Klipp fra media

På særlig ett område har Trump levert som lovet – og vel så det (krig/fred)

DN+ (meninger) | 27.10.2020

Kommentar av Sverre Strandhagen: I fire hovedsteder har Donald Trump satt spor som få andre amerikanske presidenter. Det er trolig i sikkerhetspolitikken USAs president har innfridd sine valgløfter mest. Men det har langt ifra vært ført en helhetlig politikk med rød tråd.

Norfund-sjefen regner med framtidige «skandaler»

NRK nyheter | 27.10.2020

Norfund-leder Tellef Thorleifsson fikk nylig 11 milliarder å bruke på ren energi i utviklingsland. Han mangler ikke prosjekter – men kan ikke garantere for alle partnerne har rent mel i posen.

Fredsmegler i fritt fall

Nettavisen (meninger) | 27.10.2020

Kommentar av Kjell-Magne Rystad: Tidligere stjernediplomat Terje Rød-Larsen er nå i ferd med å bli fullstendig skandalisert. Ingredienser er lån fra overgriperen Jeffrey Epstein, pengebruk og undersøkelser fra Riksrevisjonen. Den tidligere stjernediplomaten og fredsmegleren Terje Rød-Larsen er i hardt vær. Som leder av den FN-tilknyttede tenketanken International Peace Institute (IPI) har han kommet under sterkt press.

FNs generalsekretær har trukket seg fra styret i Rød-Larsens tankesmie

DN+ | 27.10.2020

FNs generalsekretær har i mange år vært æresmedlem i Terje Rød-Larsens International Peace Institute. Det tok nylig slutt, men António Guterres svarer ikke på spørsmål om tankesmiens koblinger til Jeffrey Epstein.

Nå legges planer for Kinas ambisiøse utslippskutt

ABC nyheter (NTB) | 27.10.2020

Kinas løfte om å bli karbonnøytralt om 40 år, er en viktig del av kinesiske lederes diskusjoner om landets nye økonomiske femårsplan.

Press mot Høyesterett? (klimarettsaken)

Klassekampen+ (meninger) | 27.10.2020

Kommentar av Finn Bjørnar Lund (Oslo): I går la regjeringsadvokat Fredrik Sejersted fram innvendinger mot to av dommerne i Høyesterett, Hilde Indreberg og Ragnhild Noer, som han mente kunne være inhabile. Den ene har vært medlem i Natur og ungdom, og den andre har vært med på forarbeidet til §112 i Grunnloven, som klimasøksmålet bygger på. Det må være nokså spesielt om dette skulle gi grunnlag for å erklære høyesterettsdommere for inhabile.

Retningsvalg

Klassekampen (meninger) | 27.10.2020

Lederkommentar av Mari Skurdal: Miljøpartiet De Grønnes nominasjonskamper viser at partiet står i flere spagater, hvor den mest synlige går mellom klimaungdom og miljøveteraner. Som VG-kommentator Tone Sofie Aglen påpekte i helga, er mange av partiveteranene naturvernere med hjerte for fredsarbeid og økofilosofi. Den yngre generasjonen teller flere teknologioptimister, og Grønn Ungdom har endatil sagt at de vil slåss for atomkraft.

Grønne svermerier

Dagsavisen (debatt) | 27.10.2020

Kommentar av Kjetil Staalesen (spesialrådgiver i LO): Det helt nødvendige grønne skiftet Norge skal gjennom, kommer til å kreve enormt mye mer kraft enn vi har tilgjengelig i dag.

Krangler om hvem som sinker grønne investeringer

E24 | 27.10.2020

I dag sier 22 prosent av norske PE-fond at de allokerer kapital spesifikt til investeringer som fremmer bærekraftsmålene til FN. Det er ikke nok, mener blant annet FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv, UN Global Compact.

Sp-nei til vindmøller

Dagbladet | 27.10.2020

Hvis Sp får det som partiet ønsker, skal vindkraftutbygging heretter avgjøres etter plan- og bygningsloven, ikke energiloven. Rødt og SV sier velkommen etter, mens MDG og regjeringspartiene kritiserer Senterpartiet for å vende kappa etter vinden. Sandra Borch opplyser at Senterpartiet vil ta problemstillingen opp i Stortinget i løpet av dette halvåret.

Kritiserer forholdene i den nye Moria-leiren

NRK nyheter | 27.10.2020

Den nye, midlertidige leiren på Lesvos er ikke rustet for vinteren, ifølge hjelpeorganisasjoner som har vært der. De slår alarm etter befaringen.

