Klipp fra media

Filter: debatt

Med et slikt bakteppe var det mange som var nervøse før møtet

Adresseavisen+ (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Randi Ness (tidl. rådgiver for NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg): De møttes bare i tre timer, Natos statsledere. Men slik forholdene er i verden, var det tre viktige timer.

Kroken på døren for WTO? Appelldomstolen legges ned.

Aftenposten (meninger) | 09.12.2019

Kronikk av Hildegunn Kyvik Nordås (Forsker I, NUPI): Kan WTO fungere uten et tvisteløsningsorgan? Det får vi snart vite, for den 11. desember legger appelldomstolen i WTO ned virksomheten. Krisen har oppstått fordi Trump-administrasjonen nekter å godkjenne nye dommere. Den 10. desember er det bare én igjen, og da er det slutt. Tvisteløsningsorganet med tilhørende appellinstans har vært WTOs største suksess.

Det kan bli katastrofe å kutte disse kostnadene

DN+ (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Terje Erikstad: Bankene bruker stadig mer penger på å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Det er vel anvendte penger.

Norske klimaresultater er bedre enn sitt rykte

Dagbladet (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Mats Kirkebirkeland (rådgiver i Civita og vararepresentant til Stortinget for Høyre): Norsk klimapolitikk er ikke er bra nok. Likevel viser den nyanser i klimastatistikken som gir et litt annet bilde enn det som ofte tegnes i klimadebatten. Statistikken om klimagassutslipp per krone fortjener derfor mer oppmerksomhet når noen påstår at vårt markedsbaserte økonomiske system ikke kan håndtere klimaproblemet. Sist ut med denne påstanden var Thomas Hylland Eriksen i Aftenposten 23.november.

Svenske penger til irakisk minister

DN+ (meninger) | 09.12.2019

Kommentar av Mah-Rukh Ali (forfatter og kommunikasjons- og samfunnssjef i Care Norge): Nylig oppdaget svenske myndigheter at al-Shammari og al-Adeli er en og samme mann, men med to svært så ulike liv. Nå er den irakiske ministeren mistenkt for trygdesvindel fordi han har mottatt velferdsgoder i Sverige, slik som barne- og bostøttebidrag, selv om han har bodd i Irak. Ifølge Aftonbladet har han tidligere også mottatt sykepenger, fordi han hevdet at han ikke var i stand til å jobbe. 

NATO og Kina

VG (meninger) | 08.12.2019

Lederkommentar: For første gang sto Kina denne uken på dagsorden da NATO-landenes ledere møttes. Det er på høy tid. Kinas vekst utfordrer de allierte.

NATO er blitt en dysfunksjonell storfamilie, med ustabil patriark, fulle onkler og mange nervøse

Aftenposten (meninger) | 07.12.2019

Kommentar av Frank Rossavik: Jens Stoltenberg har krevende dobbeltrolle som familieterapeut og direktør.

Skadeskutt 70-åring

Dagsavisen (debatt) | 07.12.2019

Kommentar av Arne Strand: Det går en linje fra diskusjonen om NATO-medlemskapet i 1949 til etableringen av venstresidens avis Orientering i 1952, til påskeopprøret blant Aps studenter 1959 og til dannelsen av SF (SV) i 1961. I dag er diskusjonen om NATO historie. Folk bryr seg ikke om NATO og sikkerhetspolitikk. Velgerne har samme lidenskapsløse forhold til NATO som til sitt forsikringsselskap. Det er dyrt, men nødvendig.

Ekstremt vanskelig NATO-debatt

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 07.12.2019

Kommentar av Aslak Bonde: Norge står ikke bare overfor vanskelige sikkerhetspolitiske utfordringer. Vi må også få i gang en opplyst og åpen debatt om et tema der det både er riktig å hemmeligholde og å legge lokk på konflikter.

2, 3 eller 4 grader?

Klassekampen+ (meninger) | 07.12.2019

Kronikk av Dag Seierstad: At det haster med overgangen fra det fossile til det fornybare har sammenheng med at folketallet i verden øker med 1,2 milliarder det nærmeste tiåret. I mange fattige land øker både folketallet og klimagassutslippene særlig raskt. Samtidig er det USA og europeiske land som har det tyngste historiske ansvaret for den globale oppvarminga som rammer mennesker over hele kloden. USA er anslått til å stå for 30 prosent av de historiske utslippene, europeiske land for 27 prosent og Kina for 10 prosent.

