Klipp fra media

Filter: Mars 2004 medieklipp

? Norge må gi etter på landbruk

Nationen | 31.03.2004
- Det er viktig for WTO-forhandlingene at Norge kutter kraftig ned på sin landbrukstoll. Det kan godt hende at USA og EU, ikke u-landene, vil vinne på norske tollkutt. Men vi kommer ingen vei hvis norske tollettelser skulle begrenses til land i sør.

NATO rykker fram mot øst

Dagsavisen | 31.03.2004
Kommentar av Erik Sagflaat: Militært står NATO nå mest fram som en slags landhandel hvor USA kan plukke militære kapasiteter når det trengs. Utfordringen blir å sørge for at NATO forblir en allianse for felles sikkerhet, og ikke ender som et redskap for skiftende amerikanske presidenters globale ambisjoner.

Leting etter diktaturets ofre

Aftenposten | 31.03.2004
Venstreorienterte brasilianske geriljasoldater ble torturert og drept under militærregimet. I dag, 40 år etter kuppet, er det fortsatt en militær hemmelighet hvor likene ble dumpet, til sorg for de etterlatte.

Dømt for babytjuveri

Dagbladet | 31.03.2004
To argentinske tidligere politimenn er funnet skyldige i å ha stjålet spedbarn fra drepte fanger under militærdiktaturet på 1970-tallet.

På vei mot stupet?

Dagsavisen | 31.03.2004
For tredje dag på rad ble en politiker skutt i Sri Lanka i går. Sist fredag utstedte Tamiltigrene drapsordre på utbryteren oberst Karuna, og i overmorgen er det valg på ny nasjonalforsamling i landet.

? Rice vitner trolig i slutten av neste uke

Aftenposten (NTB) | 31.03.2004
George W. Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice kommer trolig til å vitne for granskningskommisjonen etter 11. september i slutten av neste uke.

Petersen mer åpen for videre Irak-innsats

Aftenposten | 31.03.2004
Utenriksminister Jan Petersen er mer positiv til å utvide perioden for den norske styrken i Irak etter et overraskelsesbesøk i går.

Etikk for en ny tid

Klassekampen | 30.03.2004
Våre handlinger får stadig mer vidtrekkende konsekvenser. Det må etikken ta inn over seg, mente den tyske filosofen Hans Jonas. - Jonas utviklet en globalisert etikk i Attacs ånd, sier Alfred Fidjestøl, aktuell med bok om filosofen.

Sofie-prisen til Maathai

Dagsavisen | 30.03.2004
En av Afrikas mest engasjerte og respekterte miljøaktivister Wangari Maathai (64) fra Kenya ble i går tildelt den internasjonale miljø- og utviklingsprisen Sofie-prisen.

- Velkommen til NATO

Dagbladet (NTB) | 30.03.2004
Sju nye medlemsland ble mandag ønsket velkommen i forsvarsalliansen NATO. Bush snakket på nytt om terror.

? Bruker nær 1 mrd. på miljøbistand

Vårt Land | 30.03.2004
Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson tilbakeviser kritikk fra WWF Norge om at Norge forsømmer miljøvern i sin bistandspolitikk.

Ny fredsforhandlingsrunde i Oslo

Dagsavisen | 30.03.2004
En ny runde i de filippinske fredsforhandlingene starter i Oslo i dag. Men terroriststempelet som hviler over én politisk leder og to av den ene forhandlingspartens underorganisasjoner er en alvorlig hindring for prosessen.

Presses inn i vitneboksen

Dagbladet | 30.03.2004
Ledende republikanere presser nå på for at alle fakta må på bordet om beredskapen før terroren rammet USA 11. september 2001.

Presset Bush om krigen mot terror

Dagsavisen | 30.03.2004
Anklagene om at George W. Bush og hans rådgivere ikke tok terrortrusselen alvorlig nok før angrepene 11.9, går på «krigspresidentens» troverdighet løs. En ukes intense forsøk på å bringe kritikeren Richard Clarke i vanry, har ikke lykkes.

Etterforsker korrupsjon i FN

Aftenposten | 30.03.2004
FN utvider etterforskningen av ansatte i det irakiske olje-for-mat programmet etter anklager om omfattende korrupsjon.

Annan sparker sikkerhetssjef

Dagbladet (NTB) | 30.03.2004
FNs generalsekretær Kofi Annan sparker sin sikkerhetssjef på grunn av feil som ble gjort før bombeangrepet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad i fjor.