Jeg viser ikke lenger karikaturer i undervisningen

Aftenposten (meninger) | 27.10.2020

Kommentar av Kjersti Marie Heldaas (Lektor i norsk, geografi og samfunnskunnskap): Den siste uken har lærere landet over diskutert viktigheten og nødvendigheten av å vise disse tegningene i undervisningen. Mange tar til orde for at nå vi det. Vi må ikke la terroristen vinne, hevder mange. Vi må vise dem av respekt for Samuel Patys prosjekt, sier andre. Selv har jeg bestemt meg for å vente med å vise karikaturene nå. Jeg vil bruke tid, tenke meg godt om.

Frankrike i hardt vær i den muslimske verden

Vårt Land (NTB/AFP) | 27.10.2020

Macrons forsvar av Mohammed-karikaturene har vakt sinne. Tyrkias president Erdogan har formulert seg i harde ordelag og en boikott av franske varer tiltar.

Erdogan bruker islam i sitt spill

Aftenposten (meninger) | 27.10.2020

Lederkommentar: Religioner brukes til å undertrykke folk, til å begrunne vold og i maktspill mellom stater. Det gjelder ikke bare islam. Men i vår tid gjelder det mest islam. Erdogan viser dette tydelig. Han har ikke fordømt drapet på Paty. I stedet hevder han at Macron gjør sitt lands millioner av muslimer til fiender. Det er en åpenbar løgn. Hensikten er klar: å svekke Frankrike, som Tyrkia har kontroverser med.

EU refser Tyrkia for utsagn om at «Macron bør sjekke sin mentale helse»

NRK nyheter | 27.10.2020

EUs utenrikssjef mener det er uakseptabelt av Tyrkias president å be den franske presidenten om å «få undersøkt sin psykiske helse». Frankrike har kalt hjem ambassadøren fra Tyrkia.

Saudi-Arabia fordømmer Muhammed-karikaturer

TV2 (NTB) | 27.10.2020

Islams opprinnelsesland Saudi-Arabia fordømmer Muhammed-karikaturer og alle forsøk på å koble islam til terrorvirksomhet.

Et varslet nederlag

Klassekampen+ (meninger) | 27.10.2020

Kronikk av Tormod Heier (oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole): Kjernen i krigen mot IS er politisk. Kommer du fra utlandet for å hjelpe, må du være diplomat – ikke militær. Du må se saken fra flere sider, ikke bare med ett enkelt oppdrag for øye. Det som gir uttelling, er ikke hvorvidt irakiske sikkerhetsstyrker blir bedre til å slåss. Det som teller, er hvorvidt regimet i Bagdad vil avgi politisk og økonomisk makt til millioner av marginaliserte sunnimuslimer lenger vest i landet. Rettferdig representasjon, medbestemmelse og innflytelse over eget liv: Det er dette som er nøkkelen til seier over IS.

Demonstranter og sikkerhetsstyrker barket sammen i Bagdad

ABC nyheter (NTB) | 27.10.2020

Sammenstøtene finner sted ett år etter at store protester mot myndighetene, kjent som Oktober-revolusjonen, brøt ut. Demonstrantene krever at hele landets ledelse går av. De anklager den for å være korrupt og uskikket til å styre. Søndag møtte tusenvis fram flere steder i landet for å markere årsdagen for bevegelsen, som mistet momentum da coronapandemien brøt ut i vår.

Et mål om fred i Afghanistan? Eller en exitstrategi for USA?

Aftenposten (meninger) | 27.10.2020

Kommentar av Sonia Ahmadi (samfunnsdebattant): For Trump kan dette være et politisk spill for å vinne valget. For det afghanske folket er fredsforhandlingene et spørsmål om deres fremtid.

USAs toppdiplomat: Håper turistene vil vende tilbake hit

NRK nyheter | 27.10.2020

Den amerikanske toppdiplomaten Zalmay Khalilzad har ikke gitt opp håpet om fred i Afghanistan, som en gang var hans hjemland.

Kina vil bli mindre avhengig av omverdenen

VG | 27.10.2020

Kinas ledere skal de neste dagene lage en ny økonomisk femårsplan som skal gjøre landet mindre avhengig av eksport og import.

Hviterussland: Opposisjonen vil ha storstreik, men oppslutningen er uklar

NRK nyheter | 27.10.2020

I Hviterussland har opposisjonen oppfordret til generalstreik fra og med i dag. Enkelte steder meldes det om at folk har lagt ned arbeidet, men det er uklart hvor omfattende streiken er.

