Nyhetsbrev: Skriv inn din e-post og meld deg på

Søk på Tema

Klipp fra media

Filter: 2018

Norge går til sak mot USA på grunn av toll på stål og aluminium

Aftenposten (NTB) | 19.10.2018

Norge mener tollen er i strid med regelverket til Verdens handelsorganisasjon.

Jostein Gripsrud forstår rett og slett ikke boken han kritiserer

VG (meninger) | 19.10.2018

Debatt av Terje Tvedt (professor): Min bok «Det internasjonale gjennombruddet» er i både tematikk, metode og analysemåte direkte anti-konspiratorisk.

Den tvilsomme godheten

Morgenbladet+ | 19.10.2018

Trond Berg Eriksen anmelder Jostein Gripsrud bok "Det norske hamskiftet": Terje Tvedts Det internasjonale gjennombruddet har avfødt en hel bok som tilsvar. Jostein Gripsrud har som regel rett i det saklige, men Tvedt var mye morsommere å lese.

Jordskjelvet på Verdensbankens møte (klimafinansiering/bistand)

Vårt Land (verdidebatt) | 19.10.2018

Kommentar av Isabella Dahl Kormilitzine (daglig leder for SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk): Over halvparten av klimafinansiering gis som lån, fra rike til fattige land. Dette til tross for at det er de rike landene som i stor grad har skyld i de raske klimaendringene vi nå ser. For å sitere en filippinsk gjeldsaktivist: «Det blir som om dere kjører en bulldoser over huset mitt og så skal prøve å reparere det ved å låne meg penger til en eskalerende rente». I jakten på profitt mister stadig flere land sitt moralske kompass. Hva svarer Norge?

Urimelig kritikk av norsk humanitær innsats

Aftenposten (meninger) | 19.10.2018

Debatt av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Nikolai Astrup (H): I Aftenposten 12. oktober hevder generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, at regjeringen reduserer andelen av samlet norsk bistand som går til krigsofre og flyktninger og svikter flyktninger i nærområdene. Kritikken faller på sin egen urimelighet. Med budsjettforslaget for 2019 har regjeringen økt det humanitære budsjettet med nær 65 prosent siden 2013. 

Modig av Operasjon Dagsverk

Bergens Tidende (meninger) | 19.10.2018

Kommentar av Ragnhild M. Eidem Krüger (journalist og skribent): Nå vil Operasjon Dagsverk gi sin støtte til positive tiltak for palestinsk ungdom. De vil gi traumebehandling av ungdom som har sittet i militærfengsler, utdanning, kampanjer og politisk påvirkning som støtter unge palestinske kvinners kamp for et mer rettferdig og likestilt Palestina. Og bidra til at palestinsk ungdom vil få opplæring i rettigheter, demokrati og konfliktløsning, og gi dem støtte til å komme tilbake til skolen og ut i jobb. Dette protesterer FpU mot.

Dronningen forhandlet til seg kinesisk kunst

ABC nyheter (NTB) | 19.10.2018

Dronning Sonja viste «utmerket forhandlingstaktikk» under en lunsj med Kinas kulturminister. Dermed ser det ut til at kineserne sender mer kunst til Norge.

Sjefen i skyene

DN+ (Magasinet) | 19.10.2018

Erik Solheim, sjefen for FNs miljøprogram, får kjeft for å fly for mye. Vi ble med ham over skylaget for å finne ut av hva han driver med der oppe.

Klimakrisen? Pave Frans har konseptet

Dagsavisen (nye meninger) | 19.10.2018

Kronikk av William M. Lafferty (professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo): I motsetning til både Brundtland-rapporten og FN-systemets avtaler og handlingsplaner, som hviler på "instrumentelle" etiske premisser, er Laudato Si´ forankret i "prinsipiell" etikk. Den omtaler selvfølgelig kloden som Guds skaperverk. Men den behandler kloden først og fremst i ord og begrep fra Frans av Assisi i 1225. Brevets "rasjonalitet" ligger i en moralsk forpliktelse til jordens iboende "krav" om økologisk balanse, og dets "fellesskap" bygger på "økologisk demokrati" og "økologisk borgerskap".

