Klipp fra media

Filter: April 2003 medieklipp

Frafjord Johnson: Prisen er en inspirasjon

Nationen (NTB) | 30.04.2003
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og hennes tidligere nederlandske kollega Eveline Herfkens var hovedpersonene da den såkalte Utstein-gruppen tirsdag ble overrakt en stor internasjonal pris i Washington.

Dør på jobb

Klassekampen | 30.04.2003
Rundt to millioner mennesker dør årlig på grunn av forhold på arbeidsplassen. - Forestill dere hva som ville bli sagt og gjort dersom like mange ble drept av terrorister, sier Jukka Takala, leder for ILOs program for trygt arbeid.

- Det ble ikke den katastrofen vi fryktet

Klassekampen | 30.04.2003
Stort sett er hjelpeorganisasjonene enige om beskrivelsen av Irak. Den humanitære katastrofen beskrives som delvis medieskapt, og organisasjonene ønsker seg økt fokus på sulten i Eritrea og Etiopia.

Bush lettet over Rostrups uttalelser

VG | 30.04.2003
President George W. Bush sier han er lettet over uttalelsene fra Morten Rostrup, om at det ikke er noen humanitær krise i Irak.

Saddam og bin Laden

VG | 30.04.2003
Lederkommentar: Det er klare indikasjoner på at det har vært nær kontakt mellom Saddam Husseins regime i Irak og Osama bin Ladens terrororganisasjon al-Qaida.

En regjering for irakerne?

Dagsavisen | 30.04.2003
Kommentar av Erik Sagflaat: Irakerne trenger nå først og fremst sikkerhet. Og de trenger et sivilt samfunn som fungerer. Det kan ikke de amerikanske militære gi dem. Det haster med å få på plass en irakisk overgangsregjering.

Iraks olje venter på FN

Dagsavisen | 30.04.2003
Politikk, ikke teknikk, vil avgjøre hva Iraks oljeindustri kan gjøre for landets innbyggere.

Britene vil ha med Norge i stabiliseringsstyrke

Aftenposten (NTB) | 30.04.2003
Storbritannia vil ha med Norge i en stabiliseringsstyrke som skal settes inn i Irak. Et titall allierte land er invitert til London onsdag for å ha en første gjennomgang av hva de eventuelt kan bidra med.

Abbas tilbyr fred

Dagsavisen | 30.04.2003
I sin tale til parlamentet i går erklærte Palestinas nye statsminister Mahmoud Abbas at han akter å legge ut på en kurs henimot en fred. Men den israelske siden rakk raskt å uttrykke sine tvil, og hos dem var det handlinger, og ikke ord som skulle telle.

Den fjerde verdenskrig

VG | 29.04.2003
Kommentar av Svein A. Røhne: Mens USA får kjeft fra mangeårige allierte for sin alenegang i utenrikspolitikken og sin maktpolitiske arroganse, svarer de nykonservative i Washington med et stort «endelig». Endelig tør USA å oppføre seg slik USA skal, også i Midtøsten, også overfor det militante islam.

Galt, rett, folkerett?

Dagens Næringsliv | 29.04.2003
Kommentar av Kjetil Wiedswang: Krigen i Irak kunne utløst en interessant debatt om folkerett og krig. I stedet har vi fått en blanding av tåketale og besvergelser - samt en påfallende mangel på kritisk analyse i politiske miljøer som ellers har «problematisering», som et hedersbegrep.

Jakt på nye ledere i Irak

Dagsavisen | 29.04.2003
Drøyt 200 framtredende irakere møtte opp da USA i går innkalte til møte i Bagdad for å få på plass en ny regjering. Det var færre enn håpet, men at en av de største sjiamuslimske organisasjonene deltok, blir betraktet som en seier.

Selvsikker Bush lover demokrati

Aftenposten (NTB) | 29.04.2003
- Demokratiet vil blomstre i Irak og alle som stilte seg skeptisk til krigen tok feil, sa en selvsikker president George W. Bush under et besøk i Michigan mandag.

«Løsningen er islam»

Dagbladet | 29.04.2003
Kommentar av Torgeir Larsen: Politisk islam etablerer seg som kraft i Irak. Det kan bety trøbbel for dem som skal «stabilisere» landet.

Bush lettet over Rostrups uttalelser

VG | 29.04.2003
President George W. Bush sier han er lettet over uttalelsene fra Morten Rostrup, om at det ikke er noen humanitær krise i Irak.

