Krisen i Venezuela - kan Norge bidra til løsning?

Over 2 millioner mennesker har flyktet fra Venezuela etter langvarig politisk og økonomisk krise. Siste helga i januar samlet hundretusner seg til protest i hovedstaden Caracas og landet står foran et mulig regimeskifte. Naboland og stormakter med egne interesser følger nøye med. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har snakket med partene i Venezuela og tilbudt seg å bidra til samtaler. Vi har samlet den norske mediedekningen og -debatten de siste dagene.

ADN Venezuela - 2.jpg

Illustrasjon: Faksimile/skjermdump fra Klassekampen, Dagsavisen og NRK.no

Aktuelle lenker:

Medieklipp og -debatt (oppdatert 20.02.2019):

 • Eksil-allianse mot Caracas. Klassekampen 20.02.2019
  Til jubel fra eksil-venezuelanere i Miami ba Donald Trump igjen Venezuelas militære om å vende seg mot Nicolás Maduro.
 • Vil presse fram maktskifte. Klassekampen 20.02.2019
  En USA-sponset nødhjelpsaksjon i Venezuela kan gjøre krisa i landet enda verre, mener Caritas-leder Martha Skretteberg.
 • Nå står det neste slaget om Venezuela. Det handler om mat. Aftenposten 20.02.2019
  Før drømte folk i Venezuela om arbeid, familie og et godt hjem. Nå drømmer de om bare to ting: mat – og å komme seg bort fra landet. Slik oppsummerer Martha Rubiano Skretteberg i organisasjonen Caritas utviklingen i det oljerike Venezuela. Hun har akkurat kommet hjem fra et opphold i landet.
 • Tror Norge er med i et høyt spill på bakrommet om Venezuela. DN 20.02.2019
  Konflikten i Venezuela virker nå helt fastlåst, med steile fronter samtidig som hele landet er i ferd med å kollapse. Men Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull tror partene snakker sammen, og at Norge deltar.
 • Forsvarsminister: – Militæret i Venezuela har kun én president. TV2 (NTB) 20.02.2019
  Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino sier militæret er lojale til president Nicolás Maduro og sier de ikke vil bidra til å bryte blokaden ved grensene.
 • Trump advarer Venezuelas militære ledere: – Ikke følg Maduros ordre. VG 19.02.2019
  Mens Venezuela blokkerer nødhjelp fra å komme inn i landet, advarer USAs president Donald Trump landets militære om at de risikerer alt ved å ikke bytte side.
 • Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen. Dagbladet 19.02.2019
  USAs president Donald Trump ber Venezuelas militære akseptere opposisjonsleder Juan Guaidos tilbud om amnesti. Trump sier alternativet er «å miste alt».
 • Maduro vil arrangere konsert og matutdeling. ABC nyheter (NTB) 19.02.2019
  Venezuelas president nekter å gi etter for press om å gå av. Han sier han vil arrangere en konsert for folket og dele ut mat fra Russland kommende helg.
 • Feil om Venezuela. Debatt av Maylem Lauvstad (styreleder, Den Venezuelanske Foreningen i Norge) i Aftenposten 18.02.2019
  I en kronikk i Aftenposten den 13. februar skriver Iselin Åsedotter Strønen at «Maduro ønsker forhandlinger, Trump og Guaidó har avslått». Dette er feil. President Maduro har aldri snakket om forhandlinger. Han snakker bare om dialog, og det er ikke det samme.
 • Europeiske folkevalgte får ikke slippe inn i Venezuela. ABC nyheter (NTB) 18.02.2019
  Fem folkevalgte representanter fra Europa er nektet adgang til Venezuela. De var invitert av opposisjonsleder Juan Guaido, som raser på sosiale medier.
 • Guaido: Minst 600.000 har meldt seg til å ta imot nødhjelp i Venezuela. ABC nyheter (NTB) 18.02.2019
  Titusenvis av venezuelanere er villige til å trosse blokaden til president Nicolás Maduro og få inn nødhjelp fra USA, ifølge opposisjonsleder Juan Guaido.
 • De var sykepleiere, advokater og lærere – nå selger de sex for å skaffe mat på bordet. TV2 17.02.2019
  Sykepleieren «Mariza» måtte jobbe i 15 dager for å få råd til en pose mel. Fattigdom tvinger mødre i Venezuela til prostitusjon for å fø sine barn.
 • Amerikansk fly med nødhjelp får ikke komme inn i Venezuela. TV2 | 17.02.2019
  Flere tonn med nødhjelp står på grensen til Venezuela, likevel får de ikke komme inn i landet. Opposisjonsleder Juan Guaidó ber verdenssamfunnet om å demonstrere.
 • Regjeringspolitiker fra Venezuela møtte norsk UD. – Norge har et naivt syn på Venezuela, sier forsker. Aftenposten 16.02.2019
  Yvan Gil, viseutenriksminister for Venezuela, er i dag i Norge for å snakke med norske myndigheter.
 • Håper Norge står på sitt. Klassekampen 16.02.2019
  Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
 • Venezuela loves 100 millioner dollar i humanitær hjelp. DN (NTB) 15.02.2019
  25 land har blitt enige om å bruke 100 millioner dollar, 866 millioner kroner, på humanitær hjelp til Venezuela.
 • Maduro ber Trump holde sin «infiserte hånd» unna Venezuela. Aftenposten (NTB) 15.02.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro ber USAs president Donald Trump holde sin «infiserte hånd» unna landet, men inviterer USAs spesialutsending til et møte.
 • Ber Norge støtte Guaidó. Klassekampen 15.02.2019
  Norge bør gjøre som sine allierte og anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas president, mener opposisjonsaktivisten Sonia Zapata.
 • Forhandlinger er eneste utvei i Venezuela. Kronikk av Iselin Åsedotter Strønen (sosialantropolog, Universitetet i Bergen og CMI) i Aftenposten (meninger) 14.02.2019
  Ingen i Venezuela er tjent med at krigstrommene eskalerer. Og her har mediene en viktig jobb med å sette spørsmålstegn ved hvor Guaidó og USAs konfrontasjonsstrategi bærer hen. Og så får man håpe at Norges regjering greier å stå imot presset og fortsetter å ta til orde for samtaler.
