | 22.02.2018

Lederkommentar: I Norge har vi spillmonopol for å dempe de negative sidene ved pengespill uten å totalforby. Slik kommer overskuddet alle til gode, og bransjen blir enklere å kontrollere. At Oljefondet skal investere milliarder av kroner i en praksis vi ikke tillater her hjemme, virker inkonsekvent. Eller for å bruke Asheims egne ord: «svært, svært uansvarlig».

Hjelpeorganisasjon: Tusenvis har trukket donasjonene sine etter prostitusjonsskandale

VG | 22.02.2018

Oxfam er i hardt vær etter at det ble avslørt at bistandsarbeidere hadde kjøpt sex av prostituerte på Haiti etter jordskjelvet i 2010. Nå opplyser de at 26 nye tilfeller av upassende seksuell oppførsel skal granskes.

Skjerper rutinene etter #metoo (bistand)

Dagsavisen | 22.02.2018

De har fått fra null til 40 varsler. Humanitære organisasjoner skjerper rutinene for varsling om seksuell trakassering, og ber UD og Norad gjøre det samme.

Hennes & Mauritz gransker anklager om slavearbeid i Kina

Aftenposten (NTB) | 22.02.2018

Kleskjeden Hennes & Mauritz undersøker opplysninger om at fanger i kinesiske fengsler produserer varer for bedriften.

Sier Stortinget er informert om Niger

Vårt Land | 22.02.2018

Forsvarsministeren forteller at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité er konsultert om Norges militære engasjement i Niger.

Regjeringen har sterke ambisjoner for grønn omstilling av industrien

Stavanger Aftenblad (meninger) | 22.02.2018

Debatt av Tina Bru (H): Uten fangst og lagring av CO2 vil det være svært vanskelig å nå verdens klimamål. Men for å unngå at månelandingen igjen blir et mageplask, trengs det bedre prosesstyring.

Vi kan ikke feire menneskerettighetene

Bergens Tidende (meninger) | 22.02.2018

Kronikk av Jostein Hole Kobbeltvedt (Raftostiftelsen): Vi som arbeider med menneskerettsforkjempere må spørre oss selv om vi har tatt støtten til menneskerettighetene for gitt. I 1948 var menneskerettighetene viktige for oss nordmenn, fordi vi hadde gjennomlevd krigens og fascismens grusomheter. Nå krever det mer for å vise hvorfor menneskerettighetene er relevante. For Norge, som er et lite land i en verden av stormaktspolitikk, bør kampen for menneskerettighetene være av største interesse.

Amnesty-rapport: Nye trusler økte protestviljen

NRK nyheter | 22.02.2018

Amnesty International advarer i sin årsrapport om menneskerettigheter mot kraftige angrep på menneskerettigheter i året som gikk. Men ser samtidig lyspunkt. – Nye og alvorlige trusler blåste liv i protestviljen, skriver Amnesty i sin statusrapport for menneskerettigheter i 159 land i verden.

Norge klatrer på listen over minst korrupte land

ABC nyheter (NTB) | 22.02.2018

– Over seks milliarder mennesker bor i korrupte land, heter det i en av brosjyrene Transparency International (TI) har lagt ved den årlige rapporten.

Vi har vært ufattelig naive

VG (meninger) | 22.02.2018

Kommentar av Astrid Meland: Politikken er aldri statisk. Aps nye syn gir muligheter for nye kompromiss. Heller enn å jamre over gamle dager, bør Frp rekke ut en hånd for å få sin politikk vedtatt. Med alt det gale som er blitt gjort, kan det i grunnen bare gå bedre.

Ideologisk terror

VG (meninger) | 22.02.2018

Lederkommentar: Det er, som blant annet professor Brynjar Lia ved institutt for Midtøsten studier ved Universitetet i Oslo har påpekt, ofte stor avstand mellom hvordan terroren forklares av europeiske myndigheter, og hvordan den begrunnes av dem som utøver terroren. Radikalisering forklares av storsamfunnet som resultatet av utenforskap, dårlig integrering og rasisme. Terroristene selv oppgir rene ideologiske årsaker: Det er «vestens krig mot islam» som rettferdiggjør angrepene.

Flykter fra kuppoppgjøret

Klassekampen | 22.02.2018

Tallet på asylsøkere fra Tyrkia økte med 84 prosent i 2017. Flertallet tilhører den muslimske gülenbevegelsen, som Tyrkia kaller en terror­organisasjon.

Guterres ber om umiddelbar våpenhvile i Øst-Ghouta

Dagsavisen (NTB) | 22.02.2018

FNs generalsekretær António Guterres krever umiddelbar stans i krigshandlingene i Øst-Ghouta slik at livsviktig nødhjelp kan komme inn til sivilbefolkningen.

