Klipp fra media

Xi Jinping er en trussel mot folkehelsen

Minerva+ (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Håvard Simensen: Xis maktkonsentrasjon og demontering av sivilsamfunnet har svekket Kinas evne til å beskytte kineserne selv – for ikke å snakke om helsen til resten av verdens befolkning.

WHO peker ut verdensdelen som det nye episenteret. Slik herjer koronaen, land for land.

Aftenposten | 24.05.2020

Verdens helseorganisasjon (WHO) fastslår at Sør-Amerika er det nye episenteret for koronapandemien, og Brasil det hardest rammede landet. Landene i Sør- og Mellom-Amerika har tatt svært ulike grep i møte med koronaen.

Dette dør folk av i verden

ABC nyheter (forskning.no) | 24.05.2020

Hver dag dør om lag 150 000 mennesker i verden. Nesten 50 000 av dem dør av hjerte og karsykdommer. Litt over 25 000 dør av kreft. Men hva dør de 75 000 andre av – bortsett fra de rundt 4000 som nå dør av covid-19?

Norske prioriteringer for medlemskap i FNs sikkerhetsråd

Aftenposten (meninger) | 24.05.2020

Kronikk av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H): Det er under en måned igjen til valget til FNs sikkerhetsråd. Behovet for internasjonalt samarbeid er bare blitt tydeligere under koronakrisen. Norge søker plass i Sikkerhetsrådet for å bidra til felles løsninger på felles problemer og for å bidra til internasjonal fred og sikkerhet. Per Krohgs ikoniske maleri av fuglen Føniks som stiger opp av asken etter andre verdenskrig, pryder salen til FNs sikkerhetsråd. Vi har nylig markert at det er 75 år siden slutten på andre verdenskrig.

Sp-Vedum: Tangen kan ikke bli oljefond-sjef uten å flytte hele formuen hjem til Norge

VG | 24.05.2020

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum går nå for første gang tungt inn i det betente spørsmålet om hvem som skal bli ny sjef for Oljefondet – og ber hedgefondforvalter og mangemilliardær Nicolai Tangen om å «velge Norge fullt og helt».

Fattigdom kan følge pandemien – Norge tar til orde for samarbeid

Vårt Land (NTB) | 24.05.2020

– Bare gjennom internasjonalt samarbeid kan vi hindre at millioner vil sulte etter denne pandemien, skriver utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) og FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon i en kronikk i forbindelse med rapportlanseringen 22. mai. Ban Ki-moon leder Den internasjonale organisasjonen for klimatilpasning – Global Center on Adaptation – som står bak rapporten.

Norske bistandskroner til danseopplæring i Mosambik

Nettavisen | 24.05.2020

Norske bistandspenger gikk både til kjønnsidentitetsopplæring i Bolivia og judotrening i Zambia.

Katolikkene skal bli grønnere og mer etiske

Vårt Land+ | 24.05.2020

Vatikanet markerer femårsjubileet for pavens miljøbrev med å stake ut en sju års reise mot «total bærekraft».

Slik blir EUs grønne omstart

Nationen (NTB) | 24.05.2020

EU-kommisjonen har varslet at grønne initiativer vil stå i hjertet av innsatsen for å få økonomien i gang igjen etter krisen.

Vi lever som om vi har tre jordklode

Aftenposten (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Hulda Holtvedt (Grønn Ungdom): Norsk klimapolitikk var og er et selvbedrag. Vi har lullet oss inn i et eventyr om at vår olje ikke er som annen olje, at Norge allerede har tøyd den klimapolitiske strikken så langt vi kan, og at ytterligere klimatiltak vil innebære en felles retur til steinalderen. Denne falske historien gjør det mulig for oss å fortsette å leve som om vi hadde tre jordkloder, uten særlig dårlig samvittighet.

Dette viser at Oslos prestisjeprosjekt er totalt mislykket (Bilfritt byliv)

Nettavisen (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Kjell-Magne Rystad: Så er det vi visste blitt bekreftet. Oslos prestisjeprosjekt Bilfritt byliv innfrir overhodet ikke. Likevel kommer nok dette håpløse pengesløseriet til å fortsette.

