Klipp fra media

Filter: September 2005 medieklipp

Bistand og politikk

Nationen | 30.09.2005
Kommentar av Kari Gåsvatn: Til daglig appellerer organisasjonene til våre hjerter, men de opptrer også som meningsdannere med politiske agendaer. Det er bra, fordi almisser alene aldri vil løse verdens skjeve fordeling. Men da går de også inn i et minefelt, slik generalsekretær Atle Sommerfeldt har gjort de siste dagene. Han sender brev for å påvirke regjerings- og WTO-forhandlingene. Målet er kutt i subsidiene, også til matproduksjon til norsk forbruk.

Alarm, alarm

Klassekampen | 30.09.2005
De har stått i kø den siste uka: Aftenposten, VG, professor Janne Haaland Matlary, Nupi-forsker Anders G. Romarheim og forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Alle har de fortalt oss hvor håpløse SV er i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

En grønnere politikk

Dagsavisen | 30.09.2005
Kommentar av Torbjørn Jagland: Kloden er i kraftig ulage. En grønn politikk med et internasjonalt perspektiv er hva vi trenger nå.

Oljeboring på Soria Moria

Dagsavisen | 30.09.2005
Kommentar: Jens Stoltenberg må sørge for at SV vinn miljøkrigen på Soria Moria. Slik får han ei berekraftig regjering. Og fred i eige parti.

Vil rydde opp

Dagbladet | 30.09.2005
Olje- og energidepartementet kan bli stykket opp. SV er opptatt av denne tanken for å knytte deler av virksomheten til miljøpolitikken, mens i Ap nevner kilder som har deltatt i diskusjonene at feltet også har tette bånd til utenrikspolitikken.

«Not of great concern to me»

Klassekampen | 30.09.2005
Nato er bekymret for at Norge vil sette ned foten for norske Nato-offiserer i Irak, hevder Aftenposten. Men 10. februar i år sa alliansens generalsekretær det stikk motsatte om Frankrikes klare nei til Irak-deltakelse.

En ny Midtøsten-politikk?

Dagsavisen | 30.09.2005
Kommentar av Martin Holter: Mens Israel har trukket sine bosettere ut av Gaza, har Norge fått et nytt rødgrønt regjeringsflertall. Hva slags Midtøstenpolitikk bør en ny regjering kunne føre?.

Desperat kamp ved «Festning Europa»

Dagsavisen | 30.09.2005
Minst fire personer mistet livet da flere hundre flyktninger forsøkte å kjempe seg forbi piggtrådgjerder og spanske grensevakter i Ceuta natt til i går.

Stormløp mot de rikes gjerde

Aftenposten | 30.09.2005
Hundrevis av afrikanere har de siste dagene forsøkt å storme de høye grensegjerdene rundt de to spanske enklavene i Nord-Afrika, Ceuta og Melilla.

Chavez anklager USA for å beskytte terrorist

Aftenposten (NTB-Reuters) | 30.09.2005
Venezuelas president Hugo Chavez anklager president George Bush for å beskytte Latin-Amerikas svar på Osama bin Laden.

Tortur styrt fra toppen

Dagsavisen | 30.09.2005
Lederkommentar: Enda en avsløring av utbredt mishandling og bruk av tortur mot fanger i Irak setter både den amerikanske militære ledelsen og Bush-administrasjonen i nytt lys.

Ber USA om hjelp i Gaza

Dagsavisen | 30.09.2005
Israelerne bomber Gaza, og arresterer ytterliggående palestinere på Vestbredden. I sentrum av krisen: Hamas-gruppen som både vil være demokratisk og utslette Israel med selvmordsbombere.

Japan lei av lite makt i FN

Aftenposten (NTB) | 29.09.2005
Japan er lei av å måtte betale inn store beløp til FN uten å få mer makt tilbake i form av en fast plass i Sikkerhetsrådet, sier utenriksminister Nobutaka Machimura.

Hushjelper mot WTO

Klassekampen | 29.09.2005
Glem McDonald's-angripende franske bønder og unge hettekledde demonstranter mot WTO: Nå kommer hushjelpene. Og de er sinte.

Ber om boikott av Kirkens Nødhjelp

Nationen | 29.09.2005
- Folk som støtter norsk landbruk, bør ikke gi 1 krone til Kirkens Nødhjelp før organisasjonen endrer sin WTO-politikk.

