Klipp fra media

Vanskelig for Norge i Persiabukta

Dagsavisen+ | 20.07.2019

USA vil ha lojale venner som klistres opp til landets Iran-politikk, sier ekspert, i det konflikten mellom de to stormaktene eskalerer.

Ikke bare Trumps skyld at verden er mer utrygg

Adresseavisen (meninger) | 20.07.2019

Kommentar av Karin Abraham: Sju av ti nordmenn mener at USA truer verdensfreden. Det vitner om en i overkant tabloid utenriksdekning.

Ekspert om situasjonen mellom USA og Iran: – Nordmenn burde frykte krig

TV2 | 20.07.2019

En stadig mer aggressiv tilnærming fra Iran og USA gjør at en norsk ekspert ser svært alvorlig på situasjonen. Nordmenn blir dratt inn om det utvikler seg, sier eksperten.

Kjell Magne Bondevik tar feil

Nettavisen (meninger) | 20.07.2019

Kommentar av Mina Bai (Norsk-iransk samfunnsdebattant og forfatter, med flyktningbakgrunn og utdannelse innen informatikk fra Universitetet i Oslo): En internasjonal koalisjon for å bevare tryggheten til skipsfart kan faktisk virke dempende på konflikten mellom USA og Iran. Bondevik hevder Iran kan komme til å oppfattet et slikt prosjekt som en krigshandling og at dette kan bidra til at konflikten eskaleres.

Internasjonalt skattesamarbeid er en forutsetning for å bekjempe fattigdom

Stavanger Aftenblad - UD (meninger) | 20.07.2019

Debatt av utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF): På lederplass onsdag 17. juli kalles regjeringens støtte til FNs arbeid for bedre internasjonalt skattesamarbeid og større skatteinntekter for utviklingsland naivt. Jeg er enig i at regjeringens ambisjoner er høye. Det er jeg stolt av. Det trengs nemlig enorme ressurser for å nå bærekraftsmålene. 90 prosent av disse ressursene må komme fra landene selv. For å opprettholde et minimum av grunnleggende tjenester til befolkningen, må skatteinngangen utgjøre minst 15 prosent av brutto nasjonalprodukt. 

Det haster med å gi alle barn god utdanning

Vårt Land (verdidebatt) | 20.07.2019

Debatt av Kristin Clemet (Civita): Leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar, skriver at hun oppfordrer utviklingsminister Dag-Inge Ulstein til å ta «et tydelig standpunkt mot opprettelsen av IFFEd» (VL 16.07). Det er en dårlig idé.

Sosial kamp i nøysomhetens tidsalder (klima/ulikhet)

Klassekampen+ (meninger) | 20.07.2019

Kommentar av Jonas Bals (rådgiver i LO): Siden protestene i Seattle i 1999 har karbonavtrykket for den norske gjennomsnittshusholdningen økt med 25 prosent (målt fram til 2012). Klasseskillene er påtakelige: De rikeste husholdningenes klimautslipp er fem ganger høyere enn de fattigstes. Globalt sett er kontrastene enda sterkere, og minst to milliarder mennesker bør trolig forbruke mer, ikke mindre. De tjue åra som har gått siden Seattle framstår som tapte år. Men kanskje snur det nå?

- Vi vil aldri stoppe

Dagbladet (NTB) | 20.07.2019

Den svenske aktivisten Greta Thunberg (16) deltok fredag i en klimaprotest i Berlin. Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun har vært innflytelsesrik.

Sammen i skammen

Vårt Land+ (meninger) | 20.07.2019

Kommentar av Ane Bamle Tjellaug: Vi trenger et sted der vi kan snakke åpent om klimasyndene våre: Vi trenger en skamtalegruppe.

Wigs sneversynte statsvitenskap

Klassekampen+ (meninger) | 20.07.2019

Debatt av Markus Norstrud Reitan (økonom og partner i FR Partners Ltd.): I Klassekampen mandag gir førsteamanuensis Tore Wig Vladimir Putin stryk i samfunnsvitenskap. Wig mener Putin tar feil om at liberalismen har utspilt sin rolle, fordi «all empiri tilsier det stikk motsatte». Problemet med Wigs eksamenssensur er at den er utdatert.

Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk

ABC nyheter | 20.07.2019

Professor Uffe Østergaard vil bygge mur rundt Europa for å hindre at kontinentet splittes grunnet av innvandring. – Splittelsen er her allerede, sier Odd Arvid Storsveen, professor ved UiO.

– Blitt politisk å redde liv

Vårt Land | 20.07.2019

Livredderorganisasjonen mener EU ønsker å ramme de private aksjonene i Middelhavet. EU avviser beskyldningen.

Demagogisk argumentasjon for kald migrasjonspolitikk

DN+ (meninger) | 20.07.2019

Debatt av Pamir Ehsas (jusstudent, grunnlegger av organisasjonen Brighter Tomorrow og er én av D2s 30 ledestjerner under 30 år): Det er ikke slik at «hele Latin-Amerika og store deler av Afrika» er like farlig som Afghanistan. Og «de rette emosjoner» avgjorde ikke Abbassi-saken, slik Janne Haaland Matlary påstår.

