Klipp fra media

Filter: April 2005 medieklipp

Farvel til USA som supermakt?

Ny Tid | 30.04.2005
USA finter rundt i den globale bokseringen. Men det er liksom ingen der til å ta slagene lenger.

En klar skillelinje

Dagbladet | 30.04.2005
Debatt av Jan Bøhler: Inge Lønning er 25.4. såre fornøyd med at Norge bidrar solid økonomisk til FN og Sudan, og ellers konsentrerer seg om å være med i Nato- og EU-operasjoner. Men den største mangelen i Norges internasjonale innsats i dag er at vi bare stiller snaue 25 av FN,s nåværende 75 000 tropper, mot over 1500 for få år siden.

FN pusser kampviljen i Kongo

Ny Tid | 30.04.2005
FNs fredsbevarende operasjon i Kongo, MONUC, har ikke fått mye oppmerksomhet i norske medier, bortsett fra skandaleoppslag om FN-soldater fra Uruguay som har kjøpt seksuelle tjenester. Det er imidlertid mye annet ved denne operasjonen som fortjener et nærmere blikk.

Nytt skritt til venstre

Klassekampen | 30.04.2005
Frankrike har prøvd det, Italia også. Uruguay har nettopp fått sin første venstreregjering. Kan Norge bli neste?

Kina mot verdensherredømme på tekstil

Ny Tid | 30.04.2005
Ingen kan lenger hamle opp med kinesisk tekstilindustri, som har fritt fram på verdensmarkedet.

Norge gjør ingenting

Klassekampen | 30.04.2005
Utenriksdepartementet sier Norge ikke vil engasjere seg for å minske omfanget av den største giftskandalen i verden. Norske bistandspenger delfinansierte prosjektet som fortsatt fører til forgiftninger.

Ni bomber, 24 døde, 90 skadde

Dagsavisen | 30.04.2005
- Vi gjør store framskritt i Irak, konstaterte president Bush fornøyd. Noen timer senere gikk ni bilbomber av ulike steder i landet.

Krigen vi aldri blir ferdig med

Dagsavisen | 30.04.2005
Kommentar av Erik Sagflaat: Det var jubel 30. april 1975, for 30 år siden i dag. Vietnam-krigen var over. Men verden jublet for tidlig. USA har kastet seg ut i ei ny hengemyr i Irak.

Ille, men ikke Vietnam

Dagsavisen | 30.04.2005
Irak blir neppe et nytt Vietnam for amerikanerne, tror USA-kjenner Svein Melby ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- På bedringens vei

Ny Tid | 30.04.2005
Det skal holdes valg i Afghanistan til høsten; UD tror prosessen er i rute.

Handelsforhandlinger nær krise

Aftenposten (NTB) | 29.04.2005
Forhandlingene om å liberalisere global handel er nær ved å bryte helt sammen, advarer lederen for Verdens handelsorganisasjon (WTO), Supachai Panitchpakdi.

? Mo spikk aleine

Morgenbladet | 29.04.2005
Forrige helg delte hun ut mat til borgerkrigsofre i Uganda. VG viste oss en tårevåt Siv Jensen som garanterte for "videreføring av milliardbistanden". Hva mener hun nå, trygt tilbake på Løvebakken?

Bensinpriser mellom økonomi og økologi

Aftenposten | 29.04.2005
Debatt av Pål Strandbakken og Harald Throne-Holst: Aldri har prisen på verdensmarkedet vært høyere; kun en lav dollarkurs hindrer prisene i å bli enda høyere. Omtrent samtidig gir avisen førstesideoppslag til FN-rapporten om verdens miljøstatus. Hvorfor blir ikke disse nyhetene koblet sammen?

Sudan oppretter Darfur-domstol

Dagsavisen (ANB-AP) | 29.04.2005
Regjeringen i Sudan nekter å la Den internasjonale straffedomstolen pådømme grusomhetene i Darfur. Den behandler FN-listen over 51 forbrytere som en uforpliktende veileder.

Folkets mann vinner fram før Mexico-valget

Dagsavisen | 29.04.2005
Mexico bys ordfører er storfavoritt foran neste års presidentvalg. Regjeringen i landet har gitt opp å hindre folkets yndling å stille.