Jagland kritiserer Blairs Libya-besøk

VG (NTB) | 30.03.2004
Thorbjørn Jagland (Ap) er svært kritisk til at den britiske statsministeren Tony Blair besøkte Libyas diktator Muammar Gadaffi, samtidig som Yasser Arafat er blitt sittende isolert.

En dyp redsel for demokrati

Aftenposten | 30.03.2004
Utsettelsen av det arabiske toppmøtet i Tunis viser hvor dyp krise de arabiske landene står foran. Og hvor ute av stand de er til å møte den.

Ørum som trussel

Dagbladet | 30.03.2004
Kommentar av Torgeir Larsen: Mitt problem med Arne Ørums bok er at forfatteren nettopp ikke ønsker å forholde seg til selve Oslo-prosessen og det som der gikk galt. Arne Ørum har i stedet skrevet ei bok om hvorfor Oslo-prosessen måtte gå galt. Og at det hele måtte gå galt har Ørum tydeligvis ment lenge.

Etterkommere av slaver saksøker forsikringsselskap

Dagbladet (NTB-AFP) | 30.03.2004
Ti etterkommere av afrikanske slaver i USA krever minst 14 milliarder i erstatning av forsikringsgiganten Lloyd's og to amerikanske selskaper som tjente grovt på slavehandelen på 1700-og 1800-tallet.

Forsvarsregningen på bordet

Aftenposten | 29.03.2004
Kommentar av Kjell Dragnes: Den rike onkel i Amerika betaler ikke lenger for det norske forsvar. Omleggingen som Regjeringen foreslår, med et mindre, men mer aktivt forsvar i fredstid, er i virkeligheten tvunget frem av at vi selv må ta regningen - og følgelig vil måtte samarbeide enda tettere med andre land enn før.

Forsvarets langtidsplan

Dagbladet | 29.03.2004
Kommentar av Bengt Eidem: For Norge er det viktig at internasjonale sikkerhetsutfordringer finner sin løsning innenfor en bred internasjonal konsensus.

? Forsømmer miljøbistand

Vårt Land | 29.03.2004
En betydelig del av den varslede opptrappingen av utviklingshjelpen neste år må brukes på miljøvern i norske samarbeidsland, krever WWF-Norge.

- Jeg har ingenting å skjule

Dagbladet | 29.03.2004
Granskningskommisjonen etter 11. september-terroren vil ha Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice i vitneboksen. Hun nekter.

USA stenger shiamuslimsk avis i Irak

Aftenposten (NTB) | 29.03.2004
Den amerikanske okkupasjonsmakten stengte søndag en avis som er talerør for den radikale shiamuslimske lederen Moqtada Sadr. Stengningen førte til protestdemonstrasjoner i Bagdad.

Krever at Sharon går av hvis han blir tiltalt

Dagsavisen | 29.03.2004
Selv Ariel Sharons statsråder sier at sjefen deres vil måtte trekke seg hvis riksadvokaten beslutter å stille Israels statsminister for retten for korrupsjon. I går strammet påtalemyndigheten grepet ytterligere rundt Sharons strupe.

Egypt vil være vert for arabisk toppmøte

Aftenposten (NTB-AFP) | 29.03.2004
Den egyptiske regjering forsøkte søndag å redde toppmøtet i Den arabiske liga som ble avlyst i Tunisia på grunn av uenighet om den israelsk-palestinske konflikten.

Hamas-leder: ? Bush er islams fiende

Aftenposten (NTB-Reuters) | 29.03.2004
Den nye lederen for Hamas på Gazastripen, Al-Rantissi, erklærte søndag at USAs president George W. Bush er en fiende av islam.

Sharon i trøbbel

Dagbladet | 29.03.2004
Lederkomentar: Ariel Sharon nekter all skyld og har tidligere sagt han fortsetter som statsminister uansett om han blir tiltalt eller ikke. Det er neppe en klok avgjørelse.

Naiv debatt om globalisering

Aftenposten | 28.03.2004
Kommentar av Lars Hellberg: Økt globalisering er et gode, ifølge Venstre. På landsmøtet ble det ført en både fremtidsrettet og engasjerende debatt om betydningen av økt samkvem og økt handel.
1 - 30 av 390
1 2 3 4 5 6 .... 10 11 12 13 14

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.