 • Venezuela: Får ikke vite om drap i eget land. ABC nyheter (forskning.no) 14.02.2019
  Myndighetene i det kriserammede landet gir ikke lenger ut viktig statistikk om fattigdom og kriminalitet. Forskerne må lage sine egne alternative undersøkelser og endre måten de forsker på.
 • Trump øker presset på Maduro. Aftenposten (NTB) 14.02.2019
  USAs president Donald Trump sier Washington har sine «alternativer» dersom Venezuelas president Nicolás Maduro ikke trer av.
 • Ekstrem masseforflytning. Bistandsaktuelt 13.02.2019
  – Situasjonen i Venezuela er ekstrem. Vi ser en masseforflytning av mennesker i regionen vi ikke har vært vitne til tidligere, sier José Samaniego. Han er ansvarlig for FNs høykommissær for flyktninger sitt arbeid i Venezuela.
 • Maduro: – Ku Klux Klan styrer Det hvite hus. NRK nyheter 13.02.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro mener USA er styrt av det ytterste høyre, og fører en politisk krig mot Venezuela.
 • Kampen om nødhjelpen og Venezuelas framtid. Kommentar av Benedicte Bull (SUM/UiO) på Bistandsaktuelt 12.02.2019
  Krisa i Venezuela har gått inn i en fase der humanitær bistand er blitt en brikke i et høyt politisk spill om Maduros avgang og verdenssamfunnets støtte. På grensa til Colombia øker spenningen i takt med at nødhjelpslagrene bygges opp.
 • Venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon. E24 12.02.2019
  Kriserammede Venezuelas oljeproduksjon kan falle under 700.000 fat per dag i 2020, tror Rystad Energy-analytiker.
 • Venezuela-krisen i tall. E24 11.02.2019
  Venezuelas brutto nasjonalprodukt har gått ned med over 60 prosent fra 2015 og frem til i dag. Det er nesten like ille som Syria-krigen.
 • Kjemper om oljekontroll. Klassekampen 11.02.2019
  Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.
 • USA ber FN kreve adgang for hjelpekolonner til Venezuela - Maduro meiner det er «fake aid». NRK nyheter 11.02.2019
  USA ber i morgon FNs tryggingsråd kreve adgang for naudhjelp til Venezuela. President Maduro meiner hjelpa er del av eit kuppforsøk.
 • Venezuelas kollektive ­depresjon. Dagens Perspektiv 11.02.2019
  I Venezuela er forekomsten av psykisk ­sykdom blitt minst fordoblet under den økonomiske krisen. Samtidig ­bryter ­psykiatrien sammen. Stadig flere ­venezuelanske borgere tar sine liv.
 • Da Venezuelas politi ville arrestere NRKs korrespondent. NRK nyheter (korrespondentbrev)10.02.2019
  Russland støtter Maduro. Derfor tenkte vi at det var en god dekkhistorie å fortelle politioffiseren utenfor presidentpalasset at jeg var russisk forretningsmann. Helt til politimannen begynte å stille mange ubehagelige spørsmål. Da gjorde min lokale medarbeider et genialt trekk. Han blåste seg opp, antydet forbindelser langt opp i regimet og sa at politioffiseren ville komme til å angre det resten av livet dersom han ikke straks lot oss begge gå. Det virket.
 • Oberst ber militærkolleger vende Maduro ryggen. ABC nyheter (NTB) | 10.02.2019
  En oberst i det venezuelanske militæret ber sine kolleger om å vise støtte til opposisjonsleder Juan Guaidó slik at den humanitære hjelpen kommer fram.
 • USA vil ha FN på banen i Venezuela-krisen. ABC nyheter (NTB)10.02.2019
  USA vil fremme forslag i FNs sikkerhetsråd som krever at internasjonal bistand slippes gjennom til Venezuela og at det holdes nyvalg i landet.
 • Eksperter tror Maduro-fall kan føre til økonomisk krise på Cuba. Aftenposten (NTB)10.02.2019
  Dersom regjeringen på Cuba fortsetter å støtte Nicolás Maduro og regimet kollapser, kan Cuba bli med i fallet økonomisk, tror økonomieksperter.
 • Guaidó vil ikke utelukke amerikansk intervensjon i Venezuela. Aftenposten (NTB) 09.02.2019
  Venezuelas opposisjonsleder vil ikke utelukke muligheten for at han sier ja til en amerikansk intervensjon for å presse president Nicolás Maduro fra makten.
 • Her stanses nødhjelpen til Venezuela. Dagsavisen 09.02.2019
  På grensen til Venezuela stanses USA-finansiert nødhjelp av president Maduro. – Problematisk at nødhjelp blir politisert, mener den humanitære organisasjonen Caritas.
 • Venezuelas forlatte barn. Vårt Land | 09.02.2019
  Den økonomiske og politiske krisen i Venezuela tvinger flere og flere foreldre til å kvitte seg med barna sine. De som havner på barnehjem vet ikke selv at de er blant de heldige.
 • USA tror de kan overtale Venezuelas militære. NRK nyheter 09.02.2019
  USA skal være i direkte samtaler med medlemmer av militæret i Venezuela for å få dem til å hoppe av. Militæret er avgjørende for at president Nicolás Maduro skal kunne beholde makta i landet.
 • Klar for privat overtakelse. Klassekampen 09.02.2019
  Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.
 • Venezuela sender bistand til Cuba. ABC nyheter (NTB) 09.02.2019
  Venezuela har sendt 100 tonn med humanitær bistand til Cuba, samtidig som president Nicolás Maduro hindrer amerikansk hjelp til Venezuela.
 • Syria 2012 – Venezuela 2019. Kommentar av Erling Folkvord i Dagsavisen (nye meninger) 08.02.2019
  USAs president Donald Trump får heldigvis brei kritikk fordi han raskt anerkjente ein sjølvutnemnt «president» i Venezuela.
 • USA kritiserer EU-lands ønske om dialog med Venezuelas president. Aftenposten 08.02.2019
  USA kritiserer europeiske og latinamerikanske land for å ønske dialog med Venezuelas president Nicolás Maduro. USA vil kun snakke med opposisjonsleder Guaidó.
