Klipp fra media

Filter: Juni 2005 medieklipp

Tromsø-ordfører sender brev til Blair og Bush

Aftenposten (NTB) | 30.06.2005
Lederne av verdens rikeste land, G8, mottar i disse dager et brev fra Tromsøs ordfører Herman Kristoffersen.

Vennskapelig håndbak mot fattigdommen

Vårt Land | 30.06.2005
Kjøp hvite bånd mot fattigdommen. Det er oppfordringen fra statsminister Kjell Magne Bondevik, som tar en vennskapelig duell med KN-general Atle Sommerfeldt.

Lanserer enkle strekar om vanskelege WTO

Vårt Land | 30.06.2005
I ein ny brosjyre brukar ungdomsorganisasjonen Changemaker teikneserie for å angripe patentretten i verdens handelsorganisasjon (WTO).

- Kinas vekst, en klimautfordring

Aftenposten | 30.06.2005
Miljøvernminister Knut Arild Hareide har de siste dagene forsøkt å overbevise kineserne om behovet for nye klimaforhandlinger etter at Kyotoprotokollens løper ut i 2012.

Glemte kriser taper i mediene

Vårt Land | 30.06.2005
Observer Norge mener norske aviser skriver altfor mye om USA. Leger Uten Grenser svarer med en protestkampanje.

Frigjøringshelt ble diktator

VG | 30.06.2005
Frigjøringshelten «Comrade Bob» har vært Zimbabwes eneste leder siden landet gjennom borgerkrig ble uavhengig fra Storbritannia i 1980.

En afrikansk tragedie

VG | 30.06.2005
Kommentar av Per Olav Ødegård: President Robert Mugabe har hatt 25 år på å ødelegge det landet han frigjorde. Han har brukt tiden godt.

Ingen vil høre sultalarmen

Aftenposten | 30.06.2005
En tredjedel av befolkningen i det vestafrikanske landet Niger står overfor en sommer uten mat. Men nødhjelpen FN har bedt om, lar vente på seg.

Norske investorer ut av Vest-Sahara

Aftenposten | 30.06.2005
Den lille Støtteforeningen for Vest-Sahara har vunnet en stor seier: Nå er den siste norske investoren på vei ut av oljeselskapet Kerr-McGee.

Frir til skeptisk publikum

Dagsavisen | 30.06.2005
Krigen er verdt de 1.700 amerikanske livene som har gått tapt, insisterte president Bush i sitt siste PR-framstøt for Irak-krigen. Men hans hjemlige publikum blir mer og mer skeptisk til hele krigen.

Bush-tale møtt med kritikk

Aftenposten | 30.06.2005
Heller ikke denne gang var president George W. Bush helt ærlig mot det amerikanske folket, mener kritikerne etter Bush' tale.

Vår alles hengemyr

VG | 30.06.2005
Lederkommentar: Irak-krigen er verdt ofrene amerikanerne nå gjør, sier USAs president George W. Bush. Stadig færre amerikanere er enige med ham i det.

Exit Irak

Klassekampen | 30.06.2005
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: USA har derfor ikke noe annet valg enn å trekke styrkene ut av Irak og oppgi støtten til okkupasjonsregimet av fanatiske sjiaer og kurdiske krigsherrer - til tross for gode råd fra Samtiden-redaktør Knut Olav Åmås, som nylig kunne fortelle til Dagsavisen at krigen mot Irak både var ønskelig og nødvendig.

Intet lært av Irak

Dagsavisen | 30.06.2005
Lederkommentar: President George W. Bush innrømmer ingen feil i Irak. Til tross for blunder etter blunder tviholder han på både selvrettferdighet og ufeilbarlighet, og hevder at ofrene i Irak er verdt prisen. Men Bush har ingen idé om hvor lenge krigen vil vare, ingen nye planer for hvordan krigen kan vinnes. Han aner derfor ikke hva prisen til slutt blir, ikke for amerikanerne, slett ikke for irakerne som må bære de største tapene.

I hengemyra

Dagbladet | 30.06.2005
Lederkommentar: Da noen like etter invasjonen i 2003 advarte og sa at Irak kunne utvikle seg til ei hengemyr for amerikanerne, ble de utsatt for hån fra presidenten og alle hans rådgivere med visepresidenten i spissen. Nå synker USA stadig dypere i myra.

