Klipp fra media

Filter: Oktober 2006 medieklipp

Avskriver EU som supermakt

Nationen | 31.10.2006
- Det finnes ingen felles utenriks- og sikkerhetspolitikk i EU som betyr noe særlig, hevder Ørnhøi.

Vi trenger USA som supermakt

Aftenposten | 31.10.2006
Kommentar av Fritjof Frank Gundersen: Vi må se i øynene at utviklingen går i en retning som er farlig, også for Norge, og at vi i de fleste spørsmål har felles interesser med USA. Den farlige utviklingen er et resultat av USAs svekkede maktstilling i verden, samtidig som troen på et effektivt FN viser seg stadig mer luftig.

Når klima koster

Dagens Næringsliv | 31.10.2006
Lederkommentar: Sett opp mot hvilke tap som kan unngås, er tiltak mot klimautslipp en investering som kan gi god avkastning

Klimaendringene må stoppes nå

Dagsavisen | 31.10.2006
Konsekvensene vil bli katastrofale dersom det ikke øyeblikkelig blir gjort noe for å stanse klimaforandringene.

Folkestyret vinner terreng

Aftenposten | 31.10.2006
Lederkommentar: I disse dager er valg i fire til dels vidt forskjellige land blitt avholdt på samme tid. I Brasil har avsluttende runde i presidentvalget endt med at Lula da Silva med bakgrunn i arbeiderbevegelsen er gjenvalgt med klar margin.

Lula satser på felles løft

Aftenposten | 31.10.2006
Brasils president Lula må takle enorme utfordringer om skal han lykkes med å minske kløften mellom rik og fattig og skape et mer rettferdig samfunn.

Magisk øyeblikk

Dagbladet | 31.10.2006
Kommentar av Einar Hagvaag: Ved å gjenvelge Lula har brasilianerne stemt for å virkeliggjøre den latinamerikanske drømmen, håpet om økonomisk utvikling og sosial utjevning samtidig.

Kina til felts mot Internett

Aftenposten | 31.10.2006
Kina har verdens strengeste grep om Internett. Nå forsøker myndighetene å stramme ytterligere til ved å stenge nettsider og internettkafeer, men protestene øker i styrke.

Fortsetter angrep

Klassekampen | 31.10.2006
Innbyggerne i Jaffna våknet i går til nye artilleriangrep etter at samtalene mellom Tamiltigrene og Sri Lankas regjering brøt sammen.

Tidene skifter

Klassekampen | 31.10.2006
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Det mislykkede felttoget i Irak er i ferd med å snu opp ned på landskapet. Storavisenes lederskribenter har for lengst funnet ut hvilken vei det bærer, og i et forsøk på å trekke et glemselens slør over egen logring, retter de kritikken mot ham som har holdt i halsbåndet.

Pentagon setter i verk medieoffensiv

VG Nett | 31.10.2006
Pentagon har etablert en gruppe som skal fokusere på å få ut det amerikanske forsvarsdepartementets budskap på 24-timers nyhetskanalene og internett.

- Økt Taliban-aktivitet

Aftenposten (NTB) | 31.10.2006
Taliban har trappet opp virksomheten langs grensen mellom Afghanistan og Pakistan de siste to månedene, viser en amerikansk rapport.

Krigens brutalisering ryster tyskerne

Dagsavisen | 31.10.2006
Kommentar av Erik Sagflaat: Fotografiene av tyske soldater som leker med afghanske hodeskaller, forstyrrer bildet av humanitær innsats i fredens tjeneste. Nå vokser igjen den tyske motstanden mot militære utenlandsoppdrag.

- Uegnet for Norge

Klassekampen | 30.10.2006
Joint Strike Fighter er bedre egnet til å bombe Bagdad enn til å forsvare Norge, mener Jacob Børresen ved Noriss.

Klimatrusler

Aftenposten | 30.10.2006
Lederkommentar: I dag offentliggjøres en bred internasjonal rapport om de økonomiske følger av klimaendringer, den mest omfattende i sitt slag noensinne.

