Klipp fra media

Filter: Mars 2005 medieklipp

Ja til omstridt hauk

Aftenposten | 31.03.2005
Alt er klart for at den omstridte amerikanske viseforsvarsministeren Paul Wolfowitz i dag blir ny sjef for Verdensbanken. EU ga i går grønt lyst for å velge Wolfowitz.

Annan vakler videre

Aftenposten | 31.03.2005
Kommentar av Hilde Harbo: Kofi Annan er renvasket for mistanken om å ha misbrukt sin stilling i forbindelse med oljeformatprogrammet. Men bare at spørsmålet er stilt, er en hard belastning for en allerede presset FN-sjef.

Kritikk mot Annan fortsetter

Aftenposten | 31.03.2005
I USA fortsetter kritikken mot FNs generalsekretær Kofi Annan med stor styrke, selv om han er frikjent for beskyldningene om korrupsjon.

Sønnen som ble en FN-belastning

Vårt Land | 31.03.2005
FNs generalsekretær Kofi Annan (bildet) føler seg renvasket, men sønnen Kojo Annan (31) kommer ikke særlig godt ut etter granskingen av olje-for-mat-programmet i Irak.

Klager på EUs banantoll

Aftenposten (NTB-AFP) | 31.03.2005
Ecuador har sammen med fem andre latinamerikanske land klaget EUs nye tollsatser på bananer inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Forskere slår alarm om økosystemer

Aftenposten | 31.03.2005
Verdens økosystemer kneler under vår jakt på mat, brensel og ferskvann. Belastningen på miljøet er nå så stor at FNs ambisjoner om å bekjempe fattigdom og sikre anstendige livsvilkår er i fare, heter det i ny rapport.

Jordkloden truet av miljøkollaps

VG | 31.03.2005
Nå er miljøet på jordkloden så presset av menneskelig rovdrift at FNs kamp mot fattigdom står i fare.

Verden lever over evne

Dagsavisen | 31.03.2005
Menneskeheten lever over evne. Jordas naturressurser er i ferd med å tømmes. Det er 1.300 ledende forskere fra 95 land enige om.

Rekordhøyt nivå av klimagasser i atmosfæren

Vårt Land (NTB) | 31.03.2005
Nivået av klimagassen CO2 i atmosfæren har nådd en ny topp, opplyser amerikanske klimaforskere.

Despotens seier

VG | 31.03.2005
Kommentar av Harald Berg Sævereid: For 25 år siden nøt Robert Mugabe svarte afrikaneres og liberale hvite europeeres tillit og vennskap. Han var frigjøringshelten som gjorde slutt på de hvites herredømme i et av Afrikas flotteste land.

Sikker på seier

Dagsavisen | 31.03.2005
Zimbabwes president Robert Mugabe stempler opposisjonens velgere som forrædere og er sikker på seieren foran dagens parlamentsvalg.

Knebler journalister

Dagbladet | 31.03.2005
Kronikk av Andrew Meldum og Gørill Husby: Zimbabwe ble nylig kåret til et av de ti verste landene i verden for pressefrihet av den New York-baserte Committee to Protect Journalists.

Mugabe utfordres

Aftenposten | 31.03.2005
Zimbabwes opposisjon var nesten avskrevet, men ser ut til å være på fremmarsj foran parlamentsvalget i dag. Landets president er likevel sikker på nok en seier.

Mugabes valg

Aftenposten | 31.03.2005
Lederkommentar: Fattigdommen er fremdeles stor og bred, utenfor en snever krets rundt presidentens familie og politiske venner. Dit har en enkelt manns valg ført landet - fordi han valgte bort demokratiet.

FN klemmer til mot Sudan i Darfur

Aftenposten | 31.03.2005
FN reagerer på kritikk om passivitet og øker presset mot sudanske myndigheter for å få slutt på overgrepene mot befolkningen i Darfur.

Nordmann blir FN-utsending i sørlige Libanon

VG (NTB) | 31.03.2005
Nordmannen Geir O. Pedersen ble onsdag nominert til FNs spesialutsending i sørlige Libanon, melder FN på sine egne internettsider.