Egeland: – Ingen i Syria tenker på sivile på den andre siden

NRK nyheter (NTB) | 22.02.2018

Nå er det bare den militære logikken som gjelder i Syria. Det sier FN-rådgiver Jan Egeland mens bomber og granater faller over Øst-Ghouta og Damaskus. Samtidig er tonen mellom Tyrkia og Syria svært anspent grunnet krigføringen i Afrin.

WHOs Syria-sjef: – Vi er kommet til sluttspillet

VG | 22.02.2018

WHO står klar med 700.000 medisinske behandlinger. Men organisasjonen nektes å redde liv i det marerittaktige Øst-Ghouta.

Blodig sluttoppgjør

VG (meninger) | 22.02.2018

Kommentar av Per Olav Ødegård: Diktatoren har vunnet, men krigen fortsetter. Regimet vil knuse den siste rest av motstand. Samtidig kjemper stormakter om innflytelse i etterkrigstidens Syria.

«Dette er en totalkrig mot sivile»

Dagsavisen | 22.02.2018

Flere mener regimestyrkenes mål er å gjøre området ulevelig. Ofte blir sivile en konflikts utilsiktede ofre, denne gangen er målet de sivile selv. – Dette er en totalkrig mot sivile for så å vinne kontrollen, sier Mohanad Hage Ali, en forsker ved Carnegie senteret i Beirut.

Diktaturet forsøker en sjarmoffensiv

VG (meninger) | 22.02.2018

Kommentar av Per Olav Ødegård: Ett år etter det bisarre drapet på Kim Jong-uns halvbror i Kuala Lumpur stjeler diktatorens søster showet i Pyeongchang.

Venezuelas opposisjon boikotter presidentvalget

Aftenposten (NTB) | 22.02.2018

Venezuelas største opposisjonsallianse, Mesa de la Unidad Democrática (MUD), boikotter presidentvalget 22. april.

Skatteapati

DN+ (meninger) | 21.02.2018

Debatt av Rolv Erik Ryssdal (Schibsted): Debatten om «Google-skatt» og ulike konkurransevilkår i mediebransjen bidrar til å gjøre problemet med teknologigigantenes skattefrihet mindre enn det er.

De plukker grønne vinneraksjer for Oljefondet

DN | 21.02.2018

Etter en trøblete start har Oljefondets satsing på grønne aksjer gått bedre — takket være disse forvalterne.

Ap vil kaste spillselskaper ut av Oljefondet

NRK nyheter | 21.02.2018

Oljefondet har investert 26 milliarder kroner i gamblingrelatert virksomhet. Nå vil Ap og KrF tvinge fondet til å kaste selskapene ut av porteføljen.

Oxfam-skandalen vokser: 7000 faste givere har trukket seg

NRK nyheter | 21.02.2018

Oxfam-sjef Mark Goldring måtte stå skolerett foran britiske parlamentsmedlemmer. Han opplyser at hjelpeorganisasjonen undersøker 26 nye varsler om uønsket oppførsel av seksuell karakter.

Vil bekjempe Nigerias dårlige omdømme

DN+ | 21.02.2018

Norsk næringsliv blomstrer i Nigeria. Samtidig står landet med en av Afrikas største økonomier i fare for å bli verdens nye «hovedstad» for ekstrem fattigdom.

Har Norge virkelig et strengt regime for våpeneksport?

Stavanger Aftenblad (meninger) | 21.02.2018

Debatt av Pål Hadler (advokat): Flere vitner har bekreftet at israelske Apache-helikoptre opererte i luftrommet da angrepet fant sted. Da jeg i ettertid besøkte ruinene i Zeitoun, kom landsbyens unger trekkende med halepartiet av en AGM-114 Hellfire-rakett. Det er med andre ord meget sannsynlig at norsk våpenteknologi medvirket til massakren på al-Samouni familien, og at Norge dermed bærer et medansvar for myrderiene. I så fall er det til liten trøst at drapsvåpenet ikke «fremstår som norsk».

Argumentasjon i klimadebatten

Vårt Land (verdidebatt) | 21.02.2018

Kommentar av Øyvind Davidsen: Det er vitenskapen vi må forholde oss til, ikke psykologien når vi skal ta debatten om klimaendringene.

Si ja til norsk klimaindustri, Erna

Dagsavisen (nye meninger) | 21.02.2018

Kronikk av Kristin Skogen Lund (NHO), Hans-Christian Gabrielsen (LO), Stein Lier-Hansen (Norsk Industri), Karl Eirik Shcjøtt-Pedersen (Norsk olje og gass), Marius Holm (ZERO) og Frederic Hauge (Bellona): Norge har lovfestet et mål om å kutte klimagassutslipp med minst 80 prosent innen 2050. Både FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået IEA er klare på at karbonfangst og -lagring er nødvendig for å nå klimamålene. Samtidig øker CO2-konsentrasjonen i atmosfæren fortsatt. Vi har ingen tid å miste.