Klipp fra media

Filter: August 2005 medieklipp

Krisemøter om FN-reform

Dagsavisen | 31.08.2005
Rundt 30 FN-ambassadører har startet en uke med hektiske forhandlinger i håp om å redde avtalen om reformer av verdensorganisasjonen. Man håper fortsatt å ha en avtale klar før toppmøtet om to uker.

Sekulariserte land gir mer til de fattige

Vårt Land | 31.08.2005
Dette viser en ny undersøkelse publisert i det uavhengige utenriksmagasinet Foreign Policy(FP). Undersøkelsen er laget i samarbeid med Centre for Global Development(CGD), en organisasjon som jobber for å redusere verdens fattigdom ved å oppfordre til politiske endringer.

- Norge femte best på utviklingshjelp

Aftenposten (NTB-AFP) | 31.08.2005
Norge kommer på femteplass på amerikanske Center for Global Developments (CGD) sin rangering av hvor flinke rike land er til å bidra til utvikling i fattige land.

UD-alarm etter SV-Kristins tale

VG | 31.08.2005
Alarmklokkene ringte i UD da et hemmelig norsk innspill til FNs toppmøte plutselig ble nevnt i Kristin Halvorsens tale om SVs nye utenrikspolitikk.

Spørsmål til SV-Kristin

VG | 31.08.2005
Lederkommentar: I et større debattinnlegg her i avisen sist lørdag tar hun til motmæle og gjentar mye av det hun sa i sitt foredrag. Men i likhet med foredraget på NUPI er hun enten uklar, eller hopper rett og slett bukk over spørsmål som er grunnleggende for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

USA oversvømmer u-landene med våpen

Dagsavisen (ANB-AP) | 31.08.2005
USA er den desidert største kilden til våpen i den tredje verden. I fjor solgte USA våpen for 75 milliarder kroner til utviklingsland.

Vurderer å trekke oljefond-investeringer

Vårt Land | 31.08.2005
Finansdepartementet vurderer å trekke oljefond-innvesteringer i tre amerikanske selskaper som utvikler landminer.

Yaraprisen - en trygg vinner

Aftenposten | 31.08.2005
Debatt av Torleif Enger: Prisutdelingen vil bli foretatt av den verdenskjente Harvard-økonomen Jeffrey Sachs, leder for FNs Millennium-prosjekt. Det er imponerende at Sachs prioriterer en tur til Oslo midt oppe i hektiske forberedelser til FNs generalforsamling.

Oppskrift for å bevare fattigdom

Dagsavisen | 31.08.2005
Debatt av Knut R. Sørli: Forum for miljø og utvikling mener at forhandlingene i WTO om industri og fisk kan ha «katastrofale konsekvenser for utvikling og miljø». Men Forums næringspolitiske og handelspolitiske råd synes å være en oppskrift for hvordan man kan bevare fattigdommen blant utviklingslandene.

Enda mer ekstremt vær

Dagbladet | 31.08.2005
Lederkommentar: Målene i Kyoto-avtalen er langt fra tilstrekkelige til å stanse økningen i utslipp av klimagasser. Ekstremt vær er en påminnelse om hva som venter om vi ikke gjør langt, langt mer. Nå.

En klode i ulage

Aftenposten | 31.08.2005
Lederkommentar: "Katrina" er en kraftig påminnelse om at mulige klimaendringer angår hele kloden. Katastrofen i delstatene Louisiana, Mississippi, Alabama og Tennessee burde få Washington D.C. til å tenke annerledes.

- USA har selv har skyld for orkan

VG (NTB) | 31.08.2005
USA må selv ta deler av skylden for orkanen Katrinas herjinger, mener Tysklands miljøvernminister.

Roser Bellona

Aftenposten | 31.08.2005
Bellonas forslag til en CO2-løsning karakteriseres som et avgjørende skritt for klima- og gasskraftdebatten i Norge.

Uganda rammet av kondomtørke

Dagsavisen | 31.08.2005
Uganda har snudd i kampen mot aids. Nå får folket beskjed om å avstå fra sex og regjeringen holder tilbake store mengder kondomer. George W. Bush får skylda.

Indonesia løslater opprørere

Dagbladet | 31.08.2005
Som et ledd i fredsforhandlingene mellom regjeringen og opprørerne, gir den indonesiske regjeringen amnesti til omkring 1 400 separatister.