Jens vs Tony

Dagens Næringsliv | 29.09.2005
Kommentar av Kjetil Wiedswang: Stoltenberg var først motstander av å sende norske soldater til krigen mot Saddam Hussein, deretter tilhenger av å sende offiserer til den FN-sponsede opprydningen etterpå, så mot at de skal være der likevel, før han de aller siste dagene er blitt litt for og litt mot, avhengig av hvem som betaler de norske offiserenes lønn.

Stoltenberg roter

Dagbladet | 29.09.2005
Lederkommentar: Påtroppende statsminister Jens Stoltenberg har snublet i starten og vist en foruroligende omtrentlighet i omgangen med viktige utenriks- og sikkerhetspolitiske grenseoppganger. Det er ekstra uheldig at han har avslørt denne omtrentligheten i direkte samtale med USAs president George W. Bush, da han ringte for å gratulere med valgseieren.

Krav står mot krav

Aftenposten | 29.09.2005
Striden rundt de norske offiserene i Irak ble ikke tatt opp igjen i går. Men signalene tyder på at SV motvillig vil akseptere at en gruppe offiserer som Norge har avgitt til NATO får bli i Irak så lenge NATO vil ha dem der.

Irak på Soria Moria

Nationen | 29.09.2005
Lederkommentar: Det er altfor enkelt å redusere debatten om Natos Irak-engasjement til en intern rød-grønn strid. For nyansene mellom de rød-grønne er bare et blekt gjenskinn av den indre splid og uklarhet som hersker i Nato i denne saken.

Har gjort det «umulige»

Klassekampen | 29.09.2005
En uttrekning av samtlige norske Nato-soldater fra Irak mangler ikke historisk sidestykke, men er å gå i fotsporene til Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Hellas.

SVs sikkerhetspolitiske amatørskap

Aftenposten | 29.09.2005
Debatt av Janne Haaland Matlary: Sikkerhetspolitikken er basert på objektive fakta, både militære og folkerettslige, som ingen ansvarlig politiker har lov å ignorere.

Jan Petersen bør lede utenrikskomiteen

Dagsavisen (ANB) | 29.09.2005
Carl I. Hagen mener Jan Petersen bør bli leder av utenrikskomiteen når han nå vender tilbake til Stortinget.

I utviklingshjelpens minefelt

Aftenposten | 29.09.2005
Kronikk av Svein Stoveland: Korrupsjon er utbredt i de fleste land som mottar bistand. Store deler av pengene kommer aldri frem. Dagens bistandspolitikk forsterker snarere enn å motvirke ukulturen. Korrupsjonen kan gå løs på den faglige kvaliteten i bistandsarbeidet.

Sterk FN-anbefaling for CO2-deponering

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.09.2005
FNs klimapanel mener CO2-deponering er et svært viktig tiltak for å hindre klimaendringer de neste 100 årene.

Mobilboom i Afrika

VG | 29.09.2005
Rose Ogalo (30) var alltid en slitsom dagsreise eller et håndskrevet brev unna faren sin. Så kom mobiltelefonen til landsbygda i Afrika.

Ønsker seg frie medier i Afrika

Aftenposten | 29.09.2005
Pressefriheten står sterkere i Afrika enn for 10 år siden. Men det er lang vei igjen. Situasjonen i Zimbabwe er i særklasse den vanskeligste.

FN-ekspert: - Over 1.100 politiske fanger i Burma

Aftenposten (NTB-Reuters) | 29.09.2005
Burmas militærjunta holder fremdeles over 1.100 politiske fanger innesperret, ifølge en FN-ekspert.

Danske soldater deltok i omstridt aksjon i Irak

Aftenposten (NTB) | 29.09.2005
Soldater fra de danske strykene i Irak deltok i den svært omstridte britiske militæraksjonen mot et irakisk fengsel i den sørlige byen Basra forrige uke.

Nye Irak-rapporter ryster USA

Aftenposten | 29.09.2005
Nye rapporter om tortur og mishandling av av irakske fanger får Abu Ghraib-skandalen til å blekne.

Statoil får menneskerettighetskritikk

Dagsavisen (ANB) | 29.09.2005
Statoil får kritikk for ikke å tørre å kritisere brudd på menneskerettigheter i Aserbajdsjan. Selskapet har investert 13 milliarder kroner i landet.
1 - 30 av 397
1 2 3 4 5 6 .... 10 11 12 13 14

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.