Klipp fra media

Filter: debatt

Fra handelskrig til «kapitalkrig»

DN+ (meninger) | 18.06.2018

Kommentar av Ulf Sverdrup (NUPI): Noen investeringer kan svekke nasjonal sikkerhet. Et eksempel er eierskap i kritisk infrastruktur, som er nødvendig for å opprettholde samfunnets behov og funksjoner. Utenlandske oppkjøp kan også gi tilgang til kritisk teknologi, kunnskap eller sensitiv informasjon som kan påvirke nasjonal sikkerhet, eller muliggjøre overvåkning eller sabotasje. Bør vi for eksempel la kinesiske eller russiske selskaper eie norske telenett?

Skogsatsingens uholdbare kunnskapsstrategi

Aftenposten (meninger) | 18.06.2018

Debatt av Hanne Svarstad (prof., Oslo Met) og Tor A. Benjaminsen (prof., NMBU): I debatten om sosiale konsekvenser av klima- og skogsatsingen gjentar statsråd Ola Elvestuen 7. juni sin beskyldning om at vår kritikk baserer seg kun på ett enkeltprosjekt som ikke er representativt. Dette tilbakeviste vi i vårt forrige innlegg, den 1. juni. Den reelle uenigheten mellom Elvestuen og oss handler om betydningen av dybdekunnskap om satsingens gjennomføring og konsekvenser på lokalt nivå.

Når økonomi trumfer klimakamp

Dagsavisen (nye meninger) | 18.06.2018

Kommentar av Ina Rangønes Libak og Sindre Lysø: Klimatrusselen er så alvorlig at den må legge rammen for all politikken vi fører.

Hvordan beskytte forfulgte minoriteter? | Guri Hjeltnes

Aftenposten (meninger) | 18.06.2018

Kronikk av Guri Hjeltnes (HL-senteret): Man må ta tak i de underliggende årsaker til forfølgelse hvis man skal forebygge nye overgrep mot etniske og religiøse minoriteter.

Familier splittes på grensa

Dagbladet (meninger) | 18.06.2018

Lederkommentar: Flere republikanske kongressrepresentanter og kristne ledere som vanligvis støtter president Donald Trump i ett og alt, reiser nå alvorlige innvendinger mot den amerikanske administrasjonens innvandringspolitikk. Praksisen med å ta barna fra ulovlige innvandrere er svært omstridt. Også FN kritiserer myndighetene og anklager dem for brudd på menneskerettighetene. Ord som «barbarisk» går igjen i debatten.

Erdogans store prøve

VG (meninger) | 18.06.2018

Lederkommentar: I 15 år har Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP fullstendig dominert tyrkisk politikk. Valget på søndag ser ut til å bli hans største prøve.

Dyster reaksjon i Teheran etter toppmøtet mellom Trump og Kim

Stavanger Aftenblad (meninger) | 18.06.2018

Kommentar av Peter Beck: Ayatollaene i Iran krysser fingrene for at Kim-Trump-avtalen bare er et narrespill.

Tragisk ansvarsfraskrivelse i Jemen

Aftenposten (meninger) | 18.06.2018

Lederkommentar: At en løsning er vanskelig å få øye på, må ikke føre til handlingslammelse på kort sikt. Havnen i Hodeidah må reddes.

Hva skjer med freden i Colombia etter valget?

VG (meninger) | 17.06.2018

Kommentar av Julie Vissgren: Fredsavtalen står i fare for å falle sammen knappe to år etter at den ble signert. Valget colombianerne må ta på søndag, kan bli skjebnesvangert. Vinner Ivan Duque kan innbyggerne stå overfor nok et blodbad.

Trump er en endeløs gave til Kina

Stavanger Aftenblad (meninger) | 16.06.2018

Kommentar av Fareed Zakaria: Det langsiktige spillet for USA de neste tiårene handler om å håndtere Kinas framvekst. Og akkurat nå forlater vi banen.

Eit splitta Colombia vel ny president

Dagsavisen (nye meninger) | 16.06.2018

Kommentar av Bård Drange (NUPI): Søndag vel Colombia ny president. Vil han kaste landet ut i ny krig? Eller vil han klare å fokusere på det som foreinar colombianarar, og ikkje på det som splittar?

