Klipp fra media

Polarisering og kompromisser

VG (meninger) | 26.06.2019

Kommentar av statsminister Erna Solberg (H): Bærekraftmålene ble vedtatt i september. I desember 2015 satt jeg utålmodig sammen med andre verdensledere i Paris og ventet på USAs president Obama og Indias statsminister Modi. De to satt i bilaterale møter for å sikre at India likevel kunne bli med på en internasjonal klimaavtale. Heldigvis seiret evnen og viljen til å finne løsninger, og vi ble enige om Parisavtalen.

– Norge må si nei

Klassekampen+ | 26.06.2019

SVs Audun Lysbakken mener regjeringen må si klart nei til støtte og deltakelse i en konflikt mellom USA og Iran. Ap vil ikke svare på nåværende tidspunkt.

Oljefondet tar Walmart og våpenprodusent inn i varmen igjen

Nettavisen (NTB) | 26.06.2019

Oljefondet opphever utestengelsen av Walmart, våpenprodusenten General Dynamics og fem andre storselskaper.

Norge kjøper satelittbilder for inntil 450 millioner kroner – kan avsløre hogst av regnskog (bistand)

NRK nyheter | 26.06.2019

Informasjonen fra satelittbildene kan føre til at Norge kutter i støtten til utviklingsland.

Slik blir fremtidens våpenkappløp

VG+ | 26.06.2019

Intelligente uniformer, svermer av autonome droner og små atombomber. Slik vil ny teknologi prege stormaktenes neste våpenkappløp.

- Ber velgerne gjøre valget til et opprør mot regjeringens klimapolitikk

Dagbladet | 26.06.2019

MDG-topp Une Aina Bastholm gikk i strupen på regjeringen på partiets avsluttende pressekonferansen i dag.

Det finnes verre ting enn klimakrise – selv for MDG

DN+ | 26.06.2019

– Målet vårt er å oppheve den generelle blokktenkningen, altså at man alltid skal svare på rød og blå blokk. Vi mener det store skillet går mellom grått og grønt, sa Hermstad. Bortsett fra hvis noen i partiet – for eksempel i Oslo – har funnet ut at skillet likevel går mellom rød og blå. Det aller, aller viktigste for MDG er å redde verden. Men må den reddes sammen med Venstre og Høyre, kan det tross alt være det samme.

Frps klimaplan

Klassekampen+ (meninger) | 26.06.2019

Kommentar av Widar Fossum: Det sprer seg et miljøengasjement over den vestlige verden, noe vi ser setter sitt preg på valgresultater. I Danmark ble Frps søsterparti, Dansk Folkeparti, halvert fordi de var uten en klimaplan. I Norge nærmer vi oss et valg, og heller ikke Frps har en klimaplan. Jeg har derfor satt meg ned og skrudd sammen en klimaplan i Frps ånd.

Klimarapport: 9.000 milliarder kroner kan koke bort

E24 | 26.06.2019

Equinor, Telenor og DNB mener alle at klima kan gi økte kostnader, men at forretningsmulighetene fra grønne tiltak er store, viser en fersk rapport fra CDP. 

Forskningsbaserte krav

Vårt Land (verdidebatt) | 26.06.2019

Kommentar av Embla Regine Mathisen (Changemaker), Silje Ask Lundberg (Naturvernforbundet), Kathrine Sund-Henriksen, (Forum for utvikling og miljø), Gaute Eiterjord (Natur og Ungdom), Øyvind Eggen (Regnskogfondet) og Fredrik Glad-Gjernes (KFUK-KFUM Global): Klimastreikende ungdom krever at Norge må gi minst 65 milliarder årlig i klimafinansiering. Dette ble i en sak på NRK fremstilt som tilfeldig og urealistisk av Frps Terje Helleland og BIs Gunnar Eskeland. Regjeringspartiene stemte ned forslaget i Stortinget. Men tallet er ikke tatt ut av løse lufta. Det kommer fra verdensledende Stockholm Environmental Institute (SEI) i rapporten «Norway’s Fair Share of Meeting the Paris Agreement».

Alle har ansvar

Klassekampen+ (meninger) | 26.06.2019

Debatt av Silje Ask Lundberg (leder, Naturvernforbundet): I sin spalte i Klassekampen 18. juni skriver Bente Aasjord om miljøbevegelsens påståtte mangel på systemkritikk. Aasjord mener miljøbevegelsen har redusert miljøkampen til å dreie seg om enkeltindividets kjøpemønster og moral, og ikke politikk. Hun spør seg blant annet hvorfor Naturvernforbundet ikke krever et forbud eller begrensning som effektivt reduserer bruken av plast. Her tar Aasjord feil.

Migrasjonens tidsalder

Vårt Land (verdidebatt) | 26.06.2019

Kommentar av Ingrid Vik: Innvandring synliggjør engstelige majoritetsbefolkninger over hele Europa, og flytter grensene for vern av minoriteter. Samtidig er Europas befolkning selv på vandring.

