Klipp fra media

Filter: Juli 2005 medieklipp

Tsjetsjenerne - en beretning om svik

Aftenposten | 31.07.2005
Kronikk av Berit Olsen: Med russernes hardhendte politikk i Nord-Kaukasus, bør ingen være forbauset over at opprøret nå brer seg i regionen. En vesentlig del av de militante gruppene slåss ikke lenger under slagord for selvstendighet for Tsjetsjenia, men under rene islamittiske slagord.

900 døde i India - og regnet fortsetter

VG | 31.07.2005
Samtidig som dødstallene etter det kraftige regnværet i India nærmer seg 1000, er det sendt ut nytt flomvarsel.

Musharraf kritiserer britene for dobbeltmoral

Aftenposten | 31.07.2005
Den Pakistanske presidenten anklager Storbritannia for å ha vært for ettergivende med ytterliggående islamister på eget territorium samtidig som de har krevd harde tiltak i land som Pakistan.

Norge på hodet i verden

Aftenposten | 30.07.2005
Kommentar av Ola Storeng: Mens jordbrukerne er beredt til å velte Verdens handelsorganisasjon, er skogeierne blitt turbokapitalister. Begge kan skade seg selv.

Beinhard kritikk mot Petersen

Dagsavisen (ANB) | 30.07.2005
Norske bistandsorganisasjoner retter krass kritikk mot utenriksminister Jan Petersen og hans standpunkter under WTO-forhandlingene i Genève.

Tjener mest på WTO-hardkjør

Klassekampen | 30.07.2005
Norge legger i WTO-forhandlingene fram de mest aggressive liberaliseringskravene overfor utviklingslandene på fiskeriområdet, anklager anerkjente Third World Network. Den store vinneren kan bli Norges rikeste mann, John Fredriksen.

Her er G 10-standpunktene

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.07.2005
Norge og de andre landene i G 10-gruppen bekreftet fredag sine standpunkter til landbruksspørsmål under de pågående WTO-forhandlingene.

Norge på hodet i verden

Aftenposten | 30.07.2005
Kommentar av Ola Storeng: Mens jordbrukerne er beredt til å velte Verdens handelsorganisasjon, er skogeierne blitt turbokapitalister. Begge kan skade seg selv.

- Legg ned norsk landbruk

Vårt Land | 30.07.2005
Tidlegare statsråd Victor D. Normann etterlyser debatt om norsk jordbruks framtid. Landbruksminister Lars Sponheim vil ikkje dumpe bønder for fattige. Men også i framtidsvisjonen hans er det færre norske bønder.

Yaras afrikanske arroganse

Dagens Næringsliv | 30.07.2005
Kommenar av Ole-Morten Fadnes: Yara handlet fosfat ulovlig fra Vest-Sahara, og deler ut pris til en person som er kjent for massive brudd på menneskerettighetene. Storeier Børge Brende sier ingenting.

En prøvesten for hele regionen

Aftenposten | 30.07.2005
Lykkes Burundi med å etablere demokrati, får det ringvirkninger for hele det krigsherjede Sentral-Afrika.

Bygger bro over Burundis hat

Aftenposten | 30.07.2005
Med et enkelt budskap om kjærlighet og forsoning skaper Marguerite Barankitse håp for massakrenes barn i Burundi. Den nye generasjonen må overvinne hatet, mener hun.

"Betal nødhjelpskatt til FN"

Klassekampen | 30.07.2005
Hjelpen kom for sent til Niger. For å hindre at det skjer igjen må det opprettes et internasjonalt nødhjelpsfond for FN, mener Halle Jørn Hanssen i Forum for utvikling og Miljø (ForUM).

Dag Hammarskjöld - den moderne svensken

Dagbladet | 29.07.2005
Kronikk av Helge Hveem: Rapporten fra det såkalte Høynivåpanelet der Gro Harlem Brundtland deltok, gjenspeiler eller gjenskaper derfor flere av Hammarskjölds sentrale ideer. Og den kommisjonen som ble ledet av Brasils tidligere president Cardoso har i sine anbefalinger særlig pekt på at FN må bli en sentral aktør i nettverkene av statlige og ikke-statlige aktører som nå preger mange saksfelt av internasjonal politikk. Tiden ser igjen ut til å være inne for «den første moderne svensken».

Din er dagen - jeg er dagens

Aftenposten | 29.07.2005
Kronikk av Åsmund Bjørnstad: I dag er det 100 år sidan FNs andre generalsekretær, Dag Hammarskjöld, vart fødd. Det er ikkje stormaktene som treng FN til vern; det er dei andre, meinte han. Heile hans grunnidé var å vera ein internasjonal embetsmann som lojal mot det internasjonale samfunn skulle handle nøytralt i høve til konfliktar.

