Klipp fra media

Filter: 2019

Når stormaktene kolliderer, kommer Norge i klemme

Aftenposten (meninger) | 27.05.2019

Kommentar av Kai Eide (tidligere NATO-ambassadør): Norge må velge: Følger vi vår viktigste allierte eller våre viktigste handelspartnere?

Oljefondet stemmer mot klimarapportering og kjønnsbalanse i styrene

DN+ | 27.05.2019

Oljefondet omtaler seg selv som en ansvarlig forvalter, og publiserer en rekke dokumenter knyttet til den ansvarlige forvaltningen. Når fondet offentliggjør hva det mener om prinsipielt viktige områder, for eksempel klima, får det stor internasjonal oppmerksomhet. Hva verdens største fond stemmer blir også lagt merke til av styret og ledelsen i selskapene verden over.

Kamp mot et nedrig våpen

Nationen (meninger) | 27.05.2019

Lederkommentar: Norge tar internasjonalt initiativ for å bekjempe voldtekt som våpen i krig. Det er et godt og viktig initiativ.

De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland

Nettavisen (NTB) | 27.05.2019

De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland, mens regjeringspartienes oppslutning har falt betydelig, viser estimater.

7 ting du bør vite fra EU-valget. Vinnerne, taperne og hva skjer nå? (klima)

Aftenposten | 27.05.2019

Over hele Europa har ungdommer demonstrert for klimaet det siste året. Den første var den svenske 16-åringen Greta Thunberg. I flere av de største EU-landene, Tyskland og Frankrike, gjorde De Grønne det svært godt. Partigruppen i EU-parlamentet lå i natt an til å øke fra 50 til 69 mandater. I Greta Thunbergs hjemland Sverige gikk imidlertid Miljöpartiet tilbake, og går ned fra fire til to mandater i Europaparlamentet.

Tror du på et liv etter oljen?

Adresseavisen (meninger) | 27.05.2019

Kommentar av Harry Tiller: Før eller siden kommer det en tid da Norge ikke lenger er en oljenasjon. MDG har laget sin plan for det. Kanskje flere burde gjøre som dem?

– Jeg har sett konsekvensene av klimaendringene

TV2 | 27.05.2019

Røde Kors-President Robert Mood er frustrert over det han kaller «tildekking og bortforklaringer fra de etablerte».

Litt for enkelt om klimaeffekten av vindkraft

DN+ (meninger) | 27.05.2019

Debatt av Kjetil Lund (direktør, Norges vassdrags- og energidirektorat): Professor Anders Skonhoft skriver i DN 22. mai at det ikke er noen klimaeffekt av norsk vindkraft. Han viser til at i et kvotesystem er det samlede utslippsnivået gitt ved kvotetaket, og mer norsk vindkraft endrer ikke på det. Det er i og for seg riktig, men Skonhofts fremstilling er for enkel

Høyre-Astrup hyller klima-streikende skoleelever

VG | 27.05.2019

– Det er dessverre en del idioter der ute, svarer statsråd Nikolai Astrup (40) på spørsmål om hva han mener om voksne som er nedlatende eller hetsende overfor skoleelevene som for tiden streiker for klimaet.

Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke

Dagsavisen (NTB) | 27.05.2019

Tidligere klimatopp i FN og eksleder i SV Erik Solheim (64) skal jobbe med den globale plastkrisen på oppdrag fra Kjell Inge Røkke (60).

Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo

ABC nyheter (NTB) | 27.05.2019

I tre dager til ende skal dissidenter, opposisjonelle og aktivister ta pulsen på klodens menneskerettighetstilstand under Oslo Freedom Forum.

EU-valget: – Demokrati eller splittelse og ekstremisme

VG (NTB/AFP/AP) | 27.05.2019

Sveriges statsminister Stefan Löfven mener at demokratiets fremtid står på spill, når stemmegivningen er i gang på den siste og viktigste dagen i valget på nytt EU-parlament.

Et valg som gir EU ny troverdighet

VG (meninger) | 27.05.2019

Kommentar av Yngve Kvistad: Den usynkrone grupperingen fra 28 medlemsland av nasjonalkonservative EU-motstandere, illiberale systemkritikere, høyreekstreme, proteksjonister, nyfascister og rene rasister som er blitt stemt inn i den europeiske folkeforsamlingen i løpet av de fire siste dager, har lite annet til felles enn innvandringsmotstand og kalkulert antipati mot unionen som skal betale lønnen deres og finansiere respektive partiorganisasjoner de neste fem årene.

Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg

TV2 (NTB) | 27.05.2019

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skillelinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen.

Brakvalg for høyrepopulistene

TV2 | 27.05.2019

De første målingene viser at kristeligdemokratiske og sosialdemokratiske partier er svekket. EU- og innvandringskritiske partier på høyresiden har fått større oppslutning.

