Klipp fra media

Filter: 2017 debatt

Oljetvilen

Ukeavisen Ledelse+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar av Magne Lerø: At Oljefondet trekker seg ut av oljeaksjer, er ikke et argument for at det det ikke skal åpnes for oljeaktivitet i Lofoten eller andre steder, men norsk oljepolitikk er i spill.

Aung San Suu Kyi: Hyllet og fordømt

VG (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Harald Berg Sævareid: Det gjør vondt for mange å oppleve hvordan Aung San Suu Kyi (72) lar være å forholde til Rohingya-folkets lidelser på en skikkelig måte.

Norge kan og bør ta en internasjonal lederrolle

VG (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Knut Arild Hareide og Hilde Frafjord Johnson (KrF): En av verdens mest forfulgte folkegrupper ser nå ut til å være utsatt for etnisk rensning i Myanmar. Norge både kan og bør gjøre mer for å hjelpe rohingyane.

«Uklokt av Stortinget å velge Hagen til Nobelkomiteen»

Stavanger Aftenblad+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Det er noe søtt over den tidligere Frp-eieren Carl I. Hagens stadige lengsel tilbake til både sagmugg og posisjoner.

En reelt uavhengig komite

Bergens Tidende+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Nobelkomiteen trenger distanse til Stortinget og norsk politikk.

Nobelkomiteens uavhengighet må bevares for enhver pris

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Carl I. Hagen (Frp) er vararepresentant til Stortinget og bør ikke sitte i Nobelkomiteen. Komiteen, som i mange år het Det norske Stortings Nobelkomite, har behov for å markere sin uavhengighet. 

Carl I. Hagen har ingenting å gjøre i Nobelkomiteen

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Fremskrittspartiets stortingsgruppe innstilte onsdag partiveteranen Carl I. Hagen til den ledige plassen i Nobelkomiteen. Det er en helt håpløs beslutning. En ting er at mannen aldri har vært synderlig interessert i utenrikspolitikk. Når han så inderlig ønsker seg det prestisjefylte vervet, handler det formodentlig mer om hva vervet kan gjøre for Carl I. Hagen enn hva Hagen kan tilføre komiteen.

Klimatariatets diktatur (klimasøksmålet)

Morgenbladet (meninger) | 17.11.2017

Lederkommentar: Årene som kommer kan gi oss grønne, udemokratiske maktovertakelser, enten gjennom retten eller med våpen i hånd. Skal vi unngå rettsliggjøringen eller – enda verre – at det liberale demokratiet kollapser inn i grønne diktaturer, krever det politikere med vilje til å lede oss gjennom svært upopulære tiltak. Ingenting tyder så langt på at vi er siviliserte nok til det. For hvem blir vel valgt ved å kutte i helgeturer til New York?

En viktig drittfilm – en dritviktig film

Dagsavisen (nye meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Martine Kopstad Floeng (FIVAS): Jenter og kvinner venter i lange køer, på at solen skal gå ned, og de venter på å bli hørt. På at samfunnet skal forstå, og at de skal få oppfylt den menneskeretten det er å ha et ordentlig og trygt toalett å gå på. Det finnes med andre ord over 300 millioner grunner til at vi søndag markerer verdens toalettdag. – En internasjonal FN-dag som har eksistert siden 2013 for å øke kunnskapen om den globale sanitærkrisen.

Arbeiderpartiets nye kurs vil sende Norge inn i en mer utrygg tid

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Kristian Tonning Riise (H): La oss ta den ferskeste saken først. Denne uken sikret Arbeiderpartiet flertall for at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til såkalt internflukt siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Vedtaket er spesielt av flere årsaker: For det første var det Ap som i sin tid innførte reglene med tidsbegrenset opphold til enslige mindreårige asylsøkere mellom 16 og 18 år som ikke har krav på beskyttelse. 

«Tilfeldige ofre», Forfang?

Morgenbladet+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Selma Ahmetagic (leiar i Amnesty Jus Oslo): Vi burde ikkje finne oss i å bli brukt som skuleeksempel internasjonalt for inhuman asylpolitikk, og iallfall ikkje vere stolte av det.

Ap, Sp og Frp har én felles interesse i asylpolitikken: Å se uenige ut, mens de nesten er enige

Morgenbladet+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Aslak Bonde: Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil ikke være med på noen oppmykninger som gjør Norge mer liberalt enn andre europeiske land. De to partiene er genuint redde for at det vil føre til større press på Norges grenser, men de vet også at mange av deres egne velgere er enige med Frp på dette saksfeltet. Fremstår de som innvandringsliberale, tror de at de vil miste velgere. Samtidig ser spesielt Arbeiderpartiet at det er omtrent like stor risiko for velgertap dersom partiet legger seg tett inntil Frp i innvandringspolitikken.

Enslige mindreårige ble utsatt for strengere vurdering enn voksne

Aftenposten (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Anniken Barstad Waaler (Norges Nasjonale Institusjon for Menneskerettigheter): «Opprøret» på Stortinget om enslige mindreårige kommer fordi politikerne ser følgene av sine innstramminger i utlendingsregelverket de senere årene.

Ut av skyttargravene!

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Jarl Wåge: I innvandringsdebatten ser vi grelle døme på både rasismekort og rasisme. Motstandarar ligg i skyttargraver og skyt på alle som vågar å stikke hovudet over kanten

Jeg vil ikke dele olje­formuen med inn­vandrere

Morgenbladet+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Mohamed Abdi: «Er du villig til å dele oljeformuen med innvandrere?» Spørsmålet tikket inn i meldingsboksen min på Facebook i forrige uke. Det var stilt av det liberalkonservative tidsskriftet Minerva til en gruppe samfunnsdebattanter. Svaralternativene var «ja», «nei» eller «tja». 

