Klipp fra media

Filter: debatt

Hørt om landet som var for egalitært til å innføre inntektsskatt? (ulikhet)

Klassekampen+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Sandra Lillebø (forfatter): I høst er Piketty ute med en ny bok på fransk (den engelske oversettelsen er ventet over nyttår). Den har fått tittelen «Kapital og ideologi», er enda tykkere enn den forrige, og etter sigende også enda mer radikal. Et av temaene den tar opp, er hvilke fortellinger ulike samfunn gjennom tidene har fortalt seg selv for å begrunne og forsvare ulikhet.

Svenske tilstander i sikkerhetsrådet?

Vårt Land (verdidebatt) | 21.09.2019

Kommentar av Katharina Bu (Agenda): Norge kjemper om en plass i FNs sikkerhetsråd, men det er vanskelig å skjønne hvorfor.

Bør bort fra soyadopet kjøtt og fisk

DN+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Olav Reksen (professor ved NMBU og Veterinærhøgskolen): Handelsavtalen med Brasil og nabolandene kan gi mer biff derfra, med klimautslipp fire ganger den norske biffens – før transport og regnskogbrann regnes inn. Men norsk laks og storfe er også soyadopet.

Alvorlige brudd på folkeretten

Klassekampen+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Svein Ødegården (Nannestad): Om Benjamin Netanyahu gjør alvor av sitt valgløfte om å annektere store deler av Vestbredden, da kan det kanskje være av interesse å se hva regjeringen da gjør – og minne dem på hva de satte ned på papiret i Granavoll-erklæringen, hvor det ironisk nok heter: «Samarbeide med andre land for å gjennomføre økonomiske og politiske sanksjoner ved alvorlige og vedvarende brudd på folkeretten.» Kanskje regjeringen ikke ser på anneksjon av mesteparten av Vestbredden som et «alvorlig brudd på folkeretten»?

Trump skrur klokken tilbake

VG (meninger) | 21.09.2019

Lederkommentar: Den globale klimastreiken fredag og mandagens klimatoppmøte i FN i New York retter søkelyset mot den største utfordringen i vår tid. Vi vet hva som må gjøres. Et av de største problemene er at presidenten i landet som slipper ut nest mest CO2 i verden gjør det stikk motsatte.

Erna må lære av Greta

Dagsavisen (debatt) | 21.09.2019

Lederkommentar: I går var det igjen klimastreik. Ungdom i 150 land over hele verden brukte sin stemme til å rope opp og ut mot politikk som ødelegger deres framtid. I Norge var det i går klimastreik 11 steder. Ungdommen viser vei.

Revolusjonen man bør frykte

VG (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Egon Holstad (kommentator i VGs samarbeidsavis iTromsø): «Gule vester og brennende bildekk – franske tilstander! – vil bli konsekvensen om Arbeiderpartiet og MDG får styre klimapolitikken».

Ikke den siste olje

VG (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Hanne Skartveit: Så lenge verden trenger olje, bør Norge produsere den. Samtidig må vi sørge for at det finnes andre måter å tjene penger på den dagen ingen lenger vil kjøpe oljen vår.

Hadde man ikke visst bedre, kunne man tro at landet hadde funnet noe å leve av etter oljen

DN+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Bård Bjerkholt: Statlig sponsing av flytende havvind er ikke en god idé.

Den tronge rammeplanen

Klassekampen+ (meninger) | 21.09.2019

Kronikk av Eivind Brendehaug (forskar, Vestlandsforskning): Når kommunar over heile landet meiner ulempene overgår samfunnsnytta ved vindkraftutbygging, bør regjeringa bør lytte. Vestlandsforsking har analysert svara som hittil har kome frå Kommune-Noreg til nasjonal ramme for vindkraft. Eg finn ein tindrande klår melding til regjeringa: ulempene for natur, folk og andre næringar overgår samfunnsnytta ved vindkraftutbygging. Kommunane vil difor ut av nasjonal ramme.

Hvorfor snakker vi om nedvekst?

Dagbladet (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Cecilie Sachs Olsen (kurator for Oslo arkitekturtriennale 2019, postdoktor og forsker ved Royal Holloway, University of London): Fokuset på hvordan vi kan redde miljøet risikerer å bli et privilegert oppgjør med forbruksslaveriet i stedet for å adressere klimakrisens sammenheng med økende sosial ulikhet, flyktningkrise og rasisme.