Klima gir krise

VG | 30.10.2006
Lederkommentar: Hittil har verdens økonomer sett på kostnadene med å gjøre noe med klimautslippene som svært store, og kanskje unødvendige. Det oppsiktsvekkende ved den nye rapporten er at den gir stikk motsatt konklusjon.

- Vi er på vei mot katastrofe

Dagens Næringsliv (NTB) | 30.10.2006
Klimaforandringer kan koste 45 billioner kroner dersom ikke drastiske tiltak blir satt i verk.

EU og miljøutfordringene

Dagsavisen | 30.10.2006
Kommentar av Heming Olausen: EUs altoverskyggende mål er økonomisk vekst for enhver pris, noe som utløser så mye bile- og tungtransport at miljøpolitikken framstår som «plaster-på-såret»-politikk.

Farlig beslutningsvegring

Dagbladet | 30.10.2006
Debatt av Erling Kjerschov: Klimapolitikken i statsbudsjettet ble igjen tafatt og en enorm skuffelse i forhold til hva regjeringen hadde signalisert på forhånd. Her forspilles sjansene til å gjenreise Norge som miljønasjon. Isteden får vi rødgrønn kraftsosialisme.

CO2-kvotene prises for lavt

Nationen | 30.10.2006
Lederkommentar: Rensing av CO2 er strengt tatt en billig forsikring mot de enorme kostnadene klimaendringene vil medføre.

Vil fordele rikdommen

Aftenposten (NTB) | 30.10.2006
President Lula da Silva lover å bygge et bedre og mer rettferdig Brasil.

Lula gjenvalgt i Brasil

Dagbladet (NTB) | 30.10.2006
Brasils president Lula da Silva (61) vant presidentvalget søndag med rundt 60 prosent av stemmene, ifølge den nasjonale valgdomstolen.

Revolusjonen lar vente på seg

Dagsavisen | 30.10.2006
Kongressvalget om en drøy uke blir en folkeavstemning om krigen i Irak, der ingen av partiene har noen løsning. Men det er lenge igjen før Irak blir et nytt Vietnam i USAs gater.

Prisen for Irak-fiasko

Aftenposten | 30.10.2006
Kommentar av John Hultgren: Kongressvalget i USA blir veldig nær en folkeavstemning om president George W. Bush' Irak-politikk.

Må være på Guantanamo til de dør

Dagbladet.no | 30.10.2006
Amerikanske myndigheter sier sjansen er stor for at de fleste fanger må leve livet ut i fengselet.

Går ut mot krig

Klassekampen | 30.10.2006
Den militære kritikken av krigen i Afghanistan er i ferd med å blir en generallinje: Nå er det tidligere hærsjef Charles Guthrie som roper varsko.

Mislykket strategi

Aftenposten | 30.10.2006
Lederkommentar: Opptil 70 opprørere ble i helgen drept i et sammenstøt med afghanske soldater og NATO-styrker i den sørlige delen av Afghanistan.

Bra fra Nato at noen sier nei

Nationen | 30.10.2006
Kommentar av Drude Beer: Hadde et nei til å sende spesialstyrker til Sør-Afghanistan satt Norges sikkerhet i fare, hadde regjeringen tatt en annen avgjørelse. Selv sterke karer som Stoltenberg og Støre er reddere for krig og invasjon og sånn, enn for SV'ere på plenen og sinte Siv.

Eksportere Norge?

Dagbladet | 29.10.2006
Kommentar av Stein Aabø: Når radikale økonomer i nettverket Røst snekrer sammen sin sjette artikkelsamling: «Utvikling», kan vi godt ty til en variasjon over samme tema som tittel. Verden kan lære av vår oljepolitikk. Vår modell for økonomisk politikk ville kunne fjerne fattigdommen i mange utviklingsland, og en norsk-liknende pengepolitikk ville muligens, i prinsippet, ha noe for seg i mange u-land, leser vi.

Ensom for Bush

Dagsavisen | 29.10.2006
Kommentar av Anette Trettebergstuen: Merkelig å observere formann Siv som selvoppnevnt talsperson for den ansvarlige tradisjon i norsk utenrikspolitikk.
1 - 30 av 544
1 2 3 4 5 6 .... 15 16 17 18 19

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.