Zimbabwes dårlige valg

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Favorittene til å ta over etter president Robert Mugabe gir lite håp om endring til det bedre i Zimbabwe.

Blir det demokrati i Zimbabwe?

Aftenposten (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Marianne Dahl (PRIO) og Kristian Skrede Gleditsch (Universitet i Essex og PRIO): Fremveksten av en sterkere opposisjon og gjentatte demonstrasjoner mot Mugabe de senere år gir grunnlag for optimisme.

Opium er blitt vekstnæring i Afghanistan

Dagbladet (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Jan-Erik Smilden: Årets rekordproduksjon av opium vil forlenge krigen i landet og forsyne Vesten med mer og billigere heroin.

Et spill om tro og troner

Bergens Tidende+ (meninger) | 17.11.2017

Kommentar av Ståle Ulriksen: Det går mot slutten for kalifatet til IS, men ikke tro at freden senker seg over midtøsten.

Paradise papers: En rettferdig verden starter med at alle bidrar

Aftenposten (meninger) | 16.11.2017

Kerim Jaber (18), internasjonal leder for AUF i Vestfold, på Si;D: Verden er ikke fattig, den er urettferdig. Vi mangler ikke ressurser, de er bare veldig ujevnt fordelt. De nylige avsløringene til Aftenposten i forbindelse med «Paradise papers» viser at omtrent 1000 nordmenn er involvert i selskaper som er basert i skatteparadiser.

Etisk standard (oljefondet)

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 16.11.2017

Lederkommentar: Dersom Norges Bank konsekvent underspiller rådets beslutninger, er det naturligvis ikke bra. Men den økende bevisstheten blant virksomhetene for å unngå uttrekk, er også et argument for at Norges Bank bør skynde seg langsomt i arbeidet med å løfte den etiske standarden i internasjonalt næringsliv. De færreste selskaper liker å bli svartelistet. Det går det an å utnytte.

Rogalandsbanker på etisk jumboplass

Stavanger Aftenblad (meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Anja Bakken Riise (FIVH): De to Rogalandsbankene er svake på nær alle de tretten indikatorene vi måler bankene på. Blant annet på klima og naturvern. De stryker også på arbeiderrettigheter og menneskerettigheter. Det trenger ikke bety at de har investert i barnearbeid, atomvåpen eller selskaper som driver med skatteunndragelse. Men det betyr at de ikke vil fortelle deg som kunde hvilke spørsmål de stiller når de investerer eller låner ut penger.

Carl I. Hagen vil ødelegge Nobelprisens rykte

Dagbladet (meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Geir Ramnefjell: Stortinget må bestemme seg - skal de fornærme Carl I. Hagen og Frp, eller skal de slippe en atombombe over Nobelprisens legitimitet.

Klimaaction med Dubai-politiet

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Klimaforhandlinger er ikke bare traurig flytting av kommaer eller elendighet fra siste klimaforskning. FNs årlige klimakonferanse er også en diger messe av begeistring om alle løsninger som finnes og alle som gjør noe og alle som vil noe. Noen får til og med priser av FN. I messeområdet på klimaforhandlingene satt fire av prisvinnerne og vaglet på høye stoler. De hadde fått FNs fyrtårnpris for å vise vei.

Klimakansler strever med kull

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Hun kalles klimakansler, men sliter med å si "Auf Wiedersehen" til kull.

Ingen grunn til å slappe av! (klima/energi)

Dagsavisen (nye meninger) | 16.11.2017

Kronikk av Kristin Halvorsen (CICERO): Siden Global Carbon Budget startet opp på begynnelsen av 2000-tallet økte CO₂-utslippene kraftig år for år fram til 2014. I 2015 og 2016 flatet økningen ut til tross for økonomisk vekst og vi hadde forhåpninger om at denne utflatingen skulle fortsette, ja til og med at utslippene skulle reduseres. Men 2017 skuffer.

Kjære Norges statsminister

Aftenposten (meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Cristina Mittermeier og Paul Nicklen (fotojournalister for National Geographic og medstiftere av Sea Legacy): Dette er en appell til Erna Solberg for å bevare Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt.

Hydrogen gjør karbonfangst lønnsomt

Dagens Næringsliv+ (meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Torkild R. Reinertsen (eier og styreformann i Reinertsen New Energy as): Hydrogen fra naturgass kan betale for karbonfangst. Vi kan oppnå store kutt i norske klimautslipp og renere olje- og gassproduksjon.

Havvind og Goliat

Dagsavisen (nye meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Hege Ulstein: Dagbladet har avslørt hvordan olje- og energiminister (mest oljeminister, for å være ærlig) Terje Søviknes ser ut til å ha pyntet på tallene. På den måten kan han ha opplyst Stortinget om at Goliat er mer lønnsomt enn det egentlig er. I stedet for å bruke beregningene til Oljedirektoratet, har han brukt beregningene til operatøren Eni. De er langt mer optimistiske.

Vi sees i retten

Adresseavisen (meninger) | 16.11.2017

Kommentar av Harry Tiller: Hvem skal bestemme norsk klima- og petroleumspolitikk? Greenpeace og Natur og Ungdom, eller Stortinget og regjeringa?

1 - 30 av 2560
1 2 3 4 5 6 .... 82 83 84 85 86