Frå slagmark til merkevare

Nationen | 29.04.2005
Kommentar av Alf Skjeseth: Når Vietnam skal feire sin historiske triumf, blir det ikkje med militærparadar eller anti-amerikansk revansjisme.

Utvikling i lukket land

Aftenposten | 29.04.2005
Forandringene i det økonomiske systemet er kommet for å bli i verdens kanskje mest lukkede land. Men ingen kan si hvor det hele vil ende.

Rumsfeld ber om penger til nye atomvåpen

Aftenposten (NTB-Reuteres) | 29.04.2005
USAs forsvarsminister ber om penger til utvikling av en ny type atomvåpen, som skal brukes til å ødelegge underjordiske forsvarsanlegg.

USA fryktet norske atomvåpen

Aftenposten | 29.04.2005
USA fryktet at Norge kunne utvikle egne atomvåpen i de første årene etter annen verdenskrig, og la press på Norge ved to anledninger for å hindre det.

Rumsfeld får superhjelp

Klassekampen | 29.04.2005
Captain America og Spiderman er Donald Rumsfelds nye hjelpere i «krigen mot terror». Snart kommer USA-produserte tegneseriehelter til ungdommer i Midtøsten.

Nye holdninger

Dagens Næringsliv | 29.04.2005
Kommentar av Stein B. Hauglid: Lenge har amerikanske myndigheter sett med forakt og forundring på annerledes tenkende. Nå begynner det å sive inn at det kan være verdt å lytte til resten av verden.

Blair anklages for Irak-løgn

Dagsavisen | 29.04.2005
Lederkommentar: Blair er virkelig på tynn is. Strykingen av riksadvokatens innsigelser er helt i tråd med strykingen av all tvil om irakiske masseødeleggelsesvåpen også i foreliggende etterretningsrapporter. Blair ville for enhver pris gå til krig sammen med USA, og overså glatt alle innsigelser. Nå er det også endelig fastslått at det var irakerne som snakket sant hele tiden, de hadde ingen forbudte våpen. Dermed er britiske soldater sendt ut i en ulovlig angrepskrig. Det er alvorlig.

Irak-regjering (nesten) på plass

Dagbladet | 29.04.2005
Irak har nå, nesten, en regjering på plass. De politiske hestehandlene som har pågått siden valget 30. januar er ennå ikke over, men de fleste statsrådpostene i regjeringen er besatt.

Hvem er ansvarlige for Abu Ghraib?

Morgenbladet | 29.04.2005
Kommentar av Helene Ingierd og Henrik Syse: Det er ett år siden det ble avdekket fangemishandling i Abu Ghraib. Hvem er ansvarlig for skandalen, og hva betyr det egentlig å være ansvarlig?

En jobb i FN

Aftenposten | 28.04.2005
Lederkommentar: Norge og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson har grunn til å føle seg beæret over å ha vært med helt til målstreken i kappløpet om sjefsjobben i FNs utviklingsprogram, UNDP.

Nye høringer om Bolton

Dagsavisen | 28.04.2005
Senatet i USA skal gjennomføre nye høringer for å avklare om den påtenkte FN-ambassadøren John Bolton trakasserte underordnede og politiserte etterretningen. Avstemning er ventet 12. mai.

Ikke en krone ekstra til kaffebøndene

Dagbladet | 28.04.2005
Kaffeprodusenten Friele deler ut millioner i bonus til sjefer og ansatte. Men kaffebøndene får ikke én krone.

Frykter hogst med støtte fra Verdensbanken

Vårt Land | 28.04.2005
Mens den norske kultureliten diskuterer regnskogsmaterialet på Nasjonalmuseet, trues regnskogen i Kongo av en hogst-boom. Med støtte fra Verdensbanken, ifølge ny rapport.

Må svare for Kirkens miljøgave

Aftenposten | 28.04.2005
Stortingsflertallet bestående av Ap., SV og Fr.p. vil til bunns i miljøvernminister Knut Arild Hareides miljøbevilgning til Kirken på bekostning av miljøorganisasjonene.

Utfordrer religiøse ledere til kamp mot omskjæring

Vårt Land | 28.04.2005
- Prestene i Eritrea må bli mye tydeligere i sin tale om kjønnslemlestelse av landets jenter, sier UNICEF-sjef.
1 - 30 av 352
1 2 3 4 5 6 .... 8 9 10 11 12

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.