Putin foretrekker Kina framfor G7-kameratene

Dagbladet (meninger) | 15.06.2018

Kommentar av Inger Bentzrud: Kina og Russland styrker sine alternative maktbastioner mot USAs hegemoni i geopolitikken.

Tenk om det faktisk virker

Morgenbladet (meninger) | 15.06.2018

Lederkommentar: Det har vært en absurd uke i internasjonal politikk, med elementer av det groteske. En uke som vil stå igjen i historien som øyeblikket da klovnen Donald Trump blottla seg i all sin grandiose tomhet, eller som uken der den diplomatiske læreboken ble skrevet om fra bunnen av.

Ernas Trump-problem

Vårt Land (verdidebatt) | 15.06.2018

Kommentar av Erling Rimehaug: Lenge var det mange som mente at Trumps politiske utsagn var valgkampretorikk, at systemet ville holde ham på plass, at han var for uvitende til å få noe gjennom. Nå ser vi at han mente alvor, at han har et konsistent verdenssyn og at han evner å gjennomføre det. Det kommer Erna Solberg til å merke. Det kan splitte hennes koalisjon, det kan skape nye konstellasjoner. Men først og fremst utfordrer det henne som statsminister i et land som særlig er utsatt for følgene av en ny internasjonal orden.

Blir fortsettelsen like bra, blir Donald Trump en soleklar kandidat til Nobels fredspris!

Dagbladet (meninger) | 15.06.2018

Kommentar av Frank Bøhn Haug, Mysen: Alt tyder på at vi nå, av president Trump, har vært vitne til noe nær et politisk mirakel. Presidenten har ved sin fasthet og politiske taktikk overfor Kim Jong Un tvunget gjennom en politikk verden er helt avhengig av for en fredelig fortsettelse. Intet mindre! Blir fortsettelsen like bra, blir Donald Trump en soleklar kandidat til Nobels fredspris!

Fotballglede og menneskerettar

NRK ytring | 15.06.2018

Kronikk av Lene Wetteland (Helsingforskomiteen): Med eit stadig meir korrupt FIFA og autoritære leiarar som soler seg i glansen av internasjonale fotballstjerner, mens slavearbeidarar byggar stadion og vanlege folk ikkje har råd til billett – er det lov å glede seg til fotball-VM i Russland? Svaret er sjølvsagt eit rungande ja, like høgt som når favorittlaget scorar det avgjerande målet i det nittiande minuttet.

Fortsatt krise

VG (meninger) | 15.06.2018

Lederkommentar: Italias avvisning av et humanitært redningsfartøy med 629 migranter om bord har gitt fornyet oppmerksomhet til krisen i Middelhavsregionen.

Israel er hverken bølle eller offer

Aftenposten (meninger) | 15.06.2018

Debatt av Raphael Schutz (Israels ambassadør til Norge): Israel har i løpet av sine 70 år overreagert mer enn en gang, både politisk og militært. Men det har ikke vært en bevisst strategi.

Uro og globalisering gir Sp drahjelp

Vårt Land (verdidebatt) | 14.06.2018

Kommentar av Berit Aalborg: Flere har spådd at Sps gode målinger snart vil ta slutt. Men effekten av globaliseringen, som bidrar til partiets høye oppslutning, går ikke over med det første.

Er Oljefondet en ansvarlig långiver?

Dagsavisen (nye meninger) | 14.06.2018

Kommentar av Thea Sofie Rusten Grastveit (SLUG): Våre felles oljepenger plasseres i mange ulike formål verden over. Med over 8000 milliarder norske kroner er Oljefondet, også kjent som Statens pensjonsfond utland (SPU), nå blitt verdens største statseide investeringsfond. 8000 milliarder kroner fordelt på 5,2 millioner innbyggere utgjør i dag ca 1,5 millioner kroner per nordmann. Hva vil jeg at min million skal investeres i?

