Klipp fra media

Filter: Desember 2003 medieklipp

En renselse til besvær

Aftenposten | 30.11.2003
"Utsyn" av Per Egil Hegge: BBC og Bill Clinton er blant de institusjoner - vi får kalle dem det - som har brukt mye av sin tid i november til å bekjempe spredningen av AIDS. Den tidligere presidenten fant også tid til et Oslo-besøk, og dro herfra direkte til Sør-Afrika for å fortsette kampen.

Verdens AIDS-dag 1. desember

Aftenposten (NTB) | 30.11.2003
Å bekjempe og forebygge diskriminering og stigmatisering av HIV-rammede er tema for verdens AIDSdag 2003, som markeres mandag 1. desember.

Samlet mot aids

Dagbladet (NTB) | 30.11.2003
- Aids er en større utfordring enn apartheid, sier Mandela.

- Klimaendringer kan være en fordel

Aftenposten (NTB) | 30.11.2003
Enkelte miljøforandringer, som global oppvarming, kan kanskje bli en fordel for oss mennesker, mener den danske forskeren Jørgen Peder Steffensen.

Store våpen, usynlig fiende

Aftenposten | 30.11.2003
De er grå. De er store. De er mange. De er USAs marinefartøyer. Kilometer på kilometer med kai og krigsskip forteller mer enn tusen ord om den amerikanske militærmakt. De skal kjeppjage terrorister.

Frihet, flertall og krangel om makten

Aftenposten | 30.11.2003
Nyvunnet frihet og flertall i befolkningen gir shiamuslimene i Irak en unik mulighet til makt. Men hvordan skal makten brukes, og hvem skal lede? Den interne uenigheten er fundamental, og kan smuldre shiaenes maktbase.

- Israel er på vei utfor stupet

Dagbladet | 30.11.2003
27 piloter og ekspiloter. Fire eks-etterretnings-sjefer, soldater og offiserer: De har fått nok av Ariel Sharons jernhåndpolitikk mot palestinerne.

Ringrevens fall

VG | 30.11.2003
Kommentar av Svein A. Røhne: I mange år hadde han trofaste meningsfeller i både Washington og Moskva. Men da også regjeringene der til slutt sa stopp, måtte Georgias president Eduard Sjevardnadse kaste inn håndkleet og gå av.

Georgias revolusjonshelt

Aftenposten | 30.11.2003
Mikhail "Misja" Saakasjvili ledet folkeopprøret som gjorde slutt på Sjevardnadzeepoken. Nå satser 35-åringen på å bli Georgias president.

- Vil ikke erstatte Norges rolle på Sri Lanka

Aftenposten (NTB-AFP) | 30.11.2003
EUs utenrikskommissær Chris Patten avviser at han forsøker å erstatte Norge som tilrettelegger for fredsprosessen på Sri Lanka.

Chávez vil fortsette som president i nye seks år

Aftenposten (NTB) | 30.11.2003
Venezuelas omstridte president Hugo Chávez kunngjorde fredag at han vil stille til valg for nye seks år i presidentstolen.

115 millioner barn uten utdanning

Dagsavisen | 29.11.2003
Kommentar av Kristin Clemet: I 2000 anslo verdenssamfunnet at det finnes 115 millioner barn i verden som ikke får noen utdanning overhodet. Ifølge FNs tusenårsmål for utdanning skal alle barn få minst fem års grunnutdanning innen 2015.

Irak - den vanskelige sikkerheten

Aftenposten | 29.11.2003
Kronikk av Jonas Gahr Støre: Det direkte, målrettede selvmordsangrepet på Røde Kors i Bagdad har tvunget organisasjonen til å stenge kontorene i Irak. Å be om militær beskyttelse bryter fundamentalt med organisasjonens prinsipper om nøytralitet og upartiskhet. Selvmordsangrepet er et dramatisk veiskille på det prinsipielle og operative plan for Røde Kors.

Norske offiserer hjelper Irak-okkupanter

Ny Tid | 29.11.2003
Norske offiserer hjelper de polske okkupantene i Irak med militær logistikk og forvaltning av helikoptre. - Det kan være hvilke som helst oppgaver vi jobber med, bekrefter talsmann for Forsvaret.