Rettferdighet først

Klassekampen+ (meninger) | 07.12.2019

Kommentar av Embla Regine Mathisen (leder, Changemaker): Under åpningen av klimaforhandlingene i Madrid talte Erna Solberg om alt regjeringen har gjort, som litt mer penger til klimafinansiering og elbilsatsingen. Statsoverhoder fra andre land snakker om liv og død. Kontrasten er talende. Vi har ikke har tatt inn over oss urettferdigheten i klimakrisen. Mens rike land har pøst ut klimagasser, opplever lav- og mellominntektsland humanitære kriser. 

Feil kurs

Klassekampen (meninger) | 07.12.2019

Lederkommentar av Mari Skurdal: Vi er altså på fullstendig feil kurs, og årets møte vil ikke endre det. Klimatoppmøtene har utviklet et eget suksesskriterium: Det regnes som en seier i seg selv at land dukker opp og skriver under på noe, selv om det knapt forplikter til noen ting. Det monner overhodet ikke. Derfor må arbeidet for rettferdige og solidariske klimakutt også foregå utenfor toppmøtene.

Klimapunkt nummer én

Klassekampen+ (meninger) | 07.12.2019

Kronikk av Arild Rønsen (skribent): Alt tyder på at det mest fornuftige Norge kan gjøre, i kampen mot klimakrisa, er å melde oss ut av Nato. Tog for fly og båt over Atlanterhavet blir dessverre som en dråpe i havet å regne, om vi ikke går løs på elefanten i klimaregnskapet – krigs/forsvars-industrien. Som punkt nummer én på dagsorden for å redde Tellus, burde miljøbevegelsen derfor gripe til arbeiderbevegelsens stolte parole: Ned med våpnene!

Prisverdig av Unge Høyre

Nationen (meninger) | 07.12.2019

Lederkommentar: – Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan bruke, sier fungerende Unge Høyre-leder Daniel Skjevik-Aasberg. Det er grunn til å berømme ungdomspartiet for klar tale i et spørsmål som trenger nettopp klarhet, både i tanke, tale og handling. Av hensyn til klimaet, men også av hensyn til norsk sysselsetting og verdiskaping.

Billig bensinspopulisme redder ikke verden

Nationen (meninger) | 07.12.2019

Debatt av Teodor Bruu (Talsperson i Grønn Ungdom): Polarisering redder ikke verden, skriver Ida Riis-Johansen i Nationen 4. desember. Hun vil finne gode løsninger i fellesskap. Det er vi gjerne med på, men først må ledelsen i Senterpartiet ta inn over seg alvoret. Vi trenger en radikal omlegging av miljøpolitikken dersom vi skal redde både by og land, og for den saks skyld, verden.

Vi trenger åpenhet om klimaavtrykket fra mat

Bergens Tidende (meninger) | 07.12.2019

Kommentar av Mattias Ljungkvist (Markedssjef Toro) og Cecilia McAleavey (Director Sustainable Eating & Public Affairs, Oatly): I Norge og Sverige har vi lenge vært opptatt av å være åpne om innholdet i maten vi spiser. Nå er det på tide at vi også viser hvilke klimaavtrykk maten vår har. Mat står for cirka 25 prosent av de globale klimagassutslippene. Skal vi lykkes med å nå FNs globale klimamål, må utslippene fra mat mer enn halveres i løpet av de neste 10 årene.

Tro ikke på Thunberg-effekten. Tro heller på julenissen.

Aftenposten (meninger) | 07.12.2019

Kommentar av Kjetil Rolness (Sosiolog og skribent): Med skam skal kloden reddes. Veien til klimamålet er belagt med stadig nye skamord. Om helt normal adferd blant folk flest. For eksempel å kjøre dieselbil og spise storfe. Skam er det nye harry. Men skam fungerer best på dem som har anlegg for skyldfølelse.

Dobbeltslag i KrFs solar plexus

Dagens Perspektiv+ (meninger) | 07.12.2019

Lederkommentar av Magne Lerø: Samtidig som KrF ble mørbanket i Stortinget for sin hjelpeløshet i Stålsett-saken, påførte Vårt Land dem et slag i solar plexus ved å gi Petter Dass-prisen til den kristenkonservative lovbryteren Arne Viste.

Folket i Iran reiser seg

Dagbladet (meninger) | 07.12.2019

Kommentar av Noshin Rad (samfunnsdebattant og aktivist): Bensinpris-demonstrasjonene er et symptom på større problemer i landet.

Krevende oppgave å samle Nato

Adresseavisen (meninger) | 06.12.2019

Lederkommentar: Det er viktig at Nato ikke bare sikrer husfreden, men også blir enige om en politikk som sikrer freden.