Regjeringsvalg under press

Klassekampen | 29.04.2003
I dag skal den palestinske lovgivende forsamlingen stemme over forslaget til ny regjering. Godkjenningen av regjeringen er en forutsetning for en ny fredsplan.

Har brukt en milliard på krigføring i Afghanistan

Dagsavisen | 29.04.2003
For hver time et norsk F-16 jagerfly har vært i lufta over Afghanistan, har det kostet 78.000 kroner. Totalt har det norske bidraget hittil kommet opp i én milliard kroner.

Kværner i opprørssone

Klassekampen | 29.04.2003
Kværner arbeider for ExxonMobil i opprørsprovinsen Aceh i Indonesia. Oljeselskapet samarbeider nært med hæren, samtidig som konflikten trappes opp.

Det søramerikanske Israel

Klassekampen | 29.04.2003
Kommentar av Hector Mondragon: Colombia står i fare for å bli et nytt Israel. Likhetene mellom de to statene er påfallende

Argentinas valg

Aftenposten | 29.04.2003
Lederkommentar; Når et land med så rike naturressurser som Argentina opplever at halve befolkningen er havnet under fattidomsgrensen, og en av fire står uten jobb, da er en sindig og annerledes økonomisk politikk påkrevet for å gjenvinne tillit og skape vekst.

Patent på liv ? uverdig og umoralsk

Klassekampen | 28.04.2003
Kommentar av Helene Bank: Overføring av felleseie i fattige land, til privateie for storselskaper, er tap som intet bistandsbudsjett kan oppveie.

Friere handel

Dagens Næringsliv | 28.04.2003
Lederkommentar: Hver eneste ku i Europa mottar 2,5 dollar i subsidier hver dag. Samtidig lever halvparten av verdens befolkning på mindre enn to dollar dagen. Dette sitatet fra Verdensbanken kan være greit å ha i bakhodet når det denne uken gjøres et nytt forsøk på å få i gang forhandlingene om en friere handel i verden.

WTO-skyer truer

Dagsavisen | 28.04.2003
Kommentar av Åslaug Haga: Frihandel med mat vil aldri bli et redskap for fattigdomsbekjempelse.

Halverer prisen for hiv/aids-medisin

Dagbladet (NTB-Reuters) | 28.04.2003
Legemiddelfirmaet Glaxo SmithKline har nesten halvert prisen for hiv/aids-medisiner til fattige land.

Stans SARS

Aftenposten | 28.04.2003
Lederkommentar: Dr. Harlem Brundtland snakker om et "mulighetenes vindu" for å hindre at SARS blir en virkelig pandemi, en verdensomspennende farsott. Muligheten må brukes.

Mangler penger til å utrydde malaria

Dagsavisen | 28.04.2003
Hver eneste dag dør 3.000 barn av malaria i Afrika. Kampen mot sykdommen pågår for fullt. Men pengene mangler.

USA lover Bagdad sivil administrasjon raskt

Aftenposten (NTB) | 28.04.2003
Amerikanske administratorer møtte søndag en gruppe irakske funksjonærer for å planlegge styringen av Bagdad. Målet er å redusere den irakske misnøyen med tilstandene i byen.

USAs okkupasjon av Japan var ikke bare vellykket

Aftenposten | 28.04.2003
Kronikk av Anne Kalland: Selv om Japan kan fremstå som et eksempel på demokratisering under amerikansk okkupasjon, kan ikke landet uten videre brukes som modell for Irak, mener professor i sosialantropologi Arne Kallandved Universitetet i Oslo, en av Norges fremste Japan-kjennere. USAs rolle i oppbyggingen av det moderne Japan er omstridt, påpeker han.

Olje for mat og for makt

Aftenposten | 28.04.2003
Kommentar av Kjell Dragness: Iraks oljeindustri er såvidt i gang igjen - til innenlands forbruk. Men striden om hvem som skal styre denne industrien og Irak, er bare såvidt begynt.

Powells vanskelig reise

Dagsavisen | 28.04.2003
USAs utenriksminister Colin Powell gjør sine siste forberedelser før en avgjørende rundreise til Midtøsten. Skal en tro rapportene fra Washington i helgen, vil han pakke med seg det som blir kalt et «veikart for fred». Og en god dose optimisme.
1 - 30 av 388
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.