Klipp fra media

Hørt om landet som var for egalitært til å innføre inntektsskatt? (ulikhet)

Klassekampen+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Sandra Lillebø (forfatter): I høst er Piketty ute med en ny bok på fransk (den engelske oversettelsen er ventet over nyttår). Den har fått tittelen «Kapital og ideologi», er enda tykkere enn den forrige, og etter sigende også enda mer radikal. Et av temaene den tar opp, er hvilke fortellinger ulike samfunn gjennom tidene har fortalt seg selv for å begrunne og forsvare ulikhet.

UD-Ine skal på speed dates i New York for å sikre Norge prestisjeverv

VG | 21.09.2019

Norge bytter bort stemmer og verv mot løfter om støtte til en plass i FNs sikkerhetsråd. De neste dagene er det valgkamp på høyt nivå når utenriksministeren, statsministeren, utviklingsministeren og kronprinsen skal møte 192 statsledere i FN.

Svenske tilstander i sikkerhetsrådet?

Vårt Land (verdidebatt) | 21.09.2019

Kommentar av Katharina Bu (Agenda): Norge kjemper om en plass i FNs sikkerhetsråd, men det er vanskelig å skjønne hvorfor.

Bør bort fra soyadopet kjøtt og fisk

DN+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Olav Reksen (professor ved NMBU og Veterinærhøgskolen): Handelsavtalen med Brasil og nabolandene kan gi mer biff derfra, med klimautslipp fire ganger den norske biffens – før transport og regnskogbrann regnes inn. Men norsk laks og storfe er også soyadopet.

Arven fra Apartheid

Klassekampen+ | 21.09.2019

Vinindustrien i Sør-Afrika er preget av maktforhold fra slavetida. Vinmonopolet har engasjert seg for å forbedre vilkårene, men lokale fagforeninger mener det er for lite og krever at Norge øker presset.

Klar for palestinsk valg

Klassekampen | 21.09.2019

– Hva kan Norge gjøre? – Fortsett som leder for giverlandsgruppa for Palestina (AHLC). Øk støtta til UNRWA. Nekt norske selskaper å ha virksomhet i bosettinger i okkuperte områder. Ikke kjøp varer fra bosettinger. Anerkjenn Palestina.

Palestinsk toppleder til VG: Vi er ferdige med president Trump

VG | 21.09.2019

Saeb Erekat (64) forstår hvorfor et flertall av palestinerne er rasende på ham. – Vi har ikke levert det vi lovet dem for 25 år siden, en egen palestinsk stat, sier PLOs generalsekretær og palestinernes sjefforhandler.

Alvorlige brudd på folkeretten

Klassekampen+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Svein Ødegården (Nannestad): Om Benjamin Netanyahu gjør alvor av sitt valgløfte om å annektere store deler av Vestbredden, da kan det kanskje være av interesse å se hva regjeringen da gjør – og minne dem på hva de satte ned på papiret i Granavoll-erklæringen, hvor det ironisk nok heter: «Samarbeide med andre land for å gjennomføre økonomiske og politiske sanksjoner ved alvorlige og vedvarende brudd på folkeretten.» Kanskje regjeringen ikke ser på anneksjon av mesteparten av Vestbredden som et «alvorlig brudd på folkeretten»?

Trump skrur klokken tilbake

VG (meninger) | 21.09.2019

Lederkommentar: Den globale klimastreiken fredag og mandagens klimatoppmøte i FN i New York retter søkelyset mot den største utfordringen i vår tid. Vi vet hva som må gjøres. Et av de største problemene er at presidenten i landet som slipper ut nest mest CO2 i verden gjør det stikk motsatte.

Global klimastreik kan slå alle rekorder

Aftenposten (NTB) | 21.09.2019

Skoleelever over hele verden gikk fredag til streik for klimaet – for tredje gang. Klimaaktivist Greta Thunberg (17) kaller den enorme deltagelsen «en seier».

I dag klimastreiker ungdommer i 2600 byer

Aftenposten (NTB) | 21.09.2019

I 2600 byer verden over dundrer nå unge løs med verdens største klimastreik. I USA har også flere selskaper hengt seg på.

Klimastreik fra stillehavsøyer via Kabul til Wall Street

Aftenposten | 21.09.2019

Skoleelever over hele verden gikk fredag til streik for klimaet – for tredje gang, tre dager før FNs klimatoppmøte i New York.

Verdensomspennende klimastreik i gang

NRK nyheter | 21.09.2019

– Dere forventer at vi skal være på skolen og gjøre skolearbeid. Vi forventer at dere skal være i nasjonalforsamlingene og gjøre det dere er satt til.

Kilder: Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro

Aftenposten (NTB) | 21.09.2019

Pakken med klimatiltak som den tyske regjeringen er blitt enig om, har en prislapp på over 50 milliarder euro, opplyser regjeringskilder.

Erna må lære av Greta

Dagsavisen (debatt) | 21.09.2019

Lederkommentar: I går var det igjen klimastreik. Ungdom i 150 land over hele verden brukte sin stemme til å rope opp og ut mot politikk som ødelegger deres framtid. I Norge var det i går klimastreik 11 steder. Ungdommen viser vei.

Revolusjonen man bør frykte

VG (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Egon Holstad (kommentator i VGs samarbeidsavis iTromsø): «Gule vester og brennende bildekk – franske tilstander! – vil bli konsekvensen om Arbeiderpartiet og MDG får styre klimapolitikken».