 • Amerikansk nødhjelp framme ved Venezuelas grense. Aftenposten (NTB) 08.02.2019
  En kolonne med lastebiler fylt med nødhjelp fra USA til Venezuela har ankommet den colombianske grensen.
 • Guaidó ber paven om å mekle i Venezuela. Dagsavisen (NTB) 08.02.2019
  Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó ber pave Frans mekle i landets politiske krise. President Nicolás Maduro har også bedt paven om hjelp.
 • EU oppfordrer til nyvalg i Venezuela for å hindre kaos og vold. Dagsavisen (NTB) 08.02.2019
  EU oppfordrer til nyvalg i Venezuela for å unngå en «kaotisk og farlig» utvikling i den spente situasjonen mellom president Nicolás Maduro og opposisjonen.
 • Konvoi fyrer opp strid. Klassekampen | 08.02.2019
  USA og opposisjonens forsøk på å få inn nødhjelp til Venezuela uroer humanitære aktører.
 • Tidligere Maduro-alliert: – Han er redd. VG 07.02.2019
  Christian Zerpa var Nicolás Maduros lydige våpendrager i flere år. Fra eksil i USA forteller han nå at Maduro kommer til å ta konflikten i Venezuela helt til enden.
 • - Moxnes nekter å innse at sosialismen har ført Venezuela mot avgrunnen. Dagbladet 07.02.2019
  Rødt peker på USAs sanksjoner og støtte til opposisjonen som årsak til Venezuelas problemer. Konspirasjonsteori, sier Christian Tybring-Gjedde.
 • Slik stenger Venezuela grensa. NRK nyheter 07.02.2019
  Nicolás Maduro nekter opposisjonen å frakte nødhjelp inn i landet. Militæret bruker en tankbil og containere til å blokkere en grenseovergang til Colombia.
 • Det store fallet. Klassekampen 07.02.2019
  Den økonomiske kollapsen i Venezuela er historien om en varslet krise.
 • Maduro presses: En ny metode for å tvinge frem regimeskifte. Kommentar av Kjetil Wiedswang i DN 06.02.2019
  I Venezuela ser det ut som man søker en mer avansert metode for å tvinge frem et regimeskifte.
 • Presset mot Maduro øker. Lederkommentar i Aftenposten 06.02.2019
  Søreide synes å være opptatt av å holde kanalene åpne også til Maduro-regimet. Slik sett svekker Norge den internasjonale fronten mot et regime som har mistet enhver demokratisk legitimitet. På den annen side må Norge kunne foreta egne vurderinger. I den uoversiktlige situasjonen kan det være en fordel med land som spiller ulike roller. Norge kunne likevel med fordel ha vært tydeligere i kritikken både av fjorårets «valg» og regimets bruk av vold mot demonstranter. Den norske ordbruken har vært i overkant rund.
 • Underlig om Venezuela. Debatt av Jan Jørgen Skartveit i Vårt Land (verdidebatt) 06.02.2019
  Det er gledelig å lese at Even Underlid 17. januar gir sin fulle støtte til forslaget om at den norske regjeringen bør bevilge penger til arbeid for flyktninger i Venezuelas naboland.
 • Norge presses. Klassekampen 06.02.2019
  Norge inntar en stadig mer isolert posisjon i Venezuela-konflikten for å beholde troverdighet som forhandlingspartner og hindre en eventuell borgerkrig.
 • Maduro ber paven megle i Venezuela. ABC nyheter (NTB) 05.02.2019
  Venezuelas president Nicolás Madura har skrevet brev til pave Frans der han ber om hjelp til å løse konflikten i Venezuela.
 • Sverige og Danmark anerkjenner Guaido – Norge vil ikke. NRK nyheter 05.02.2019
  Både Sverige og Danmark sier de anerkjenner Juan Guaido som Venezuelas rettmessige leder, det vil ikke Norge.
 • EU-land støtter Guaidó. Klassekampen 05.02.2019
  Ved å anerkjenne Juan Guaidó som president undergraver EU-land forsøket på å hindre en borgerkrig i Venezuela, mener Latin-Amerika- ekspert Vegard Bye.
 • LOs kamerat i Venezuela: «Landet fungerer og alt er rolig.» Kommentar av Bård Larsen (Civita) i Minerva 05.02.2019
  Rødt og LOs lokalavdelinger gir en versjon av den humanitære katastrofen i Venezuela som er fullstendig frakoblet virkeligheten. Det har foregått i lang tid.
 • Venezuela og media. Kommentar av Ivar Jørdre (styremedlem i Latin-Amerikagruppen i Bergen) i Bergens Tidende 05.02.2019
  Det som for tida hender i Venezuela, er av dei beste døma på forsøk på destabilisering av eit land – attende til det tidlegare marknadsstyrte tyranniet.
 • Forskere maner til edruelighet om Venezuela. ABC nyheter (NTB) 05.02.2019
  – Et skifte i et land skal og må skje i henhold til et lands grunnlov og nasjonale lovgiving,framholder folkerettsekspert Mads Harlem overfor NTB.
 • Maduro nekter å gi etter for press om nyvalg. NRK nyheter 04.02.2019
  – Vi gir ikke etter for ultimatum fra noen, sier Venezuelas president Nicolás Maduro. Han nekter og gå med på EUs krav om å avholde et nytt presidentvalg.
 • Vi støtter Venezuela. Kommentar av John-Peder Denstad (leder av LO i Trondheim) i Klassekampen 04.02.2019
  Trondheimskonferansen i januar samlet 630 tillitsvalgte fra hele landet. Konferansen tok enstemmig avstand fra de økonomiske sanksjonene og truslene mot Venezuela som president Trump initierte fra og med 2017.
 • EU-land fastholder ultimatum – Maduro advarer om borgerkrig. VG (NTB) 04.02.2019
  Sju EU-land har gitt Venezuelas president frist til midnatt med å utskrive nyvalg. President Nicolás Maduro advarer isteden om borgerkrig.
 • Selv Chavez-tilhengere håper på endring. NRK nyheter 04.02.2019
  – Jeg likte Chavez, og stemte for ham. Men denne regjeringen liker jeg ikke, sier Etelvina Maica.
