Klipp fra media

Filter: Oktober 2005 medieklipp

Mer populær enn Jens

Dagbladet | 31.10.2005
Forventningene til de nye statsrådene er store, og størst er forventningene til at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil gjøre en god jobb.

Redusert innsyn i utenrikspolitikken

Nationen | 31.10.2005
Endringer i den utvida utenrikskomiteen gir mer innsyn og makt til forsvarspolitikere, på bekostning av bred representasjon. I WTO-spørsmål er dette problematisk, sier professor Trond Nordby.

Islamisme og verdens fattige

Dagsavisen | 31.10.2005
Kommentar av Hanne Nabintu Herland: Vi kan ikke regne med at verdens fattige, deriblant mange muslimer, stilltiende godtar at de stenges ute fra et liv i velferd.

- For passiv, Terje

Klassekampen | 31.10.2005
Regjeringen må være langt mer aktiv og offensiv i WTO-forhandlingene, sier Småbrukarlagets nye leder før dagens møte med landbruksminister Terje Riis-Johansen.

Kan bli siste under normale forhold

Nationen | 31.10.2005
Alle andre saker kommer i skyggen av WTO under landsmøtet som starter i dag.

Det rumler på hornet

Vårt Land | 31.10.2005
Kommentar av Øystein Frack-Nielsen: Da Eritrea nektet FN å fly over det omstridte grenseområdet mot Etiopia, satte regimet i Asmara i praksis fredsstyrken ut av funksjon. Det er illevarslende.

Uro og kaos truer Elfenbenskysten

Aftenposten | 31.10.2005
I går løp mandatet til den sittende presidenten ut i Elfenbenskysten. Opprørerne har forkastet et FN-forslag til overgangsstyre og protesterte heftig i går.

Desperat bønn om penger til jordskjelvofre

VG (NTB) | 31.10.2005
Verdens barnefond (UNICEF) bønnfaller verden om å gi mer penger til de jordskjelvrammede innbyggerne i Pakistan.

Frykter flere angrep

Klassekampen | 31.10.2005
Forberedelsene til den muslimske Eid-feiringen og den hinduistiske Diwali-feiringen må vente i Indias hovedstad New Delhi. Myndighetene ber folk holde seg inne i frykt for flere angrep.

Frykter flere blodige terroraksjoner

Dagsavisen | 31.10.2005
Den militante Kashmir-gruppen Islami Inqilabi Mahaz truer med flere terroraksjoner mot India. Gruppen tar ansvar for bombene i New Delhi, som drepte mer enn 60 personer.

Uventet utspill

VG | 31.10.2005
Lederkommentar: - Jeg prøvde gjentatte ganger å overbevise den amerikanske presidenten om ikke å gå til krig, sa den italienske statsministeren i et intervju med tv-stasjonen La7. - Jeg har aldri vært overbevist om at krig er den beste måten å innføre demokrati i et tidligere diktatur på.

Åndseliten forlater Irak

Dagsavisen (ANB-AP) | 31.10.2005
De stadige voldshandlingene driver bort Iraks skarpeste hjerner. Landet er i ferd med å tappes for folk med høyere utdanning.

Alt som før etter tilbaketrekningen

Dagsavisen | 31.10.2005
Tilbaketrekningen fra Gaza har ikke fått den israelske regjeringen til å trekke en eneste ny konklusjon. Krigen fortsetter som om ingenting har hendt.

- Buffer som en sveitserost

Aftenposten | 31.10.2005
Svikt i sikkerhetstiltakene holdes skjult av politiske grunner, hevder israelsk kommentator.

Den første solidaritetstesten

Dagbladet | 30.10.2005
Kommentar av Tore Linne Eriksen: Vi er mange som har store forventninger til den nye regjeringens utviklingspolitikk, og i erklæringen fra Soria Moria er det ikke mangel på store ord om nødvendig kursskifte. Samtidig som de mest utålmodige av oss forstår at det tar tid å legge om politikk på viktige områder, er det likevel noen grep som kan tas raskt for å vise at det er nye tider.

Hvem er kineserne i Afrika?

Aftenposten | 30.10.2005
Debatt av Jørgen Carling: Kinas voksende nærvær i Afrika er blitt omtalt i en kronikk av Helge Rønning (4.10.) og et innlegg av Halle Jørn Hansen (8.10.). Det er riktig som begge skriver at Kina har kastet sine øyne på Afrika med både økonomiske og politiske hensikter.

