Klipp fra media

Filter: Oktober 2004 medieklipp

Evig spillegalskap

Aftenposten | 31.10.2004
Kommentar av Ola Storeng: For nøyaktig 75 år siden sendte det store børskrakket på Wall Street verdensøkonomien ut i krise. Det kan skje igjen.

Miljøvennlig samferdsel

Dagsavisen | 31.10.2004
Innlegg av Jan Sahl: Regjeringen satser sterkt på miljøvennlig samferdsel i 2005: Det blir mer penger til kollektivtransport og mer penger til forskning på miljøvennlig teknologi!

Verdens diamantrikeste land til urnene

Dagbladet (NTB) | 31.10.2004
Botswanas velgere bor i verdens diamantrikeste land. De er også blant verdens mest hiv-infiserte befolkning, med 37 prosent av de voksne smittet.

Rødt, hvitt og nå nytt

Dagsavisen | 31.10.2004
Progressive regjeringer fra Karibia til Ildlandet kan bli resultatet av dagens presidentvalg i Uruguay.

Uruguay kan i dag få sin første sosialistiske president noensinne

Aftenposten | 31.10.2004
I dag går folk i Uruguay til urnene for å velge ny president. Alt tyder på at Tabaré Vázquez vinner og blir landets første sosialistiske president på 150 år.

Vekst går foran miljø i Kina

Aftenposten | 31.10.2004
Kinas øverste ansvarlige for miljøspørsmål, som er kjent for iblant å si hva han mener, slo alarm på før helgen.

Osama bin Laden vil avgjøre valget

Dagsavisen | 31.10.2004
I går sto George Bush og John Kerry sammen og fordømte Osama bin Laden. I dag er presidentkandidatene tvunget til å bruke videoen mot hverandre. Slik vil bin Laden avgjøre den amerikanske valgkampen, mener USA-ekspert Ole Moen.

- Vi advarte USA

Aftenposten | 31.10.2004
En leder i organisasjonen Human Rights Watch (HRW) forteller at han advarte USA mot det usikrede lageret i Irak, som inneholdt 400 tonn høy-eksplosiver som senere forsvant.

Bondeviks problem

Dagbladet | 31.10.2004
Kommentar av Halvor Elvik: Etter at utenriksminister Jan Petersen rotet til håndteringen av NRKs avsløringer omkring våpenutlånet til invasjonen i Irak, tok Bondevik over og innrømmet at det var et vanskelig dilemma å låne ut utstyr til en invasjon som Norge offisielt var imot.

I soldatenes makt

Aftenposten | 31.10.2004
Reportasjereiser på Gazastripen er ikke bare risikofylt; de gir en verdifull innføring i hvordan det er å leve på den israelske hærens nåde.

Frihandel mot frihandel

Ny Tid | 30.10.2004
Kronikk av Dag Seierstad: Lula svikta solidariteten med fattige u-land på siste WTO-møte i Genève i juni. Men på sitt eget kontinent har han stilt seg i spissen for å hindre at USA får definere spillereglene.

Brasils president vender seg mot venstreforum

Aftenposten | 30.10.2004
Lula da Silva er ikke nådig i sin kritikk av Det internasjonale sosiale forum, som finner sted i Brasil i januar. - Et marked for kjøp og salg av ideologier, helt uten betydning i praksis, tordner han.

Utdanning på Sørs premisser

Ny Tid | 30.10.2004
Ytring av Kurt Løvschal, Paul J. Manger og Tom Skauge: Norsk bistand går allerede til universiteter i Sør. SAIH skyter feil når de kritiserer NUFU-programmet.

USA-press for fly-kjøp

VG | 30.10.2004
USA vil lokke og presse Norge til avtale om kjøp av jagerflyet Joint Strike Fighter (JSF).

Lyst på en utfordring, Hauge?

Dagbladet | 30.10.2004
Debatt av Åshild Mathisen: Hvis Bellona ønsker regjeringsskifte av hensyn til miljøet, da har selv en svært våken Frederic Hauge sovet i timen. I Dagbladet 19 oktober uttrykker Hauge misnøye med regjeringens miljøprofil, og antyder i andre medier at det nå er på tide med et regjeringsskifte.

Sør-Amerika mot USA

Nationen | 30.10.2004
Kronikk av Dag Seierstad: USA har over lengre tid jobba for å få alle latinamerikanske land (unntatt Cuba) inn i en all-amerikansk frihandelsavtale (FTAA). Avtalen skulle etter planen tre i kraft 1. januar. Men forhandlingene skar seg før sommeren etter at Brasil satte hardt mot hardt.

