Klipp fra media

Filter: August 2004 medieklipp

Ostentatorisk

Dagens Næringsliv | 31.08.2004
Kommentar av Hilde Mari Furnes: Korrupsjon kan ses fra mange synsvinkler, og denne gangen valgte Joly den antropologiske. I alle land finnes det maktstrukturer, i noen er de mer synlige enn i andre.

Utsettelser

Dagbladet | 31.08.2004
Lederkommentar: FN sliter med troverdighet etter at Kofi Annan tidligere i sommer ga Khartoum-regjeringen 90 dager til å stoppe Janjaweed-militsens herjinger.

Sammen for flyktningene i Darfur

Dagbladet | 31.08.2004
Debatt av politiske ungdomsledere: Folket i Darfur lider. Kan du sitte stille når over en million mennesker flykter for livet? For 175 kroner kan du hjelpe en familie på flukt med mat, vann og medisinsk hjelp i en måned.

Jobber på spreng for Darfur-løsning

Aftenposten (NTB-Reuters-AFP) | 31.08.2004
Afrikanske fredsmeglere jobbet mandag på spreng for å skape bevegelse i forhandlingene om Darfur og kunne legge fram et nytt kompromissforslag.

Bush: - Krigen mot terror kan ikke vinnes

Aftenposten (NTB) | 31.08.2004
- Jeg tror ikke krigen mot terror kan vinnes, sier USAs president George W. Bush samme dag som Det republikanske partiet åpnet landsmøte sitt i New York.

- USA vil bruke mer penger på sikkerhet i Irak

Nationen (Reuters-NTB) | 31.08.2004
USA vil bruke 23 milliarder kroner som skulle gått til gjenoppbyggingen av Irak til å bedre sikkerheten i landet, ifølge en amerikansk tjenestemann.

De "sorte enker"

Aftenposten | 31.08.2004
Lederkommentar: Vi vil komme til å høre mye om Tsjetsjenia i fremtiden, og om en konflikt preget av fanatisme og militær maktbruk, der kompromissvilje og politiske bevegelse burde få en større plass. Selvmordsbomberne i de to flyene illustrerer for en hel verden hvor vanskelig situasjonen er for de russiske myndighetene.

Norske rikingers sinnelag

Dagsavisen | 31.08.2004
Kommentar av Andrew P. Kroglund: De rike vil helst ikke snakke om hvor mye, eller lite de gir til gode formål. Men de trenger ikke å være redde for å flagge sitt gode engasjement. Det står respekt av å vise at en bryr seg - og det er viktig å gå fram som et godt eksempel.

Norge er tjent med ny avtale for verdenshandelen

Aftenposten | 30.08.2004
Kronikk av Finn Bergesen jr. : Som et lite land med høy andel av utenrikshandel i sin økonomi vil Norge i sterkere grad enn de fleste ha fordel av det nye avtaleverket som er vedtatt av Verdens handelsorganisasjon.

Naturvern og fattigdom

Dagbladet | 30.08.2004
Kronikk av Tor A. Benjaminsen og Hanne Svarstad: Allerede i grunnskolen får norske skolebarn presentert et stereotypt syn på u-landsbonden. For det første er det for mange av dem. For det andre, når landbruk og miljø i Sør koples sammen, brukes negative termer som forørkning, avskoging og jorderosjon, mens positive verdier knyttet til det skapte kulturlandskapet sjelden nevnes.

Norge tjener fett på irakisk oljesabotasje

Dagsavisen | 30.08.2004
Mens oljeledningene i Irak står i flammer, renner milliardene inn i den norske statskassa. - Den skyhøye prisen på 40 over dollar fatet kan holde seg ut året, spår oljeanalytiker Øyvind Munthe-Kaas.

Krever mer forskning for oljepengene

Dagsavisen | 30.08.2004
Akademikernes leder Christl Kvam mener Norge bør bruke den ekstra oljegevinsten på økt forskning framfor å gi mer til psykiatrien, sykehusene eller nødhjelp til Darfur.

Kinesisk landing

Dagens Næringsliv | 30.08.2004
Lederkommentar: Kinesiske myndigheter står overfor det motsatte problem av mange andre land. De strever med å få veksten ned til syv prosent. Det internasjonale pengefondet (IMF) tror de nesten kommer i mål med en vekst på 7,5 prosent neste år. Det kan være en myk landing.

Norsk støtte til svart regime

Nationen | 30.08.2004
Lederkommentar: De som fengsles og henges i Iran er ikke like strålende fornøyde med samarbeidet.