Så hull i pannen

Aftenposten | 29.07.2005
Bjørn Egge var den første FN-offiseren som så omkomne Dag Hammarskjöld etter flystyrten i Kongo i 1961. Han er sikker på at FN-legenden hadde et rundt hull i pannen.

Rice kåret til verdens mektigste kvinne

Aftenposten (NTB) | 29.07.2005
USAs utenriksminister Condoleezza Rice er for andre år på rad kåret til verdens mektigste kvinne av det amerikanske tidsskriftet Forbes.

Norge - u-landenes dårligste venn

Morgenbladet | 29.07.2005
Når utviklingslandene denne uken kjemper mot de rike landenes landbrukssubsidier, er Norge et verstingland.

Mener det fortsatt er håp for landbruk

Nationen | 29.07.2005
WTO-forhandlingslederen avskriver ikke en landbruksavtale i Hongkong. Han har to forslag på hånda om kutt i støtte. Men vil ikke si hvilke.

- Bare en liten detalj

Klassekampen | 29.07.2005
De norske kravene i forhandlingene er så hemmelige at ikke en gang stortingsrepresentant Åslaug Haga får vite hva de er. - Det verste jeg har vært med på, sier Haga.

Fra brød til sirkus?

Morgenbladet | 29.07.2005
Frihandel med jordbruksvarer: Døden for bygdenorge? Eller vil bonden overleve ved å lage mer gøy på landet og mindre mat ?

Jaglandsk klarhet - rødgrønn uklarhet

Dagbladet | 29.07.2005
Debatt av Vidar Helgesen: Vi vet hva Sosialistisk Venstreparti mener om utenrikspolitikken. Vi vet hva Senterpartiet mener. Vi vet hva Jagland mener. Men vi hører ingenting om utenrikspolitikk fra dem i Arbeiderpartiet som ivrer mest for alliansen med SV og Sp. Fra statsministerkandidat Jens Stoltenberg er det taust om utenrikspolitikk, bortsett fra hans løfter om mer penger til vaksinering av fattige barn.

Jagland på ville veier

Nationen | 29.07.2005
Lederkommentar: Thorbjørn Jagland vil begrense Senterpartiets og SVs innflytelse over utenrikspolitikken i en rød-grønn regjering. Bare slik kan man forstå den forunderlige logikken han tyr til i de siste dagenes debatter med utenriksminister Jan Petersen og hans statssekretær Vidar Helgesen.

Ingen klem til Rumsfeld!

Dagbladet | 29.07.2005
Debatt av Bård Vegar Solhjell: Regjeringen fører en sikkerhetspolitikk etter gårsdagens sikkerhetsutfordringer. Slik går det når en overlater den sikkerhetspolitiske tenkning til forsvarsminister Kristin Krohn Devold. En ting kan SV love: Donald Rumsfeld vil ikke få noen varm klem av oss dersom vi kommer i regjering.

Liv og lære i atompolitikken

Aftenposten | 29.07.2005
Lederkommentar: Å hindre spredning av atomvåpen har vært en åpenbar utfordring helt siden Hiroshima ble bombet for 60 år siden. Derfor er det svært foruroligende at avtalen fra 1970 om ikke-spredning (NPT) i praksis er blitt undergravd i en tid da den burde følges opp, styrkes og gjøres mer effektiv.

Vil nekte land bistand

Dagsavisen (ANB-AP) | 29.07.2005
USA vil nekte å gi økonomisk bistand til land som ikke samarbeider om utlevering av mistenkte forbrytere.

Vil lage nødhjelpsfond

Dagsavisen | 29.07.2005
AUF vil bruke en liten del av overskuddet fra Petroleumsfondet til å lage et nødhjelpsfond, slik at FN slipper å tigge om penger hver gang en akutt krise oppstår.

- U-hjelpa mislykket

Dagbladet | 29.07.2005
Etter ti år som sykepleier i fattige lands kriger og kriser leder Johanne Sekkenes Leger Uten Grensers innsats for å redde titusenvis av barn i Nigers sultkatastrofe. Hun slakter u-hjelpa.

Sudan vil ikke straffe voldtektsmenn

Dagsavisen (ANB-AP) | 29.07.2005
FN mener at Sudan ikke er villige til å straffe voldtektsmennene som angrep flyktningene i Darfur.

FN-soldater anklages for drap på Haiti

Aftenposten (NTB) | 29.07.2005
FN-styrken på Haiti anklages for å ha drept ubevæpnede sivile, blant dem barn, under en aksjon i et slumområde i hovedstaden Port-au-Prince tidligere i måneden.
1 - 30 av 365
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.