Klipp fra media

Filter: 2019

Kritisk til Jensens oljeaksje-grep: – Meningsløst (oljefondet)

E24 | 18.03.2019

Greenpeace mener det er meningsløst at Oljefondet skal beholde aksjene i oljegiganter som Exxon, både av klimahensyn og av hensyn til Norges sårbarhet for lavere oljepris.

Vil kvesse kravene til land som mottar norske bistandskroner

Vårt Land+ | 18.03.2019

Høyre vil prioritere samarbeid med utviklingsland som har «ledere med politisk vilje til å gjennomføre reelle forbedringer for sine innbyggere».

Norske elever gir Kongo håp

Adressseavisen (meninger) | 18.03.2019

Kommentar av Mushaga Bakenga: Det er ikke rettferdig at ungdom i Kongo må betale prisen for våre smarttelefoner. Det skal norske elever gjøre noe med. Over 600 norske elever fra Elevtinget har talt! Årets OD-prosjekt (Operasjon Dagsverk) skal støtte ungdom i Kongo i deres kamp for en bedre fremtid.

Endetida for tysk kull

Klassekampen | 18.03.2019

Tyskland går inn i den største omstillingen siden krigen. I mer enn hundre år har det svarte kullet bygget landet og splittet familier.

– En av vår tids største muligheter

E24 | 18.03.2019

Storbritannia vil mer enn tredoble antallet jobber i havvind til 27.000 innen 2030. Veksten innen havvind gir muligheter også for norske leverandører, tror vindbransjen.

Det finnes ingen ny olje

Dagsavisen (nye meninger) | 18.03.2019

Kronikk av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Adm. dir. i Norsk olje og gass): Så er jeg glad statsministeren har avlyst debatten om hva som skal være «den nye oljen». Det finnes ingen ny olje. Hver arbeidsplass i oljeutvinning har en verdiskaping som er 10 ganger så høy som verdiskapingen i fastlands-Norge. Når oljen er borte er disse inntektene borte. Da vil vi alle savne pengene sårt.

Tar grep etter klimakritikk

Vårt Land | 18.03.2019

Trygve Slagsvold Vedum avviser at det er klima-uro i Sp. Likevel har han jobbet hardt for å finne klimakompromisser før landsmøtet.

Dilemmaet kan løses

Klassekampen+ (meninger) | 18.03.2019

Debatt av Hans Morten Haugen (professor og leder, foreningen Grunnloven § 112): HenrikBjørnebye reiser 11. mars nødvendige spørsmål om det norske petroleumsregimet. Han peker på at dagens kurs ikke gir insentiver til den nødvendige omstillingen, og myten om at redusert fossil produksjon i Norge vil erstattes av mer fossil produksjon andre steder. Han viser også det paradoksale i at de reelle utslippene som følge av forbrenning av norsk olje og gass i utlandet ikke tas i betraktning.

KAF er effektiv

Klassekampen+ (meninger) | 18.03.2019

Debatt av Rune Skarstein (førsteamanuensis emeritus i samfunnsøkonomi ved NTNU): I Klassekampen 6. mars kritiserer Morten Nilsen artikkelen «Karbonfella» signert av 11 personar, publisert den 2. mars. Han hevdar at karbonavgifta KAF vil vere til lita nytte, og at «Heile poenget med KAF må jo vere å trekke inn kjøpekraft frå fossil sektor og bruke denne på ein klimavennleg måte.»

Høyre vil ikke forby salg av bensin- og dieselbiler

E24 (NTB) | 18.03.2019

Høyre vender tommelen ned for å forby nybilsalg av bensin og dieselbiler innen 2025. I stedet vil partiet kun ha dette som mål.

Skolestreik med god grunn

Nationen (meninger) | 18.03.2019

Lederkommentar: Skoleelever streiker for klimaet. Det gjør de med god grunn. Det er de som arver boet.

Torturkomité på ville veier

DN+ (meninger) | 18.03.2019

Kommentar av Ole Gjems-Onstad (professor ved Institutt for rettsvitenskap og styring, Handelshøyskolen BI, og forfatter av Menneskerettigheter – en verden uten helvete): Den 17. januar 2019 publiserte Europarådets torturkomité en ny landrapport om Norge. Uttrykket torturkomité er her misvisende. Ingen av komiteens uttalelser om Norge gjelder noe som etter vanlig språkbruk er tortur. Komiteen skal videre motvirke umenneskelig og nedverdigende behandling, men dens forslag tøyer også disse begrepene når den ikke dreier seg om isolasjon.

SVT: IS-krigeren Michael Skråmo er død

Dagbladet | 18.03.2019

Tirsdag 5. mars kom meldinga fra svenske medier om at den norsk-svenske IS-krigeren Michael Skåmo (33) hadde blitt pågrepet i Syria av den kurdiske YPG-militsen. Men opplysningen ble tilbakevist noen dager senere.

- Jeg blir fysisk dårlig. Jeg måtte ta pauser

Dagbladet | 18.03.2019

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ble fysisk kvalm da han leste kommentarfeltet på Resett.no etter New Zealand-terroren. Han ønsker at politiet vurderer om de er straffbare.

Borgerkrigs- og kriseretorikken vokser på ytre-høyre

Dagbladet (meninger) | 18.03.2019

Kommentar av John Færseth: Guillaume Faye var en høyreekstrem ideolog og identitærbevegelsens gudfar. Tekstene hans minner om den antatte New Zealand-terroristens manifest.

Breivik var ikke gal

Minerva+ (meninger) | 18.03.2019

Kommentar av Nils August Andresen: Breiviks hisset til borgerkrig og inspirerte terroristen på New Zealand. Flere bør spørre seg om de har borgerkrigen som frykt eller fantasi.

