Klipp fra media

Filter: Januar 2005 medieklipp

En folkelig supermakt?

Vårt Land | 31.01.2005
I dag er World Social Forum slutt for denne gang. Men de drøye 100.000 deltakerne har ikke tenkt å hvile frem til neste samling. De vil sette saker på den politiske dagsorden.

Krever FN-reform

Vårt Land | 31.01.2005
Flavio Lotti er lang fra fornøyd med FN. Samtidig mener han verdensorganisasjonen er det eneste riktige å satse på.

Davos-paradoks

Dagens Næringsliv | 31.01.2005
Kommentar av Kjetil Wiedswang: Davos: En verden uten ekstrem fattigdom er mulig, sa maktmenneskene som møttes i Davos forrige uke. Kanskje vil de også skrive ut sjekkene som er nødvendig for å få det til.

Stjernene kuppet pengemakten

Aftenposten | 31.01.2005
Milliardærer og konsernsjefer har stilt i annen rekke under elitens tumleplass i Davos. Det er Sharon Stone, Angelina Jolie og Bono som har vært i rampelyset.

Farlig veiskille

Dagbladet | 31.01.2005
Lederkommentar: Tilbaketrekning vil bli blodig, men hver dag med vestlige soldater i landet er en gavepakke til regionens skrudde ekstremister. Bildet av vestlig okkupasjon i Irak er samtidig en unnskyldning for regionens egne aktører til ikke å ta sitt ansvar for det ragnarok vi bare har sett begynnelsen på.

Et slags fremskritt i Irak?

Aftenposten | 31.01.2005
Lederkommentar: Et valg under forhold som en stor del av velgerne oppfatter som okkupasjon, har et godt stykke igjen før det kan kalles demokratisk og betryggende.

Ujevnt oppmøte

Klassekampen | 31.01.2005
Det var lange køer i kurdiske og shia-muslimske nabolag under gårsdagens valg i Irak. Men i sunni-triangelet møtte ikke engang valgmedarbeiderne opp.

Teller stemmer, frykter økt vold

Dagsavisen | 31.01.2005
Mens stemmene etter valget i Irak nå telles opp, henger faren for borgerkrig som en skygge over landet. Lav deltakelse fra sunnimuslimer kan føre til enda mer vold i Irak.

Valgte med livet som innsats

Aftenposten | 31.01.2005
Millioner av irakere trosset frykten for selvmordsbombere og avga stemme i landets historiske valg i går. Minst 35 betalte med livet.

- En viktig dag for irakerne

VG | 31.01.2005
Amerikanerne kaller Iraks valgdag en viktig dag og gleder seg over oppslutningen, men advarer mot nye angrep fra opprørere.

Annan ber om forsoning i Irak

Dagens Næringsliv (NTB) | 31.01.2005
FNs generalsekretær hyller irakernes mot, og ber om nasjonal forsoning etter søndagens valg.

Hevder 72 prosent har stemt

Dagbladet | 31.01.2005
George Bush har allerede utropt Irak-valget som en rungende suksess.

Petersen gleder seg over høy valgdeltakelse

Aftenposten (NTB) | 31.01.2005
Utenriksminister Jan Petersen gleder seg over rapportene om høy valgdeltagelse i Irak, og gratulerer irakerne med det historiske valget.

- Ta Irak-valget med en klype salt

Aftenposten (NTB) | 31.01.2005
Valgresultatene fra Irak må foreløpig tas med en stor klype salt. Det som så langt foreligger av resultater, er rene antagelser, sier forsker Henrik Thune ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt NUPI til NTB.

Afrikas håp er mørkegrønt

Dagsavisen | 30.01.2005
I dag samles Afrikas ledere til Den afrikanske unionens fjerde toppmøte. Men det er langt igjen før AU ligner på forbildet EU.

Arven etter Mao

Dagbladet | 30.01.2005
Kina er blitt verdens ledende økonomiske supermakt. Spørsmålet er om verdens mest folkerike land klarer å kombinere veksten med kommunisme.

