Klipp fra media

Filter: April 2004 medieklipp

Gir mer, skjerper kravene til ulandene

Aftenposten | 30.04.2004
Regjeringen foreslår i dag å øke norsk bistand til fattige land med minst én milliard kroner. Samtidig skjerpes kravene til ulandene.

? Brende må øke bistanden

Dagsavisen | 30.04.2004
Skal Norges lederrolle innen miljø og utvikling være troverdig, må bistanden økes og innrettes bedre, mener Tor Wennesland, generalsekretær i The International Water Academy.

På vei til å nå målene?

Dagsavisen | 30.04.2004
Kronikk av Tore Wennesland: Verdenskommisjonen for bærekraftig utviklingssesjon i New York (CSD 12) har fastlagt status for iverksetting av FNs tusenårsmål for å halvere antall mennesker på jorden uten tilgang til vann og tilfredsstillende sanitærforhold innen 2015.

? Ressurstyveri

Vårt Land | 30.04.2004
Ungdomsorganisasjonen Changemaker er opprørt over en ny form for imperialisme, der nord gjennom patentrettigheter på liv stjeler store ressurser fra fattige mennesker i sør.

Kina vil kjøle ned økonomien

Aftenposten | 30.04.2004
Kina vil gripe inn for å dempe veksten og presset i økonomien, sier landets statsminister.

Frykter terrorkoblinger

Dagsavisen | 30.04.2004
Uroen i Thailand vekker frykt for at terrornettverkene i Sørøst-Asia er i ferd med å slå om seg. - Det er nok kontakt mellom gruppene, men lite tyder på at uroen i Thailand er styrt utenfra, sier Stein Tønnesson ved Fredsforskningsinstituttet PRIO.

Atomvåpnene finnes

Morgenbladet | 30.04.2004
«Aldri har faren vært større enn den er i dag. Atomkrigen rykker stadig nærmere, så lenge vi ikke besinner oss og lager et tilstrekkelig internasjonalt kontrollsystem,» uttaler lederen for FNs Atomenergibyrå Mohammed El-Baradei i Der Spiegel. Uttalelsen falt ikke i 1984, men i 2004.

Stadig færre terrorangrep i verden

Vårt Land | 30.04.2004
Antallet terrorangrep i verden var i fjor det laveste siden 1969, ifølge nye tall fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Presidenten og troverdigheten

Dagsavisen | 30.04.2004
Lederkommentar: President George W. Bush «samtalte» i går med kommisjonen som gransker forløpet til terrorangrepene i september 2001. Det skjedde i trygge omgivelser i Det hvite hus, fjernt fra all offentlighet. Likevel torde ikke presidenten møte alene, men ville ha visepresident Dick Cheney til å holde seg i hånden. Det styrker ikke akkurat Bush som den sterke og modige «krigspresidenten ».

Irakere flest har det bedre

VG | 30.04.2004
Et flertall av irakerne mener de har det bedre nå enn de hadde det under Saddam Hussein.

Vil ha amerikanerne ut av irak

VG | 30.04.2004
Et solid flertall av irakerne vil at amerikanerne skal trekke seg ut av landet deres - selv om det skulle sette livene deres i større fare.

- Amerikanere gjorde dette

VG | 30.04.2004
I mars ble 17 amerikanske soldater tatt ut av tjeneste i Irak etter mishandling av krigsfanger. Men hvordan mishandlingen foregikk har til nå vært hemmeligholdt.

Ikon-knuseren

Morgenbladet | 30.04.2004
Myten om lille Norges rolle som en nøytral fredsbygger under Oslo-prosessen punkteres i fredsforsker Hilde Henriksen Waages ferske rapport «Peace Making Is a Risky Business». Det er å be om bråk. Men Henriksen Waage sier hun ikke liker å bli snakket til som om hun skulle være en liten skolepike.

Sterke reaksjoner på UD-styring av Bellona

Aftenposten | 30.04.2004
SV, Fr.p. og Ap. reagerer kraftig på at UD vil styre hvordan Bellona bruker offentlige kroner i organisasjonens atomprosjekter i Russland.

Globalisering knekker bøndene

Vårt Land | 29.04.2004
Vandana Shiva gir multinasjonale selskaper skylden for at mer enn 25.000 indiske bønder har begått selvmord siden 1997.