 • Sverige anerkjenner Guaidó. ABC nyheter (NTB) 04.02.2019
  Sverige støtter opposisjonsleder Juan Guaidó og ser på ham som Venezuelas legitime midlertidige president, opplyser Sveriges utenriksminister Margot Wallström.
 • Maduro advarer mot borgerkrig i Venezuela. Dagsavisen (NTB) 04.02.2019
  Bare timer før Nicolás Maduro enten må utlyse nyvalg eller miste enda mer internasjonal støtte, advarer den venezuelanske lederen mot borgerkrig.
 • Venezuela avviser EU-lands ultimatum. TV2 (NTB) 04.02.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro avviser kravet til sju EU-land om at han må utskrive nyvalg. Fristen gikk ut ved midnatt søndag.
 • USA oppfordrer Venezuelas militære om å støtte Guaido. ABC nyheter (NTB) 03.02.2019
  USA oppfordrer Venezuelas militære til å snu ryggen til president Nicolás Maduro og støtte opp om opposisjonsleder Juan Guaidó.
 • Titusener av venezuelanere protesterer mot Maduro – søndag går EUs tidsfrist for nytt presidentvalg ut. Aftenposten (NTB) 03.02.2019
  En general i Venezuelas luftvåpen har skiftet side. President Maduro gjentar sitt forslag om å fremskynde parlamentsvalget. Men det er et presidentvalg, og ikke et parlamentsvalg, EU har krevd.
 • Maduro nektar å gi seg – foreslår nytt parlamentsval. NRK nyheter 03.02.2019
  Fleire hundre tusen menneske demonstrerte både for og imot president Nicolás Maduro i hovudstaden Caracas i Venezuela i dag. Den omstridde presidenten nektar å gi etter for presset frå opposisjonen om nytt presidentval.
 • Flygeneral ber kollegaene støtte Guaidó. NRK nyheter 03.02.2019
  General Francisco Yanez, som har en sentral stilling i Venezuelas flyvåpen, ber sine militære kolleger stille seg bak opposisjonsleder Juan Guaidó. Han er den første generalen som skifter side.
 • Titusenvis demonstrerer mot Maduro. VG (NTB) 03.02.2019
  Titusenvis av venezuelanere samlet seg i Caracas lørdag for å vise sin støtte til opposisjonsleder Juan Guaidó og kreve nyvalg.
 • Rødts kamp mot imperialismen. Debatt av Harald Reppesgaard (redaktør av Friheten) i Klassekampen 02.02.2019
  Innlegget til Rødts sekretær, Benedikte Pryneid Hansen, om situasjonen i Venezuela den 29. januar, gjorde meg betenkt. Hun krever at «folk i Venezuela må få bestemme selv.» Samtidig støtter hun utenriksminister Ine Eriksen Søreides utspill om at «Norge kan hjelpe til med å tilrettelegge for en fredelig løsning, deriblant nyvalg.» De har bestemt. 68 prosent har valgt president Nicolás Maduro.
 • Venezuela trenger venstresida. Kommentar av Terje Enger (SV-medlem) i Klassekampen 02.02.2019
  Venezueladebatten fortsetter i Klassekampen. Det takker jeg for, fordi det gir en strålende anledning til å debattere og analysere den latinamerikanske virkeligheten som Venezuela både er et uttrykk og et offer for.
 • Slik ble Guiaidò frontfiguren. Klassekampen 02.02.2019
  Juan Guaidó har havnet midt i det internasjonale rampelyset. Hvem er Guaidó og partiet han representerer?
 • Guaidó takker nei til tilbud om mekling. Nettavisen (NTB) 02.02.2019
  Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó takker høflig nei til Uruguays og Mexicos tilbud om mekling mellom ham og president Nicolás Maduro.
 • Spiser fra søppelhauger. Dagbladet 02.02.2019
  Ni av ti innbyggere i Venezuela er fattige. De må jobbe i én måned og 13 dager for å ha råd til én kylling til middag. Medisiner finnes kun for eliten. Barn dør på sykehus fordi de ikke får elementær medisinsk hjelp.
 • Oljeekspert mener regimet i Venezuela synger på siste verset. DN 02.02.2019
  Den venezuelanske oljeanalytikeren Paola Rodríguez-Masiu mener USAs oljesanksjoner kan bety slutten for det sittende regimet. Likevel mener hun at sanksjonene ikke er så tøffe som USA hevder.
 • Han flyktet gjennom jungelen i forkledning. Nå hjelper han kameraten å ta makten Venezuela. Aftenposten 02.02.2019
  Ordfører David Smolansky flyktet fra Venezuela for halvannet år siden. Et nettverk av samfunnstopper i eksil har økt presset mot Nicolás Maduro betraktelig.
 • Venezuelas opposisjonsleiar: – Ligg unna familien min! NRK nyheter 02.02.2019
  Hemmeleg politi truar familien min, hevdar opposisjonsleiaren i Venezuela. – Feil, seier politiet.
 • Den regionale strategien. Kronikk av Vegard Bye (dr.philos. og partner i Scanteam) i Klassekampen 01.02.2019
  Kampen som pågår om Venezuelas framtid er dramatisk nok, men egentlig bare en del av noe langt større: Det dreier seg om Trump-administrasjonens «grand design» for en ny Pax Americana, et Latin-Amerika som vender tilbake under USAs fulle hegemoniske kontroll, med regimeskifte på Cuba som det endelige mål. At USA ser ut til å ha fått de fleste latinamerikanske regjeringer – samt langt på vei EU og Norge – med på denne reisen, er både oppsiktsvekkende og skremmende.
 • Krise i Venezuela: - Barna her dør. Dagbladet 01.02.2019
  Situasjonen i Venezuela har ført til mangel på mat og medisiner.
 • Russisk fly fyrte opp rykteflom om Venezuelas gullreserver. Aftenposten 01.02.2019
  Ingen vet nøyaktig hvor mye gull Venezuela sitter på. Nå er gullet blitt et viktig brikke i kampen om makten.
 • Venezuela: EU anerkjenner Guaidó som president. Aftenposten (NTB) 01.02.2019
  EU-parlamentet anerkjenner opposisjonsleder Juan Guaidó som Venezuelas fungerende president og legger press på EUs medlemsland for at de skal gjøre det samme.
