Klipp fra media

Filter: Februar 2004 medieklipp

Men filosofene hadde han studert

Aftenposten | 29.02.2004
Kommentar av Per Egil Hegge: Lopez Portillo hadde lovet sine undersåtter mer: Han skulle administrere overfloden. Det gjorde han, men det ble hans egen storfamilies overflod. Hans sønn fikk en stilling i regjeringen. Hans elskerinne, eller rettere sagt én av dem, ble turistminister, og det ble ingen Monica Lewinsky-skandale av det.

Allah opp til eksamen i demokrati

Dagsavisen | 29.02.2004
Irak skal i gang med den første duellen om demokrati etter generasjoner med diktatur. Tre store religiøse og etniske fraksjoner skal enes om grunnlov og valg av parlament og regjering. Dagsavisen har møtt Abdul Aziz al-Hakim, sjiamuslimen som kan bli Iraks første regjeringssjef.

Uholdbart av USA i Guantanamo Bay

Aftenposten | 29.02.2004
Lederkommentar: Den store sympati for USA som de aller fleste av oss følte etter terrorangrepene 11. september 2001, har aldri omfattet fangeleiren i Guantanamo Bay. Det er et grovt brudd på de menneskelige rettighetene å holde folk innsperret uten at de er tiltalt.

Iran i revers etter valget

VG | 29.02.2004
Kommentar av Per Olav Ødegård: Iran trenger akutt politiske og økonomiske reformer. Men hvor er det blitt av reformistene?

En mur som våpen

Dagbladet | 29.02.2004
Kronikk av Noam Chomsky: Når en stat foretar seg noe kontroversielt, henviser den til sikkerhetshensyn, så å si som en refleks. Ofte er det et påskudd for noe annet, og grundige undersøkelser er alltid på sin plass. Et godt eksempel er Israels såkalte sikkerhetsgjerde, som nettopp ble gjenstand for høringer ved den internasjonale domstolen i Haag.

Jordan frykter muren

Dagsavisen | 29.02.2004
Det er på Vestbredden at Israel bygger sin flere hundre kilometer lange barriere. Men mange frykter at konsekvensene blir at andre land i regionen rammes meget hardt. Spesielt Jordan, øst for Vestbredden, advarer mot nye farer.

Kriminalitet dominerer sørafrikansk valgkamp

Ny Tid | 28.02.2004
Nær ti år etter apartheids fall hoper de sosiale problemene seg opp i Sør-Afrika. ANC vinner trolig valget i april, men økt kriminalitet er folks store bekymring.

Haitis tragedie

Aftenposten | 28.02.2004
Lederkommentar: Men Aristides nedtur er ekstra skjebnesvanger fordi han fremsto som en lovende menneskerettighetsforkjemper da han trådte inn på scenen. Det gjør han ikke lenger.

Klamrer seg til makten

Dagsavisen | 28.02.2004
Mens opprørerne varsler at et angrep på Haitis hovedstad Port-au-Prince er nært forestående, mister president Jean-Bertrand Aristide internasjonal støtte.

Pentagon-rådgiver Perle trekker seg

Aftenposten (NTB) | 28.02.2004
Richard Perle, en av de mest hardnakkede forsvarere av USAs invasjon av Irak i fjor, trekker seg som topprådgiver for forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Avlytting OK

Dagbladet | 28.02.2004
Kommentar av Helge Øgrim: Ble Annan virkelig avlyttet? Kommer Short til kort?

Blant diplomater og spioner i FN

Dagsavisen | 28.02.2004
Kommentar av Hilde Haugsgjerd: Ingen som har lest John Le Carrès romaner om det brutale og egenrådige MI6 lar seg overraske av hva britisk etterretning kan finne på å gjøre.

Avlytting til en høy pris

Aftenposten | 28.02.2004
Kommentar av Carsten Bleness: Amerikansk etterretning ville avlytte FN-kontorene til medlemmene av Sikkerhetsrådet. Britisk etterretning kan ha avlyttet FNs generalsekretær. Heldigvis finnes det mennesker som Katharine Gun.

Også Blix og Butler ble avlyttet

Dagsavisen | 28.02.2004
Telefonene til Hans Blix og Richard Butler, den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører, ble også avlyttet av britisk eller amerikansk etterretningstjeneste når de var på oppdrag i utlandet.

