Klipp fra media

Filter: Januar 2004 medieklipp

Krever WTO-avklaring

Nationen | 31.01.2004
Norges Bondelag mener utenriksminister Jan Petersen har skapt usikkerhet om norsk landbruks framtid, og krever en avklaring av hva regjeringen egentlig vil stå for i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Fredens justis

Dagbladet | 31.01.2004
Kommentar av Gudleiv Forr: Forsoningsprosesser etter diktatur og krig er blitt et stort internasjonalt forskningsområde.

Folkemord

Aftenposten | 31.01.2004
Lederkommentar: EUs utenrikspolitiske representant, Javier Solana, fremhevet at forebyggelse krever mot av et annet slag enn krigerens, for resultatene er ikke alltid synlige. Det sier kanskje klarest hvilken utholdenhet og optimisme innsatsen forutsetter.

Etnisk rensing kan ødelegge freden

Vårt Land | 31.01.2004
Krigshandlingene i Darfur-provinsen i det vestlige Sudan har nå fått stadig mer preg av en etnisk rensing, og kan komme til å underminere fredsavtalen mellom Nord- og Sør-Sudan.

Tusener drives på flukt i Sudan

Dagsavisen | 31.01.2004
Daglig bombes flyktninger vest i Sudan av arabiske militsstyrker. Over 100.000 har flyktet inn i nabolandet Tsjad.

Skal stanse krimbølge i Nord-Mexico

Dagbladet (NTB) | 31.01.2004
Rundt en tredel av kvinnene ble mishandlet seksuelt før de ble drept, mens andre av drapene skal være familietragedier med bakgrunn i machokulturen som fortsatt preger mange mexicanske menn. De aller fleste av ofrene var unge og fattige.

Castro: - Bush planla å drepe meg

Aftenposten (NTB-AFP) | 31.01.2004
Fidel Castro, Cubas mangeårige leder, hevdet i en tale fredag at USAs president har beordret ham drept, og lovet å bekjempe ethvert amerikansk forsøk på å invadere den sosialistiske utposten.

Mellom shiaer og kurdere i Irak

Ny Tid | 31.01.2004
USA nøler i det viktige spørsmålet om hvordan makt skal overføres til irakerne. De står overfor en formidabel motkraft i form av ayatollah al-Sistani.

Ett Irak, en stemme?

Dagbladet | 31.01.2004
Kronikk av Dilip Hiro: FN har planer om å sende en gruppe valgeksperter til Irak for å vurdere om det er mulig å gjennomføre valg før 30. juni. Får vi en grundig inspeksjon, vil den komme fram til at det ikke bare er mulig, men nødvendig. Da er det bare å håpe at Bush-administrasjonen overtales til å si seg enig i konklusjonen.

Iran-minister nekter å holde valg

Aftenposten | 31.01.2004
Den iranske innenriksministeren sier det er umulig å organisere rettferdige og frie valg i Iran nå, siden Vokterrådet i landet har bestemt at mange av kandidatene skal utelukkes.

BBC slår tilbake

Klassekampen | 31.01.2004
Etter døgn med nesegruse, ydmyke og selvkritiske reportasjer slår BBC og britisk presse nå tilbake mot Hutton-rapporten.

Slår tilbake mot Hutton

Dagsavisen | 31.01.2004
Storbritannias avgåtte kringkastingssjef beskylder Hutton-rapporten for alvorlige feil. Meningsmålinger viser at det britiske folket tror mer på BBC enn på regjeringen.

Avtroppet BBC-sjef hardt ut mot Hutton

Aftenposten | 31.01.2004
Greg Dyke, som gikk av som BBCs sjef torsdag, går hardt ut mot Hutton-kommisjonens rapport og kaller den ensidig.

BBCs største feil

Aftenposten | 31.01.2004
Kommentar av Per Egil Hegge: Verre enn å begå en feil er det å nekte å rette den opp. Det betaler BBC nå en høy pris for.

Det opphøyde presteskap

Ny Tid | 31.01.2004
Kommentar av Grete Gaulin: Konservative hardlinere kan være i ferd med å overta i Iran. Det er kanskje ikke det verste som kan skje.

