Klipp fra media

Filter: 2018

Shakira siktet for å ha vridd seg unna 14,5 millioner euro i spansk skatt (skatteparadis)

Aftenposten (NTB) | 15.12.2018

Shakira var ett av mange navn som dukket opp i forbindelse med Panama Papers, den gigantiske dokumentlekkasjen som avslørte hvordan statsoverhoder, kriminelle og kjendiser kjøper seg hemmelighold og gjemmer penger i skatteparadiser. Avsløringen var et samarbeid mellom over hundre medieorganisasjoner over hele verden, deriblandt Aftenposten.

Trangere og farligere (sivilsamfunn)

Vårt Land (verdidebatt) | 15.12.2018

Kommentar av Jon Lomøy og Wenche Fone (Norad): Det er mye i verden som går rett vei. Fattigdommen i verden er halvert på noen få tiår. Levealderen øker. Nesten alle verdens barn får vaksine. Færre dør i naturkatastrofer. Eksemplene er mange. 
Men det er dessverre ikke alle områder som går i rett retning. Når vi ser på rommet for frivillige organisasjoner, journalister og andre sivilsamfunnsaktører, så ser vi at det går feil vei. Det blir stadig trangere og stadig farligere.

Filosof: Økologi først (menneskerettigheter)

Vårt Land | 15.12.2018

Onsdag 12. desember skrev Lysaker i et leserinnlegg i Vårt Land i anledning menneskerettighetenes 70-årsdag at «Hvis jeg var FN-sjef for en dag, ville mitt råd vært dette: sats alt på retten til miljø, natturressurser og bærekraft». Professoren vil «farge» menneskerettighetene grønne. Hvilken menneskerett som er den «viktigste» er noe som alltid har preget diskusjonen om menneskerettighetene, mener Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen, som blant annet jobber for trosfrihet som en grunnleggende menneskerettighet.

Øystater truer med veto i klimaforhandlingene

ABC nyheter (NTB) | 15.12.2018

En gruppe små øystater og land som er spesielt sårbare for klimaendringer, truer med veto i klimaforhandlingene i Polen hvis ikke kravene deres blir oppfylt.

Greta (15) talte under klimaforhandlingene i Polen. Kaller verdenslederne umodne hyklere.

Aftenposten | 15.12.2018

– Dere sier dere elsker barna deres over alt annet. Likevel stjeler dere fremtiden deres foran øynene på dem.

– Gigantiske kostnader hvis deler av jorda blir ubeboelig (COP24)

Dagsavisen (NTB) | 15.12.2018

Avstanden mellom landene er stor i klimaforhandlingene i Polen, som nå går på overtid. Tyskland advarer om at klimaendringer kan gjøre deler av jorda ubeboelig.

Drama bak lukkede dører på klimatoppmøte: Derfor er landene fortsatt uenige

NRK nyheter (NTB) | 15.12.2018

Forhandlingene for at verden skal bli enig om reglene for å løse klimakrisen forsetter for fult på klimatoppmøtets siste dag.

- Det er nå vi får se om verden er villig til å omsette vitenskap til handling

Dagbladet (klima) | 15.12.2018

Går mot overtid i de viktigste klimaforhandlingene siden Paris.

Klimaforhandlingene på overtid i Polen

VG (NTB) | 15.12.2018

Avstanden mellom partene var for stor da klimamøtet i Polen skulle avsluttes. Verdens miljø- og klimaministre har forhandlet hele natten, men har fortsatt ikke kommet til enighet lørdag formiddag.

Nå er det polsk riksdag på klimamøtet i Polen

DN+ (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Kina snakker om klimaforhandlinger i vranglås. Fullt så mørkt er det ikke.

Hundrevis av demonstranter tok over klimatoppmøtet

NRK nyheter | 15.12.2018

Mens klimadramaet fortsetter bak lukkede dører prøvde demonstranter å legge press på forhandlerne med sang.

– Du vet aldri om noen plutselig blir ekstra vanskelige (COP24)

ABC nyheter | 15.12.2018

Fredag skal FNs 24. klimatoppmøte være slutt. Men på ettermiddagen vet ikke Ola Elvestuen om det blir noe resultat. Norge får ros i verden -men nå også tøff refs fra norske organisasjoner.

Bekymret for klima? Gi alle jenter skolegang

DN+ (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Statsminister Erna Solberg har gjort utdannelse til alle barn – særlig jenter – til en hjertesak både i internasjonale møter og i det norske bistandsbudsjettet. Hun har ikke snakket om det som et klimatiltak, men det er det altså også. Et stort, smart og svært viktig klimatiltak.

Norske Espen har i 26 år vært små øystaters mann i klimaforhandlinger

ABC nyheter | 15.12.2018

I ni år var det Espen Rønneberg som forhandlet klima, miljø og andre spørsmål i FN på vegne av vesle Marshalløyene. Nå har han gjort Samoa-boer av seg og hjelper mange øystater i klimakampen.

Maldivene kan rett og slett forsvinne - og er forbannet på verden

ABC nyheter | 15.12.2018

– Det står mellom utryddelse eller håp for oss her i Katowice. Det sier representanten fra Maldivene - en øystat bygd på korallrev og med 2,3 meter som høyeste punkt.

Norsk motstemme på klimatoppmøtet: – Verden trenger norsk olje og gass

ABC nyheter | 15.12.2018

– Verden vil trenge norsk olje og gass i uoverskuelig framtid, sier Barbro Auestad fra fagforbundet Industri Energi under FNs klimatoppmøte i Polen.