Nytt arnested for terror

Aftenposten | 30.01.2005
Kommentar av Per A. Christiansen: Et fritt Irak skulle ifølge USA bidra til å spre demokrati i resten av Midtøsten. Det er betydelig større utsikter til spredning av vold.

Redde for å gå til valgurnene

Dagsavisen | 30.01.2005
Redsel preger dagens valg i Irak mer enn noe annet. Grønnsakstorg er omgjort til våpenmarked for dem som ikke ser noen annen måte å beskytte seg på. Maskingevær knatrer og velgerne holder seg hjemme.

Norge igjen inn i Midtøsten

Aftenposten | 30.01.2005
Norge får en ledende rolle i den konkrete gjenoppbyggingen i de palestinske områdene når fredsprosessen kommer i gang igjen, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i Davos i går.

Lulas linedans

Klassekampen | 29.01.2005
Jubel og protest hagler fra høyre og venstre, mens Lula står i midten. Den brasilianske presidentens opptreden på Verdens sosiale forum er en øvelse i brasiliansk balansekunst.

Schröder refser oljelandene

Aftenposten | 29.01.2005
- De dramatiske prishoppene truer både industrilandene og utviklingslandene. Ansvaret ligger hos dem som produserer oljen, hevdet Schröder. Han ga oljeeksportørene ansvaret for at de fattige landene synker ned i en enda dypere fattigdom.

Tror på langtidsvirkninger av gaveflommen

Vårt Land | 29.01.2005
Små tegn får bistandsfolk til å håpe at gavmildheten etter flodbølgen, blir noe mer enn et blaff.

- Norad burde ha vært mer kritisk

Ny Tid | 29.01.2005
Norad mener å ha lært av feilene etter at flere miljøteknologiprosjekter har strandet i Indonesia.

Det ulykkelige valg

Nationen | 29.01.2005
Kommentar av Alf Skjeset: Det er en opplest og vedtatt at søndagens valg til foreløpig nasjonalforsamling i Irak vil bli en parodi på et fritt og demokratisk valg.

Okkupasjonsvalg

Klassekampen | 29.01.2005
Kommentar av Peter M. Johansen: Valget i Irak har dermed ingen folkerettslig legitimitet. Det betyr ikke at Iraks befolkning vender ryggen til valget. Men om valgdeltakelsen blir høyere enn antatt, skyldes det andre grunner enn det USAs propagandaapparat vil forkynne.

Irakvalg med åpen utgang

Dagsavisen | 29.01.2005
Lederkommentar: Det beste man vi kan håpe på i Irak er at dette kan være starten på en prosess, som uansett blir meget lang og vanskelig, fram mot en viss stabilisering. Håpet er at det likevel er irakisk nasjonalisme og ønske om å holde landet samlet, som til slutt veier tyngre enn religiøse og etniske motsetninger.

Krig mot valg

Aftenposten | 29.01.2005
Lederkommentar: Denne søndagen går det krigsherjede Irak til et valg som skal bane vei for en demokratisk iraksk regjering, som styrer med støtte i en grunnlov. Det vil være noe nytt i en stat splittet mellom befolkningsgrupper og uten demokratisk tradisjon. Og dette valget finner sted med støtte i et enstemmig vedtak i FNs sikkerhetsråd.

Eksperter uenige om nytten av Irak-valg

Vårt Land | 29.01.2005
Søndagens valg i Irak skjer i en atmosfære preget av bilbomber, kriminalitet, vold og drap. Store grupper vil ikke stemme. Norske eksperter vurdere valget helt ulikt.

Ny kamp om makt og innflytelse i Irak

Ny Tid | 29.01.2005
Det minst interessante ved det irakiske valget er det som skjer på søndag.

Valget alle frykter

Dagbladet | 29.01.2005
Dagbladets dagbok-forfatter, Shuja'a al-Ani (63), våger ikke stemme under søndagens valg. Han er redd for å bli skutt av snikskyttere ved valglokalene. 30. januar er blitt dagen «alle» frykter.
1 - 30 av 465
1 2 3 4 5 6 .... 12 13 14 15 16

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.