USA forbereder besøk i Iran

VG (NTB) | 31.01.2004
Utsendinger fra den amerikanske Kongressen reiser i neste måned til Iran. Tjenestemennene skal forberede et senere besøk på politisk nivå, opplyste senator Arlen Specter fredag.

Apartheidmuren

Dagbladet | 31.01.2004
Israelske myndigheter hevder den nye muren skal beskytte israelere mot palestinske terrorister. - En apartheidmur, mener israeleren og journalisten Gideon Levy (50).

Sharons ministere vil fjerne Arafat

Dagsavisen | 31.01.2004
Flere av statsrådene i Ariel Sharons regjering mener tiden er inne til å deportere president Yasser Arafat fra de palestinske områdene.

Dårleg nytt

Nationen | 30.01.2004
Lederkommentar: Regjeringa gir inntrykk av passivitet og ein defensiv strategi i WTO-prosessen.

Sudan angriper Tchad

Dagbladet (NTB) | 30.01.2004
Kampfly fra Sudan har i dag angrepet opprørsstyrker i nabolandet Tchad. Flere er drept.

Ettpartisystemet i Uganda dømt ulovlig

Aftenposten (NTB-AFP) | 30.01.2004
Tilhengere av et flerpartisystem i Uganda jublet da landets høyesterett torsdag fant presidentens såkalte «ikke-parti»-system for grunnlovsstridig.

- Mer uforsonlig i Colombia

Aftenposten | 30.01.2004
Ambassadør Tom Tyrihjell er Norges fredsmegler i Colombia. - President Uribes harde linje overfor geriljaen har gjort fredsprosessen vanskeligere, sier han til Aftenposten.

Kritisk for BBC

VG | 30.01.2004
Lederkommentar: Rapporten til den engelske dommeren lord Hutton frikjenner langt på vei Tony Blair og hans regjering i den såkalte Kelly-saken. Samtidig retter den sterk kritikk mot BBC.

Ingen fred om krigen

Dagens Næringsliv | 30.01.2004
Kommentar av Terje Erikstad: Tony Blair er renvasket og har vunnet over sine motstandere. Likevel fortsetter krigen om krigen mot Irak for fullt.

Tydelighet

Aftenposten | 30.01.2004
Lederkommentar: Mens Petersen nøyde seg med å si at gammel uenighet om krigen i Irak er tilbakelagt, og at USA og Europa nå går sammen om å bygge et demokratisk Irak, sa Jagland at situasjonen i Irak kan ende i fullt kaos hvis ikke USA er villig til å ta hensyn til europeiske lands synspunkter og hvis europeiske land ikke er villig til å engasjere seg i konflikten.

Etterlyser et mer kritisk storting

Klassekampen | 30.01.2004
- Stortinget må gjennomføre en langt mer kritisk gjennomgang av den etterretningen man brukte før man besluttet å gå til krig mot Irak, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

? Ingen forvirring

Morgenbladet | 30.01.2004
- Det hersker ingen forvirring, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold. - Vi har ikke sendt nedover en bistandsorganisasjon, men en militær enhet.

Frykter ikke en borgerkrig

Klassekampen (NTB) | 30.01.2004
Frykten for borgerkrig i Irak er overdrevet. Både sjia- og sunnimuslimer vil ha et samlet Irak, mener irakisk professor.

Europa trenger strategi for innvandring

Aftenposten | 29.01.2004
Kommentar av Kofi Annan: En av de største prøvene for et utvidet EU i årene og tiårene som kommer, blir å mestre den utfordring innvandringen byr. Hvis de europeiske samfunn kan møte denne utfordringen, vil innvandringen styrke og berike dem. Makter de det ikke, kan følgen bli synkende levestandard og sosial splid, skriver FNs generalsekretær Kofi Annan.

Lunken til WTO-allianser

Nationen | 29.01.2004
Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er like lunken til alliansebygging i WTO som utenriksminister Jan Petersen (H). KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun vil gå i allianse med de aller fattigste.
1 - 30 av 306
1 2 3 4 5 6 .... 7 8 9 10 11

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.