Klipp fra media

Filter: November 2004 medieklipp

Handel nødvendig ? men ikke nok!

Dagsavisen | 30.11.2004
Kommentar av Per Dæhlen: Stortingsmeldingen om fattigdomsbekjempelse, regjeringens handlingsplan for landbruksutvikling og WTO-avtalen, preger debatten om Norges bistandspolitikk. Dagsavisen har hatt en rekke innlegg om handel mellom u-land og rike i-land, og viktigheten av å slippe flere u-land inn på det norske markedet.

150 barn dør i løpet av den tida du bruker på å lese denne artikkelen.

Dagbladet | 30.11.2004
Den siste måneden har det kommet tre nye internasjonale rapporter om hvordan barns oppvekstvilkår i de fleste afrikanske land stadig forverres, stikk i strid med de såkalte tusenårsmålene.

Frankrike sletter u-landsgjeld

Dagbladet (NTB) | 30.11.2004
Setter strek over 243 millioner kroner som Senegal skylder franskmennene.

Tutu og Mbeki i klinsj

Vårt Land | 30.11.2004
Erkebiskop Desmond Tutu og president Thabo Mbeki er i tottene på hverandre. Sør-Afrikas største fagforbund, Cosatu, støtter den tidligere kirkelederen.

Krigsfiender møtes ved valgurne

Vårt Land | 30.11.2004
Tidligere kjempet de mot hverandre med AK47-geværer i bushen. Nå kjemper de for tredje gang om makten ved valgurne.

Chile større enn Norge på oppdrett

Aftenposten | 30.11.2004
Chile seiler i år forbi Norge som verdens største produsent av oppdrettslaks og ørret. - Færre selskaper og fokus på kunden er oppskriften, sier direktør Torben Petersen i Fjord Seafood Chile.

Sverger fortsatt kamp mot USA

VG | 30.11.2004
Osama bin Ladens rådgiver Ayman al-Zawahir sverger å fortsette kampen mot USA i et nytt videoopptak.

Islam, Vesten og norsk debatt

Aftenposten | 30.11.2004
Kommentar av Per A. Christiansen: I halvannet århundre har muslimene utkjempet en intern strid om sitt forhold til den vestlige verden. Dette er en strid som sjelden gjenspeiles i nordmenns holdninger til islam.

USA advarer mot eget EU-forsvar

Aftenposten | 30.11.2004
Amerikanerne går inn for å gi NATO en langt større rolle i Irak og Afghani-stan, og retter en skarp advarsel mot enkelte EU-lands "meget skadelige" opptreden i alliansen.

Hemmelige USA-styrker mot terror

Dagsavisen | 30.11.2004
Hemmelige amerikanske spesialstyrker skal settes inn i kampen mot terror og gjøre denne mer effektiv og aggressiv, skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel. Styrken skal kunne settes inn hvor som helst, også i vennligsinnede land.

Kofi Annan skuffet over sønnen

Dagbladet (NTB) | 30.11.2004
Kofi Annan er skuffet over at hans sønn ikke fortalte om pengene han fikk fra et firma som hadde kontrakt med FNs olje for mat-program i Irak.

Berlin. Budapest. Praha. Ikke Kiev?

Vårt Land | 30.11.2004
Kommentar av Bjarte Botnen: I 1953 gjorde østtyske arbeidere opprør, og straks kom stridsvognene og dødsdommene. I 1956 var det Budapest som fikk Den røde armé på besøk, og 12 år senere var det Tsjekkoslovakias tur. Hvorfor kommer det ingen stridsvogner til Kiev?

Tror ikke på splittelse

Dagsavisen | 30.11.2004
Flere regioner i Ukraina truer med å løsrive seg om opposisjonsleder Jusjtsjenko vinner. Det blir neppe alvor av truslene, tror analytikere.

Ber for omvalg

Dagbladet | 30.11.2004
Raisa Sergeievna (78) sier hun vil legge seg ned foran tanksene hvis militære styrker settes inn mot demonstrantene i Kiev. Det slipper hun trolig.

Dyp splittelse

Klassekampen | 30.11.2004
Ukrainas høyesterett kommer trolig til å bruke dager på å avgjøre hvorvidt presidentvalget skal godkjennes eller ei. Den politiske krisen truer med å splitte landet.

