Klipp fra media

Filter: debatt

Glem Oljefondet, Støre. Lag et grønt industrifond

Nettavisen (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Magnus E. Marsdal, leder for Manifest Tankesmie: Med tanken om å bruke statens enorme oljeformue mer aktivt i den grønne omstillingen verden står overfor, lansert under Zero-konferansen forrige uke, er den angivelige tåkefyrsten Støre i sving med politisk innovasjon på et nivå som Erna «nye idéer» Solberg bare kan se langt etter.

Stopp all bistand til Palestina!

Vårt Land (verdidebatt) | 14.11.2019

Kommentar av Ole Jakob Warlo (Formann i Oslo Vest FpU): 220 millioner bistandskroner fra skattebetalerne forsvinner til en «stat» som bedriver antisemittisme og hat mot Midtøstens eneste demokratiske stat, nemlig Israel. Dette må opphøres.

Kva var det Ropstad prøvde på?

Bergens Tidende (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Jens Kihl: Å slå naturvernarar i hartkorn med nynazistar er litt av eit retorisk grep. Allereie der burde varsellampene ha blinka: dette er forsøpling av debatten. Men Ropstad hadde ikkje tenkt til å gje seg.

Den grønne bevegelsen er ingen hellig ku

VG (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Kjell Ingolf Ropstad (leder i KrF): Som alle bevegelser med makt må også den grønne bevegelsen finne seg i en debatt om verdier. Jeg vil rose miljøbevegelsen for å ha løftet klimakampen, men jeg mener diskusjonen om hvilket menneskesyn man bygger på er avgjørende. Jeg ber ikke om unnskyldning for å ha reist en slik debatt.

Som fanden leser bibelen

VG (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Une Bastholm (nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne): KrFs leder Kjell-Ingolf Ropstad leser miljøbevegelsen som fanden leser Bibelen.

Ropstads frykt for MDG

Vårt Land (verdidebatt) | 14.11.2019

Kommentar av Berit Aalborg: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har grunn til å frykte MDG. Ikke på grunn av menneskesynet, men fordi MDG nå framstår som et godt alternativ for svært mange KrF-ere som ikke liker Frp.

Skivebom fra Ropstad

Stavanger Aftenblad (meninger) | 14.11.2019

Lederkommentar: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad angriper miljøbevegelsens menneskesyn. Han gjør det på fullstendig hjelpeløst vis.

Oljesøl i pressen

Minerva+ (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Anders Skyrud Danielsen: Equinor har kjøpt Aftenpostens flater og plattformer til å spre et politisk budskap om at norsk olje er en frelsende salve.

Vi kan si ja til kjøttkutt og ja til beitedyr

Adresseavisen (meninger) | 14.11.2019

Debatt av Anja Bakken Riise (FIVH): Etter at jeg deltok på Debatten på NRK sist torsdag, ble jeg utfordret av sauebonde Marianne Dolpen. Hun mener det blir vanskelig å få til et mer bærekraftig landbruk dersom vi ikke bruker utmarksressursene. Det er vi enige i. Vi i miljøbevegelsen kjemper for det samme som den norske bonden: Retten til et levelig miljø.

Et spiselig debattklima

Nationen (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Hans Bårdsgård: Verdens arealressurser er under press. Arealene kan bidra, men verken arealbruk eller -vern kan redde verden. Sier Cicero-forsker Marianne Tronstad Lund. Ganske kjipt for dem som håper at 14 gram kjøtt per jordboer per dag skal redde kloden (Eat Foundation).

Streikerett PÅ skolen

VG (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Rachna Hanine (20), Student ved UiO: Det finnes mange veier til å gjøre Norge grønnere, men å få barn til å tie fordi voksne mennesker sier det er ikke en av dem.