 • – Vert dramatisk for Maduro. Dag og Tid+ | 01.02.2019
  – Fleire og fleire kjem til å anerkjenne Guaidó som president, seier professor Benedicte Bull.
 • Styrkeprøve på gang i Caracas. Klassekampen+ | 01.02.2019
  Både opposisjonen og regjeringssida i Venezuela skal ut i gatene i morgen, på 20-årsdagen for «den bolivarske revolusjonen».
 • Utenlandske journalister pågrepet i Venezuela. ABC nyheter (NTB) 31.01.2019
  Fem utenlandske journalister er pågrepet, og to andre er deportert fra Venezuela de siste dagene. Ifølge myndighetene manglet de gyldige pressekort. 
 • Følg med i timen, Raja! Debatt av Audun Lysbakken (SV) i VG (meninger) 31.01.2019
  I et innlegg i VG gir Venstres Abid Raja et helt feilaktig bilde av SVs syn på situasjonen i Venezuela. SV har både tatt og tar sterk avstand fra Maduro-regimets politikk.
 • Russisk fly i Caracas har satt i gang rykteflom. NRK nyheter 31.01.2019
  Et russisk passasjerfly som tidligere denne uken landet på flyplassen uten for Venezuelas hovedstad Caracas, har satt i gang en stor rykteflom i det kriserammede landet. Et medlem av opposisjonen har antydet at planen kanskje er å ta deler av landets gullreserver med ut av landet.
 • Venezuela: Opposisjonsleder i hemmelige samtaler med de militære. NRK nyheter 31.01.2019
  Det pågår en intens dragkamp om å få de militære på sin side i Venezuela. Opposisjonslederen har hemmelige samtaler med topper i forsvaret. Samtidig lar presidenten seg avbilde sammen med offiserer og soldater.
 • Tusener demonstrerte mot Maduro i Venezuela. VG (NTB) 31.01.2019
  Med veivende flagg og krav om at sittende president Nicolas Madura går av, deltok tusener i en fredelig demonstrasjon i Venezuelas hovedstad Caracas onsdag.
 • Maduro anklager Trump for å beordre ham drept. VG 31.01.2019
  Venezuelas hardt pressede president, Nicolás Maduros kommer med påstandende i et intervju med et russisk nyhetsbyrå.
 • Venstre-Raja om krisen i Venezuela: – Rødt og SV må på banen! Kommentar av Abid Q. Raja (V) VG (meninger) | 31.01.2019
  EU og Norge fordømmer volden, men kritikken vil tas mer på alvor om det kommer fra egne ideologiske støttespillere. Rødt og SV har et spesielt ansvar, da de er ideologiske frender med Maduro. De bør nå vise seg som demokratiske sosialister, ikke revolusjonære regimesupportere.
 • Latin-Amerika-ekspert: – Opposisjonen må risikere større tap av menneskeliv. DN 31.01.2019
  Opposisjonen i Venezuela må være tøffere og risikere blodsutgytelser for å fravriste det sittende regimet makten, mener Latin-Amerika-ekspert.
 • Spørsmål til Søreide. Kommentar av Benedikte Pryneid Hansen (partisekretær i Rødt) i Klassekampen  31.01.2019
  FNs generalsekretær og FNs høykommissær for menneskerettigheter tar til orde for dialog og forhandlinger, og både Mexico og Uruguay har tilbudt å bidra med mekling. Støtter Søreide disse fredsforsøkene? Og vil regjeringa ta klar avstand fra USAs trusler om krig?
 • Maduro splitter Rødt. Klassekampen 31.01.2019
  Krisa i Venezuela splitter partiet Rødt. Mens ledelsen støtter utenriksminister Ine Eriksen Søreide, gjør deler av partiet opprør.
 • Verda er splitta i synet på Venezuela. NRK nyheter (urix) 31.01.2019
  Konflikten i Venezuela er ikkje berre ei krise for det latinamerikanske landet, men også ein dragkamp mellom fleire av verdas stormakter.
 • Titusenvis demonstrerer i Venezuela og ber soldatene lytte til dem. NRK nyheter 31.01.2019
  Mens tusenvis av demonstranter i Venezuelas hovedstad gjentar kravet om at president Nicolás Maduro må gå, står politi klare i sidegatene.
 • USA må fordømmes. Kommentar av Olav Svorstøl (medlem av Rødts internasjonale utvalg) i Klassekampen+ (meninger) 30.01.2019
  Det er ikke Donald Trump som skal bestemme hvem som er president i Venezuela. Vi må kreve at Norges regjering utvetydig tar avstand fra USAs støtte til statskupp i Venezuela, og at de dødbringende økonomiske sanksjonene mot landet opphører. Folket i Venezuela må sjøl få avgjøre sin framtid.
 • Krigs-advarsel. Klassekampen 30.01.2019
  Denison peker på at «USA har en lang og vanskelig historie med innblanding i Latin-Amerika». «Trump har ikke interesse av en langvarig okkupasjon i Venezuela. Men administrasjonen kan enkelt rettferdiggjøre og lansere et regimeskifte-oppdrag uten å innse hvor raskt det kan utvikle seg til nettopp den type oppdrag presidenten virker å mislike», skriver han i WP.
 • Maduro støtter nyvalg i Venezuela. DN (NTB) | 30.01.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at han er klar for samtaler med opposisjonen i Venezuela.
 • Slik vil USA presse Venezuelas Maduro. Dagsavisen+ | 30.01.2019
  Sanksjonene mot Venezuelas oljeselskap er det hittil skarpeste pressmiddelet fra USA overfor president Nicolás Maduro. Men alle muligheter vurderes, ifølge Trump-administrasjonen.
 • En vei ut av katastrofen. Kronikk av Benedicte Bull (SUM/UiO) i Dagsavisen (nye meninger) | 30.01.2019
  Venezuela går inn i en spent uke med nye demonstrasjoner og økende internasjonalt press. Eskalering av konflikten kan synes nær, og det trekkes stadig paralleller til tidligere USA-regisserte kupp i Latin-Amerika, og militæraksjoner i Midtøsten. Men selv om storpolitikk spiller en rolle, kan ikke det som skjer i Venezuela reduseres til stormaktsinteresser.