Oljeoptimisme for en grønnere og bedre verden

Dagbladet (meninger) | 14.06.2018

Kommentar av Terje Hetland (Rogaland Unge Høyre): Oljå har mange år igjen før kranene er tomme. Vi trenger flere klimavennlige næringsben å stå på, men må også gjøre oljenæringen grønnere og bedre.

Juks, vold og splittelser

Klassekampen+ (meninger) | 14.06.2018

Kronikk av Ragnar Næss og William Nygaard: Neste søndag går tyrkerne til valgurnene etter en turbulent valgkamp. Klarer opposisjonen å samle seg?

Selskapsskatt er ikke målrettet fordelingspolitikk

DN+ (meninger) | 13.06.2018

Debatt av Øystein Dørum og Petter T. Solbu (NHO): Sigrid Klæboe Jacobsen og Peter Ringstad fra Tax Justice Network hevder i DN 11. juni at det er naivt (og spekulativt) å mene at fordelingspolitikk drives mer målrettet gjennom bostedsbaserte skatter og overføringer enn gjennom selskapsskatten, slik vi tok til orde for i DN 24. mai. I så fall har arkitektene bak det norske skattesystemet vært styrt av samme naivitet.

Fornuft og følelser, en ny verdensorden

Klassekampen+ (meninger) | 13.06.2018

Kommentar av Andrew Kroglund (skribent): Jeg applauderer Trump for hans foreløpige resultater i Singapore. Jeg er likevel redd for at det kan bli en ansporelse til mer alenegang. Og det i områder som er nærmere oss selv. Selv foretrekker jeg rasjonalitet fremfor følelse i utenrikspolitikken. Spørsmålet blir derfor om Nato, i en mer Trump-dominert verden, er et godt valg for Norge.

Etisk supperåd (investeringer/samfunnsansvar)

DN+ (meninger) | 13.06.2018

Kommentar av Trym Riksen (leder av strategisk og taktisk allokering i Formuesforvaltning): Å investere er ikke som før. Nå har vi etikkråd og skal fremme miljø, samfunn og eierskapsstyring. Blir verden bedre eller er det bare moderne avlatskremmeri?

Stortinget koker kloden vår (klima/energi)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 13.06.2018

Kommentar av Anne Nijdam Svindland og Laura Montiel (Grønn Ungdom Rogaland): I mai så vi et kappløp om varmerekorder i Sør-Norge. På Svalbard har temperaturen nå ligget over normalen i 90 måneder på rad. Stortinget markerte imidlertid varmerekordene med å åpne enda et nytt oljefelt.

Dystert for verdens arbeidstagere

Aftenposten (meninger) | 13.06.2018

Kommentar av Andreas C. Halse: Den internasjonale fagorganisasjonen ITUC la i forrige uke frem sin årlige rapport for hvordan det står til med arbeidstageres rettigheter i verden. Rapporten er dyster lesning og viser en av sosialdemokratiets største utfordringer i årene som kommer.

Det handler ikke om hvor mange flyktninger vi skal ta imot

Dagbladet (meninger) | 13.06.2018

Kommentar av Kurt Richardsen: Slik situasjonen er i landet i dag, kan jeg ikke skjønne annet enn at Afghanistan må være et av de farligste landene å returnere mennesker til, og noe som dermed også må være i strid med internasjonale menneskerettigheter.

All ære til Trump

Aftenposten (meninger) | 13.06.2018

Kommentar av Jinha Sim (Master i Øst-Asia-studier, Universitetet i Oslo): Vi trenger ingen fredspris, og vi gir gjerne Trump all ære. Det eneste vi ønsker oss, er fred.

Fred i vår tid

Dagsavisen (nye meninger) | 13.06.2018

Kommentar av Hege Ulstein: Den mest presise spådommen er vel frasen vi så ofte har hørt fra Donald Trump: «We’ll see what happens». Det kan selvfølgelig hende at Trump blir det tredje eksempelet på en amerikansk president fra republikanernes høyre flanke som lykkes i å gjøre en forpliktende, historisk avtale med en mektig diktator: Nixon og Mao, Reagan og Gorbatsjov – og altså Trump og Kim. La oss håpe det. 

1 - 30 av 8297
1 2 3 4 5 6 .... 273 274 275 276 277