Ikke den siste olje

VG (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Hanne Skartveit: Så lenge verden trenger olje, bør Norge produsere den. Samtidig må vi sørge for at det finnes andre måter å tjene penger på den dagen ingen lenger vil kjøpe oljen vår.

Hadde man ikke visst bedre, kunne man tro at landet hadde funnet noe å leve av etter oljen

DN+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Bård Bjerkholt: Statlig sponsing av flytende havvind er ikke en god idé.

Equinor sammenligner Doggerbank med de store oljefeltene: – Dette tar oss opp i tetsjiktet

DN | 21.09.2019

Equinor sammenligner verdens største havvindprosjekt med oljefeltene som bygget selskapet. Analytikerne avviser at lønnsomheten er like gullkantet.

Den tronge rammeplanen

Klassekampen+ (meninger) | 21.09.2019

Kronikk av Eivind Brendehaug (forskar, Vestlandsforskning): Når kommunar over heile landet meiner ulempene overgår samfunnsnytta ved vindkraftutbygging, bør regjeringa bør lytte. Vestlandsforsking har analysert svara som hittil har kome frå Kommune-Noreg til nasjonal ramme for vindkraft. Eg finn ein tindrande klår melding til regjeringa: ulempene for natur, folk og andre næringar overgår samfunnsnytta ved vindkraftutbygging. Kommunane vil difor ut av nasjonal ramme.

Nær tre av ti nordmenn tror klimaendringer vil utslette menneskeheten

Minerva+ | 21.09.2019

Stefan Heggelund (H) mener presisjonsnivået i klimadebatten er for lavt og at politikere må være mer forsiktige med å spre frykt.

Kun fire av ti nordmenn vil gjøre mer for å løse klimautfordringene

Minerva+ | 21.09.2019

Bellonas leder Frederic Hauge mener vi ikke har forstått motkreftene. Og peker på en utbredt klimaskepsis innen finansmiljøet og en regjeringen som ikke evner å forklare alvoret i situasjonen.

Hvorfor snakker vi om nedvekst?

Dagbladet (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Cecilie Sachs Olsen (kurator for Oslo arkitekturtriennale 2019, postdoktor og forsker ved Royal Holloway, University of London): Fokuset på hvordan vi kan redde miljøet risikerer å bli et privilegert oppgjør med forbruksslaveriet i stedet for å adressere klimakrisens sammenheng med økende sosial ulikhet, flyktningkrise og rasisme.

Nei, redningsbåter lokker ikke flere ut på Middelhavet

Aftenposten (meninger) | 21.09.2019

Thomas Stillingen (19), Ragnhild Kirkhus (21) og Mikkel Elvebakk Saidi (18) på Si;D: På Si ;D 7. september skriver Ole Jørgen Holden i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) at Norge ikke bør påta seg å ta inn flere båtmigranter, og at redningsskip i Middelhavet gjør at flere forsøker å flykte over havet. Vi i Studenter Uten Grenser mener at Goldens argumentasjon er preget av flere feilaktige påstander, og det er sjokkerende å angripe humanitært arbeid på den måten han gjør.

Inviterer muslimer til å jobbe mot snikislamisering

Dagbladet | 21.09.2019

Jon Helgheim (Frp) sier det store flertallet av muslimer vil tjene på at Frp kjemper mot snikislamisering - et fenomen statsminister Erna Solberg (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Trine Skei Grande (V) sier ikke finnes.

Frp vil snakke videre om snikislamisering

Aftenposten (NTB) | 21.09.2019

Siv Jensen varsler et «tøffere og tydeligere» Frp. Et ord som snikislamisering skal det fortsatt være plass til, til tross for at begrepet skaper raseri hos regjeringspartner Venstre .

Snikbrutaliseringen

NRK ytring | 21.09.2019

Kronikk av Bjørn Engesland (Generalsekretær i Den norske Helsingforskomité): Det har skjedd en gradvis endring de siste årene, der stadig mer ekstreme uttalelser og utspill har fått aksept i stadig bredere deler av befolkningen. Den siste tidens munnhuggeri mellom Abid Raja fra venstre og Frp-leder Siv Jensen er det ferskeste eksempelet, men det er dessverre ikke enestående. Vi ser en stadig hardere politisk retorikk, preget av utspill som skaper frykt, fremmer polarisering og underbygger konspirasjonsteorier.

Erna Solberg, hør på Abid Raja

Vårt Land (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Linda Noor (Monitenk): Det virker som om regjeringen forsøker å legge lokk på det stinkende farvannet Frp fisker i. Det kan bli et problem for Ernas ettermæle.

Ropstad ut mot Frps bruk av «snikislamisering»

Vårt Land | 21.09.2019

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kom også med en budsjettlekkasje i sin første tale til landsstyret etter valget – et bistandsprogram på 150 millioner mot «vår tids slaveri»: menneskehandel.

Med sivilisasjon skal hat bekjempes

DN+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Anine Kierulf (Fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter): Selv bedritent formulert kritikk av religioner rammes ikke, uansett hvor hatsk den føles. § 185 rammer ytringer som er egnet til å skape hat mot utsatte minoritetsgrupper. Ikke for å skjerme den enkelte minoritetsrepresentant mot redsel; bestemmelsen er der for å verne oss som samfunn mot det hat vi kan bli revet med i – mot minoriteten – som følge av ytringen. Vi er som demokrati ikke bedre enn hvordan vi evner å sikre våre minoriteter.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.