Klipp fra media

Islandske medier: Fiskerigigant skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis

NRK nyheter | 14.11.2019

Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network Norge, mener saken viser at DNB ikke har gjort et grundig nok anti-korrupsjonsarbeid: – Etter Panama Papers lovet DNB bot og bedring. Dette viser at de ikke har gjort jobben sin og ryddet opp, skriver Jacobsen i en epost til NRK

Glem Oljefondet, Støre. Lag et grønt industrifond

Nettavisen (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Magnus E. Marsdal, leder for Manifest Tankesmie: Med tanken om å bruke statens enorme oljeformue mer aktivt i den grønne omstillingen verden står overfor, lansert under Zero-konferansen forrige uke, er den angivelige tåkefyrsten Støre i sving med politisk innovasjon på et nivå som Erna «nye idéer» Solberg bare kan se langt etter.

Per Øyvind Bastøe: Han som evaluerer bistandskronene

Dagens Perspektiv+ | 14.11.2019

– Norsk bistand er ikke bare uhyre oppsplittet tematisk og geografisk, men er dessuten dårlig koordinert og med uklare mål.

Palestinske skolemyndigheter: – Husk at vi lever under okkupasjon

Aftenposten | 14.11.2019

– Barna våre lærer mye også på vei til og fra skolen i et okkupert land, sier den palestinske viseutdanningsministeren til Aftenposten.

Stopp all bistand til Palestina!

Vårt Land (verdidebatt) | 14.11.2019

Kommentar av Ole Jakob Warlo (Formann i Oslo Vest FpU): 220 millioner bistandskroner fra skattebetalerne forsvinner til en «stat» som bedriver antisemittisme og hat mot Midtøstens eneste demokratiske stat, nemlig Israel. Dette må opphøres.

Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden

ABC nyheter (NTB) | 14.11.2019

– Den ubemerkede insektapokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst, sier naturverner som mener det vil få alvorlige konsekvenser for alt liv på jorden om den negative utviklingen ikke stanses.

De viktigste trendene i World Energy Outlook 2019

Dagens Perspektiv+ | 14.11.2019

Rapporten er kjent og beryktet for å undervurdere veksten i fornybar energiproduksjon. Mens byrådet i år etter år har gjettet på jevn årlig vekst, har virkeligheten vist at veksten i fornybare energikilder har vært økende, men den effekten at vi i dag har mye høyere fornybar energiproduksjon enn IEA noen gang hadde estimert. Likevel anses rapporten som en viktig kilde til framskrivninger av det globale energibehovet og leses med lupe både i olje- og energibransjen og blant miljøforkjempere.

IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi

ABC nyheter (NTB) | 14.11.2019

Det trengs langt større innsats hvis verden skal kunne redusere utslippene i energisektoren nok til å hindre en klima-tidsbombe, fastslår IEA.

Zero slakter klimarapporten: - De vil ha billig olje, og pakker inn budskapet i dyster klimaretorikk

Nettavisen | 14.11.2019

Dystre anslag for klimaet i den omfattende rapporten fra Det internasjonale energibyrået får hard medfart. De bommer grovt, mener Zero og Statkraft.

Ny klimarapport: Suver i toppen av verstingliste

DN | 14.11.2019

Ifølge en ny IEA-rapport øker etterspørselen etter større og tyngre biler. Suv-biler er nå på verstinglisten over årsaker til at klimautslippene øker.

Nederland senker farten for å spare miljøet

ABC nyheter (NTB) | 14.11.2019

Høyst motvillig senker regjeringen i Nederland fartsgrensen på motorveiene til 100 kilometer i timen for å få ned utslippene.

Kva var det Ropstad prøvde på?

Bergens Tidende (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Jens Kihl: Å slå naturvernarar i hartkorn med nynazistar er litt av eit retorisk grep. Allereie der burde varsellampene ha blinka: dette er forsøpling av debatten. Men Ropstad hadde ikkje tenkt til å gje seg.

Den grønne bevegelsen er ingen hellig ku

VG (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Kjell Ingolf Ropstad (leder i KrF): Som alle bevegelser med makt må også den grønne bevegelsen finne seg i en debatt om verdier. Jeg vil rose miljøbevegelsen for å ha løftet klimakampen, men jeg mener diskusjonen om hvilket menneskesyn man bygger på er avgjørende. Jeg ber ikke om unnskyldning for å ha reist en slik debatt.

Som fanden leser bibelen

VG (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Une Bastholm (nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne): KrFs leder Kjell-Ingolf Ropstad leser miljøbevegelsen som fanden leser Bibelen.

Erna taus om «ellevill» og «flau» Ropstad

Dagbladet | 14.11.2019

Ropstad mener deler av klimabevegelsen ser på mennesker som dyr. Erna Solberg er taus om saken. Støre og Lysbakken krever redegjørelse fra henne omgående.

Støre med hard Ropstad-refs: Plasserer KrF i et gammelkonservativt landskap

Vårt Land+ | 14.11.2019

Omtalen av miljøbevegelsen og MDG får Ap-leder Jonas Gahr Støre til å reagere sterkt: – Ganske utrolig å høre Kjell Ingolf kalle miljøbevegelsen en trussel mot det kristne menneskesynet i Politisk kvarter. Her tar du kampen på feil side, Ropstad, tydelig et nytt (gammelt) KrF vi ser nå, skriver han på Twitter.