Det mest skremmende

Dagbladet | 29.11.2004
Kommentar av Eva Bratholm: På en støtfanger i Danmark så jeg et klistremerke som gjorde varig inntrykk: «Alle som tror de har Gud på sin side, er helvetes farlige,» sto det. Det var en slags fyndig og kortfattet analyse av verdenspolitikken etter den kalde krigen.

Så var det slutt

Klassekampen | 29.11.2004
Så spørs det hvem som skal stå fram på amerikansk TV og si at «Irak-krigen kan ikke vinnes». Neppe noen fra Fox News.

Omskriver Fallujas historie

Klassekampen | 29.11.2004
Store amerikanske medier som New York Times og CNN «omskriver historien om Falluja», hevder mediaorganisasjonen Fairness & Accuracy in Reporting (Fair).

Ukrainerne lei av fattigdom

Aftenposten | 29.11.2004
Titalls millioner ukrainere lever under fattigdomsgrensen. Mange av dem demonstrerer for en bedre fremtid.

Hausser opp faren for borgerkrig i Ukraina

Dagsavisen | 29.11.2004
Den offisielle vinneren i valget i Ukraina, Viktor Janukovitsj, spilte i går på faren for borgerkrig for å klamre seg til makten.

Sosialisme for hverdagen

Dagbladet | 28.11.2004
Kommentar av Kristin Halvorsen: I Norge er media fulle av Finance Credit og T5PC. Det forundrer at dagens regjering og Venstre er allergisk mot mer politisk styring av markedet. En Globaliseringskommisjon som inviterer deltakere fra for eksempel Attac og andre deler av de folkelige globaliseringsbevegelsene, drevne aktører i markedet og erfarne politikere, kan foreslå virkemidler nasjonalt og internasjonalt.

Norsk uklarhet ti år etter EU-nei

Aftenposten | 28.11.2004
Lederkommentar: De siste dagene har et nytt ansikt dukket opp i Kiev, i intens megling mellom ledere som åpenbart har manipulert et viktig valg og ledere som er blitt manipulert. Det er Javier Solanas ansikt, EUs nye utenrikspolitiske talsmann som nå - med fullmakt - kan legge alle 25 EU-lands tyngde bak kravet om respekt for demokratiets spilleregler.

Landet som er utenfor

Dagsavisen | 28.11.2004
Lederkommentar: Også utenriks- og sikkerhetspolitisk får EU stadig støtte betydning. NATO som enhetlig allianse er svekket, og er i ferd med å bli redusert til en verktøykasse hvor først og fremst USA kan plukke kapasiteter til sine globale militære operasjoner.

Norge valgte frihet utafor EU

Dagsavisen | 28.11.2004
Debatt av Herning Oaussen: Utafor EU kan vi føre en politikk tilpasset forholdene i bygd og by i Norge. Utafor EU kan vi delta med en sjølstendig stemme i internasjonale fora og være en aktiv aktør og alliansepartner for de fattigste landene i verden.

Europa har endra seg - igjen

Aftenposten | 28.11.2004
Kronikk av Arve Thorvik: Da vi debatterte sist, vart det sagt at vi måtte ha vårt tryggingspolitiske fotfeste i NATO, USA som vår fremste allierte, og fridom til på eiga hand å skapa fred i verda.

Uran-frist for Iran

Dagbladet (NTB) | 28.11.2004
EU-land gir Iran frist til mandag med å stoppe sitt atomprogram. Ellers risikerer landet sanksjoner fra FNs sikkerhetsråd.

En oransje dusk

VG | 28.11.2004
Lederkommentar: Sjelden eller aldri har jeg sett så mange mennesker smile så bredt og varmt til meg som her i Kiev.

Erklærte Ukraina-valget ugyldig

Dagbladet | 28.11.2004
Landets nasjonalforsamling har erklært skandale-valget ugyldig.

Mot omvalg i Ukraina

Dagsavisen | 28.11.2004
Kravet om omvalg i Ukraina er blitt enda sterkere etter at nasjonalforsamlingen i går erklærte presidentvalget for ugyldig.

Skjerpet kamp mot ICC

Dagsavisen | 27.11.2004
Den republikansk-kontrollerte Kongressen i USA skjerper kampen mot den internasjonale straffedomstolen ICC. Land som ikke vil innrømme amerikanske statsborgere full immunitet, straffes økonomisk.
1 - 30 av 383
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.