Klipp fra media

Filter: 2018

USA-krangelen koster Kina dyrt. Nå blir president Xi Jinping bedt om å gi etter for Donald Trump.

Aftenposten | 16.08.2018

– Det er umulig for Kina å vinne en handelskrig med USA, sier ekspert til Aftenposten. De siste fem månedene har Kina-børsene gått ned 20 prosent.

Trygghet = en grønn klode

Dagsavisen (nye meninger) | 16.08.2018

Kronikk av utviklingsminister Nikolai Astrup (H): Klimaendringene er ikke bare en trussel mot naturen rundt oss. Hvis vi ikke tar konsekvensene på alvor risikerer vi også å møte store sikkerhetspolitiske utfordringer. For selv om klimaendringene rammer alle med stor kraft, er ikke konsekvensene av et klima i endring likt fordelt. Noen områder er mer sårbare enn andre, og for en rekke øystater er truslene eksistensielle. De som har minst fra før rammes hardest, land som er preget av ressursmangel, sterk befolkningsvekst, svakt styresett og fattigdom. Situasjonen kan bli direkte farlig der klimaendringene forsterker presset på eksisterende motsetninger mellom land og folkegrupper.

Nyanser selger ikke

NRK ytring | 16.08.2018

Kronikk av Jon Lomøy (direktør i Norad): Folkeopplysning om utvikling – både framskritt og utfordringer – bør være en del av medienes samfunnsoppdrag og bør kunne kombineres med enkeltoppslagene om de akutte og dramatiske hendelsene.  Samtidig må alle vi som jobber med bistand og utvikling må ta disse tallene som en utfordring og arbeide for økt kunnskapsnivå. Framskrittene og nyansene må ikke bli borte bak kriseappellene om penger til hjelp. Vi må også feire og synliggjøre seirene og de gode resultatene. Å snu folks verdensbilde er ingen enkel jobb. 

Rederne kan lære av klesbransjen (samfunnsansvar)

DN+ (meninger) | 16.08.2018

Kommentar av Kim N. Gabrielli (direktør for barns rettigheter og bærekraft i Unicef Norge): Rederiene kan ta flere konkrete initiativ for å håndtere skipsvraking på Asias strender. Vraking av skip skjer delvis ved at barnehender peller skipene fra hverandre. Det kan vi ikke leve med. Tekstilsektoren er kanskje en av de mest utskjelte bransjene vi har. Stadig hører vi på radioen og leser i avisene om barnearbeid, dårlige lønninger og utrygge arbeidsforhold. Rana Plaza-ulykken i Bangladesh var et vannskille for sektoren.

Krev svar om Libya-operasjon

Klassekampen | 16.08.2018

Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.

Barn dør når byer bombes

Dagbladet (meninger) | 16.08.2018

Kommentar av Siv Mjaaland (leder for policyarbeid og humanitær edrustning i Norsk Folkehjelp) og Gunvor Knag Fylkesnes (leder for politikk og samfunn i Redd Barna): Når byer bombes er over nitti prosent av de som dør og skades sivile. Krig er blitt urbanisert. Vi trenger et politisk krafttak mot bombing av byer.

Varsler «økt sannsynlighet» for ekstreme temperaturer frem til 2022

NRK nyheter | 16.08.2018

De neste fire årene kommer det globale klimaet til å være preget av hetebølger og ekstremregn. Det mener forskerne bak en ny studie.

Venter flere varme år

Klassekampen | 16.08.2018

En fersk forskningsrapport varsler om høy sannsynlighet for hetebølger også de neste fire åra.

På vippepunktet

Klassekampen+ (viten) | 16.08.2018

Vi må slutte å tro at den globale oppvarmingen vil foregå gradvis. Vippepunktet kan være rett rundt hjørnet.

Oljekutt god klimapolitikk over tid?

DN+ (meninger) | 16.08.2018

Kommentar av Michael Hoel (professor emeritus ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo) og Knut Einar Rosendahl (professor ved Handelshøyskolen ved NMBU): Norsk oljekutt vil helt sikkert delvis motsvares av økt produksjon ellers i verden på kort og mellomlang sikt, men den oljen ville uansett blitt utvunnet senere.

Det avgjørende øyeblikket (demokrati)

Klassekampen+ | 16.08.2018

Kronikk av Helge Røed: Når tilliten til at det politiske demokratiet ikke klarer å skape sysselsetting, rettferdig fordeling og velferd for de store grupper i befolkningen, får de totalitære løsningene lett vind i seilene. Det har skjedd før – også i Norge.

Bekymret etter sjokkrapport: - Unge mener det ikke er viktig å bo i et demokrati

VG | 16.08.2018

Varsellampene blinker når et flertall blant unge i Europa og verden ikke lenger synes det er essensielt å bo i et demokrati. Det minner om tiden før 2. verdenskrig, advarer fungerende NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Det er naivt å tro at millioner av syriske flyktninger vil tilbake til Bashar al-Assad

DN+ (meninger) | 16.08.2018

Kommentar av Sverre Strandhagen: Hardt pressede naboland vil snarest mulig ha retur av millioner av syriske flyktninger. Russland og Tyrkia er pådrivere for at det skal skje. Moskva skal allerede ha sendt amerikanske myndigheter et forslag til hvordan USA og Russland kan organisere hjemreise for 1,7 millioner syriske flyktninger «i nærmeste fremtid». I begynnelsen av september planlegges et møte i Ankara som også Tyskland og Frankrike er invitert til. Der skal retur av flyktninger stå høyt på agendaen.