Ute av kontroll

Klassekampen+ (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Magnus Lysberg: Klimaforhandlingene i Polen har vært vanskelige, og kanskje sporer de helt av. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det ennå ikke sikkert om det i hele tatt blir noen avtale. Sånt blir det nyheter av. Derfor har verdenspressen, også Klassekampen, skrevet om framskritt og tilbakeskritt, ettergivenhet og harde krav. Jeg har selv intervjuet norske, svenske og indiske forhandlingsdelegasjoner, og gjort mitt beste for å forstå det tekniske og kompliserte språket de snakker, uten at det har vært lett.

Hvem skal ta regninga for den grønne omstillingen?

Klassekampen+ | 15.12.2018

Kommentar av Sandra Lillebø: Folk med vanlige liv, uten overflod, uten nød, og med et handlingsrom for livet som ikke var fraværende, men heller ikke ubegrenset. Det er slike mennesker som har stått i rundkjøringer og langs motorveger over hele Frankrike de siste ukene, og det er altså slike folk Emmanuel Macron setter sin lit til for at Frankrike skal kunne oppfylle sin del av Parisavtalen.

Grønn drøm vinner støtte

Klassekampen | 15.12.2018

Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?

Rapporten som bør endre debatten om klima og norsk politikk for alltid

Dagbladet (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Andreas Økland: Klimarisiko høres kanskje luftig ut. Men klimarisikoutvalgets rapport tar klimakrisa ned på jorda. Den bør være julas hjemmelekse for norske politikere. Om de enda ikke har lest den, er det fristende å sende norske politikere på juleferie med høstens rapport fra FNs klimapanel som hjemmelekse. Rapporten som har undersøkt forskjellen mellom å nå halvannengradsmålet og togradersmålet, har på nytt understreket viktigheten av klimaarbeidet.

Gladnyhet for trøndersk forskning

Adresseavisen (meninger) | 15.12.2018

Lederkommentar: Et forskningssenter som skal bidra til å få ned utslippene i oljebransjen, kan bidra til at vi når klimamålene for 2030.

– En gledens dag (olje)

E24 | 15.12.2018

Regjeringen har fredag vedtatt utbyggingen av andre fase av gigantfeltet Johan Sverdrup. Nå sendes saken til Stortinget for behandling og vedtak.

Klimakrise men ikke i Aftenbladet

Stavanger Aftenblad (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Wenche Skorge (skribent og styremedlem i Naturvernforbundet): Med uvanlig klar tale slår statsministeren fast at klimakrisen er helt reell. I Aftenbladets redaksjon, derimot, virker det ikke som alle er like overbevist.

Rapport - Bølling, maktmisbruk og trakassering i FN-organisasjon som bekjemper hiv og aids

Aftenposten (NTB) | 15.12.2018

FN-organisasjonen UNAIDS blir slaktet i en ny rapport. Ledelsen visste om utstrakt mobbing, trakassering og maktmisbruk, men gjorde ingenting, heter det.

Klimaflyktningene kommer

Dagbladet (meninger) | 15.12.2018

Kommentar av Geir Ramnefjell: Klima er den største driveren bak flyktning- og migrasjonsutfordringene i verden i dag. Hvorfor står ikke Frp’s innvandringspolitiske talsperson i Stortinget og forlanger forsterket innsats mot utslipp? Større kutt hjemme, og høyere ambisjoner internasjonalt! Jon Helgheim, heter mannen som for tida har denne rollen i Frp. Han er som regel høyt og lavt i nyhetsbildet, men denne uka har han vært spesielt travelt opptatt. Ikke med å følge med på FNs klimaforhandlinger i Katowice, hvor utsendingene har strevet med å bli enige om reglene for å følge opp Paris-avtalen. 

Solbergs parlamentarisme

Dagsavisen (nye meninger) | 15.12.2018

Lederkommentar: Torsdag slo Solbergs parlamentarisme ut i full blomst. Da opplevde vi det enestående i vår parlamentariske historie, at regjeringspartiet Frp innkalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på «teppet» i Stortinget for å refse henne for regjeringens beslutning om å slutte seg til FNs migrasjonsplattform. Frp uttrykte i praksis mistillit til utenriksministeren da partiet la fram forslag om å «avvise norsk tilslutning til FNs migrasjonsplattform».

Alternativ til radikalisering

Dagbladet (meninger) | 15.12.2018

Debatt av Lena Andreassen (initiativtaker til demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale): Vi var på forhånd meget tydelige på at markeringen mot FNs migrasjonsavtale skulle representere det store flertallet av befolkningen.

Somalias mest kjente forfatter gir et innblikk i ulike eksiltilværelser i Norge

DN+ (Magasinet) | 15.12.2018

Anmeldelse av Nuruddin Farah, «North of Dawn»: Selv om han reiste fra Somalia på 1970-tallet, er Nuruddin Farah en av hjemlandets mest kjente forfattere. Han har skrevet på engelsk siden han studerte i India, bodd og undervist på universiteter på begge sider av Nord-Atlanterhavet og bor nå i Cape Town. Forflytninger er også et litterært tema for Farah, og i sin nye roman har han lagt handlingen til et somalisk miljø i Oslo. Det gir innblikk i ulike eksiltilværelser i Norge.

Europa har ikke vunnet krigen mot terror

Aftenposten (meninger) | 15.12.2018

Kronikk av Petter Nesser (seniorforsker, Forsvarets forskningsinstitutt): Sammenlignet med et hvilket som helst år før 2015 er antallet angrepsplaner fortsatt høyt i Europa.

Erdogan og Trump varsler koordinert innsats i Syria

Aftenposten (NTB) | 15.12.2018

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans amerikanske motpart Donald Trump er enige om å styrke koordineringen mellom de to landene i Syria-konflikten.

1 - 30 av 8314
1 2 3 4 5 6 .... 274 275 276 277 278