Bush "trår vannet" i Irak

Aftenposten | 30.06.2005
Lederkommentar: Med spesielt utvalgte soldater som fjernsynskulisse har president George W. Bush holdt en ny tale til amerikanerne og til verden om krisen i Irak - mer enn to år etter at han kunngjorde at "oppdraget er utført". E´n etter én går dystre spådommer om farene ved en slik militær intervensjon i oppfyllelse.

- Irans president var gisseltager

Aftenposten | 30.06.2005
Fem av amerikanerne som ble holdt som gisler i USAs ambassade i Teheran i 1979, hevder at president Mahmoud Ahmadinejad var blant gisseltagerne.

Ekstrem ambassadør

Dagbladet | 29.06.2005
Kommentar av Halvor Elvik: President Bush får ikke godkjent sitt førstevalg til FN-ambassadør. John Bolton er for ekstrem, og presidenten mobiliserer ikke lenger velgere.

På tide med miljøreform

Dagsavisen | 29.06.2005
Kommentar av Kristin Halvorsen og Hallgeir H. Langeland: Det er dette store flertallet av befolkningen SV henvender seg til når vi fremmer krav om en miljøreform i Norge. Det er nødvendig. Den nåværende regjerings har ikke klart å løfte blikket og lage en politikk som faktisk tar hensyn til naturens tålegrenser.

Bulldosere mot fattigdom

Vårt Land | 29.06.2005
Kommentar av Øystein Fransk-Nielsen: Det er ikke noe nytt i Afrika at hundretusener av slumboere blir hjemløse ved at bulldoserne slippes løs på hjemmene deres. Det nye er at verden bryr seg om det.

Mugabe river fattiges hjem

Vårt Land | 29.06.2005
Det er fire uker siden bulldosere entret Harares slumstrøk - townshiper - for å fjerne skur. Mens FN forsøker å finne en løsning, sitter 300.000 mennesker forlatt på gata.

Zimbabwe ikke-tema i afrikansk union

Vårt Land (NTB) | 29.06.2005
Den afrikanske union (AU) vil ikke diskutere situasjonen i Zimbabwe, der hundretusener har fått sine hjem revet av myndighetene, på sitt toppmøte i juli. EU er skuffet.

Misnøyens vinter

Aftenposten | 29.06.2005
Lederkommentar: Det er vinter i Zimbabwe. 250 000 mennesker er bokstavelig talt kastet ut i kulden. Zimbabwes president Robert Mugabe går hardt frem mot de fattigste av de fattige, i en aksjon som myndighetene har kalt "Driv ut søppelet".

300.000 barn mistet skolegang i Zimbabwe

Aftenposten (NTB) | 29.06.2005
Minst 300.000 barn i Zimbabwe har måttet slutte på skolen etter at myndighetene gjennomførte sin «oppryddingsaksjon» i slumområdene.

Vil lansere ny politikk

Klassekampen | 29.06.2005
Mandag kveld erklærte de mexikanske Zapatistene at en omgripende konsultasjonsprosess i de autonome områdene i Chiapas er over. Et nytt politisk initiativ er ventet i løpet av uka.

Blodig opprør i Colombia

Aftenposten | 29.06.2005
Colombias president Alvaro Uribe lider store nederlag i kampen mot landets marxister. Nå tar han radikale grep for å beholde makten.

Ny sannhet om Irak

Aftenposten | 29.06.2005
Krigen i Irak har gjort folkemeningen i Midtøsten og USA likere - i økende mistillit mot president Bush. Flertallet av amerikanerne mener nå at presidenten villedet sin egen befolkning om årsaken til å gå til krig.

- Verdt det

Dagbladet | 29.06.2005
Bush mener ofrene i krigen i Irak er verdt det.

Bush mener krigen i Irak er verd prisen

Aftenposten (NTB) | 29.06.2005
President George W. Bush forsøkte tirsdag kveld å overbevise amerikanerne om at det var riktig å invadere Irak.

Frykter borgerkrig

Dagbladet | 29.06.2005
USA forsøker nå desperat å hindre at borgerkrig bryter ut i Irak. Samtidig forsøker president George W. Bush å gjenerobre støtte for krigen hos den amerikanske befolkningen.
1 - 30 av 334
1 2 3 4 5 6 .... 8 9 10 11 12

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.