Klipp fra media

Filter: Januar 2006 medieklipp

Kjeppen som ble borte

Dagbladet | 31.01.2006
Kronikk av Knut Hjelleset: I tomrommet etter USAs dominans bør FN få større relevans, men dette er alt annet enn selvsagt. Noen må kjempe for at dette skal skje.

Får ryddejobb i FN

Dagens Næringsliv | 31.01.2006
Tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad (44) er leid inn av FN for å granske korrupsjonsmistanker mot organisasjonens egne ansatte.

For verdens fattige og forfulgte

Aftenposten | 31.01.2006
Debatt av Einar Steensnæs: Det har vært inspirerende og gledelig å registrere den positive responsen vi har mottatt fra mange hold etter etableringen av det nye Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

Ensom og maktesløs i WTO

Nationen | 31.01.2006
Debatt av Ole-Jacob Christensen: Norsk Bonde- og Småbrukarlag oppfordret allerede Bondevik 2-regjeringen om å søke allianser blant fattige land i G90-gruppen framfor å satse alt på G10. Den rød-grønne regjeringen ga klare signaler i Soria- Maria-erklæringen om at den ville foreta en slik kursendring.

Juks og lureri på andres bekostning

Nationen | 31.01.2006
Lederkommentar: Tollen på utenlandske blomster er ment å beskytte norsk blomsterproduksjon. Den ulovlige importen er derfor en trussel mot norsk gartneribransje. Og når det lyves om opprinnelsesland er dette for å snike seg innunder den såkalte MUL-avtalen. Avtalen gjelder verdens fattigste land, som har tollfrihet på en del varer for å utvikle næringslivet sitt.

Ny avslørende vaskelapp

Vårt Land | 31.01.2006
- Dette vil bidra til større gjennomsiktighet i internasjonal handel, sier Eivind Pytte Ødegård, daglig leder i firmaet EtikkTakk.

Gir fire milliarder til veldedig formål

Dagbladet | 31.01.2006
Bill Gates støtter kampen mot tuberkolose.

Redusert krigsfare på Hornet

Klassekampen | 31.01.2006
Krigsfaren mellom Etiopia og Eritrea er ikke overhengende, ifølge rapporter. USA forsøker å mekle, men møter mistro fra Eritrea, som nekter amerikanerne tilgang til grenseområdene.

Striden om Iran til FNs sikkerhetsråd

Aftenposten (NTB-Reuters-AFP) | 31.01.2006
FNs vetomakter er enige om at striden om Irans atomprogram skal opp i FNs sikkerhetsråd, men det blir ikke aktuelt med sanksjoner mot landet i første omgang.

Bistand til palestinere henger i en tynn tråd

Dagsavisen | 31.01.2006
Hamas må slutte med vold og anerkjenne Israels rett til å eksistere. Det er kravet fra både Norge, EU og USA. Pressmiddelet er sju milliarder bistandskroner.

EU kutter ikke pengestøtten

Aftenposten | 31.01.2006
EUs utenriksministre håper at moderate krefter i Hamas skal vinne frem i den palestinske regjeringen som nå skal dannes.

Ut av Attac

Klassekampen | 31.01.2006
Senterungdommen melder seg ut av Attac, Fredsinitiativet og boikott Israel-kampanjen. De føler at venstresidas dominans hindrer bredden i organisasjonene.

Viktige vaksiner til verdens barn

Dagsavisen | 30.01.2006
Lederkommentar: Statsminister Jens Stoltenberg fikk skamros fra både internasjonale toppolitikere og multimilliardæren Bill Gates da han deltok på møtet i World Economic Forum i Davos før helgen. Rosen skyldtes Stoltenbergs innsats for GAVI, alliansen som arbeider for å vaksinere barn i verdens fattige land mot dødelige sykdommer. De gode ordene er usedvanlig velfortjente.

Kaos og krangel om kjendisene

Aftenposten | 30.01.2006
Kommentar av Ulf Peter Hellstrøm: Kjendisene kom, men storpolitikerne uteble på World Economic Forum. Mange forretningsfolk rynker på nesen av stjernene, men flokker seg likevel rundt dem.

Krever stopp i norsk pengestrøm til FN

Aftenposten (NTB) | 30.01.2006
Fremskrittspartiets kommende formann Siv Jensen vil at Norge skal stanse milliardoverføringene til FN inntil organisasjonen har ryddet opp i korrupsjon, sløseri og byråkrati.