Logisk kortslutning av klimafornekter

Bergens Tidende (meninger) | 14.11.2019

Debatt av Thorleif Næss (Bergen): På spørsmål fra BT om han ikke kjemper for en tapt sak, svarer han: «I vitenskapen er det som oftest minoriteten som har vist seg å ha rett.» Dette er riktig i den forstand at vitenskapelige fremskritt alltid er resultat av at et mindretall utfordrer etablerte sannheter, og at mindretallet vinner frem og blir et flertall. I min tid har klimafornektere og oljeoptimister utgjort en kompakt majoritet, og ført en politikk som har gjort klimakrisen akutt. Selv om fakta om utslippene av drivhusgasser har vært kjent i mer enn 60 år, så er det først gjennom utviklingen av klimaforskningen at vi som var et mindretall, er blitt et flertall.

Sri Lanka: Mødrene til de forsvunnede krever rettferdighet

VG (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Gabriel Edwin Rosairo, skribent): Mens mange opplever Sri Lanka som et yndet ferieparadis har tamilske kvinner i landet demonstrert i 1000 dager. De krever å få vite hva som har skjedd med barn og ektefeller som de væpnede styrkene tok før, under og etter krigen.

Bolivia uten Evo

Dagbladet (meninger) | 14.11.2019

Kommentar av Einar Hagvaag: Med opptøyer i gatene, sju drepte hittil, og helt uten legitime politiske ledere etter militær inngripen lever bolivianerne i frykt og uvisse

Skal Macron ta lederskap må han ha med seg tysk pengemakt

DN+ (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Asle Toje (utenrikspolitisk forsker): Kombinasjonen av et Tyrkia på krigsstien, en amerikansk president som nedvurderer fordelene med Nato og en fransk president med skumle planer blir farlig. For oss vil det å bytte Nato med europeisk forsvarssamarbeid være som å bytte familiens stasjonsvogn med en sykkel. Norges nasjonale interesse er truet.

Ja til fred og miljø - nei til Nato

Adresseavisen (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Rakel S. Trondal og Torgeir Strøm (fylkestingsrepresentanter for SV i Trøndelag): SV mener tida er inne for at Norge, blant annet gjennom FN, må bidra til atomnedrustning og fredsarbeid framfor et nytt våpenkappløp mellom USA/Nato og Russland.

Klimakrisen utfordrer oss. Også på hvordan vi sparer for kommende generasjoner

Adresseavisen (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Jonas Gahr Støre (leder i Ap): Å gjøre fellesskapets fond til en sparekonto er et politisk valg. Men det er ikke hele historien. Nettopp fordi det er eiet av det norske folk og fremtidige generasjoner i fellesskap, så må fondet organiseres og forvaltes på en måte som er i tråd med våre verdier. Målet er høy avkastning, men ikke for enhver pris. Derfor, og for det første, har vi politisk bestemt etiske retningslinjer. Vi har et Etikkråd som anbefaler å selge seg ut av selskaper med uakseptabel risiko for «alvorlig miljøskade», eller som i «uakseptabel grad fører til utslipp av klimagasser». I tillegg har Norges Bank det de kaller «klare forventninger» til hvordan selskaper tar hensyn til blant annet klima, vannkvalitet og barns rettigheter.

Det der skulle du ikke sagt, Støre

VG (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Astrid Meland: Pengebingen vår skjelver. Støres grønne Oljefond-flørt gir fare for setningsskader.

Kan hende det gjelder å redde vår jord

Dagsavisen (debatt) | 13.11.2019

Kommentar av Jo Moen Bredeveien: De må bare kjefte. Jonas Gahr Støre har helt rett: Vi må bruke oljeformuen til å redde kloden.

Upresist om Hydro Brasil

Stavanger Aftenblad (meninger) | 13.11.2019

Debatt av Bjørn Kjetil Mauritzen (leder for bærekrafti Hydro): Journalist Arne Halvorsen bruker sterke ord for å beskrive Hydros virksomhet i Brasil.

Er dette årets viktigste klimarapport?