Eksplosjoner skaper terrorfrykt i India

Dagsavisen | 30.10.2005
Tre eksplosjoner herjet i går den indiske hovedstaden New Delhi. Mye tyder på at terrorister har slått til. Den mangeårige Kashmir-konflikten mellom India og Pakistan kan være årsaken.

Global jihad etter Irak-krigen

Aftenposten | 30.10.2005
Kommentar av Thomas Hegghammer: Irak er ansett av jihadistene som den ubestridt viktigste kamparenaen i deres konfontrasjon med vesten.

Ber Syria utvise Islamsk hellig krig

Aftenposten (NTB) | 30.10.2005
Den såkalte Midtøsten-kvartetten - USA, EU, Russland og FN - ber Syria utvise alle medlemmer av den ytterliggående palestinske gruppen Islamsk hellig krig fra landet.

Et selvmål i Teheran

VG | 30.10.2005
Akkurat nå: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, var ikke til å misforstå da han talte til 4000 studenter på konferansen «En verden uten sionisme»:

Israels rett

Aftenposten | 30.10.2005
Lederkommentar: President Ahmadinejads uttalelser er skammelige. De bærer bud om et fanatisk hat som ikke kan bortforklares ved å peke på Israels ukloke okkupasjonspolitikk overfor palestinerne. Derfor er det nødvendig at et samlet verdenssamfunn trekker en krystallklar grense i denne saken. For den iranske statslederens uttalelser er ikke bare uakseptable - de forteller også noe om hvor farlig prestestyret i Teheran er.

60 år med sår

Ny Tid | 29.10.2005
Lederkommentar: Det er et lite under at FN tross alt har kommet seg gjennom slike historiske kriser. Når FN tross alt har berget seg gjennom disse katastrofene, og senere til og med ble tildelt Nobels Fredspris, vitner det om hvor viktig det er med internasjonalt fellesskap i vår felles globaliserte verden.

Nekter å føye seg

Ny Tid | 29.10.2005
Jonas Gahr Støre går ut mot SVs USA-erklæring i partiprogrammet. Den nye utenriksminsteren vil heller ha et "nært, tett og godt forhold til USA".

WTO-avtale i tynn tråd

Dagsavisen | 29.10.2005
EU tilbyr nye kutt i tollen på landbruksvarer i Verdens handelsorganisasjon. Men Jacques Chirac truer med veto, og kan bli helten for norske bønder.

EU tilbyr tøffere tollkutt

Nationen | 29.10.2005
EU la fredag ettermiddag fram et tilbud om kraftige tollkutt på landbruksvarer i forhandlingsrunden som har stått på stedet hvil i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Dermed er det oppstått ny spenning foran WTOs planlagte ministermøte i Hong Kong: Kan det likevel bli en løsning, nå som det bare er 44 dager igjen?

EU-forslag i WTO dramatisk for Norge

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.10.2005
- Et dramatisk forslag, sier landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) etter at EU fredag la fram forslag om nye tollkutt i landbruksforhandlingene i WTO.

En ny solidarisk handelspolitikk

Ny Tid | 29.10.2005
Kronikk av Atle Sommerfeldt: Den nye rødgrønne regjeringen bør slutte å ta USAs og de rikes parti i landbruksforhandlingene. Kirkens Nødhjelp støtter Thorbjørn Jaglands utspill om en "landbrukskommisjon", for å sikre et sunt norsk landbruk som ikke skader bønder i fattige land.

Gir ut tegneserie

Dagbladet | 29.10.2005
Nelson Mandelas liv blir tegneserie til inspirasjon for unge sørafrikanere.

Ny utvikling i Hagelin-drapet

Aftenposten (NTB) | 29.10.2005
En statsadvokat i Buenos Aires har gitt ordre om at nærmere 300 tidligere offiserer og politifolk skal pågripes for overgrep begått under militærdiktaturet i Argentina fra 1976 til 1983.

Færre krigar, færre døde... men meir blodig terror

Vårt Land | 29.10.2005
FNs ferske Human Security Report dokumenterer at alle former for politisk vald, med unntak av terrorisme, er blitt redusert sidan 1992.
1 - 30 av 376
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.