Klimautslippene går ned – for tredje år på rad (Stavanger)

Stavanger Aftenblad (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Håkon Fossmark (Kommunestyrerepresentant, Stavanger MDG): Stavanger har som mål å redusere klimautslippene med 80 prosent innen 2030. Urealistisk, mener kritikerne. Realistisk og helt nødvendig, mener jeg.

Jeg skammer meg over landet mitt (Moria/flyktninger)

Dagbladet (meninger) | 24.05.2020

Kommentar av Marthe Valle (artist og sykepleier): Etter fem måneder med utallige aksjoner, underskriftskampanjer, kronikker og intervjuer, faller snart avgjørelsen i Stortinget om vi skal ta imot noen av de mest sårbare fra flyktningeleirene i Hellas. Tirsdag 26 mai. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har snakket om de elendige forholdene i Moria, som er leiren jeg kjenner best.

Rettssaken mot Netanyahu: Risikerer ti års fengsel

VG (NTB) | 24.05.2020

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter søndag i retten i Jerusalem, tiltalt for bestikkelser, svindel og tillitsbrudd. Han nekter straffskyld.

Biskopene er ikke lenger Israels beste venner

Aftenposten | 24.05.2020

Det første sjefen for norske biskoper gjorde da han fikk jobben, var å kritisere Israel for annekteringen av palestinsk land. De norske biskopene frykter at statsminister Benjamin Netanyahu ødelegger muligheten for fred.

Ett år etter IS – hvor er alle krigerne nå?

NRK nyheter | 24.05.2020

I en mørk fengselskjeller nordøst i Syria sitter et titalls tidligere IS-soldater i oransje fangedrakter i samme, lille celle. De er noen av de få som er igjen. Veldig mange andre er borte.

Ghani godtar Taliban-utspill om våpenhvile

TV2 (NTB) | 24.05.2020

Islamistgruppa Taliban, som kontrollerer over halvparten av Afghanistan, foreslår tre dagers våpenhvile. President Ashraf Ghani godtar tilbudet.

Ny sikkerhetslov utløste sinne: Flere hundre demonstrerte i gatene i Hongkong

Aftenposten (NTB) | 24.05.2020

Politiet tok i bruk tåregass mot hundrevis av demonstranter som søndag samlet seg til protest mot Kinas nye sikkerhetslov.

Presidenten hevder at bønn har beseiret viruset

TV2 | 24.05.2020

Den amerikanske ambassaden i Tanzania advarer om at landet kan få en stor økning i antall koronasmittede. President Magufuli sier at bønn allerede har bekjempet viruset.

Smitten sprer seg i Amazonas – urfolksledere slår alarm

ABC nyheter (bistandsaktuelt.no) | 24.05.2020

Coronapandemien har truffet urfolksområder i Amazonas med stor kraft. Nå slår urfolkets ledere alarm om forholdene. Primitive sykehus er overfylt av pasienter. Helsearbeiderne kjemper en hard kamp, mens dødstallene stiger.

Brasil vil vedta lov som fratar urfolk store områder i Amazonas

NRK nyheter | 24.05.2020

Urfolk kaller det en gave til kriminelle som har stjålet deres jord. Og miljøgrupper spår en kraftig økning i avskogingen dersom den blir vedtatt.

Globalisme, schmobalisme

Klassekampen+ (meninger) | 23.05.2020

Debatt av Ronny Kjeldsberg (Trondheim): Yohan Shanmugaratnam kritiserer i Klassekampen 20. mai Snorre Valens kritikk mot Sps Anne Beathe Tvinnereim for bruken av begrepet «globalistisk». Shanmugaratnam viser til en artikkel fra 1998 hvor en marxist benyttet seg av den samme begrepsbruken og spør hvordan vi bestemmer «hvilke ord venstresida kan bruke eller ikke fordi våre fiender har stjålet dem».

Lytt til Gro Harlem Brundtland

Nationen (meninger) | 23.05.2020

Lederkommentar: I kampen mot pandemiske utbrudd trenger vi internasjonalt samarbeid. Da er ikke svekkelse av WHO veien å gå.

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.