Nei, redningsbåter lokker ikke flere ut på Middelhavet

Aftenposten (meninger) | 21.09.2019

Thomas Stillingen (19), Ragnhild Kirkhus (21) og Mikkel Elvebakk Saidi (18) på Si;D: På Si ;D 7. september skriver Ole Jørgen Holden i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) at Norge ikke bør påta seg å ta inn flere båtmigranter, og at redningsskip i Middelhavet gjør at flere forsøker å flykte over havet. Vi i Studenter Uten Grenser mener at Goldens argumentasjon er preget av flere feilaktige påstander, og det er sjokkerende å angripe humanitært arbeid på den måten han gjør.

Snikbrutaliseringen

NRK ytring | 21.09.2019

Kronikk av Bjørn Engesland (Generalsekretær i Den norske Helsingforskomité): Det har skjedd en gradvis endring de siste årene, der stadig mer ekstreme uttalelser og utspill har fått aksept i stadig bredere deler av befolkningen. Den siste tidens munnhuggeri mellom Abid Raja fra venstre og Frp-leder Siv Jensen er det ferskeste eksempelet, men det er dessverre ikke enestående. Vi ser en stadig hardere politisk retorikk, preget av utspill som skaper frykt, fremmer polarisering og underbygger konspirasjonsteorier.

Erna Solberg, hør på Abid Raja

Vårt Land (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Linda Noor (Monitenk): Det virker som om regjeringen forsøker å legge lokk på det stinkende farvannet Frp fisker i. Det kan bli et problem for Ernas ettermæle.

Med sivilisasjon skal hat bekjempes

DN+ (meninger) | 21.09.2019

Kommentar av Anine Kierulf (Fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter): Selv bedritent formulert kritikk av religioner rammes ikke, uansett hvor hatsk den føles. § 185 rammer ytringer som er egnet til å skape hat mot utsatte minoritetsgrupper. Ikke for å skjerme den enkelte minoritetsrepresentant mot redsel; bestemmelsen er der for å verne oss som samfunn mot det hat vi kan bli revet med i – mot minoriteten – som følge av ytringen. Vi er som demokrati ikke bedre enn hvordan vi evner å sikre våre minoriteter.

Eksplosjonsfare i Persiagulfen

VG (meninger) | 21.09.2019

Lederkommentar: USAs utenriksminister Mike Pompeo kaller angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon sist helg for en krigshandling. USA og Saudi-Arabia stiller Iran til ansvar og planlegger et svar.

Equinor ser ikkje skogen for berre olje

Bergens Tidende (meninger) | 20.09.2019

Lederkommentar: Brasils nye president er kanskje bra for business, men det kan ikkje vere nok for å få ros frå ei statseigd, norsk bedrift.

Sterkt bekymret for økt ulovlig avskoging i Brasil

DN+ (meninger) | 20.09.2019

Kommentar av Margareth Øvrum (konserndirektør for Brasil i Equinor): I intervjuer med DN og andre norske medier om vår virksomhet i Brasil har jeg gitt uttalelser om avskoging som har skapt uklarhet. Det beklager jeg, og jeg har derfor behov for å klargjøre mitt og Equinors syn. Vi er dypt bekymret for konsekvensene av den økte ulovlige avskogingen i Brasil. Dette har vi tatt opp i vår dialog med brasilianske myndigheter, og det vil vi gjøre også i fortsettelsen.

Kritisk dialog

VG (meninger) | 20.09.2019

Lederkommentar: Presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, ankom Norge på et kritisk tidspunkt for både palestinere og israelere.

Det grønne håpet er europeisk

VG (meninger) | 20.09.2019

Debatt av Kristin Knutsen (bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand) og Josefine Gjerde (bystyrevara for Miljøpartiet De Grønne i Bergen): Om vi våger, kan vi i MDG sørge for at Norges kurs styres i riktig retning, og inn i den Europeiske Union.