Aftenposten (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Julie Wedege og Henrik Sætness (leder for politikk og strategi i Statkraft): Det internasjonale energibyråets World Energy Outlook er blitt kritisert for å undervurdere utviklingen innen fornybar energi. Derfor er det viktig å minne om at det også finnes andre vurderinger av energifremtiden som tegner et annet bilde, som bør være relevant for politikere og investorer.

Klimatiltak uten klimaeffekt?

DN+ (meninger) | 13.11.2019

Debatt av Stig Schjølset (fagsjef i Zero): Embetsverket i Finansdepartementet, som ofte finner argumenter mot klimatiltak i Norge, mener at tiltak innenfor kvotesystemet ikke vil ha effekt. Det er mange grunner til at den konklusjonen er feil. Nedenfor er de to viktigste.

Equinor seiler under falskt flagg

Dagbladet (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Marte Wulff (artist og aktivist): Regjeringen deler ut rekordmange nye letekonsesjoner, og lar Equinor bruke skattebetalernes penger på å forsøke å påvirke våre holdninger. Mye tyder på at det er ytterst uklokt, også fra et økonomisk perspektiv.

En appell til Norge fra Nigeria: La oljen i Arktis ligge!

Aftenposten (meninger) | 13.11.2019

Jennifer Ugorj (21), talsperson for Young Friends of the Earth Nigeria, på Si;D: Denne appellen føles helt nødvendig nå som vi opplever de negative konsekvensene av oljeproduksjonen verden over. Dersom verden skal klare å hindre farlige klimaendringer, må mesteparten av oljen bli liggende i bakken.

Naturens tur til å vinne

Dagbladet (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Per Hanasand (styreleder i Den Norske Turistforening): Vi har lagt altfor liten vekt på naturverdiene som går tapt når vindturbiner plasseres i urørt natur.

Det var dråpen!

Klassekampen+ (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Hanne K. Reichelt (Høvik): I dag har jeg blitt medlem av «Klimarealistene». Jeg har jo vært en klimarealist siden jeg på slutten av 1980-tallet studerte biologi og i forundring observerte den økende frykten for global oppvarming. Ut fra alt jeg hadde lært gjennom naturfaglinje på videregående skole, aktiv deltakelse i Natur og Ungdom og studier av kjemi og biologi ved UiO, kunne jeg ikke forstå at folk var redde for global oppvarming.

Kor er våre Berlinmurar?

Vårt Land (verdidebatt) | 13.11.2019

Kommentar av Emil André Erstad: Det kostar ingenting å sei noko fint om noko dramatisk som skjedde for 30 år sidan – med mindre det får konsekvensar for politikken og handlingane i dag.

Fusk fra Fisk

Klassekampen+ (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Jan Bojer Vindheim forfatter og MDG-politiker): Robert Fisk har et velfortjent renomme som kunnskapsrik reporter i Midtøsten. Det betyr ikke at han alltid er til å stole på, og under krigene i Syria de siste åra har han ofte blitt kritisert for å ha levert ukritiske rapporter fra innsida av de syriske regjeringsstyrkene, der de har rullet fram gjennom ruinene av Assads rike.

Runden som uteble

Klassekampen+ (meninger) | 13.11.2019

Kommentar av Peter M. Johansen: Regjeringen i den flernasjonale staten Bolivia og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) inngikk 30. oktober avtale om å granske valget 20. oktober. Avtalen var bindende. Søndag la de 35 valgekspertene til OAS fra 18 land fram sin rapport. Morales varslet umiddelbart det nyvalget generalene ikke ville ha.

Bolivia

Klassekampen (meninger) | 13.11.2019

Lederkommentar av Mari Eifring: Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet skatteinntekter som tillot en kraftig økning i offentlig budsjetter. Det gjorde at myndighetene kunne gi flere arbeid og samtidig bygge opp velferden, starte sosiale programmer og bekjempe fattigdom. Fra 2006 til 2018 falt den ekstreme fattigdommen fra 38 til 17 prosent, ifølge BBC.

1 - 30 av 13606
1 2 3 4 5 6 .... 450 451 452 453 454

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.