Kidnappet og voldtatt av politiet

Dagbladet | 31.08.2005
En 23-årig pakistansk kvinne skal ha blitt kidnappet og voldtatt av politiet, etter at hun prøvde å få hjelp av regjeringen til å bekjempe korrupte politimenn, melder nyhetsbyrået AP.

Oppskrift for borgerkrig i Irak

Dagsavisen | 31.08.2005
Kommentar av Erik Sagflaat: Dersom den sjiamuslimske og kurdiske majoriteten i Irak presser grunnloven igjennom uten sunnienes deltakelse, er det en oppskrift for borgerkrig. Det beste kan være et nei ved folkeavstemningen 15. oktober, slik at en demokratisk prosess kan starte om igjen.

Skatt på flybilletter for de fattige

Dagsavisen (ANB-AP) | 30.08.2005
Frankrike innfører neste år en ekstra avgift på flybilletter. Pengene skal finansiere kampen mot fattigdom og sykdom som herjer verdens fattigste land.

«Dette er noe av det mest naive jeg har hørt»

Klassekampen | 30.08.2005
- Fra puddel til partner? I Washington er det enten puddel, eller satan, sier fredsforsker Johan Galtung om Kristin Halvorsens utenrikspolitiske redegjørelse.

De knallrøde ufordrer de rødgrønne

Vårt Land | 30.08.2005
- RV vil fungere som en sikring mot utglidning: At SV nå godtar partnerskap med USA viser hvor fort ting går i politikken. Vi vil demme opp og sørge for at de rødgrønne partiene ikke løper fra løftene sine, sier Dahle til Vårt Land.

LO vil ha dugnad for ren gasskraft

Dagsavisen | 30.08.2005
Nye toner fra LO i valgkampen: De vil ha storsatsing på forurensningsfrie gasskraftverk.

Fraværende

Aftenposten | 30.08.2005
Lederkommentar: I en valgkamp sterkt preget av velferdspolitikk og kampen om regjeringsmakt, er miljøspørsmål kommet helt i skyggen.

Valgkamp på norsk

Aftenposten | 30.08.2005
Kommentar av Dag Halvorsen: For en som kommer fra Balkan til et Norge i valgkamp er kontrasten stor. Man føler seg som innlagt på et elegant hvilehjem med beroligende sympatiske pasientsamtaler, der ingen beskylder hverandre hverken for grov korrupsjon eller krigsforbrytelser.

Går Forsvaret "USAs vei"?

Aftenposten | 30.08.2005
Debatt av John Berg: Hovland nevner ikke de felter der Norge skiller seg ut ved å gå "USAs vei". Europeisk forsvarsindustri har gjennomgått en omfattende flernasjonalisering for å skape konserner som kan konkurrere med de amerikanske.

"Stormtrussel doblet på 30 år"

Vårt Land | 30.08.2005
Orkanen Katrina passer inn i bildet som tegnes i ny forskningsrapport: Tropiske stormer har doblet sitt ødeleggende potensial de siste 30 årene.

Kjøpt miljøpris

Dagsavisen | 30.08.2005
Lederkommentar: Lørdag mottar Etiopias statsminister Meles Zenawi den norske kunstgjødselprodusenten Yaras miljøpris «African Green Revolution Yara Prize» i Oslo Konserthus. Prisutdeleren mener Zenawi har utvist godt lederskap og styrket jordbruket i Etiopia. Dessuten kjøper han mye kunstgjødsel.

Utslipp kan bli drivstoff

Aftenposten | 30.08.2005
De problematiske norske CO2-utslippene kan i løpet av få år forvandles til drivstoff for å hente nye oljemilliarder ut av Nordsjøen.

Full tank, takk!

Dagbladet | 30.08.2005
Interessen for miljøbiler eksploderer i Sverige. Avgifts- og skattereduksjoner bidrar. Norge sakker akterut.

Brasil et skritt unna atombomben

Dagsavisen (ANB-AP) | 30.08.2005
Hæren i Brasil trosset presidentens ordre og fullførte nesten byggingen av en atombombe i 1990 - flere år etter at atomprogrammet offisielt var lagt på hylla.

Bush er svært optimistisk om Irak

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.08.2005
President George W. Bush sier at volden i Irak knuser hans hjerte, men at han likevel er svært optimistisk når det gjelder Iraks fremtid.
1 - 30 av 375
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.