Klipp fra media

Filter: Februar 2005 medieklipp

Kvinnene inntar New York

Klassekampen | 28.02.2005
I dag åpner FNs kvinnekonferanse Beijing +10 i New York. Flere kvinneorganisasjoner er bekymret for at USA kan komme til å trekke sin støtte til FNs handlingsplan for kvinner.

Kvinnemakten skjuler seg

Aftenposten | 28.02.2005
Kommentar av Knut Olav Almås: Den store "Kvinnekonferansen 2005" skulle samle norske kvinner som er opptatt av temaene "makt og innflytelse". Nesten ingen meldte seg, konferansen er avlyst. Hvorfor?

Stille før stormen i WTO

Nationen | 28.02.2005
Kommentar av Ole-Jacob Christensen: Norge kan og bør spille en viktig rolle i å sette matsuverenitet på dagsordenen innen WTO. Det kan føre til endringer i en handelspolitikk som har vist seg totalt uegnet til å løse verdens matvareproblemer.

Kjøper ikke rettferdig kaffe - Kristen-Norge velger pris

Vårt Land | 28.02.2005
Den rettferdige kaffen Farmer’s Coffee kjøpes nesten ikke av medlemmene i Kristen-Norges Innkjøpsfellesskap.Kirker og organisasjoner velger heller prisgunstige Ali.

Slavetiden glemt - USA lokker

Aftenposten | 28.02.2005
De siste årene er det innvandret flere fra Afrika til USA frivillig enn den halve millionen som kom hit i lenker som slaver for 200 år siden.

Kinesiske våpen til Mugabe

Vårt Land | 28.02.2005
For å sikre seg makten etter valget 31. mars importerer president Robert Mugabe i all hemmelighet nå våpen fra Kina.

Nytt håp for Algerie, amnesti kan komme

Aftenposten | 28.02.2005
Presidenten får støtte fra islamistiske opposisjonelle i sitt forsøk på å skape en endelig forsoning etter borgerkrigen som har krevd 150 000 liv.

Venstresiden overtar i Uruguay

Aftenposten (NTB-TT) | 28.02.2005
Uruguay tar et historisk skritt til venstre når Tabaré Vázquez denne uken overtar makten. Fidel Castro er blant Latin-Amerikas venstreledere som er til stede når veteranen Vázquez blir innsatt som president tirsdag.

Anslag mot fred

Aftenposten | 28.02.2005
Lederkommentar: Igjen har en terroraksjon rettet mot sakesløse sivile satt den skjøre fredsprosessen mellom Israel og palestinerne i fare. Noe slikt var selvsagt ventet.

Beslutninger i mørket

Dagsavisen | 28.02.2005
Kommentar av Roger Hercz: Først skal syriske agenter ha drept Rafiq Hariri, Libanons forrige statsminister, i håp om å sikre makten over nabolandet. Men så må Syria plutselig erklære at de vil trekke sine tropper ut av Libanon. Kan Damaskus ha skutt seg selv i beinet?

Truer palestinerne

Dagbladet | 28.02.2005
Israels statsminister Ariel Sharon gjør det klart at det ikke blir framgang i fredsprosessen om ikke palestinerne slår ned på de militante organisasjonene.

Sharon: Freden er truet

Dagbladet (NTB-AP) | 28.02.2005
Israels statsminister Ariel Sharon sier freden er truet, etter selvmordsaksjonen natt til lørdag.

Bono bør lede Verdensbanken

Dagbladet (NTB) | 27.02.2005
Den amerikanske avisen Los Angeles Times mener U2s frontmann Bono «bør bli Verdensbankens neste president».

Miss hiv kåres i Botswana

Dagbladet (NTB) | 27.02.2005
Skal øke åpenheten i landet der en tredel av befolkningen er smittet.

Global tobakkskonvensjon trer i kraft

Dagbladet (NTB) | 27.02.2005
Verdens første globale helsetraktat, den internasjonale konvensjonen mot tobakk, trer i kraft søndag.

Tortur-koden

Dagbladet | 27.02.2005
Kommentar av Anne Thurmann-Nielsen: «Mye må gjøres i dølgsmål og uten noen diskusjon,» sa visepresident Dick Cheney etter terrorangrepet på USA i 2001. At det innebærer at andre lands borgere kan fengsles uten lov og dom på amerikansk jord, lenkes og bringes til land hvor tortur brukes, er et sørgelig resultat av krigen mot terror.

