Klipp fra media

Filter: Mai 2005 medieklipp

Bush: ?Absurde Amnesty-påstander

VG | 31.05.2005
Amnesty Internationals anklager om at USA truer menneskerettighetene og har opprettet "Gulag"-lignende fangeleirer er absurde, mener USAs president George W. Bush.

Frafjord Johnson til toppmøte i Sør-Afrika

Dagsavisen | 31.05.2005
For andre året på rad skal utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson delta på toppmøtet Africa Economic Summit i Sør-Afrika.

Russiske styrker ute av Georgia i 2008

Aftenposten | 31.05.2005
I løpet av 2008 skal alle russiske soldater ha forlatt Georgia, lovet Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov mandag.

Leger Uten Grenser sjokkert over arrestasjon i Sudan

Aftenposten | 31.05.2005
En bistandssjef som arbeider for Leger Uten Grenser i Sudan ble mandag arrestert av sudanske myndigheter. Årsaken er en kritisk rapport om forholdene i Darfur.

Mugabe herjer

Aftenposten | 31.05.2005
Store politistyrker har arrestert rundt 17 000 gateselgere og rasert titusentall plankehytter i Zimbabwes slumområder.

En tapt sjanse

VG | 30.05.2005
Lederkommentar: Dessverre for oss alle var NPT-konferansen i New York antagelig den beste sjansen man både har hatt og vil få på lenge, til å hindre at atomvåpen havner i gale hender.

Atomtrusselen

Aftenposten | 30.05.2005
Lederkommentar: Det ble et skuffende utfall av den månedslange konferansen i FN om ikkespredningsavtalen om atomvåpen (NPT). Hverken atommaktene, potensielle atommakter, land som har frasagt seg atomvåpen, eller land som alltid har kjempet mot atomvåpnene, klarte å mønstre nok politisk vilje for å få til en erklæring som ville kunne styrke den nå 35 år gamle avtalen.

- Afghanske kvinner behandles som kveg

VG | 30.05.2005
Mange afghanske kvinner behandles som kveg og har i enkelte tilfeller fått det verre siden Taliban-regimets fall.

Bistanden går i riktig retning

Vårt Land | 30.05.2005
Dersom giverlandene skjerper seg slik det nå er løfter om, tror utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson verden kan nærme seg de ambisiøse FN-målene for halvering av global fattigdom innen 2015.

Håp og gammel frykt preget valg i Beirut

Dagsavisen | 30.05.2005
Uten at de syriske soldatene lenger patruljerer gatene i Beirut, kunne libaneserne i går gå til urnene for å velge sine neste representanter i parlamentet.

U-hjelp ikke ku-hjelp

Nationen | 30.05.2005
Kronikk av Torbjørn Røe Isaksen: "Ingen næringer har utviklet seg, tilpasset seg og klart å omstille seg godt nok, så lenge næringen har vært skjermet for konkurranse".

Militært press i Bolivia

Aftenposten | 30.05.2005
President Carlos Mesa er totalt isolert og en gruppe innen de militære forlanger at han trekker seg umiddelbart. Brasil er bekymret og frykter en borgerkrig.

Kosovo koker av uro

Aftenposten | 29.05.2005
Norges NATO-ambassadør kan få jobben med å vurdere muligheten for uavhengighet for en provins der albanere og serbere står mer fiendtlig mot hverandre enn noensinne.

Libanon vil forandre seg

Aftenposten | 29.05.2005
Forandring er det viktigste, sier Libanons nye politiske kronprins, Saad Hariri, som kan bli en av vinnerne i dagens valg.

Kampen for en fri presse

Dagbladet | 29.05.2005
I Russland og de tidligere sovjetrepublikkene er mediene i en kritisk situasjon.

Bortført hjelpearbeider på TV

VG | 29.05.2005
Den bortførte italienske hjelpearbeideren Clementina Cantoni (32) ble vist på afghansk TV i dag.