Doha-runden og landbruks-forhandlingene

Nationen | 29.04.2004
Kronikk av Bjørn Strøm, direktør: Det kan så være at fattige innbyggere i utviklingsland ikke har mulighet til å kjøpe mat produsert på norske gårdsbruk, men det synes vanskelig å se at løsningen på dette er å trappe ned den norske matproduksjonen.

Blodig oppgjør med opprørere i Thailand

Aftenposten | 29.04.2004
Mer enn 100 muslimske separatister ble drept da de angrep politistasjoner og militære anlegg sør i landet.

Opprør i sør

Klassekampen | 29.04.2004
Thailandske styrker går hardt til verks for å kvele det islamistiske opprøret i de tre sørlige provinsene som har gjenreist kravet om løsrivelse.

Advarer mot muslimsk fascisme

Dagsavisen | 29.04.2004
Thorbjørn Jagland advarer mot muslimsk fascisme og sier at verden i dag er farligere enn under Cubakrisen. - Situasjonen er uforutsigbar, delvis uforklarlig og den rammer mange flere, sier Jagland.

Vegen til Bagdad: Frå etterretning til politisk handling

Aftenposten | 29.04.2004
Kronikk av Olav Riste: Vi kan ikkje sjå bort frå at leiarane i USA og Storbritannia overfortolka eller kanskje med overlegg misbrukte etterretningsmaterialet for å presse gjennom vedtaket om å gå til krig mot Saddam Hussein. Samstundes var Saddam sin eigen verste fiende, ved å motarbeide inspeksjon av Iraks våpen. Overtydinga om at Saddam korkje ville eller kunne skifte kurs, vart grunnleggande for dei vestlege vurderingane.

Iraks nye regjering klar i mai

Aftenposten | 29.04.2004
Iraks overgangsregjering bør velges allerede i slutten av mai, en måned før maktovertagelsen, mener FNs Irak-utsending Lakhdar Brahimi.

- Kritikk av Israel er ikke antisemittisme

Aftenposten (NTB-AFP-TT) | 29.04.2004
USAs utenriksminister Colin Powell var blant dem som sa nei til å definere kritikk av Israel som en slags antisemittisme under Berlin-konferansen onsdag.

Tillater genmat i Europa

Dagsavisen | 28.04.2004
Genmodifiserte matvarder kan snart havne på middagsbordene i Europa. Etter press fra USA og langvarig strid i EU vil det høyst trolig bli tillatt å importere gemnat.

Regimet i Burma viser større forhandlingsvilje

Aftenposten | 28.04.2004
Endringene i toppledelsen i Rangoon kan gi rom for et samarbeid om reformer, mener forskningsrapport.

? USA kan takke seg selv

Dagsavisen | 28.04.2004
Presidenten for Iraks styringsråd mener USAs problemer i Najaf og Falluja skyldes at de gikk fra å være en frigjøringshær til å bli en okkupasjonshær.

Dansk presse for retten

Aftenposten | 28.04.2004
Kommentar av Per Egil Hegge: Forsvarsministeren i Danmark måtte før helgen gå av etter en lekkasje. En offiser i den militære etterretningstjenesten er avskjediget. Og to journalister er siktet.

Britiske diplomater slakter Blairs Midtøsten-politikk

Aftenposten | 28.04.2004
Tony Blair rammes av en kritikk uten sidestykke når 52 tidligere toppdiplomater angriper ham for å dilte etter president George W. Bush.

Hellig ku

VG | 28.04.2004
Lederkommentar: Hilde Henriksen Waage ved Institutt for fredsforskning (PRIO) er en modig forsker. De sterke og følelsesladede reaksjonene på hennes rapport «Peace Making Is a Risky Business» viser at det ikke bare er fredsskapende virksomhet som er risikofylt.

Med svik i bagasjen

Klassekampen | 28.04.2004
Kommentar av Peter M. Johansen: Oslo-avtalen hadde et innebygd svik mot palestinerne som de norske forhandlerne var fullt klar over.

Willoch på studietur til Arafat

Aftenposten | 28.04.2004
Kåre Willoch og Flyktningerådets generalsekretær Raymond Johansen skal besøke PLO-leder Yasir Arafat. - Willoch er den mest partiske person i landet, sier tidligere Høyre-leder Jo Benkow.
1 - 30 av 272
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.