Hold Helgheim unna forskningen

Dagbladet (meninger) | 20.07.2019

Kommentar av Knut Jørgen Vie: I et intervju med Klassekampen retter Frp-politiker Jon Helgheim alvorlige anklager mot landets forskere, og sier blant annet at «man har forskningsmiljøer, som Fafo, som ikke alltid er ute etter å finne det fulle og det hele bildet, men vinklinger som støtter opp om en myte om at innvandring er positivt».

Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten

ABC nyheter (NTB) | 20.07.2019

Tysklands utenriksminister Heiko Maas ber det internasjonale samfunn om å bruke diplomatiske virkemidler for å unngå en farlig opptrapping av Iran-konflikten.

– Iran må forhandle

Klassekampen | 20.07.2019

Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.

Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger

ABC nyheter (NTB) | 20.07.2019

USAs visepresident Mike Pence ber Saudi-Arabia om å løslate bloggeren Raif Badawi, som er fengslet for å ha krenket Islam.

Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil

Vårt Land (NTB) | 20.07.2019

Brasils president Jair Bolsonaro sa fredag at det en stor løgn at det er sult i landet. Beviset mener han er at man ikke ser avmagrede mennesker i gatene.

Koalisjon i Gulfen

VG (meninger) | 19.07.2019

Lederkommentar: USA ønsker å sette sammen en koalisjonsstyrke som skal beskytte sivile skip i farvannene ved Hormuzstredet. Som andre allierte land er Norge blitt spurt om å delta.

De lager bomber brukt mot Jemens sivile – nå har Oljefondet tatt selskapet inn i varmen

VG | 19.07.2019

Den amerikanske bombeprodusenten General Dynamics lagde bomben som drepte over 40 skolebarn i Jemen i fjor. Nå har Oljefondet opphevet forbudet mot å investere i selskapet, som selger våpen til Saudi-Arabia.

Rekordhøy norsk støtte til FN-organisasjoner i 2019

Minerva+ | 19.07.2019

Siden år 2000 er bevilgningene til FN-systemet tredoblet og Norge har bevilget over 120 milliarder kroner. 

Ny rapport: Grønn økonomisk vekst er umulig

DN | 19.07.2019

Verdensøkonomien er ikke i stand til å vokse uten at CO2-utslippene også vokser. Det er konklusjonen i en omfattende internasjonal studie som er utarbeidet for European Environmental Bureau (EEB-rapporten), som er en paraplyorganisasjon for 150 grønne organisasjoner i Europa, skriver danske Information.

Erik Dammann (88): – Det er mye med fremtiden jeg nesten ikke orker å tenke på

DN+ (Magasinet) | 19.07.2019

I et langt liv har Erik Dammann (88) kjempet for en mer rettferdig verden, og lidd nederlag. Nå tror han den kommer, men det er ikke noe godt tegn.

Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne

Aftenposten (NTB) | 19.07.2019

Den globale gjennomsnittstemperaturen i juni endte på 15,9 grader, noe som er ny temperaturrekord for måneden, ifølge amerikanske meteorologer.

Til tross for skoleferie: klima-aktivisten Greta Thunberg samlet 25.000 i Berlin.

Aftenposten | 19.07.2019

Greta Thunberg samlet 25.000 støttespillere i Berlin. Kansler Angela Merkel sier at den svenske aktivistens innsatsen har gitt klimapolitikken større fart.

Ødeleggelsens fanebærere

Klassekampen+ (meninger) | 19.07.2019

Kronikk av Arne Johan Vetlesen (professor i filosofi, UiO): Det kunne vært en dårlig spøk: I klimastreikåret 2019 påstår Equinor at de er ‘morgendagens helter’.

– Plattform på straum kan redusere utsleppa med 200.000 tonn CO₂ i året

NRK nyheter | 19.07.2019

Draugen-plattforma i Norskehavet kan bli driven på straum. Selskapet OKEA meiner dette er oppskrifta på korleis ein kan gjere norsk olje- og gassutvinning meir miljøvenleg. – Tøys, meiner Naturvernforbundet.

Dropp klimaskammen, stem riktig!

Aftenposten (meninger) | 19.07.2019

Kronikk av Jørgen Randers (professor emeritus, Handelshøyskolen BI): Det eneste man behøver å gjøre som ansvarlig samfunnsborger, er å stemme på parti som forplikter seg til å avslutte all bruk av kull, olje og gass på en ordnet måte fra 2020 til 2050. Deretter kan man med god samvittighet fortsette å kjøre bil, fly, kle seg pent og spise godt – fordi disse aktivitetene ikke lenger vil lede til klimautslipp.

Fire på gata: tja til klimatvang

Vårt Land+ | 19.07.2019

Gatepanelet er enige: Politikerne må tørre å ta upopulære avgjørelser for å få bukt med klimaendringene. Men sosialpsykolog tror ikke vi vil akseptere det.

Vil styre forskningen

Klassekampen | 19.07.2019

Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.