Jagland ikke bekymret for fredsprosessen

Aftenposten | 27.02.2005
Leder av Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland (a), er ikke bekymret for at selvmordsaksjonen vil skade fredsprosessen.

Palestinere arrestert

Aftenposten | 27.02.2005
Gruppen Islamsk hellig krig tok i går kveld på seg skylden for den første selvmordsbomben i Israel på fire måneder.

Verden sett med børsbriller

Vårt Land | 26.02.2005
Kommentar av Lars Gilleberg: Det er ikke alt du kan si i familieselskapene. Men kanskje kan du få det ut hos likesinnede, for eksempel på hegnar.no´s debattforum, slik innsenderen med nicket Alexander gjorde den 14. februar: «Heldigvis holder oljeprisen seg høy, takket være terrorister, disse gutta kan vi stole på».

Fredsnasjonen Norge under imperialismens humanitære stadium

Ny Tid | 26.02.2005
Bakgrunn av Hans Ebbing: Kampen for norsk selvstendighet var med andre ord et ledd i kampen for Norges plass i globaliseringen. Nasjonalstat og globalisering er to sider av samme sak.

Når er endring endring?

Ny Tid | 26.02.2005
Ytring av Janne Haaland Matlary: Det har skjedd fundamentale endringer i trusselbildet, muligheten til å bruke militærmakt aktivt, og den politiske vilje til å gjøre det.

9, 1 milliarder innen 2050

VG | 26.02.2005
Verdens befolkning er forventet å øke med 2,6 milliarder innen 2050. Økningen skjer i fattige utviklingsland.

Hagens klimaproblem

Ny Tid | 26.02.2005
Debatt av Heidi Sørensen: Carl I. Hagen tror ikke på menneskeskapte klimaendringer, og vil ikke stole på forskere som ser lengre enn 10 år fram i tid. Over to sider i VG forklarer Hagen at klima-endringene er noe i nærheten av et sosialistisk komplott.

Togos president trekker seg

Dagbladet (NTB) | 26.02.2005
Togos leder Faure Gnassingbe trakk seg fredag som president for «å sikre et fritt valg» i det vestafrikanske landet. Han bøyer dermed av for massivt press både fra Den afrikanske union og det internasjonale samfunnet.

Ufaglærte kan bidra

Dagsavisen | 26.02.2005
Aids- og tuberkulosepasienter i Malawi får hjelp av butikkeiere og andre utenfor helsevesenet. - Ufaglærte kan avlaste helsevesenet, sier Rasmus Malmborg i LHL (Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke).

Miljøverner drept i Rio

Aftenposten | 26.02.2005
Det brutale drapet på den kjente miljøverneren Dionisio Ribeiro har rystet Brasil. Ifølge politiet er flere kjente miljøvernere truet på livet.

Krise for menneskerettighetene

Aftenposten | 26.02.2005
Situasjonen for menneskerettighetene i Nepal er på randen av katastrofe, rapporterer Amnesty International.

Lovløs krig mot terror

Dagbladet | 26.02.2005
Kronikk av Astrdi Suhrke: Amerikanske medier har i stigende grad kunnet dokumentere at myndighetene sender terrormistenkte til forhør i andre land der tortur blir brukt, som Egypt og Jordan. Dette er ikke enkeltstående tilfeller, men en systematisk politikk.

George W. Bush i seniors fotspor

Aftenposten | 26.02.2005
Kommentar av Per Egil Hegge: Det som ikke kom etter forandringene på det politiske Europa-kartet for 15 år siden, var det som den første president Bush lovet: En ny verdensorden. Sønnen er i ferd med å skape den etter sitt bilde, og igjen er det frihetens smittende idé som skal tenne ild i menneskenes sinn - først og fremst i Midt-Østen.

USA ut, FN inn!

Ny Tid | 26.02.2005
Debatt av Akhtar Chaudhry: USA brøt internasjonal rett da det invaderte Irak. Irak er dermed et okkupert land uansett hva FN har vært tvunget til å vedta og hva USA hevder. Derfor er det helt riktig å forlange at USA må ut av Irak.
1 - 30 av 376
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.