 • Trump bruker oljevåpenet. Klassekampen | 30.01.2019
  Trump-administrasjonen setter Venezuelas oljepenger på sperret konto i påvente av en ny regjering.
 • Maduro: Klar til samtaler med opposisjonen. VG (NTB) | 30.01.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at han er klar for samtaler med opposisjonen i Venezuela.
 • Maduro: Klar til samtaler med opposisjonen. VG (NTB) | 30.01.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at han er klar for samtaler med opposisjonen i Venezuela.
 • LO og Maduro. Lederkommentar i VG (meninger) | 30.01.2019
  Regjeringen har tatt et riktig standpunkt til krisen i Venezuela. LO i Trondheim har gjort det motsatte.
 • Pavens bønn for Venezuela. Kommentar av Ole Jacob Løland (postdoktor, Det teologiske fakultet, UiO) i Vårt Land (verdidebatt) | 30.01.2019
  Pavens taler om fred og forsoning har hittil vært ganske ukontroversielle. Men i Venezuela har den humanitære krisen og den politiske undertrykkelsen nå gått så langt at pavens oppfordringer om fredelig sameksistens nå også kritiseres som tomme ord i en prekær situasjon. For heller ikke etter den siste tids masseprotester har pave Frans villet kritisere det autoritære regimet ledet av Nicolás Maduro. 
 • USA innfører sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselskapAftenposten (NTB) | 29.01.2019 
  Opposisjonsleder Juan Guaidó sier han tar kontroll over Venezuelas midler i utlandet, mens USAs kunngjør sanksjoner mot landets oljeselskap PDVSA.
 • Fortvilt rømmer millioner hjemlandet. To av tre innbyggere gikk ned 11 kilo på ett år. (Venezuela)Aftenposten | 29.01.2019
  Millioner av venezuelanere flykter fra hjemlandet, og FN venter at flere vil rømme. Hjemme kaller de matmangelen for «Maduro-dietten».
 • Trump-toppens håndskrevne notat: «5000 soldater til Colombia»Aftenposten | 29.01.2019
  – Alle muligheter er åpne, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver om hva Trump-administrasjonen akter å gjøre i Venezuela. Notatblokken hans vitnet om et dramatisk alternativ.
 • La folk i Venezuela få bestemme selvKommentar av Benedikte Pryneid Hansen (partisekretær i Rødt) i Klassekampen+ (meninger) | 29.01.2019
  Rødt mener folk i Venezuela er i sin fulle rett til å protestere mot regjeringa og kreve endringer uten å bli møtt med vold. Situasjonen blir imidlertid forverret av USAs ulovlige innblanding for regimeskifte gjennom sanksjoner som rammer befolkninga, støtte til militærkupp og trusler om krig.
 • Chavismen har ødelagt VenezuelaKronikk av Aslak Orre (CMI) i Klassekampen+ (meninger) | 29.01.2019 
  Tjue år etter at Hugo Cháves kom til makta har alt blitt verre i Venezuela. Vi kan bare håpe at venstresiden vil lære noe av tragedien.
 • Avslørte han Trumps hemmelige militærplan? VG | 29.01.2019
  Under en pressebrief i Det hvite hus mandag holdt Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver en notatblokk i hånden. Der stod det blant annet «5000 soldater til Colombia».
 • Oljelandet Venezuelas undergangLederkommentar i Stavanger Aftenblad (meninger) | 29.01.2019 
  En gang ville Venezuelas tidligere president Hugo Chavez lære av den norske oljemodellen og sørge for rikdom for alle. I stedet førte han landet til økonomisk kollaps.
 • Maduro må settes under pressLederkommentar i Bergens Tidende (meninger) | 29.01.2019
  Konfliktnivået i Venezuela må dempes – nyvalg er det beste alternativet.
 • Canada blir vertskap for Venezuela-møte. ABC nyheter (NTB) | 29.01.2019 
  Canada vil være vertskap for et krisemøte med den såkalte Lima-gruppen om Venezuela.
 • LO inviterte regime-allierte fra Venezuela: - Nyttige idioterVG | 29.01.2019
  Ap-politiker Fredrik Mellem og uavhengige fagforeninger i Venezuela reagerer kraftig på at LO i Trondheim har invitert representanter for det autoritære regimet til Norge.
 • ‘Som om landet er i krig’Vårt Land+ | 29.01.2019
  Korrupt regime som har levd over evne, sier Latin-Amerika-ekspert.
 • USA øker presset mot MaduroDN (NTB) | 29.01.2019
  USA ber militæret i Venezuela stille seg bak Juan Guaidó, innfører sanksjoner mot det statlige oljeselskapet og vil fryse milliarder av landets midler.
 • Norge vil bidra til løsning i kriserammede Venezuela. Aftenposten (NTB) 28.01.2019
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tilbød Norges hjelp da hun i dag snakket med sentrale politikere i kriserammede Venezuela.
 • Norge vil bidra til Venezuela-samtaler. NRK nyheter 28.01.2019
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har i dag hatt samtaler med begge parter i Venezuela. Norge har tilbudt seg å bidra til politiske samtaler, sier Søreide.
 • Trumps Venezuela-utsending har ei mørk fortid: - Livsfarlig, sier norsk ekspert. Dagbladet 28.01.2019
  President Donald Trumps utnevnelse av hauken Elliott Abrams til spesialutsending for Venezuela skaper frykt for at landets krise kan spinne ut av kontroll. - Det lager en direkte kobling til USAs mørke historie som en supermakt som er villig til å bruke alle midler for å få det som de vil, sier Vegard Bye til Dagbladet.
 • Guaidó varsler nye demonstrasjoner. ABC nyheter (NTB) 28.01.2019
  Den selverklærte presidenten i Venezuela, Juan Guaidó, tar til orde for nye demonstrasjoner mot sittende president Nicolás Maduro til uken.
 • Kollapsen i Venezuela: Forbannelsen som gjør oljerike fattige. E24 27.01.2019
  Enorme naturressurser er ingen garanti for rikdom, noe kollapsen i Venezuela er et tragisk eksempel på.