Kirkeseniorer legger press på Solberg

Vårt Land+ | 27.05.2019

«Vi forventer en langt mer aktiv oppfølging. Det haster», mener 24 tidligere kirkelige ledere. De ber i brevs form Erna Solberg om å øke tempoet for å få barn av norske mødre knyttet til IS hjem til Norge.

Utenriksdepartementet arbeider med DNA-tester av norske IS-barn

Vårt Land+ | 27.05.2019

Norske IS-barn som er født i Syria skal DNA-testes, forteller brev fra Utenriksdepartementet.

Velkommen til helvete

NRK nyheter | 27.05.2019

Fire år med krig. Titusener av drepte. Jemen er i dag verdens verste humanitære katastrofe. Et menneskeskapt mareritt.

Hjerneflukten

Klassekampen+ | 27.05.2019

Klassekampen traff nyutdannede ingeniører som ønsker seg vekk fra krisa i Venezuela.

Ødelegende sanksjoner

Vårt Land (verdidebatt) | 27.05.2019

Kommentar av Ronald Mayora Synnes (religionssosiolog): Det største problemet for den venezuelanske regjeringen i dag er at de ikke er i stand til å få økonomien på fote pågrunn av de økonomiske sanksjonene.

Nyliberalismens stygge ansikt

Klassekampen+ (meninger) | 27.05.2019

Kommentar av Ane Hoel (Oslo): I morgen, tirsdag 28. mai, ønskes kuppmakerens kone velkommen til Norge på det som ironisk nok heter Oslo Freedom Forum, instituert av den norsk-venezolanske oligarken Tor Halvorsen. Her fortsetter den ideologiske kampen med en demonstrasjon kl. 9.30 foran Det norske Teatret: Hands off Venezuela!

Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela

ABC nyheter (NTB) | 27.05.2019

– Det at de faktisk møtes, gir et glimt av håp. Men det er veldig langt igjen, sier Latin-Amerika-ekspert og professor Benedicte Bull til NTB.

Hun er uønsket av alle i hjemlandet. Også sin egen mor.

Dagsavisen | 27.05.2019

Først ble hun uthengt som pornoskuespiller. Så kom dødstruslene. Nå er aserbajdsjanske Gunel Movlud fribyforfatter i Norge. Fordi hun er kvinne.

Norges FN-valgkamp har kostet over 12 millioner kroner

VG | 26.05.2019

Paraplyer, mansjettknapper og binders til flere hundre tusen kroner – og «vaffeldiplomati» – skal hjelpe Norge å sikre plassen i FNs sikkerhetsråd.

Med vaflar og pins vil Noreg komme seg inn i verdas mektigaste råd

NRK nyheter | 26.05.2019

Velformulerte brev til statsleiarar. Gratis vaflar og sjokolade i New York. Talar om menneskerettar og fredsdiplomati. Lite er tilfeldig når Noreg kjempar for ein stol i FNs tryggingsråd.

30.000 marsjerte for klimaet i København

ABC nyheter (NTB) | 26.05.2019

– Vi kan fortsatt fikse dette, men vi må begynne i dag, sa svenske Gretha Thunberg til titusenvis av dansker som marsjerte for klimaet i valgkampen.

Grøn Ungdom-topp: – Synd at MDG går kraftig mot vindmøller på land

NRK nyheter | 26.05.2019

Grøn Ungdoms talsperson Teodor Bruu tapte kampen mot naturvernarane i slaget om vindkraft på land under landsmøtet til Miljøpartiet Dei Grøne.

Ingen hadde regnet ut hvor mye urørt natur vindkraften vil ta

NRK nyheter | 26.05.2019

Først etter at NRK etterspurte tallene, ble det regnet ut at det legges planer for vindkraft i urørt natur tilsvarende 1,5 ganger Oslos areal.

Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Berg: – Jeg elsker bomringen!

Dagsavisen (NTB) | 26.05.2019

– Vi har mange kriser, men ikke en bompengekrise, sier Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Berg.

Hva velger EU?

Bergens Tidende (meninger) | 26.05.2019

Kommentar av Torbjørn Wilhelmsen (leder i Europabevegelsen i Hordaland): EU er feilaktig kritisert for ikke å løse migrasjonskrisen. Sannheten er at det er medlemsland som ikke vil rette seg etter forslagene fra EU. De bruker sin «selvråderett» til å nekte å ta imot flyktninger, og dermed blir landene i sør sittende med en stor byrde. Europa må unngå å gå i «Japan-fellen», med en stadig aldrende befolkning som bruker livet på å spare til alderdommen. Unge migranter er bra for Europa.

1 - 30 av 4512
1 2 3 4 5 6 .... 147 148 149 150 151

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.