Gjett hvem som kom til middag

Aftenposten | 29.11.2003
Kommentar av Kristin Nilsen: President Bush overraskelsesbesøk i Bagdad kan vise seg å bli det smarteste PR-påfunn hittil fra presidenten og hans stab.

Slik har tenåringene på Guantanamo det

Dagbladet | 29.11.2003
Reportere har fått besøke området hvor de tre yngste Guantanamofangene bor. Guttene bruker tida på å spille fotball og får ekstra snacks om de er snille.

Barn blant USAs fanger på Cuba

Dagsavisen | 29.11.2003
Flere barn holdes fortsatt som fanger på ubestemt tid i USAs Guantanamo-base på Cuba. Røde Kors kritiserer fangebehandlingen og kaller den uakseptabel.

Blix håper USA har lært leksen

Aftenposten (NTB-Reuters) | 29.11.2003
Hans Blix, den tidligere lederen for FNs våpeninspektører i Irak, håper amerikanerne har lært leksen med sin invasjon av landet.

Akajev: Aldri mer et diktatur i Kirgisistan

Aftenposten | 29.11.2003
Kirgisistans president Askar Akajev sier til Aftenposten at hans målsetting som president har vært å gjøre en tilbakevending til diktaturet umulig. Lørdag forlater Akajev Norge.

Forverring i Tsjetsjenia

Aftenposten | 29.11.2003
Tsjetsjenia er som et konsentrat av det som skjer i hele Russland, med overgrep og vanstyre og manglende ytringsfrihet, mener ledere for menneskerettsorganisasjonen Memorial.

? Vi finner lik overalt

Klassekampen | 29.11.2003
- Vi finner lik overalt. I skogen, på jorder, overalt. Når likene blir funnet begraves de bare. Ingen tar bilde av dem, ingen undersøker dem, sier tsjetsjenske Tatyana I. Kasatkina. President Vladimir Putin sier på sin side at Tsjetsjenia er i ferd med å stabilisere seg.

Oljefond investeres i rike land

Vårt Land | 28.11.2003
Mens næringslivet i den tredje verden sårt trenger kapital, investeres 98 prosent av det norske oljefondet i Vest-Europa, USA, Japan, Canada og Australia. Ikke en krone går til Afrika.

Afrikanske kirkeledere lot seg hiv-teste

Vårt Land | 28.11.2003
800 afrikanske kirkeledere lot seg onsdag hiv-teste under generalforsamlingen til Den all-afrikanske kirkekonferansen (AACC) i Yaounde i Kamerun.

Lula: Sult forårsaker terrorisme

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.11.2003
Å bli kvitt fattigdom er den beste måten å bekjempe terrorisme på, mener Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva.

USA i Irak

Klassekampen | 28.11.2003
Kommentar av Espen Løkland-Stai: "USA har sluttet å bry seg om lover og regler. De gjør ting som er helt hinsides og uakseptabelt". Uttalelsen kommer fra BI-professor Øystein Noreng i et intervju med Klassekampen i dag. Noreng stanser ikke kritikken av USA der. «Et regime som USA i dag er direkte uhyggelig for verdenssituasjonen», mener Noreng.

- Vi gjorde mange feil i Irak

Aftenposten | 28.11.2003
Amerikanerne er godt i gang med sin selvransakelse etter at de vant krigen, men tapte freden i Irak. Jay Garner, USAs første sivile administrator der, sier nå at amerikanerne og han personlig gjorde en rekke feil i Irak.

Bush kom til middag

Dagsavisen | 28.11.2003
President Bush var på en hemmeligholdt lynvisitt i Irak i går. Et tegn på at USA har store problemer i Irak, mener forsker Henrik Thune.

Amerikanske soldater hyller Bush-besøk

VG (NTB) | 28.11.2003
Storartet, modig og bra for moralen. Superlativene satt løst hos amerikanske soldater etter Irak-besøket til president George W. Bush torsdag.

Bush på overraskelsesbesøk i Irak

Dagbladet | 28.11.2003
George Bush er den første amerikanske presidenten på irakisk jord noen sinne.

- Flom av trusler

Dagbladet | 28.11.2003
Antallet dødstrusler mot den NATO-ledede styrken i Kabul øker og er mer konkrete. Det sier sjefen for de norske styrkene, oberstløytnant Stein Erik Kirknes.
1 - 30 av 3802
1 2 3 4 5 6 .... 123 124 125 126 127

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.