De kriminaliserte livredderne

Dagsavisen (debatt) | 26.06.2019

Kommentar av Espen Løkeland-Stai: Da FNs høykommissær for flyktninger gjorde opp status for 2018 slo de fast at det ikke er et valg å redde folk i havsnød. Det er ikke et spørsmål om politikk. Det er en plikt. Det er et prinsipp sjømenn har fulgt til alle tider. Folk i nød skal reddes. Ingen skal være nødt til å drukne. De som har fulgt dette prinsippet, og drevet redningsarbeid for å holde tallet på druknede nede når europeiske stater har sviktet, fortjener heder. Ikke politiske sabotører.

Veivalg som splitter

Klassekampen+ | 26.06.2019

De danske sosialdemokratene har fått med seg at arbeiderklassevelgere flest er for en streng innvandringspolitikk. Bør de lytte til dem?

Zeshan Shakar blir provosert av rasismedebatten

Dagsavisen+ | 26.06.2019

Forfatter Zeshan Shakar reagerer på at flere toneangivende personer har skrevet under på et opprop for å legge ned rasismeparagrafen: – Hva er egentlig målet med å starte et opprop som dette?

Man skal ikke så inderlig vel tåle det hat som ikke rammer en selv

Vårt Land (verdidebatt) | 26.06.2019

Lederkommentar: Å fjerne rasismeparagrafen er feil signal å sende i en tid med stadig sterkere polarisering, og vil for svake grupper framstå som en legalisering av forfølgelse.

Etterlyser resten av Syria-barna: - Regjeringen gjør ingenting

Vårt Land+ | 26.06.2019

Det ble stille etter at fem foreldreløse barn av IS-foreldre ble hentet til Norge. Hvor blir det av de andre barna og deres mødre? spør Irene Wenaas Holte.

- Tomme løfter og annonsør-klisjeer

Dagbladet | 26.06.2019

Hva kan Jared Kushners fredsplan sammenliknes med? En luksusbåt i ørkenen, ifølge israelsk kommentator.

Norge fjerner seg fra Trump i Midtøsten­

Dagbladet (meninger) | 26.06.2019

Kommentar av Jan-Erik Smilden: USAs forsøk på å kjøpe palestinerne med 215 milliarder kroner vil i dag og i morgen mislykkes. Norge står på sidelinja.

Kushner: – Trump har ikke gitt opp palestinerne

DN (NTB) | 26.06.2019

Palestinerne boikotter, israelerne er ikke invitert og forventningene var små da USA la frem deler av sin mye omtalte fredsplan for Midtøsten.

Kaller ny fredsplan «århundrets mulighet» for palestinerne

NRK nyheter | 26.06.2019

Den økonomiske planen som Donald Trumps svigersønn presenterte for arabiske land i dag skal gi palestinerne lyst til å slutte fred med Israel. Men på USAs premisser.

Gulfen må stabiliseres

Nationen (meninger) | 26.06.2019

Lederkommentar: Brennende tankskip i Persiagulfen er aldri et godt tegn for verden. Nå brenner det igjen. Konflikten mellom Iran og USA trenger nedkjøling.

Trump fornærmet over Irans reaksjon

Dagsavisen (NTB) | 26.06.2019

USAs president Donald Trump mener Irans reaksjon på sanksjonene er «svært ignorant og fornærmende» og truer igjen med tilintetgjørelse.

Sliter med å redde Iran

Klassekampen | 26.06.2019

Tyskland, Frankrike og Storbritannia har gått sammen om en redningsplanke for Iran. Spørsmålet er om planken holder.

Forbrytelse: helsehjelp

Klassekampen+ (meninger) | 26.06.2019

Kronikk av Marit Hermansen (president i Den norske legeforening): Tyrkiske leger som arbeider mot tortur og krig forfølges av myndighetene. Det må stoppe nå.

Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking

VG (NTB/AFP/DPA) | 26.06.2019

Journalisten Jamal Khashoggis forlovede krever internasjonal gransking etter en knusende rapport til FN som knytter Saudi-Arabias kronprins til drapet.

Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker

Aftenposten (NTB) | 26.06.2019

FN frykter overgrep mot sivile etter at Myanmar kuttet internett for over 1 million mennesker. Telenor er et av selskapene som har fått ordre om nett-stans.

Brasils høyesterett løslater ikke Lula

ABC nyheter (NTB) | 26.06.2019

Brasils høyesterett avviser anken fra tidligere president Lula, som begjærte seg løslatt mens en gransking skal vurdere om korrupsjonsdommen mot ham er gyldig.

Flere hundre barn sitter i amerikanske grensemottak. Statsadvokaten vil ikke gi dem såpe, tannbørster eller et sted å dusje.

Aftenposten | 26.06.2019

Advokater beskriver forholdene ved grensen som umenneskelige. Tirsdag kveld måtte grensesjefen gå av.

Rike amerikanere krever mer skatt

Dagsavisen (NTB) | 25.06.2019

– USA har en moralsk, etisk og økonomisk forpliktelse til å øke skatten på rikdom, heter det i et brev fra gruppen, som består blant andre av milliardæren George Soros, Facebook-gründeren Chris Hughes, arvinger etter Walt Disney og eiere av hotellkjeden Hyatt.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.