Truer med nye angrep i ny video

Aftenposten | 30.10.2004
Osama bin Laden dukket i kveld opp på TV-skjermen igjen etter et langt fravær. I en video vist på Al Jazeera fortalte han hvordan man "kan unngå et nytt Manhattan", samtidig som han truer med nye angrep.

Mot slutten for Arafat-epoken

Aftenposten | 30.10.2004
Lederkommentar: Det viktigste som har skjedd i løpet av denne lange marsjen er at palestinernes legitime rett til et eget land er internasjonalt akseptert. Mer enn det; opprettelsen av en palestinsk stat er nå nedfelt som sluttsteinen i enhver realistisk fredsplan.

Maktvakuum kontra handlingsvilje

Aftenposten | 30.10.2004
Kommentar av Harald Stanghelle: Yasir Arafats sykdom har utløst et vell av spekulasjoner om hva som vil skje når hans epoke nå snart er over. Og mens palestinerne demonstrerer forvirring, er israelerne i ferd med å skape nye fakta i okkupert land.

En tid etter Arafat

Dagsavisen | 30.10.2004
- Hvis Gud vil, kommer jeg tilbake, sa palestinernes president Yasser Arafat på flyet på vei til Paris i går. Men mange tviler på det, og blant palestinerne er forberedelsene på tiden etter Arafat for lengst i gang.

Kommer han tilbake?

Aftenposten | 30.10.2004
Med Yasir Arafat borte fra Ramallah for første gang på tre år, lurer palestinere på om deres leder noen gang kommer tilbake.

Fallhøyde

Aftenposten | 29.10.2004
Lederkommentar: Norge har de høyeste jordbrukssubsidiene og tollsatsene i verden. Den politiske støtten i Norge for denne politikken har vært sterk, men kritikken fra u-landene er etterhvert blitt tung å bære.

Premissleverandøren

Morgenbladet | 29.10.2004
- Vi har forandret bistandsdebatten, sier lederen for Oxfam International Jeremy Hobbs til Morgenbladet. Bistandsorganisasjonen mener at handelspolitikk er minst like viktig som u-hjelp, og får stadig mer oppmerksomhet i media over hele verden.

Dirty Norge

Morgenbladet | 29.10.2004
Oljens særegenheter. Oljebransjen er en annerledes bransje. Der andre selskaper konkurrerer gjennom innovasjon, design og teknologi, konkurrerer oljeselskaper om å få tak i ressurser. Ressursene er i jorda, ofte i u-land. U-land har ofte svake institusjoner. Mange av dem er diktaturer.

Angelina Jolie: - Ufattelig grusomt i Darfur

Aftenposten | 29.10.2004
- Situasjonen i Darfur er ufattelig grusom, sier FN-ambassadør Angelina Jolie etter en rundreise i den krigsherjede regionen i Sudan.

Argentinas middelklasse har tapt sine sparepenger

Aftenposten | 29.10.2004
Argentinere som fikk sine bankinnskudd konfiskert under den økonomiske krisen i 2002, har mistet 30 prosent av det de hadde. Raseriet syder i Buenos Aires.

Kina mangler drikkevann

Aftenposten | 29.10.2004
I Beijings drikkevannsreservoar står vannet 20 meter under nivået fra 1970-tallet, og hovedstaden har ikke nok vann til sine 15 millioner innbyggere.

Å skaffe seg nye fiender

Dagbladet | 29.10.2004
Kommentar av Zbigniew Brzezinski: Til tross for at denne valgkampen er full av politisk sprengstoff om Irak, er det slående hvor like løsninger de to presidentkandidatene kommer med overfor velgerne. Begge legger vekt på at irakerne må bli mer selvhjulpne og få mer hjelp utenfra i sin søken etter nasjonal stabilitet.

- Våpnene var der

Dagbladet (NTB) | 29.10.2004
Det internasjonale atomenergibyrået IAEA gjør det klart at 330 tonn eksplosiver som er forsvunnet i Irak, var på plass etter den amerikanske invasjonen.

100.000 sivile drept i Irak

Vårt Land | 29.10.2004
Amerikanske flyangrep er hovedårsaken til at 100.000 sivile er blitt drept i krigen i Irak. Det går fram av en fersk undersøkelse utført av amerikanske og irakiske helsearbeidere.
1 - 30 av 338
1 2 3 4 5 6 .... 8 9 10 11 12

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.