Terrorangrepet: Idéen om sivilisasjonskrig

Stavanger Aftenblad (meninger) | 18.03.2019

Kommentar av Audhild Skoglund (fagbokforfatter, cand. philol. i religion og populærkultur): De siste årene har jihadistiske angrep i en rekke europeiske land gitt oss et inntrykk av at terrorisme er et islamistisk fenomen. Angrepet på to moskeer i New Zealand fredag minner oss på den andre terrorfaren: høyreekstremisme. Og de to sidene kan synes som motpoler, men har mange fellestrekk i både ideologi og hvem og hvordan de rekrutterer.

Erdogan: Vi ønsker ikke en konflikt mellom muslimer og kristne

ABC nyheter (NTB) | 18.03.2019

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han ikke ønsker en konflikt mellom muslimer og kristne etter terrorangrepet mot moskeer på New Zealand.

Et nytt kappløp om Afrika

Vårt Land (meninger) | 18.03.2019

Kommentar av Geir Ove Fonn: Faren er at en utbredt korrupsjonskultur og fortsatt lang vei til fullt demokrati i mange land, gjør det mer fristende for mange afrikanske ledere å samarbeide med autoritære regimer som Kina, Russland og Tyrkia, enn med mer åpne og liberale ledere som Emmanuel Macron. Frankrikes president har uansett sett potensialet i noen av verdens raskest voksende økonomier. Forhåpentligvis kan han bidra til å dreie kappløpet om Afrika i en litt gunstigere retning for kontinentets egne innbyggere.

Google lot sjeikene få kontroll over kvinnene. Nå bøyer teknologigiganten seg for et annet autoritært regime.

Aftenposten | 17.03.2019

I Russland viser Google nå Krim-halvøya som russisk på kart. I tillegg har Google, ifølge russiske myndigheter, begynt å følge landets sensurkrav.

Lofoten avgjer ikkje velferdsstatens framtid

Bergens Tidende (meninger) | 17.03.2019

Kommentar av Lars-Henrik Paarup Michelsen (Norsk klimastiftelse): Om ein skulle finne olje eller gass i Lofoten, vil det likevel vere stort behov for å omstille norsk økonomi.

Vindkraft splitter natur- og miljøvernbevegelsen: – En rimelig pris å betale for å redde kloden

NRK nyheter | 17.03.2019

Mens myndighetene utreder vindkraft på halve Norges landareal, er miljøorganisasjonene splittet. – Vindkraft er ikke den energiløsningen som gir minst tap av natur, sier styrelederen i DNT.

Vi streiker for handling, ikke «toppmøter»

Aftenposten (meninger) | 17.03.2019

Haldis Tjeldflaat Helle (21), nestleder i Natur og Ungdom, på Si;D: Vi trenger ikke flere møter hvor vårt engasjement blir hyllet. Vi trenger å bli tatt på alvor.

Det er ingenting antidemokratisk ved vårt klimaopprør

Aftenposten (meninger) | 17.03.2019

Debatt av Ketil Lund, Erland Kiøsterud, Ingvild Burkey, Kristine Næss, Lars-Lillo Stenberg, Ane Hjort Guttu, Thomas Hylland Eriksen, Elisabeth Eide, Maja Lunde, Asgeir Helgestad, Wera Sæther, Jostein Gaarder og Gert Nygårdshaug: Dagens barn og unge trenger å vite at politikergenerasjonen som har sviktet dem, ikke er de eneste voksne i samfunnet.

Planetens fremtid står på spill. Isaksen avleder en livsviktig debatt

Aftenposten (meninger) | 17.03.2019

Debatt av Elisabeth Eide, Beate Sjåfjell, Bjørn H. Samset, Helge Drange, Dag Olav Hessen, Thomas Hylland Eriksen, Rasmus Benestad, Arne Johan Vetlesen og Pål W. Lorentzen: Torbjørn Røe Isaksen anklager i et innlegg oss som har undertegnet opprørsoppropet, for å være antidemokratiske. Han ser at miljøsaken er et «avgjørende spørsmål», men velger altså utelukkende å kritisere ordbruk i stedet for å gå inn i saken. Til det er det følgende å si: Vi støtter skolestreik som et legitimt demokratisk middel i en situasjon der planetens fremtid står på spill.

Kåre Willoch om IS-kvinner: - Norske borgere skal ha rett til å komme hjem

Dagbladet | 17.03.2019

- Bør dømmes av domstol, ikke av politiske vedtak, sier Høyre-veteranen.

Snakket direkte til norsk IS-kvinne: - Jeg har ingen sympati!

Dagbladet | 17.03.2019

Siv Jensen tordnet mot norske kvinner som har tilsluttet seg IS, og lover at Norge ikke vil løfte en finger for å hjelpe dem.

Familien unnslapp IS-massakre: Nå frykter hun å måtte støte på IS-kvinnene på gata

NRK nyheter | 17.03.2019

Norsk-jesidiske Revin Aswad Morat mener IS-kvinnene ikke bør få lov til å returnert til hjem til Norge. – De er rett og slett tikkende bomber, sier hun.

Terroristen er ikke alene

Minerva+ | 17.03.2019

Brenton Tarrants manifest gir et lite innblikk i nettkulturen som radikaliserte ham.

Terrorforsker: Grotesk at han oppfordrer til drap på barn

NRK nyheter | 17.03.2019

Blant de drepte i terrorangrepet i Christchurch var det flere barn. I sitt såkalte manifest skriver Brenton Tarrant at det er viktig å hindre at barn av ikke-europeere når voksen alder. – Grotesk, sier ekstremistforsker til NRK.

1 - 30 av 2359
1 2 3 4 5 6 .... 75 76 77 78 79