Nå teller'em kua også

Nationen (meninger) | 19.10.2018

Kommentar av Hans Bårdsgård: FNs klimapanels ferske vurdering av verdenstemperaturen åpner for at det går an å begrense stigningen til halvannen grad. Men det blir vanskelig, og vi må få ut finger'n. Dermed smeller det i Dagens Næringsliv også. Thyssen-stålet i kanonen på dekket av den gamle Sjøfarten strekkes maksimalt: Ti ledersalver om klimaet på ti dager. Første salve ble rettet mot den ultimate fienden av alt hva grønt og globalt er, den største hemsko for norsk klimaarbeid. En norsk melkeku.

En gyllen mulighet vi hadde?

DN+ (meninger) | 19.10.2018

Debatt av Mathias Sellæg (tidligere fylkesskogsjef og rådmann): I DN den 13. oktober presenterer Cicero-forskerne Samset og Kallbakken FN klimapanels siste rapport hvor hovedbudskapet er at utslippene må «dramatisk ned, dramatisk raskt». Tross dette sier forskerne at økt skogplanting og bio-CCS, som ifølge Klimapanelet er den eneste kjente storskala metoden som virker for å fjerne CO2 fra atmosfære, medfører «vanskelige avveininger» imot behovet for arealer til matproduksjon og biomangfold. Et slikt forbehold indikerer at vi har et valg. Har vi det?

Selvmotsigende om CO2-fond

DN+ (meninger) | 19.10.2018

Debatt av Ole Erik Almlid (fungerende administrerende direktør i NHO): Forurenser skal betale, ikke betales, skriver DN i sin leder 15. oktober.Ja, det er vi enig i – og det er også det som skjer med et CO2-fond for næringstransporten, tross DNs motvilje.

Oljeskatten må tilpasses en tid med økende klimarisiko #10tiltak

DN+ (meninger) | 19.10.2018

Stortinget kan ikke la dette timilliarderkronersspørsmålet bare ligge.

Tjener på undergang

Klassekampen+ | 19.10.2018

Vi må ta høyde for at klimamålene ikke blir nådd, sier sjeføkonomen i Equinor.

Skal fange og lagre CO2

Klassekampen+ | 19.10.2018

Med ny teknologi og fangst av CO2 skal industrien verte klimanøytral, men dei maktar det ikkje utan statleg hjelp.

Frp-politiker vil be regjeringen skrote biodrivstoffkrav

NRK nyheter | 19.10.2018

Ifølge Regnskogfondet har palmeoljediesel i Norge i 2017 ført til at 220 km² regnskog ble ødelagt, tilsvarende tre ganger Stavanger kommunes areal. Men selv etter avsløringer om juks med bærekraftssertifisering, massivt press fra næringen og fra Stortinget og statistikk som viser store ødeleggelser av regnskog og økte utslipp, kom det ingen tiltak mot palmeolja i neste års statsbudsjett.

Jan Egeland gir seg som Syria-koordinator

Dagbladet (NTB) | 19.10.2018

Jan Egeland slutter som FNs nødhjelpskoordinator for Syria etter det han omtaler som tre svært utmattende år. – Det har vært for mange tilbakeslag, sier han.

Munch fortsatt til Saudi-Arabia

Morgenbladet+ | 19.10.2018

Munch-museet opprettholder planen om en stor Munch-utstilling i Saudi-Arabia til våren.

Mener Saudi-Arabia felles av eget overmot

DN | 19.10.2018

Endringer innad i Saudi-Arabia og Donald Trump i Det hvite hus førte til et overmot og uforsiktighet som gjorde at saudierne til slutt gikk over grensen, mener Arabia-ekspert.