Löfven til VG om Sverigedemokraterna: - Mener muslimer ikke er ordentlige mennesker

VG | 16.08.2018

Sverigedemokraterna vokser, mens Socialdemokraterna krymper. Flere tror bilbrannene i Sverige kan ha stor innvirkning på valgresultatet.

Sverige i brann og politisk kaos

Stavanger Aftenblad (meninger) | 16.08.2018

Kommentar av Hilde Øvrebekk Lewis: En rekke bilbranner i Sverige kan føre den politiske debatten tilbake til innvandring, mindre enn en måned før valget. Det vinner Sverigedemokraterna på.

– Sverigedemokraterna kommer til å bruke bilbrannene som propaganda (migrasjon/integrering)

DN+ | 16.08.2018

Cathrine Moe Thorleifsson er forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo. Hun følger Sverigedemokraterna tett, og mener partiets innvandringspolitikk er hovedårsaken til den økende populariteten. – De er opptatt av hvordan innvandring truer svensk identitet, kulturarv og sikkerhet, sier hun.

Listhaug: – Frps fortjeneste at vi ikke har svenske tilstander

VG | 16.08.2018

Sylvi Listhaug (Frp) angriper den svenske statsministeren etter flere bilbranner, og skylder på innvandringspolitikken. Hun hevder det er Frps fortjeneste at det ikke står like ille til i Norge.

Norge må vise EU solidaritet

Dagbladet (meninger) | 16.08.2018

Lederkommentar: Norge må være med på å ta sin del i frivillige ordninger i EU. Dette forsvarte Trine Skei Grande i Arendal, mens Fremskrittspartiets Siv Jensen ikke vil være med så lenge ikke alle EU-land er det. Det er i dag ikke mulig å få med de østeuropeiske landene, så Jensen vet godt at dette er et reint nei. Det kan ikke være Norges standpunkt. Våre nærmeste venner i Europa vil ikke forstå det. Vi er avhengige av et best mulig samarbeid i Europa, særlig i urolige tider.

Anniken Huitfeldt: – Stram dere opp, Høyre - Frp forpester debatten!

ABC nyheter | 16.08.2018

Aps utenrikspolitiske talskvinne beskylder Frp for å forpeste debatten om innvandring - og mener at vi heller ikke har noe å lære av Einar Gerhardsen om integrering. 

Anniken Huitfeldt: – Frp forpester innvandringsdebatten

Dagsavisen (NTB) | 16.08.2018

Polarisering kan bane vei for høyrepopulisme, frykter Aps Anniken Huitfeldt.

Hvor mange innvandrere har en ordinær heltidsjobb, uten tilskudd fra det offentlige? Det vet vi ikke.

Aftenposten (meninger) | 16.08.2018

Kronikk av Kjetil Rolness (skribent og sosiolog): En mildt sagt raus definisjon av sysselsetting gjør at gapet mellom innvandrere og øvrig befolkning nedtones i statistikken.

Integreringsbygda

Nationen (meninger) | 16.08.2018

Lederkommentar: Til forskernes forbauselse trives flere innvandrergrupper bedre på bygda enn i byen. Velkommen etter, forskere.

Wara vil ha slutt på all offentlig støtte til muslimske trossamfunn

ABC nyheter | 16.08.2018

Enten muslimske trossamfunn fremmer eller hindrer integrering, vil Frp-statsråd Tor Mikkel Wara avvikle all støtte til dem. Den norske kirke skal få beholde offentlig støtte.

Israel behandles urettferdig i offentligheten

Dagbladet (meninger) | 16.08.2018

Debatt av Bengt-Ove Nordgård (styreleder i Med Israel for fred - MIFF): Hvorfor er det så galt å kritisere Israel? spør Dagbladets Jan Erik Smilden i sin kommentar lørdag 11. august. Hele ni ganger omtales Med Israel for fred (MIFF), og skal vi tro ham rett har han nå begynt å høre på oss. Vi håper også at en samlet norsk presse vil begynne å lese i de drøyt 23.000 artiklene som ligger på vårt nettsted www.miff.no.

Israel dreper stadig flere palestinske barn

NRK nyheter (NTB) | 16.08.2018

Israel drepte i første halvår i år tre ganger så mange palestinske barn som i samme periode i fjor, viser en ny rapport.

Hvor lenge skal Vesten vende et blindt øye til de saudiske angrepene i Jemen?

Aftenposten (meninger) | 16.08.2018

Kommentar av Samia Bouta (student): Det er på tide at regjeringene her i Vesten trapper opp presset mot Saudi-Arabia for å få slutt på menneskerettighetsbruddene i Jemen.

Nesten 50 drept på skole i Kabul

Dagsavisen (NTB) | 16.08.2018

Minst 48 mennesker er drept i et selvmordsangrep mot en skole i Kabul. IS anklages for å stå bak, mens Taliban fortsetter sine angrep andre steder i landet.

Sikkerhet langs silkeveien

Klassekampen+ | 16.08.2018

Kina benekter anklager om at en million uigurer er internert i Xinjiang.

Lula registrert som partiets presidentkandidat

ABC nyheter (NTB) | 16.08.2018

Arbeiderpartiet i Brasil har registrert den fengslede tidligere presidenten Luiz Inacio Lula de Silva som sin partikandidat til presidentvalget i oktober.

Strendene er forlatt og landet er i kaos. «Nydelig som alltid», sier Nicaragua

Dagbladet+ | 16.08.2018

Over 400 unge nicaraguanere er drept i voldsomme demonstrasjoner i Nicaragua. - Kom til oss, er myndighetenes beskjed til omverdenen.

1 - 30 av 5256
1 2 3 4 5 6 .... 172 173 174 175 176