Må føde barn i gatestøvet

Dagbladet | 31.03.2005
Forholdene for palestinske kvinner er urovekkende, skriver Amnesty International i en ny rapport.

Skjelver i buksene

Dagbladet | 31.03.2005
Kommentar av Morten Strand: Kruttrøyken har lagt seg over Kirgisistan. Da ser vi klarere at makthaverne i nabotraktene har grunn til å skjelve i buksene.

Fare for kaos

Aftenposten | 31.03.2005
Vestlige eksperter uttrykker etter påskeomveltningen alvorlig tvil om fremtiden for det strategisk viktige sentralasiatiske landet Kirgisistan.

Wolfowitz: Hva bør Norge gjøre?

Dagbladet | 30.03.2005
Debatt av Desmond McNeill og Benedicte Bull: Vi oppfordrer norske myndigheter til snarest å gå sammen med sine likesinnede i å legge press på USA slik at man komme frem til en ny kandidat til presidentvervet.

? SV svikter verdens fattigste

Dagsavisen | 30.03.2005
SV dropper målet om å doble bistanden til verdens aller fattigste. De store hjelpeorganisasjonene raser.

Er kampen om regnskogen tapt?

Dagbladet | 30.03.2005
Kronikk av Lars Løvold: Det finnes nå bare tre områder med store intakte regnskoger igjen i verden: Amazonas, Kongo-bassenget og enkelte større øyer i Sørøst-Asia. De neste tiårene vil avgjøre om mer enn små regnskogsflekker skal bevares for framtiden. Kampen om skogene har blitt en kamp på liv og død.

Kombinasjon olje og miljø

Dagsavisen | 30.03.2005
Debatt av Øystein Djupedal: Jeg vil utfordre Einar Risa og Fellesforbundet: Hva med å gå sammen om et framtidsretta nasjonalt prosjekt for å få til økt utvinningsgrad i Nordsjøen. Det kan gi grunnlag for en rekke nye arbeidsplasser basert på en uslåelig kombinasjon av høyteknologi og bedre miljø. Det kan skje ved å bruke klimagassen CO2 som trykkstøtte.

UD tror ikke på rettferdig valg i Zimbabwe

Aftenposten (NTB) | 30.03.2005
Statssekretær i Utenriksdepartementet Vidar Helgesen (H) har ingen tro på at valget i Zimbabwe torsdag blir fritt og rettferdig.

Trusler og fusk før valget i Zimbabwe

Aftenposten | 30.03.2005
Sult og trusler er regjeringspartiets våpen i valgkampen foran valget i Zimbabwe om to dager.

- Folkemord i Darfur

Dagsavisen (ANB-AP) | 30.03.2005
Underhusets internasjonale utviklingskomité i Storbritannia hevder angrepene mot sivile i Sudans vestlige Darfur-region er rent folkemord.

La Norge sette et eksempel

Dagsavisen | 30.03.2005
Kommentar av Ole David Koht Norbye: Givermøtet i Oslo i april gir en enestående mulighet for Norge til å gi et håndfast bevis på at Norge ikke har glemt Sudan etter at fredsavtalen er blitt undertegnet.

IMF? Nei takk!

Klassekampen | 30.03.2005
Brasil ønsker ikke å fornye låneavtalen med Det internasjonale pengefondet (IMF). President Lula da Silva mener regjeringens upopulære reformer har fungert.

Annan fortsetter som FN-sjef

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.03.2005
FNs generalsekretær Kofi Annan føler seg renvasket etter at en gransknings-kommisjon tirsdag konkluderte med at det ikke er funnet bevis for at han har misbrukt sin stilling i forbindelse med olje-for-mat-programmet i Irak.

- Annan burde sjekket bedre

Aftenposten | 30.03.2005
FNs generalsekretær Kofi Annan misbrukte ikke stillingen til å gi sønnens arbeidsgiver storkontrakt i FN, viser gransking. Men Annan får likevel en smekk.
1 - 30 av 350
1 2 3 4 5 6 .... 8 9 10 11 12

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.