Forholdet til Saudi-Arabia må revurderes

Aftenposten (meninger) | 19.10.2018

Lederkommentar: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har foreløpig nøyd seg med å kreve at Saudi-Arabia bidrar til oppklaring av saken. Det kan være fornuftig med noe tilbakeholdenhet, men hvis bildet ikke endrer seg, må også Norge handle.

Jamal Khashoggis hevn

Dagsavisen | 19.10.2018

Khashoggi-saken er langt fra over. Resultatet kan bli dramatiske forandringer på toppen i Saudi-Arabia.

Investorenes flukt kan bli kronprinsen fall

Morgenbladet+ | 19.10.2018

Kronprins Mohammed bin Salman skulle åpne Saudi-Arabia for verden. Med Khashoggi-saken rakner reformplanen. Også Oljefondets investeringer er truet. 

Flere flykter fra tørke enn fra Taliban i Afghanistan

Aftenposten (NTB) | 19.10.2018

Flere afghanere flykter fra tørke enn fra Taliban. Samtidig som landet skal velge ny nasjonalforsamling, står millioner i fare for å dø i løpet av vinteren.

Millioner av kinesere får ikke reise med tog fordi de har lav sosial kredittrangering. Helt nødvendig, mener Kinas svar på Bill Gates.

Aftenposten | 19.10.2018

Kinas rikeste mann avviser frykten for et kinesisk «storebror ser deg»-system. – Slike ordninger er helt nødvendige for å bygge opp tilliten i samfunnet, sier Jack Ma til Aftenposten.

Svenske oljetopper anklages for å ha støttet væpnede grupper i Sudan

NRK nyheter | 19.10.2018

Regjeringen i Sverige mener toppene i Lundin Petroleum bør tiltales for brudd på folkeretten. Årsaken er at selskapet skal ha gitt økonomisk støtte til væpnede grupper under borgerkrigen i Sudan, for å drive folk ut av områder som i dag tilhører Sør-Sudan, der selskapet ønsket å ha virksomhet.

Hva skjedde med brasiliansk politikk?

Morgenbladet+ (meninger) | 19.10.2018

Kronikk av Kjetil Klette Bøhler (forsker II ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, Oslomet): Arbeiderpartiets oppgave med å overbevise velgerne om at de representerer det brasilianske folket er vrien, men ikke umulig. 

Brasils presidentkandidat anklages for valgfusk av motstanderen

NRK nyheter (NTB) | 19.10.2018

Fernando Haddad anklager motstanderen Jair Bolsonaro, den høyreradikale favoritten til å vinne valget, for å spre usanne rykter via sosiale medier.

Trump truer med å sende militæret mot grensa til Mexico

NRK nyheter | 19.10.2018

En karavane med rundt 3000 migranter fra Mellom-Amerika, fortsetter reisen nordover mot USA på tross av advarsler fra president Donald Trump. Han truer med å sende soldater og stenge grensa mot sør, hvis Mexico ikke stopper migrantene.

Kaldt gufs utenfra

DN+ (meninger) | 18.10.2018

Kommentar av Kari Due-Andresen (sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets): I Norges Banks siste pengepolitiske rapport bidro usikkerheten rundt internasjonal handel til å trekke ned sentralbankens forventninger til styringsrenten de nærmeste årene. I beste fall får altså den geopolitiske utviklingen og økte handelsbarrierer kun begrenset innvirkning på internasjonal handel og økonomisk vekst. I verste fall svekkes verdens produksjonspotensial på lang sikt. For en liten, åpen økonomi som den norske er det i så fall særdeles dårlig nytt.

Bekymret for USAs abortmotstand (bistand)

Vårt Land | 18.10.2018

Ulikhetene mellom kvinner globalt er større enn noensinne, ifølge FN-rapport. Norge klarer ikke fylle gapet etter USAs kutt.

1 - 30 av 6778
1 2 3 4 5 6 .... 222 223 224 225 226