- Avlyttingen meget uheldig for Annan

Aftenposten | 28.02.2004
Kofi Annan er avhengig av å føre samtaler i tillit og fortrolighet, derfor er opplysningene om avlytting meget uheldige, sier en sentral kilde i FN til Aftenposten.

Norge avlyser Haiti-samtaler

Aftenposten (NTB) | 28.02.2004
Norge avlyser de planlagte fredssamtalene mellom partene på Haiti. Representanter for partene skulle kommet til Norge i mars, men møtet utsettes på grunn av den blodige konflikten i landet, melder NRK.

Sletter Irak-gjeld

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2004
Irak har i prinsippet fått ettergitt 60 prosent av gjelden til utlandet, sa landets planleggingsminister Mehdi al-Hafedh lørdag.

Muren opp til doms

Ny Tid | 28.02.2004
Kommentar av Grete Gaulin: En litt diffus domstol i Haag har plutselig fått verdens mest eksplosive sak mellom hendene.

Bush refses for "smarte" miner

Aftenposten | 28.02.2004
Fredsprisvinner er oppbrakt over at USA først i 2010 vil forby bruk av vanlige landminer, mens det fortsatt vil tillate bruk av såkalte smarte miner.

Verdens 20 rikeste

Aftenposten | 28.02.2004
Fire nordmenn er nå på listen over verdens rikeste personer. Men amerikanerne dominerer, både i antall og størrelse på formuene.

Biskop i Davos

Klassekampen | 27.02.2004
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Gunnar Stålsett har vært en pådriver i å utvikle, forsterke og synliggjøre kirkens sosiale engasjement, ikke minst i solidaritet med verdens fattige. I kampen mot Irak-krigen spilte han en avgjørende rolle i den brede massemobiliseringen som presset Bondevik-regjeringen til ikke å følge sine tradisjonelle alliansepartnere i Nato.

FrP lanserer egen utenrikspolitikk

Morgenbladet | 27.02.2004
- Vi vil nå markere oss med en helhetlig politikk også utenfor Norges grenser. Vi vil synes som tydelige liberalere, sier FrPs utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund. Han skal legge frem partiets nystøpte utenrikspolitikk for Stortinget.

Aidsopplysning i grenseland

Vårt Land | 27.02.2004
Norsk misjons bistandsnemnd mener norske pinsevenner driver effektiv sykdomsforebygging når de lar kenyanske samarbeidspartnere koble forkynnelse og aidsopplysning. Problemet er at Norad trolig misliker kombinasjonen.

Møte med fyrsten

Dagbladet | 27.02.2004
Kommentar av Halvor Elvik: Den nye doktrinen om å gå til angrep først mot en mulig, framtidig fiende, beskriver han som «sunn fornuft», nærmest selvsagt, og noe enhver amerikansk regjering kommer til å gjøre.

Forkastelig

Aftenposten | 27.02.2004
Lederkommentar: Det er selvsagt forkastelig at Storbritannia har spionert på generalsekretær Kofi Annan og utvalgte lands FN-delegasjoner.

Slår tilbake mot Blair

Dagbladet | 27.02.2004
Tony Blair hudflettet Clare Short for påstanden om at britene spionerte på Kofi Annan. Nå slår hun tilbake.

Nekter å ha overvåket FN

Klassekampen | 27.02.2004
USA og Storbritannias spionerte på FNs generalsekretær Kofi Annan i opptakten til krigen mot Irak. Det påstår Storbritannias tidligere bistandsminister, Clare Short. Statsminister Tony Blair avfeier påstandene.

Vil ikke kommentere avlytting av Annan

Dagsavisen | 27.02.2004
Britiske spioner avlyttet kontoret til FNs generalsekretær Kofi Annan under opptakten til Irak-krigen hevder britenes tidligere utviklingsminister Clare Short.

Kan bli tiltalt for spionpåstander

Aftenposten | 27.02.2004
Tidligere statsråd Clare Short risikerer tiltale, etter at hun hevdet at britisk etterretning spionerte på FNs generalsekretær. Tony Blair nekter å avkrefte Shorts anklager.

Annan krever forklaring

VG | 27.02.2004
En reisetrett og svært skuffet Kofi Annan forlangte i går en forklaring på påstandene om at generalsekretæren i FN er blitt avlyttet av britisk etterretning.
1 - 30 av 307
1 2 3 4 5 6 .... 7 8 9 10 11

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.