Ministersyndromet

NRK ytring | 20.09.2019

Kronikk av Elin Lerum Boasson (Førsteamanuensis, Institutt for Statsvitenskap, UiO og CICERO Senter for klimaforskning): Mens klimaministrene snakker om utslippskutt, kan de tunge departementene legge opp til vekst. Demokratiet lider når politisk snakk frakobles politiske handlinger. Dette hindrer oss i å ha brede og opplyste diskusjoner om hvilken klimapolitikk Norge bør føre. Ministersyndromet står i veien for et velfungerende klimademokrati.

Se - det grønne skiftet skjer rundt deg akkurat nå

NRK ytring | 20.09.2019

Replikk av Stortingsrepresentant Stefan Hegglund (H), klimapolitisk talsperson: Se deg rundt. Elbilene suser lydløst forbi, elbussene ruller inn i stadig flere byer, fergene blir elektrifisert i rekordfart, Norge kan bli testland for elfly, og i sommer døpte Erna Solberg en elektrisk fritidsbåt. Og et hybrid cruiseskip. Dette er bare noen få eksempler som viser at transportbransjen er i full gang med omstilling fra fossilt til fornybart. Dette hadde ikke skjedd av seg selv.

En pallplass Norge bør skjemmes av

Adresseavisen (meninger) | 20.09.2019

Lederkommentar: Norge kommer på andreplass på ei liste der det er en skam å ligge på toppen. Vi deler seierspallen sammen med USA og Saudi-Arabia i å ha en befolkning der mange nekter å tro at klimendringene er menneskeskapte.

Å hindre redningsskipenes arbeid vil ikke redde flere migranter

Aftenposten (meninger) | 20.09.2019

Kronikk av Maria Gabrielsen Jumbert (Forskningssjef, PRIO, leder, Norsk senter for humanitære studier): Det norske skipet Ocean Viking, drevet av Leger Uten Grenser, har den siste tiden stått i sentrum for en debatt som har kjørt seg fast i ett spor: antagelsen om at redningsoperasjoner lokker folk mot den farefulle veien over Middelhavet. Utfordringene med denne tankegangen er mange, og jeg vil prøve å ta for meg noen av dem.

Farlig teori

Klassekampen (meninger) | 20.09.2019

Lederkommentar av Mari Skurdal: Dette er selve kjernen i teorien om snikislamisering: En overbevisning om at alle med muslimsk kulturbakgrunn vil overta makta i Europa, og at venstresida er deres støttespillere og medløpere.

Viktig og nødvendig oppgjør med hat-retorikken

VG (meninger) | 20.09.2019

Kommentar av Nasir Ahmed (Bystyrepresentant Oslo Ap): Jeg støtter Abid Rajas oppgjør med sine kolleger fra Frp og deres retorikk. Det er viktig og nødvendig, fordi det kan aldri adresseres nok hvor uheldig og farlig stigmatiserende hatretorikk kan være. Det er en gift som sprer seg i samfunnet, og bidrar til å svekke det gode samholdet vi opplever i det norske fellesskapet.

Enkelte Frp-eres retorikk er farligere enn Abid Rajas ordvalg

Dagbladet (meninger) | 20.09.2019

Kommentar av Ervin Kohn (2. nestleder Antirasistisk Senter): Hva er det som kjennetegner brun, eller fascistisk retorikk?

Islam er forenelig med demokrati

ABC nyheter (meninger) | 20.09.2019

Kommentar av Sylo Taraku (rådgiver i tankesmien Agenda): Historien minner oss om at progressive tolkninger av islam igjen kan bli dominerende. Men da må dagens fritenkere få vår støtte.

Fastlåst i Israel – ingen finner nøkkelen

Stavanger Aftenblad (meninger) | 20.09.2019

Kommentar av Arild I. Olsson: Israel vanærer seg selv for hver dag som går. Hittil har okkupasjonen av Vestbredden vart i 52 år. Heller ikke ser «Midtøstens eneste demokrati» ut til å få på plass en styringsdyktig regjering.

Når ikke engang Trump kan hjelpe Netanyahu

Dagbladet (meninger) | 20.09.2019

Lederkommentar: Israels statsminister Benjamin Netanyahu spilte høyt og tapte. Nå står han i fare for å bli dømt for korrupsjon og havne i fengsel.

1 - 30 av 12936
1 2 3 4 5 6 .... 428 429 430 431 432

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.