Bondevik tar til motmæle mot kritikerne

Aftenposten (NTB) | 30.01.2006
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Kr.F.) tar til motmæle mot kritikere av hans nyopprettede fredssenter. - Det må være plass for oss alle, sier Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Norsk oljeindustri og Iran

Aftenposten | 30.01.2006
Debatt av Øystein Nordeng: Aftenposten meldte torsdag 19. januar at flere norske politikere ønsker Statoil ut av Iran. Begrunnelsen er at et selskap med staten som hovedaksjonær ikke bør operere i strid med norsk utenrikspolitikk. Her forekommer viktige misforståelser.

Snakker oss varme

Vårt Land | 30.01.2006
Kommentar av Marianne Tønneson: Vi er dårligst i Norden på miljø. Vi har ikke klart Kyoto-kravene. Kanskje syke piloter er løsningen?

Barn som ikke leker krig

Dagbladet | 30.01.2006
Kronikk av Mette Newth: Hvorfor gjelder ikke FNs barnekonvensjon for barnesoldatene i Nord-Uganda? De blir banket til ugjenkjennelige monstre, i stand til å utøve vold vi ikke har fantasi til å forestille oss.

Kappløp med tida

Klassekampen | 30.01.2006
USAs væpnede styrker er alvorlig forstrukket på grunn av krigene i Irak og Afghanistan, er konklusjonen i to nye rapporter. Hæren befinner seg på «en tynn grønn linje» og er «strukket til bristepunktet», konkluderer en granskning som Pentagon har bestilt.

Midtøsten følger Hamas' valgseier

Dagsavisen | 30.01.2006
Overalt i Midtøsten følger nå ledere og folk ellers spent med på hvordan den militante Hamas-bevegelsen befester seg i Palestina. Islamistenes valgseier kan få følger for regionen.

EU mer aktivt inn i Midtøsten

Aftenposten | 30.01.2006
Fra å være kun en økonomisk bidragsyter er EU i sterkere grad blitt en politisk aktør i arbeidet med å få slutt på konflikten.

Leksen fra Algerie

Aftenposten | 30.01.2006
Kommentar av Tove Gravdal: Da islamistene lå an til å vinne valget i Algerie, ble demokratiet satt ut av spill for å hindre dem i å ta makten. Hamas risikerer ikke det samme etter sin valgtriumf.

Et grønt Palestina?

Aftenposten | 30.01.2006
Kommentar av Per A. Christiansen: Det palestinske valget har med ett slag forandret det politiske kartet i Midtøsten. Men terrenget er fortsatt det samme.

Rice trekker pengestøtte

VG Nett | 30.01.2006
Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice sier at Hamas ikke vil motta amerikansk pengestøtte. Hun oppfordrer alle arabiske land til å gjøre det samme.

Rice utelukker støtte til Hamas

Dagsavisen (ANB) | 30.01.2006
USAs utenriksminister Condoleezza Rice utelukket søndag muligheten for at USA vil gi finansiell støtte til en palestinsk regjering ledet av Hamas.

Merkel med krav til Hamas

VG (NTB) | 30.01.2006
Tysklands statsminister Angela Merkel sier EU ikke kan gi økonomisk støtte til en Hamas-ledet palestinsk regjering dersom ikke organisasjonen tar avstand fra voldsbruk.

Starter globalt prosjekt

Aftenposten | 29.01.2006
Kronprins Haakon sto i går frem som en av frontfigurene for 150 yngre ledere i Davos da han ble en av initiativtagerne til et nytt prosjekt for barn og ungdom.

WTO-ministre på glid

Aftenposten | 29.01.2006
WTO-forhandlingene i Davos ga liten bevegelse i tautrekningen om landbrukssubsidier. Men flere nøkkelpersoner så tegn i Davos på at stemningen i WTO er i ferd med å snu.

Utsatt eller avlyst?

Dagbladet | 29.01.2006
Lederkommentar: Utsiktene til forhandlinger i Geneve har likevel skapt optimisme. Men selv Erik Solheim avdvarer mot overdreven optimisme, og sa da avtalen var klar at dette var et positiv steg fremover, men bare ett steg.
1 - 30 av 490
1 2 3 4 5 6 .... 13 14 15 16 17

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.