Klipp fra media

Verdensøkonomien mister fart, og pessimismen brer seg

Aftenposten | 21.01.2020

Ikke siden finanskrisen har verdens næringslivsledere vært mer pessimistiske, viser en stor undersøkelse. Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer mot en ny nedtur i verdensøkonomien.

Klima preger toppmøtet i Davos: – Viktigere at Thunberg kommer, enn Trump

NRK nyheter | 21.01.2020

Tirsdag kommer USAs president Donald Trump og klimaaktivist Greta Thunberg til å befinne seg i samme kongresshall. Ferd-eier Johan H. Andresen tror det kunne blitt høy temperatur om de to møtes.

Handelskrigen er ikke over

Dagsavisen (debatt) | 21.01.2020

Kommentar av Torbjørn Færøvik: Med sin tøffe linje har president Donald Trump vunnet en halv seier. Men det er klart for en seig og bitter stormaktsduell mellom USA og Kina.

Riktig å legge skattepress på nettgigantene

Adresseavisen (meninger) | 21.01.2020

Lederkommentar: Dersom det ikke kommer på plass internasjonale regler for skattlegging av nettgiganter som Facebook og Google, vil finansminister Siv Jensen (Frp) sørge for at Norge tar slike skattegrep på egen hånd. Vi deler hennes utålmodighet for å få på plass bedre skatteregler så fort som mulig.

Bare en drøm? (bærekraftsmålene)

Dagsavisen (debatt) | 21.01.2020

Kronikk av Eivind Engebretsen (studiedekan og professor), Kristin Heggen (senterleder og professor), Clemet Askheim (forsker, Senter for bærekraftig helseutdanning, UiO) og Ida Lillehagen (forsker, Senter for bærekraftig helseutdanning, UiO): Norge har fått sin første bærekraftminister, men hva er regjeringens bærekraftpolitikk? Erna Solberg brukte store deler av sin nyttårstale til å snakke om bærekraft og FNs bærekraftmål. Det er flott, men hva var det egentlig hun sa?

Forsvarssjefen ramset opp hvorfor han mener Norge er i sikkerhetspolitisk trøbbel

Aftenposten | 21.01.2020

Som Aftenposten har omtalt ønsker Frankrike Norges bistand til å bekjempe islamister i Mali, der Norge hittil har hjulpet med transportfly. Ifølge Bruun-Hanssen har forespørselen sammenheng med det internasjonale samfunnets vilje om å bekjempe eller begrense IS’ utbredelse.

Forsker ber Norge sende soldater til Mali

Vårt Land+ | 21.01.2020

Nupi-forsker Morten Bøås mener Norge må ta ansvar og sende spesialsoldater til Mali for å slå ned islamisttrussel, men politikerne er lunkne.

Polarisering er ikke svaret

Klassekampen+ (meninger) | 21.01.2020

Kronikk av Anne Therese Gullberg (statsviter og seniorrådgiver i Kruse Larsen): Klimakrisen skaper stort engasjement, med klimastreikende ungdommer på den ene siden og bompengeopprørere på den andre siden. Men ser vi faktisk en polarisering i klimapolitikken? Og er polarisering løsningen på klimakrisen? Samfunnsforsker Olav Elgvin (Klassekampen 18. januar) mener vi trenger polarisering i klimakampen. Men det er ikke hva statsvitenskapelig forskning viser.

Venstre får drømmeregjeringen – men Frp på utsiden kan true store klimatriumfer

Vårt Land | 21.01.2020

Trine Skei Grande gleder seg over at Venstre inngår i det regjeringslaget de aller helst ønsket: Med bare Høyre og KrF. Hun håper Frp ikke rømmer fra klimaavtaler.

Bompengepartiet klager inn vind-reklame: – Skremselspropaganda for barn

ABC nyheter | 21.01.2020

Norsk Vind AS har lansert en reklamekampanje med en klokke som teller ned til 2030, årstallet verden ifølge FN må ha halvert sine klimagassutslipp. Reklamen kan fremkalle angst hos barn, mener en rekke klagere.

Klassekampens redaktør støtter Eva Jolys kritikk. – Vi driver ikke med kampanjer, svarer Trine Eilertsen.

Aftenposten | 21.01.2020

Ansvarlig redaktør Mari Skurdal i Klassekampen synes Eva Jolys kritikk av mediene er på sin plass. – Aviser og medier har ofte pleid å stå ganske prinsippfast på pressefrihetens side, men i Assange-saken har det blitt forkludret av alle andre synspunkter om ham, sier hun.

Et angrep

Klassekampen (meninger) | 21.01.2020

Lederkommentar av Mari Skurdal: Pressen er ofte raskt ute med å forsvare viktige prinsipper for ytringsfrihet og pressefrihet, og det med god grunn: Det er selve grunnlaget for at vi kan drive fri og undersøkende journalistikk at varslere og publisister har et vern mot rettsforfølgelse. I tilfellet Julian Assange har støtten imidlertid kommet seint og nærmest motvillig. 

FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2020

Retur av flyktninger til land som er alvorlig påvirket av klimaendringer, kan være brudd på menneskerettighetene, ifølge FN-komité.

EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2020

EUs utenriksministre ønsker å gjenoppta patruljering i Middelhavet for å overvåke en våpenembargo i Libya, men kom ikke med vedtak om dette da de møttes mandag.

Nordmenns haldning til innvandring og innvandrarar stadig meir positiv

Stavanger Aftenblad (meninger) | 21.01.2020

Kommentar av Marte C. W. Solheim (Førsteamanuensis, leiar for Senter for innovasjonsforskning, Handelshøgskolen ved UiS: Eit fleirtal av nordmenn ønskjer ikkje ein strengare innvandringspolitikk. Tre av fire meiner at innvandrarar gjer nyttig innsats i arbeidslivet.

Selv terrorister trenger nyvaskede klær og gryteretter mellom slagene

Nettavisen (meninger) | 21.01.2020

Kommentar av Mahmoud Farahmand: IS-medlemmets ankomst på Gardermoen synliggjør en av de mest sentrale problemstillingene vi står overfor i Vesten i dag. Det handler om det faktum at vi tror, og har i lang tid trodd, at vår verdensanskuelse er den som deles av alle mennesker.

Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2020

Retten samtykker i varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøkskontroll og ingen tilgang til medier, av IS-kvinnen med to barn som regjeringen hentet fra Syria.

Så ulikt dømmes IS-mistenkte: Syria: 3 års fengsel. Irak: Dødsstraff.

Aftenposten | 21.01.2020

I Syria skal IS-medlemmer rehabiliteres. I Irak blir domfelte lettet hvis de ikke dømmes til døden.

IS ledes av turkmensk iraker

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2020

Irakeren Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi har ifølge etterretningskilder overtatt som leder av den ytterliggående islamistgruppa IS.

Kanskje kommer planen

Klassekampen+ | 21.01.2020

Trump-administrasjonen sonderer det politiske terrenget i Israel for om de skal legge fram Midtøsten-planen før valget i Israel 2. mars.

Syv eksperter svarer: Kan vi stå overfor tredje verdenskrig?

VG+ | 21.01.2020

Den pågående konflikten mellom USA og Iran har gjort at mange stiller seg et skremmende spørsmål: Kan dagens urolige situasjon føre til tredje verdenskrig? Dette sier ekspertene.

Demokratisk håp i Midtøsten

Dagsavisen (debatt) | 21.01.2020

Kommentar av Roger Hercz: Er vi i den utrolige og kanskje overraskende situasjonen der Midtøsten over tid vil bli mer demokratisk mens Europa blir mindre?

Norge ble ikke varslet om USAs attentat i Irak mot general Soleimani

ABC nyheter | 21.01.2020

Erna Solberg opplyser til Rødt at Norge ikke fikk forhåndsvarsko om USAs drap på den iranske generalen Soleimani. – Likegyldighet for norske soldaters liv, anklager Bjørnar Moxnes.

Skjønnmaler Irans presteregime

Aftenposten (meninger) | 21.01.2020

Debatt av Fariba Rashidi (Iransk kvinnerettighetsaktivist): Bahareh Letnes forsøker iherdig å bortforklare sin hyllest av Qasem Soleimani ved å vri seg unna resonnementet i min kritikk og isteden fremstille seg som offer for konspirasjoner og grunnløse spekulasjoner. Det gjør hun ved å ty til nettopp konspirasjonsteori og grunnløse spekulasjoner.

Derfor gir fredsavtalen for Libya kun et tynt håp om fred

Dagsavisen | 21.01.2020

Helgas fredsmøte i Berlin lover våpenhvile og stans i våpeneksporten til Libya. Professor Knut S. Vikør mener det heller ikke denne gangen er særlig grunn til optimisme.

Museskritt mot fred i Libya

Klassekampen | 21.01.2020

Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.

Egypt forlenger unntakstilstand

ABC nyheter (NTB) | 21.01.2020

Det er nå ni år siden Hosni Mubarak ble tvunget til å gi fra seg makten som følge av folkeopprøret mot det autoritært styret. Han styrte landet ved hjelp av en unntakstilstand som varte i flere tiår. Unntakstilstanden gir politiet utvidet fullmakt til å pågripe og holde folk fengslet, samtidig som ytringsfriheten og forsamlingsfriheten er sterkt begrenset.

Presidentens datter ble Afrikas rikeste kvinne. Norge støttet landet med milliarder.

Aftenposten | 21.01.2020

Lekkede dokumenter antyder hvordan Isabel dos Santos skal ha tjent formuen sin gjennom omfattende korrupsjon og lyssky avtaler med sin far da han var president i Angola.

Twitter-storm fra «Afrikas rikeste kvinne»

DN | 21.01.2020

Angolas tidligere presidentdatter anklages for å ha ranet et helt land. Nå vil hun bli president i landet.

Lekkasje: - Dos Santos bygget et imperium verdt 17,8 milliarder ved å flå Angola

Nettavisen | 21.01.2020

Ekspresidentens datter anklages for å ha skapt en formue på bekostning av Angolas befolkning. Norge har gitt landet 3,2 milliarder i bistand.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.