Klipp fra media

Filter: 2005 medieklipp

Slik blir verden i 2006

Dagsavisen | 31.12.2005
Striden om Irans atomprogram vil trolig dominere overskriftene fra verden i året som kommer. Slik blir utenriksåret 2006.

En verden i fremgang?

Aftenposten | 31.12.2005
Kommentar av Nils Morten Udgaard: Aldri har verdens land og mennesker samarbeidet mer enn ved dette årsskiftet, og aldri har velstanden vokst så raskt for så mange som akkurat nå. Har vi lov til å være optimister, på tross av nyhetsstrømmens ulykker og evige stridigheter?

Norge sprudler over av rikdom

Dagsavisen | 31.12.2005
- Midt i dette samfunnet, der penger er det store omdreiningspunktet, ser vi for eksempel at unge gjør ting som å dra til Afrika i et halvt år og jobbe gratis. Det er en helt motsatt utvikling, sier trendforskeren.

Toppår for oljefondet

Aftenposten | 31.12.2005
Avkastningen av oljefondet blir rundt 10 prosent i år. Hver nordmann - liten og stor - har nå nesten 300 000 kroner på bok i Norges Bank.

O du som metter liten fugl

Nationen | 31.12.2005
Lederkommentar: I verdensmålestokk er sult og feilernæring menneskehetens store uløste politiske og etiske oppgave. For mange rundt i verden gir det svært så god mening å be om velsigning av maten. Men det er opp til oss rikinger å svare på bønna, enten vi gjør det på vegne av Gud, samvittigheten, rettferdigheten eller ut fra hensynet til vår egen sikkerhet i framtida.

Nasjonens sjel på spill

Dagbladet | 31.12.2005
Kommentar av Terje Tvedt: Tilbakekallelsen av Shah Mohammad Rais' innreisevisum må få betydning for Norges anseelse i verden.

Matvaresikkerheten i fare

Nationen | 31.12.2005
Leserbrev fra Bent C. Braskerud: Hva må gjøres for å gi menneskeheten tilstrekkelig mat i framtiden? Er WTO den organisasjonen som fremmer fremtidige generasjoners behov for matvaresikkerhet? Det er tid for et annen type forpliktende samarbeid.

Bruker 70 millioner i året til evaluering

Nationen | 31.12.2005
NORAD evaluerer bistand for 70 millioner årlig. 15 millioner går til å vurdere de ideelle organisasjonenes bistandsarbeid. Rundt 300 eksterne konsulenter deltar i arbeidet.

Færre syklister i Beijing

Aftenposten | 31.12.2005
Det er faktisk ni millioner sykler i Beijing. Men det blir stadig færre syklister.

Frykter massedød i vinterkulda

Dagsavisen | 31.12.2005
Den fryktede vinteren er nå kommet til jordskjelvofrene i Pakistan. Hjelpearbeidere frykter at enda flere enn dem som ble drept i skjelvet, blir drept av kulda.

Utfordrer terrorlovene

Klassekampen | 31.12.2005
EU-parlamentarikeren Eva-Britt Svensson og et førtitalls andre svensker risikerer fengselsstraff for åpent å gi penger til folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) og Colombias revolusjonære styrker (Farc).

Gransker Irak-valget på nytt

Dagsavisen | 31.12.2005
Et internasjonalt team skal gjennomføre en ny gransking av valget i Irak. Sunnimuslimske arabere og sekulære sjiaer har protestert mot gjennomføringen, og ønsker granskingen velkommen.

Valget i Irak skal granskes

Aftenposten | 31.12.2005
Den irakske opposisjonen roser beslutningen om at internasjonale observatører skal finne ut om valget på ny nasjonalforsamling gikk forskriftsmessig for seg.

Ingen lysning i Midtøsten

Dagsavisen | 31.12.2005
Lederkommentar: Ved inngangen til 2006 tyder alt på at konflikten i Midtøsten mellom israelere og palestinere vil stå sentralt i nyhetsbildet også i året som kommer. Her hersker en total mangel på tillit mellom partene. Dermed mangler også den viktigste forutsetningen for å finne fram til de harde kompromissene som er nødvendig for en fredelig løsning.

