Klipp fra media

Filter: Mai 2004 medieklipp

Taliban inviteres til ny regjering

Dagbladet | 31.05.2004
Regjeringen i Afghanistan fører hemmelige samtaler med Taliban-ledere for å slippe dem tilbake i regjeringskontorene, to og et halvt år etter at de ble styrtet i en USA-ledet invasjon

Staselig velkomst for Aristide i Sør-Afrika

VG | 31.05.2004
Haitis styrtede president Jean-Bertrand Aristide og hans familie ble ønsket velkommen av president Thabo Mbeki da de mandag kom til Sør-Afrika.

Brasil bruker hæren mot voldsbander i Rio

Aftenposten | 31.05.2004
Brasils militære trapper opp beredskapen i Rio de Janeiro. Fienden de ruster seg mot er ikke utenlandske invasjonsstyrker, men Rios beryktede og ekstremt voldelige narkotikabander.

Frykter krigsutbrudd

Klassekampen | 29.05.2004
- USA og EUs terrorstempling av sivile kurdiske organisasjoner kan føre til en oppblussing av den væpnede konflikten, advarer Mahmut Colak fra Den kurdiske nasjonalkongressen.

Dramatisk kamp mot klokka

Dagsavisen | 29.05.2004
Hundretusener kan dø hvis det ikke blir handlet raskt i Darfur, melder FN. Krisen vest i Sudan ligger som en mørk sky over gleden etter fredsavtalen mellom nord og sør.

Opposisjon i husarrest

Dagsavisen | 29.05.2004
Kinesisk politi har plassert opposisjonelle i husarrest for å hindre dem i offentlig å minnes 15-års dagen for den blodige undertrykkelsen av demokratiprotestene på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989.

USA-allierte anklages for fangemishandling

Dagsavisen | 29.05.2004
Soldater fra Polen og andre land i den amerikanskledete okkupasjonsstyrken i Irak anklages også for fangemishandling.

- Handel er ikke nok for å fjerne fattigdom

Nettavisen | 28.05.2004
Det er en illusjon å tro at handel er nok for å redusere fattigdommen i de minst utviklede landene, hevder FN-rapport.

India avslår bistandshjelp

Dagbladet | 28.05.2004
Gjennom over 40 år har India mottatt et milliardbeløp i bistand fra Danmark, men nå ber de om at hjelpeprosjektene avsluttes raskest mulig.

Reddet fredsfesten

Aftenposten | 28.05.2004
Seremonien som skal få slutt på 20 års blodbad i Sudan er allerede flere timer forsinket. Kun detaljer gjenstår, men partene nekter å gi seg. Da tar Hilde Frafjord Johnson en alvorsprat med de steile menn.

Dødstallene stiger etter karibisk flom

Aftenposten | 28.05.2004
Minst 1950 mennesker er omkommet i de voldsomme flommene som oppsto i Haiti og Den dominikanske republikk etter uværet som feide over øya Hispaniola denne uken.

Strid mellom Powell og Blair om vetorett

Dagsavisen | 27.05.2004
USA og Storbritannia er uenige om den planlagte irakiske regjeringen skal ha det avgjørende ordet om utenlandske tropper i Irak.

Fredsavtale for Sør-Sudan

Dagbladet | 27.05.2004
Regjeringen i Sudan og SPLA-geriljaen undertegnet i kveld rammeavtalen for fred i Sør-Sudan

Al-Sadr går med på våpenhvile

Dagbladet | 27.05.2004
Den radikale sjialederen Moqtada al-Sadr skal ha gått med på en våpenhvile i tre irakiske byer, opplyser amerikanske tjenestemenn.

USA får ikke drahjelp fra NATO

Aftenposten | 27.05.2004
George W. Bush får motbør fra en rekke NATO-land som stritter imot presset fra USA for å gi alliansen en ny rolle i Irak, sier NATO-kilder i Brussel.

25 kinesere for én nordmann

Dagens Næringsliv | 26.05.2004
Kinesisk fiskeindustri betaler det samme i lønn for 25 filetarbeidere som norske konkurrenter må ut med for én.

FN-soldater misbuker småjenter i Kongo

Dagsavisen | 26.05.2004
Unge jenter i flyktningleire selger sex til utenlandske FN-soldater for å få penger til mat.

USA går til angrep på menneskerettighetene

Dagsavisen | 26.05.2004
USA og Storbritannia står bak et tilsiktet og planmessig angrep på menneskerettighetene. Det er en av de viktigste konklusjonene i Amnesty Internationals årsrapport som kommer ut i dag.

Dødstallet stiger etter uværet

VG | 26.05.2004
Dødstallene i Haiti og Den dominikanske republikk steg time for time natt til onsdag.

Kritisert FN-sjef i Kosovo går av

Aftenposten | 26.05.2004
Harri Holkeri, Finlands tidligere statsminister, trekker seg fra stillingen som sjef for FN-forvaltningen i Kosovo.

Skuffelse over Irak-strategi

Aftenposten | 26.05.2004
George Bush' Irak-strategi viste seg å være mer av det gamle, er kommentatorenes dom én dag etter at Bush presenterte sin plan for selvstyre i Irak.

Rapport: Al-Qaida i full vigør

Aftenposten | 26.05.2004
Al-Qaida-nettverket har over 18.000 operative medlemmer, og den amerikanske okkupasjonen av Irak har økt rekrutteringen, mener Det Internasjonale Institutt for Strategiske Studier (IISS) i London.

Lite konkret fra Bush i natt

Dagbladet | 25.05.2004
Presidenten forsøkte å overbevise om kursen i Irak under nattens tale.

Hakket i hjel i Uganda

Dagsavisen | 25.05.2004
Nye massakre er ventet nord i Uganda, etter at 42 mennesker ble hakket i hjel før helgen.

Bryllupsvideo svekker amerikansk forklaring

Dagsavisen | 25.05.2004
USA hevdet amerikanske fly bombet en leir med geriljasoldater. Overlevende sa amerikanerne bombet en bryllupsfest. En ny video tyder på at irakerne forteller sannheten.

Norsk delegasjon etterforsker pedofilisak i Gambia

VG | 25.05.2004
En norsk delegasjon bestående av blant annet etterforskere drar til Gambia for å etterforske påstander om at en norsk lærer har misbrukt en 12 år gammel gutt seksuelt.

Ebolavirus dukker opp i krigsherjede Sudan

Aftenposten | 25.05.2004
Utbruddet av ebola i det sørlige Sudan kommer på toppen av konflikten mellom hovedstaden Khartoum og Sør-Sudan, opprøreres herjinger i den vestlige Darfur-provinsen og et enormt flyktningproblem.

Sjokolade med bitter bismak

Vårt Land | 24.05.2004
Josea Raharimalalaniaina på sjokoladefabrikken Robert har grunn til å smile. Hun er det positive unntaket i en næring der vestlige land legger beslag på de virkelige verdiene i kakaoproduksjonen.

-350.000 kan dø

VG | 24.05.2004
Opp til 350.000 mennesker kan komme til å dø av sykdommer og sult i Darfur dersom ikke verdenssamfunnet straks griper inn, advarer International Crisis Group (ICG).

Ny Ebola-art funnet

VG | 24.05.2004
Forskere har funnet en type av det fryktede Ebola-viruset i Sudan, det første alvorlige utbruddet på to år.
1 - 30 av 186
1 2 3 4 5 6 7

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.