Pikettitallet

Morgenbladet (meninger) | 06.12.2019

Kommentar av Maria Berg Reinertsen: Heller enn store teorier er det mest interessante i arbeidet til Piketty, Saez, Atkinson og de nasjonale samarbeidspartnerne deres at det gir oss et innblikk i alle de nasjonale forskjellene. USA og Storbritannia var først ute med å snu utviklingen så de rike fikk stadig mer. Det skjedde på 1970-tallet. Frankrike og Tyskland opplevde ikke tilsvarende økning i ulikheten på slutten av århundret som de fleste andre land. Dette tyder på at det ikke bare er globalisering, verdenskriger og teknologiske trender som driver utviklingen, men at den også er resultat av ulike måter å organisere samfunnet på og politiske valg i det enkelte land.

MIFF som Israels talerør

Vårt Land (verdidebatt) | 06.12.2019

Debatt av Hans Morten Haugen (Korsvei og professor ved VID): Conrad Myrland i MIFF mener at israelske skolebøker blir stadig mer preget av forståelse for den andre parten og at det er tillatt å formidle om nakba. Vi er skeptiske til dette og stiller tre spørsmål til MIFF.

Boikott og jøder

Vårt Land (verdidebatt) | 06.12.2019

Lederkommentar: Noen norske organisasjoner, blant annet LO, og flere kommuner har vedtatt å boikotte varer fra ­bosettingene. Vi forstår reaksjonen, men har alvorlige innvendinger mot denne måten å gjøre det. Boikott er generelt et dårlig virkemiddel. Det stanser kommunikasjonen og bygger fronter. Det er liten grunn til å tro at boikott får Israel til å endre politikk. 

De store ordene

Klassekampen+ (meninger) | 06.12.2019

Kommentar av Anna Blix (biolog og rådgiver for Rødt på Stortinget): Husker du 1,5-gradersrapporten fra klimapanelet? Den som fortalte oss at det er enorme forskjeller på konsekvensene av 1,5 og to graders oppvarming? Den rapporten kom i oktober i fjor. Den viste oss at vi er nødt til å kutte klimagassutslippene fort, og vi må kutte mye, for å hindre enorme og irreversible miljøendringer på grunn av et varmere klima.

Siv Jensen bør sende oljemotstanderne på gratis studietur til Opec-møtet i Wien

Nettavisen (meninger) | 06.12.2019

Kommentar av Gunnar Stavrum: Finansminister Siv Jensen bør spandere en tur til Opec-møtet i Wien på norske oljemotstandere. Da vil de kanskje forstå hvor håpløst det er å kutte norsk oljeproduksjon.

Spanjolene i førersetet

Stavanger Aftenblad (meninger) | 06.12.2019

Kommentar av Hilde Øvrebekk: Den spanske oljekjempen Repsol vil kutte alle utslipp fra både produksjon og bruk av sine produkter. Det er et mål oljeindustrien her i Norge også må strekke seg etter. Og politikerne må kreve det.

Verda gir altfor mykje gass

Bergens Tidende (meninger) | 06.12.2019

Lederkommentar: Norsk gass skulle vere ei klimaløysing. Likevel er gass no skuld i at verdas klimautslepp veks.

Handlingsregelen oppfordrer til rask oljeutvinning

DN+ (meninger) | 06.12.2019

Kommentar av Bård Harstad (Professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo): Jo mer av formuen som er pumpet opp og plassert i Oljefondet, desto mer tillates regjeringen å bruke. Incentivet kan skade det globale klimaarbeidet.

Ikke kunnskapsløst å tro på solkraft og havvind

Nationen (meninger) | 06.12.2019

Debatt av Bård Wathne Tveiten (Forskningssjef, Sintef) og Håkon Nordhagen (Seniorforsker, Sintef): Ola Borten Moe overser viktige fakta som gir folk god grunn til å heie på ny fornybar energi – og stille spørsmål om fremtiden til norske petroleumsinvesteringer.

La karbonlageret stå i fred

Klassekampen+ (meninger) | 06.12.2019

Kronikk av Erik Fleischer (sivilingeniør og skogeier): Skogindustrien i hele Norden planlegger nå for store investeringer i produksjon av biodrivstoff med råstoff fra skogen og får støtte fra alle politiske partier. Utnyttelsen av ressursene i det store boreale beltet rundt planeten som inneholder 30 prosent mer karbon enn all regnskog i verden, er like viktig for klimaet som å ta vare på regnskogen. Så: hvordan?

1 - 30 av 13927
1 2 3 4 5 6 .... 461 462 463 464 465

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.