Ønsk Vanunu velkommen til Norge

Dagsavisen | 31.12.2005
Debatt av Grethe Andreasen: Norges Fredslag har store forventninger til den nye regjeringen når det gjelder den videre framdrift i denne saken.

Historien fortsetter

Dagsavisen | 30.12.2005
Kommentar av Ivar A. Iversen: For mange er verden blitt et bedre sted å leve. Men vi kan ikke helt tro at det er sant.

Knusende kritikk av Norges Vel

Nationen | 30.12.2005
Norges Vel har drevet sine bistandsprosjekter i u-land så dårlig at fattige kan få det verre. De har innrettet prosjektene på å tjene mest mulig selv.

- Fattige får det verre

Dagbladet | 30.12.2005
Norges Vel tar selvkritikk etter at innholdet i rapporten har blitt kjent. - Vi er enige i mye av kritikken. Vi trenger å gjøre endringer i måten vi jobber på, sier leder i den internasjonale avdelingen til Norges Vel, Jan Borsheim, til Bistandsaktuelt.

- Ikke basert på fakta

Dagbladet | 30.12.2005
- Deler av kritikken mot oss er riktig, og vi tar det på alvor, sier Dag Urdal, kommunikasjonssjef i Norges Vel, til Dagbladet.no.

Vedgår feil, retter på dem

Nationen | 30.12.2005
- Det ble avslørt mange svakheter ved vårt arbeid. De korrigerer vi. Men deler av kritikken er uriktig og urettferdig.

Demokrati- bølge i Afrika

Vårt Land | 30.12.2005
Afrikanske land skifter i økende grad politisk ledelse gjennom fredelige, demokratiske valg. Inneværende år har bekreftet en langvarig trend i Afrika sør for Sahara: Flerpartivalg er blitt det vanlige, mens politiske kupp er blitt unntaket.

Mer enn en million trues av hungersnød

Dagbladet | 30.12.2005
Ekstrem tørke i Etiopia. Kenya og Somalia også rammet.

Rydder vei til valg i Kongo

Aftenposten | 30.12.2005
Med hjelp fra FN gjenerobrer myndighetene i Kinshasa kontroll over det østlige Kongo. Rundt 80 er drept i kamper den siste uken.

Ulikheter

Aftenposten | 30.12.2005
Thorbjörn Petterson ser inn i 2006: I 2006 skal fattige innbyggere i Kina holdes i godt humør. Et fåtall kinesere er blitt styrtrike, men nå tilstrebes likhet på ny.

Solheim reiser til Sri Lanka

Dagsavisen (ANB-AP) | 30.12.2005
I slutten av januar reiser Erik Solheim til et Sri Lanka hvor europeiske observatører frykter at borgerkrigen kan blusse opp igjen.

Sør-Korea kutter Irak-styrken

VG Nett | 30.12.2005
Nasjonalforsamlingen i Sør-Korea vedtok med stort flertall at styrken i Irak skal reduseres med en tredel. Sør-Korea har en av de største utenlandske styrkene i Irak.

Iran studerer atomforslag

Dagsavisen | 30.12.2005
Iran vil «seriøst og entusiastisk» studere et russisk forslag med mål å redusere omverdenens frykt for at landet vil skaffe seg atomvåpen. Utspillet tolkes som et nytt signal i striden rundt det iranske atomprogrammet.

Mer vold

Aftenposten | 30.12.2005
Per A. Christiansen ser inn i 2006: Palestinere kommer fortsatt til å være i blodig konflikt med israelere. Demokratiske prinsipper vil bli satt på prøve.

Bob Geldof skal gi toryene fattigdomsråd

Dagsavisen | 29.12.2005
Musikeren Bob Geldof skal få Toryene til å tenke nytt om global fattigdom.

WTO-strid blant de rødgrønne

Nationen | 29.12.2005
Regjeringspartiene står splittet foran nye WTO-forhandlinger om liberalisering av tjenester. SV vil ha omkamp om tjenesteforhandlingene, mens Sp støtter Ap om økt liberaliseringspress.
1 - 30 av 4577
1 2 3 4 5 6 .... 149 150 151 152 153

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.