Ropstads frykt for MDG

Vårt Land (verdidebatt) | 14.11.2019

Kommentar av Berit Aalborg: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har grunn til å frykte MDG. Ikke på grunn av menneskesynet, men fordi MDG nå framstår som et godt alternativ for svært mange KrF-ere som ikke liker Frp.

Ropstad angrer ikke på MDG-angrepet: – Dette er en viktig sak

Vårt Land+ | 14.11.2019

– Når du ser reaksjonene – gikk du for hardt ut? – Talen var presis: Den advarer mot enkelte deler av den europeiske miljøbevegelsen. Og så har jeg snakket om Une Aina Bastholms syn på dødshjelp, og det er det viktig å advare mot. Dessuten reagerte jeg på at ungdomspartilederen i MDG skriver kronikk mot menneskeverdet som ekskluderende begrep. Men utover dette har jeg aldri min tanke vært å angripe hverken miljøbevegelsen eller MDG.

Kristenreaksjoner mot Ropstads MDG-utspill

Vårt Land+ | 14.11.2019

Ropstad møter motstand også blant kristne for sine karakteristikker av MDG og den grønne bevegelsen. KrF-lederen har hevdet deler av den grønne bevegelsen står for et farlig tankegods.

Skivebom fra Ropstad

Stavanger Aftenblad (meninger) | 14.11.2019

Lederkommentar: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad angriper miljøbevegelsens menneskesyn. Han gjør det på fullstendig hjelpeløst vis.

Oljesøl i pressen

Minerva+ (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Anders Skyrud Danielsen: Equinor har kjøpt Aftenpostens flater og plattformer til å spre et politisk budskap om at norsk olje er en frelsende salve.

Vi kan si ja til kjøttkutt og ja til beitedyr

Adresseavisen (meninger) | 14.11.2019

Debatt av Anja Bakken Riise (FIVH): Etter at jeg deltok på Debatten på NRK sist torsdag, ble jeg utfordret av sauebonde Marianne Dolpen. Hun mener det blir vanskelig å få til et mer bærekraftig landbruk dersom vi ikke bruker utmarksressursene. Det er vi enige i. Vi i miljøbevegelsen kjemper for det samme som den norske bonden: Retten til et levelig miljø.

Et spiselig debattklima

Nationen (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Hans Bårdsgård: Verdens arealressurser er under press. Arealene kan bidra, men verken arealbruk eller -vern kan redde verden. Sier Cicero-forsker Marianne Tronstad Lund. Ganske kjipt for dem som håper at 14 gram kjøtt per jordboer per dag skal redde kloden (Eat Foundation).

Vil gi Oslofolk klimagave

Klassekampen+ | 14.11.2019

Får Oslo Aps miljøpolitiske talsperson det som han vil, kan oslofolk få noe av bompengene tilbakebetalt på konto. Oslo Arbeiderparti vil gjøre Oslo til prøveby for en ordning med klimabelønning for hovedstadens innbyggere.

Streikerett PÅ skolen

VG (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Rachna Hanine (20), Student ved UiO: Det finnes mange veier til å gjøre Norge grønnere, men å få barn til å tie fordi voksne mennesker sier det er ikke en av dem.

Logisk kortslutning av klimafornekter

Bergens Tidende (meninger) | 14.11.2019

Debatt av Thorleif Næss (Bergen): På spørsmål fra BT om han ikke kjemper for en tapt sak, svarer han: «I vitenskapen er det som oftest minoriteten som har vist seg å ha rett.» Dette er riktig i den forstand at vitenskapelige fremskritt alltid er resultat av at et mindretall utfordrer etablerte sannheter, og at mindretallet vinner frem og blir et flertall. I min tid har klimafornektere og oljeoptimister utgjort en kompakt majoritet, og ført en politikk som har gjort klimakrisen akutt. Selv om fakta om utslippene av drivhusgasser har vært kjent i mer enn 60 år, så er det først gjennom utviklingen av klimaforskningen at vi som var et mindretall, er blitt et flertall.

Vil ha forbud mot robotvåpen

Dagbladet | 14.11.2019

Sveriges utenriksminister vil ha det. Nå må også norske politikere engasjere seg, mener Norges Fredslag.

Medier: Enighet om våpenhvile på Gaza etter blodig natt

VG (NTB) | 14.11.2019

Tidlig torsdag morgen skal partene ha blitt enige om våpenhvile på Gazastripen. Israel truer imidlertid fortsatt med angrep.

Slik holdes IS-krigerne fanget. Noen av dem er bare 14 år gamle.

Aftenposten (Washington Post) | 14.11.2019

Mer enn 10.000 barn og menn som anklages for å tilhøre terrorgruppen IS, er stuet sammen i 25 ulike fengsler i Syria. Bli med på innsiden.

Trump og Erdogan diskuterte Syria

NRK nyheter | 14.11.2019

– Syria-avtalen mellom USA og Tyrkia fungerer slik den skal, seier president Donald Trump. Onsdag møtte han den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan i Det kvite hus.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.