Minst 17 drept av bomber i Kabul

Dagsavisen | 30.08.2004
Fire barn og fem tenåringer var blant de omkomne etter helgens to bombeattentater i Afghanistan.

- Fred i Midtøsten betyr sikkerhet for Europa

Aftenposten (NTB-AFP) | 30.08.2004
En løsning på den arabisk-israelske konflikten og stabilisering av situasjonen i Irak er nødvendig for å sørge for fred i Midtøsten og dermed sikkerhet for Europa, mener Tysklands utenriksminister Joschka Fischer.

Tommelen ned for Tsjetsjenia-valg

Aftenposten (NTB) | 30.08.2004
Vestlige observatører vendte søndag tommelen ned for presidentvalget i Tsjetsjenia. - Valget er ikke holdt i samsvar med demokratiske prinsipper, påpekte Europarådets valgobservatør Andreas Gross.

Demokratisvikt i Guatemala

Aftenposten | 29.08.2004
De demokratiske institusjonene er svake, landet styres av et oligarki på 20 familier og USA svinger pisken, forteller tidligere utenriksminister Edgar Gutierrez til Aftenposten.

Najaf til New York

Dagbladet | 29.08.2004
Kronikk av Naomi Klein: Når en fremmed hær invaderer et land som den vet forsvinnende lite om, blir vold i mange tilfeller brukt med overlegg. Men det forekommer også utilsiktet barbari som følge av blind uvitenhet.

Putins mareritt

VG | 29.08.2004
Kommentar av Ole Christian Strøm: Russerne er gjennom historien blitt vant til at lederne holder ubehagelige sannheter skjult for dem.

Fafo og sjokoladen

Dagbladet | 28.08.2004
Debatt av Kristin Holter: Mener Fafo virkelig at forbrukere og sjokoladeindustri bør vende det døve øret til vestafrikanske barns slit og strev på kakaoplantasjene fordi det er sånn det alltid har vært, eller fordi barna sliter og strever på onkels bondegård?

Haakon og Tutu hyllet Fredskorpset

VG (NTB) | 28.08.2004
Kronprins Haakon og nobelprisvinner Desmond Tutu hyllet fredskorpsets innsats for solidaritet mellom mennesker i nord og sør under et stjernespekket seminar i Oslo Rådhus fredag.

Erkebiskop Tutu lovpriser Celina

VG | 28.08.2004
Erkebiskop og fredsprisvinner Desmond Tutu ble overveldet da han møtte Celina Midelfart på en Nord-Sør-konferanse i Oslo i går.

Ford tar u-sving

Dagens Næringsliv | 28.08.2004
Ford gjør helomvending og åpner likevel for at de 440 brukte elektriske Think-bilene kan sendes til Norge.

Militsen herjer fortsatt i Darfur

Dagsavisen | 28.08.2004
Mens den sudanske regjeringen hevder sikkerheten i Darfur er blitt kraftig forbedret, melder Human Rights Watch at aktive militsleire fortsatt finnes overalt i regionen.

Borgerkrigens ofre lider fortsatt

Aftenposten | 28.08.2004
De døde er begravet. I dag er det de levende som lider. De hundretusener som opplevde borgerkrigen. - Jeg har levd i frykt i 15 år, forteller mayaindianeren Alicia Rojas til Aftenposten.

Makt og tro

Dagbladet | 28.08.2004
Lederkommentar: Amerikanernes tre uker lange blodige beleiring av Najaf, og statsminister Iyad Allawis kraftfulle forsikringer om å knuse Moqtada al-Sadr og hans Mehdi-hær brakte ingen løsning på konflikten.

Sjiamuslimsk makt i Irak

Dagsavisen | 28.08.2004
Lederkommentar: Avtalen avslører den irakiske overgangsregjeringens vanmakt. Den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr og hans militssoldater la ned sine håndvåpen. Men de fikk også uhindret forlate moskeen i Najaf, og kan når som helst gjenoppta sin væpnede kamp mot okkupasjonshæren og marionettregjeringen. Nye våpen er det overhodet ikke noe problem å få fatt på i Irak.

Ber om fred i Midtøsten

Vårt Land | 28.08.2004
Fredsprisvinner Desmond Tutu ber George W. Bush og Tony Blair om å be om unnskyldning. Han mener fred i Midtøsten er umulig uten rettferdighet. - Du får ikke fred med gevær i hånden, sier han.

Flere fattige i USA

Klassekampen | 28.08.2004
Antall fattige i USA har økt dramatisk til tross for økonomisk fremgang, slår regjeringen fast. Rundt 36 millioner amerikanere lever under fattigdomsgrensa.
1 - 30 av 247
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.