Abbas i USA

Aftenposten | 29.05.2005
Lederkommentar: Det viktigste som skjedde i Washington, var at dialogen mellom USA og palestinerne ble gjenopptatt på alle plan.

Klimaskifte gir sult

Dagsavisen | 28.05.2005
Klimaendringene i verden kan føre til mer sult og fattigdom fordi jordsmonnet blir ødelagt. Fattige afrikanere er nok en gang de største taperne, konkluderer en ny FN-rapport.

Et moderne UD

Dagbladet | 27.05.2005
Kommentar av Jon Mørland: Hva skal til for at Utenriksdepartementet ikke reduserer seg selv til et protokollkontor?

Harde tider i Norge

Nationen | 27.05.2005
Kommentar av John Gustavsen: Dette er den globaliserte virkeligheten som vi høster fruktene av. Men de tsjetsjenske barna, de aserbajdsjanske flyktningene og den splitta opposisjonen er det få som bryr seg om der ute. I hovedstaden har pressen nok med Mette-Marit, og i Nordens Paris er det måkene i Kirkeparken som plager livet av oss. Både her og der er det noen som har forstått at «Et fordummet og sløvt folk er lett å regjere.»

Fortsatt ingen Bolton-avgjørelse i USA

VG (NTB) | 27.05.2005
Senatet i Washington vedtok torsdag å utsette den endelige avgjørelsen om hvorvidt John Bolton skal godkjennes som USAs nye FN-ambassadør. Senatorene krever å få vite mer om Bolton.

- Klimaskifte kan gi matkrise

Dagens Næringsliv (NTB) | 27.05.2005
Den global oppvarmingen vil føre til alvorlig svikt i produksjonen av matvarer i mange land. Stadig flere mennesker må sulte som følge av klimaskiftet, advarer FNs matvareorganisasjon FAO.

Syv tusen zimbabwere arrestert

VG (NTB) | 27.05.2005
Politiet i Zimbabwe har arrestert ytterligere sju tusen personer som et ledd i en nasjonal kampanje mot kriminalitet. Opposisjonen i landet hevder pågripelsene er ren politisk forfølgelse.

Egypts nye valg

Aftenposten | 27.05.2005
Lederkommentar: Det er ingen god begynnelse på den lange veien mot mer demokrati i Egypt at makthavernes tilhengere og politi de siste dagene har gått fysisk løs på folk som protesterer mot folkeavstemningen som fant sted onsdag. Da mangler et demokratisk sinnelag, som er like viktig som paragrafene i landets nye grunnlov.

Til kamp

Klassekampen | 27.05.2005
Venstresida i Bolivia mobiliserer til ny motstand mot energiloven. Forrige uke nektet president Carlos Mesa å heve skattene for utenlandske selskaper.

Sykkel taper for bil i Kina

Aftenposten | 27.05.2005
For 15 år siden hørte Beijings sykkelstier til de beste, sikreste og triveligste i hele verden. Det var en mektig følelse å bølge frem med klyngen av syklister på vei hjem fra jobben. Syklistene eide gaten.

"Latterlig" kritikk fra Amnesty, mener Det hvite hus

Aftenposten | 27.05.2005
Bushadministrasjonen avfeier Amnesty Internationals beskrivelse av Guantanamo-basen som "vår tids GULag" som latterlig.

FBI visste om Koran-skjending

Klassekampen | 27.05.2005
Allerede i 2002 visste FBI at Guantánamo-fanger klagde over skjending av Koranen.

Libanon på sporet av sin identitet

Aftenposten | 27.05.2005
Vårens massedemonstrasjoner viser at libanesere flest ønsker å legge en brutal og blodig fortid bak seg og unngå ny konfrontasjon.

Bush gir 320 millioner til Abbas

Aftenposten (NTB-AFP-Reuters) | 27.05.2005
Palestinernes leder Mahmoud Abbas fikk med seg 320 millioner kroner og fornyet støtte til en palestinsk stat fra møtet med president George W. Bush torsdag.
1 - 30 av 274
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.