 • Venezuela lar USAs diplomater bli likevel. ABC nyheter (NTB) 27.01.2019
  Venezuela omgjør ordren om at USAs diplomater i Caracas måtte forlate landet innen 72 timer.
 • Spania og Tyskland gir Maduro åtte dager til å utlyse nyvalg. VG 27.01.2019
  Dersom Maduro ikke utlyser nyvalg, kommer landene til å anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige president.
 • Venezuelas regjering sier nei til krav om nyvalg. DN (NTB) 27.01.2019
  Den sterkt pressede regjeringen til Venezuelas president Nicolás Maduro sier nei til kravet fra EU om å holde nyvalg.
 • Venezuela: 200.000 barn i fare for å dø av sult. NRK nyheter 27.01.2019
  Matmangelen i Venezuela vil få alvorlige konsekvenser i mange tiår fremover, sier hjelpeorganisasjonen Caritas.
 • Venezuelas regjering sier nei til krav om nyvalg. ABC nyheter (NTB) 27.01.2019
  Den sterkt pressede regjeringen til Venezuelas president Nicolás Maduro sier nei til kravet fra EU om å holde nyvalg.
 • Venezuelas toppdiplomat bryter med Maduro. VG 27.01.2019
  Venezuelas toppdiplomat, Jose Luis Silva, bryter i protest med president Nicolás Maduro, og oppfordrer alle militært personell til å anerkjenne Juan Guaido som landets legitime president.
 • Guaidó til NRK: – Norge må gjøre det rette. NRK nyheter 27.01.2019
  Juan Guaidó, som har unevnt seg selv som Venezuelas midlertidige president, sier til NRK at Norge må følge med i demokratiprosessen Venezuela går igjennom nå, og ber om å bli anerkjent som landets president.
 • Russland har mye å tape på et maktskifte i Venezuela. NRK nyheter (urix) 26.01.2019
  Russiske myndigheter fortsetter å gi sin fulle støtte til Nicolas Maduros regime i Venezuela. For Russland er det viktigste å sikre en lojal støttespiller i kampen mot USAs dominans i verden.
 • Et nytt kuppforsøk fra USA. Kommentar av Ane Hoel (Oslo) i Klassekampen 26.01.2019
  Presidenten som nå «anerkjenner» sin egen stråmann som president i Venezuela, bryr seg ikke om menneskerettigheter og demokrati. Det han er opptatt av, er å kontrollere verdens største oljeressurser. For dette er han villig til å gjøre Venezuela til et blodbad.
 • Kuppet må stoppes nå. Kronikk av Miguel Tinker Salas (professor i latinamerikansk historie og Chicano/a Latino/a Studies, Pomona College) og 70 akademikere, journalister og intellektuelle i Klassekampen 26.01.2019
  Nå har USA med sine allierte, inkludert generalsekretær i OAS Luis Almagro og Brasils ytre høyre-president Jair Bolsonaro, dyttet Venezuela til kanten av stupet. Ved å anerkjenne nasjonalforsamlingens president Juan Guaidó som Venezuelas nye president – noe som er ulovlig under OAS-charteret – har Trump-administrasjonen kraftig akselerert Venezuelas politiske krise, i håp om å splitte det venezuelanske militæret og ytterligere polarisere befolkningen og tvinge dem til å velge side. Det åpenbare, og noen ganger uttalte, målet er å presse Maduro ut ved et kupp.
 • Venezuela. Lederkommentar av Mari Skurdal i Klassekampen 26.01.2019
  Spørsmålet om hvem som skal styre Venezuelas utvikling, bør ikke overlates til Washington. USAs raske aner­kjennelse av Guaidó styrker den minst forsonlige delen av den venezuelanske opposisjonen. USAs innblanding for regimeskifter i regionen har en stygg historie, som ikke er glemt i Latin-Amerika.
 • Guaidó vil vurdere å gi Maduro amnesti dersom han gir fra seg makten. VG 26.01.2019
  Maduro hevder fortsatt at presidentvalget var demokratisk, og med de militære i ryggen viser han ingen tegn på at han er villig til å gi opp kampen om makten i det kriserammede landet.
 • Pompeo utnevner omstridt republikaner til å håndtere Venezuela. Aftenposten 26.01.2019
  USAs utenriksminister Mike Pompeo har utnevnt den omstridte republikaneren Elliot Abrams til å følge opp Venezuela.
 • Maduro: – Han er et barn som leker politikk. NRK nyheter 26.01.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro er ikke nådig overfor mannen som har utfordret ham. – Han er et barn som leker politikk, sier han om den 35-årige ingeniøren som plutselig er blitt verdenskjent.
 • Venezuelas opposisjon deler ut løpesedler for å få politiet og soldater over på sin side. NRK nyheter 26.01.2019
  Opposisjonen i Venezuela forsøker nå å få politifolk og menige soldater over på sin side før nye demonstrasjoner mot president Nicolás Maduro.
 • Raser mot kuppstøtte. Klassekampen 26.01.2019
  Vestlig støtte til opposisjonens drøm om regimeskifte øker faren for borgerkrig i Venezuela, mener venstrepartier.
 • Russland med skarp USA-kritikk: - Kan føre til blodbad. Dagbladet (NTB) 25.01.2019
  Flere land har valgt side i den politiske krisa i Venezuela.
 • Ett land, to presidenter, full krise. Kommentar av Kjetil Wiedswang i DN 25.01.2019
  Regimet vakler, men det røde styret i Venezuela går ikke uten kamp. Noen tjener på at Nicolás Maduro klamrer seg til makten.
 • Venezuela-uro kan sende oljeprisen opp. DN 25.01.2019
  De fleste scenarioene for Venezuela antyder at oljeprisen presses opp, i hvertfall på kort sikt.
 • Regimet står ved stupet. Kommentar av Per Olav Ødegård i VG 25.01.2019
  Det er ille i Venezuela. Det kan bli mye verre.
 • Ikke en jobb for generaler. Kommentar av Frank Rossavik i Aftenposten 25.01.2019
  Maduro-regimet har spilt fallitt for lengst, men det er ikke likegyldig hvordan det faller.