Den andre historien

Klassekampen+ (meninger) | 27.10.2020

Kronikk av Rosanna Huseynova og Alakbar Mammadov: I striden mot Armenia forsvarer Aserbajdsjan områdene som er internasjonalt anerkjent som deres.

FN forbyr nå atomvåpen

Adresseavisen (meninger) | 26.10.2020

Kronikk av Henriette L. Winnberg (Leder Nei til atomvåpen i Trondheim) og Bjørn Hilt (Styremedlem i Nei til atomvåpen og Norske leger mot atomvåpen): Norge og de andre Nato-landene stiller seg inntil nå utenfor TPNW. Med unntak av Nederland var de ikke med på forhandlingene og de nekter alle plent å signere. Desto mer gledelig er det at flere norske byer og kommuner har vedtatt støtte til ICANs kommuneappell som oppfordrer egen regjering til å signere og ratifisere FNs atomvåpenforbud. I Midt-Norge er Malvik, Levanger, Trondheim og Kristiansund blant de som slutter seg til appellen. I verden er Washington DC, Paris, Genève, Sydney og Berlin blant hundrevis av byer som har sluttet seg til.

Norge forsvarer fortsatt atomvåpen

Dagbladet (meninger) | 26.10.2020

Kommentar av ledere fra 52 organisasjoner: Norge har et valg. Ønsker vi å fortsette å legitimere besittelse og potensiell bruk av atomvåpen? Eller ønsker vi å delta i den globale dugnaden for å stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen ved å si tydelig fra om at atomvåpen og trusler om å bruke atomvåpen, uansett hvem de kommer fra, er uakseptabelt?

Forsker: Forbudet mot atomvåpen går nå inn i folkeretten

NRK nyheter (NTB) | 26.10.2020

Traktaten gjør at det blir forbudt å lage, lagre og bruke atomvåpen. – Dette betyr at det blir folkerett. Det blir bindende internasjonal rett for de statene som har underskrevet avtalen. Det sier Kjølv Egeland, postdoktor i internasjonal sikkerhet ved Science Po i Paris, til NRK.

Kina vil skjule ambisjoner i ny økonomisk plan

DN | 26.10.2020

Den siste femårsplanen fra Kina utløste handelskrig med USA og teknologisanksjoner. Detaljene i den nye planen tones ned for å unngå en opptrapping av konflikten.

Guterres kaller coronaviruset største krise i vår tidsalder

ABC nyheter (NTB) | 26.10.2020

I en tale online til Verdens helsetoppmøte i Berlin, som også finner sted online, ba Guterres om verdensomspennende solidaritet i den globale krisen og krevder at rike land støtter helsesystemene i land med færre ressurser. – Ingen er trygg mot covid-19. Ingen er trygg før alle er trygge. Selv de som overvinner viruset i sine egne land, er fanger innenfor sine grenser til viruset er slått ned alle steder, sa Tysklands president Frank-Walter Steinmeier under åpningsseremonien.

Er det tanken som teller? (bistand)

Morgenbladet+ (meninger) | 26.10.2020

Kommentar av Kristine B. Fredriksen (Styreleder i Stiftelsen Effekt) og Andreas S. Normann (Daglig leder i Stiftelsen Effekt: Det vi som givere bør gjøre, er å kombinere hjertet og hodet, sette resultater over følelser, og gi signal til bistandsorganisasjonene om at vi vil gi effektivt. Og det tydeligste signalet er pengene vi gir. Det samme gjelder vår nasjonale bistand: Høyre har rett i at den viktigste debatten er hvordan norsk bistand kan gi større effekt, ikke om vi skal nå prosentmålet eller ikke. Men er det virkelig slik at det ene hindrer det andre? Ifølge Verdensbanken kan det bli 150 millioner flere ekstremt fattige i år på grunn av korona. Da bør vi gjøre bistanden bedre, uten å gjøre den mindre.

Noen grenser må faktisk brytes

Aftenposten (meninger) | 26.10.2020

Kommentar av Sunniva Roligheten (20), Leder i Operasjon Dagsverk, på Si;D: Grenser kan gjøre at du føler deg trygg eller hindre deg i å presse deg selv. Vi er alle nødt til å forholde oss til grenser, enten om vi er ungdom i Norge, Uganda, Sør-Sudan eller på flukt. Sånn er det, på en måte, bare å være menneske. Sånn er det, spesielt når du er ung. Det som er urettferdig, er når grenser hindrer deg i å få en rettferdig sjanse til å nå drømmene dine. Dette skal Operasjon Dagsverk gjøre noe med i år.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.