 • Slik er Venezuela-spillet. Klassekampen 25.01.2019
  I Venezuela samarbeider opposisjonen og USA om et koordinert forsøk på regimeskifte, ifølge ­eksperter.
 • Canada vertskap for Venezuela-samtaler med Lima-gruppen. ABC nyheter (NTB) 25.01.2019
  Canada vil være vertskap for det neste møtet i Lima-gruppen om krisen i Venezuela, opplyser myndighetene i landet.
 • USA kaller hjem ambassadeansatte fra Venezuela. Aftenposten (NTB) 25.01.2019
  USA fremholder likevel at de ikke følger Nicolás Maduros ordre om å forlate landet. Den selvutnevnte presidenten Juan Guaidó vurderer nå amnesti for Maduro.
 • Organisasjon: 26 er drept i Venezuela-uro. Aftenposten (NTB) 25.01.2019
  26 mennesker er drept siden de siste protestene mot president Nicolás Maduro brøt ut i Venezuela for fire dager siden, ifølge Observatory of Social Conflict.
 • – Nå vender også flere fattige seg vekk fra Maduro. Dagsavisen 25.01.2019
  Venezuelas president Maduro har lenge hatt støtte hos mange fattige. Nå vender også mange av disse seg gradvis mot den omstridte presidenten.
 • Opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela får støtte fra en rekke land. Dagsavisen (NTB) 25.01.2019
  Opposisjonsleder Juan Guaidó i Venezuela, som hevder han er landets midlertidige president, har raskt fått støtte fra en rekke andre land.
 • Generalene støtter presidenten. NRK nyheter (NTB) 25.01.2019
  I Venezuela er de militære styrkene fortsatt lojale til president Nicolás Maduro. De støtter dermed ikke opposisjonen som forsøker å ta makten i landet.
 • Oljeprisen: Derfor gir Venezuela-uroen små utslag. E24 25.01.2019
  Situasjonen i Venezuela var allerede så kaotisk før det pågående kuppforsøket mot presidenten, at det knapt nok slår ut på oljeproduksjonen.
 • Dette kjøpesenteret er gjort om til torturkammer: – Blod og avføring på veggane. NRK nyheter 25.01.2019
  El Helicoide er eit oppsiktsvekkande bygg for dei som likar arkitektur, men byggets grufulle historie er endå meir oppsiktsvekkande. Forvandlinga til El Helicoide er historia om forvandlinga til Venezuela.
 • Endelig løsning i Venezuela? Debatt av Ane Hoel (litteraturviter og tidl. skuespiller og høyskolelektor) i Dagsavisen (nye meninger) 25.01.2019
  Knut A. Lid i Caritas Norge skriver at Norge bidro til «en svært vellykket fredsforhandlingsprosess i Columbia». Prosessen var muligens vellykket, men resultatet er alt annet.
 • Amerikanske diplomater forlater ikke Venezuela. DN (NTB) 24.01.2019
  USA anerkjenner ikke Nicolás Maduro og vil derfor ikke etterkomme Venezuelas presidents krav om at amerikansk personell forlater landet.
 • EU erklærer sin støtte til opposisjonen i Venezuela. Nettavisen (NTB) 24.01.2019
  EU stiller seg bak opposisjonslederen Juan Guaidó og oppfordrer til at det umiddelbart igangsettes en prosess for frie valg og demokrati i Venezuela.
 • 13 drept i opptøyene i Venezuela. DN (NTB) 24.01.2019
  Menneskerettighetsgrupper melder om 13 drepte på to dager etter uroen i Venezuela. Samtidig tikker meldinger inn om plyndring langs grensa mot Brasil.
 • Konfrontasjon i Caracas. Klassekampen 24.01.2019
  Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.
 • - Gledelig at Trump er villig til å støtte demokrati i USAs bakgård (Venezuela). Dagbladet 24.01.2019
  - Det er gledelig at Trump er villig til å støtte demokrati i USAs bakgård, sier Leiv Marsteintredet, førsteamanuensis og Latin-Amerika-kjenner ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet. Det er høydramatisk på den politiske arenaen i Venezuela, og nå skjer ting i rask rekkefølge i det kriserammede landet, der motstanden mot den sosialistiske presidenten Nicolás Maduro stadig blir sterkere.
 • Maduro bryter Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA. DN (NTB) 24.01.2019
  Gir amerikanske diplomater 72 timer på å forlate landet.
 • Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president – får støtte av en rekke land. Aftenposten 24.01.2019
  Foran titusenvis av jublende tilhengere i Caracas utropte Venezuelas opposisjonsleder, Juan Guaido, seg selv til landets midlertidige president. Han blir anerkjent av USAs president og en rekke andre land.
 • Seks spørsmål og svar om Venezuela-krisen. NRK nyheter (urix) 24.01.2019
  Titusener demonstrerer mot regimet i Venezuela og USA sier de anerkjenner opposisjonslederen Juan Guaidó som midlertidig president. Er dette slutten på regimet i Venezuela?
 • Nasjonalforsamlingens leder utpeker seg selv som midlertidig president. NRK nyheter 24.01.2019
  Lederen av Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaidó, har foran titusenvis av demonstrerende venezuelanere utpekt seg som landets fungerende president. USA og flere av nabolandene stiller seg bak opposisjonslederen. Venezuela bryter nå alle diplomatiske bånd med USA.
 • Venezuela anklager USA for kupplaner. ABC nyheter (NTB) 23.01.2019
  Venezuelas president Nicolás Maduro anklager USA for å ha beordret et kupp mot ham. Han vil ha en gjennomgang av alle bånd mellom landene.
 • Skammelig av LO. Kommentar av Roar Nerdal (frilanser, bosatt i Brasil) i VG 23.01.2019
  LO har invitert to representanter for makta i Venezuela – et land der faglige rettigheter for arbeidere brytes i den grad at ILO har satt i gang en spesialgransking.
 • Venezuela: Soldater krever Maduros avgang. ABC nyheter (NTB) 22.01.2019
  Sikkerhetsstyrker har skutt tåregass mot demonstranter i Caracas etter at en gruppe soldatkledde menn i en video krever president Nicolas Maduros avgang.

Aktuell debatt nå!

Her samler vi lenker til utvalgte aktuelle debatter hentet fra dagens eller ukens medieklipp.