Klipp fra media

Filter: November 2006 medieklipp

Verdens nødhjelper

Aftenposten | 30.11.2006
Lederkommentar: Egeland har gjort en stor innsats for å sette FN på kartet som det overordnede internasjonale hjelpeapparat verdensorganisasjonen bør være.

- Sex-overgrep er vanlig

Dagbladet.no | 30.11.2006
FN-topp ikke overrasket av at soldater anklages for overgrep.

Frykter u-land vil tape på ny avtale

Nationen | 30.11.2006
Det er USAs vilje til å kutte landbruksstøtte som avgjør om det blir WTO-avtale, mener den kritiske WTO-eksperten Martin Khor. Avtalen vil i så fall bli ille for u-landene.

Mer til fred

Dagsavisen | 30.11.2006
Norges Fredsråd jubler: Neste år får de 2,5 millioner kroner til frivillig fredsarbeid.

Vil forby CO2-utslipp

VG | 30.11.2006
USAs Høyesterett vurderer nå om CO2 kan defineres som et forurensende stoff, slik at utslippene i fremtiden kan reguleres ved lov, melder BBC.

EU vil ha kutt i klimakvotene

Aftenposten (NTB) | 30.11.2006
EU-kommisjonen kutter i medlemslandenes CO2-kvoter for å sikre at kvotehandelen gir reduserte CO2-utslipp. Norge blir trolig også med i EUs marked for klimakvoter.

SVs klimakrøll

Dagsavisen | 30.11.2006
Debatt av Ketil Solvik-Olsen: Sosialistisk Venstrepartis miljøinnsats i regjeringskontorene har vært pinlig svak i forhold til løftene.

Klimatiltak virker ikke

Aftenposten | 30.11.2006
Det er lite samsvar mellom Regjeringens ønske om å redusere klimautslippene og de virkemidlene som tas i bruk, mener klimaforsker.

Hevder gerilja kjøpte hus til Solheim

Aftenposten | 30.11.2006
Norsk UD er i harnisk over at en srilankisk avis sprer «åpenbare løgner» om utviklingsminister Erik Solheim.

Burmas junta strammer grepet

Dagsavisen | 30.11.2006
Situasjonen i Burma er verre enn noensinne, 15 år etter at Aung San Suu Kyi fikk fredsprisen. Vi må igjen rette søkelyset mot landet og øke presset for å skape demokrati.

Irans leder med brev til det amerikanske folk

Aftenposten (NTB-Reuters) | 30.11.2006
I et åpent brev til det amerikanske folk ber Irans president USA om å trekke seg ut av Irak og anerkjenne en palestinsk stat.

USA-tvil om Iraks motiver

Aftenposten | 30.11.2006
Iraks statsminister mangler enten evnen eller viljen til å stanse volden i landet, mener USAs presidents nærmeste rådgiver.

Irak-provins for farlig for USA

Dagsavisen | 30.11.2006
USA vurderer å trekke styrkene tilbake fra den urolige al-Anbar-provinsen, hvor over tusen amerikanske soldater har mistet livet.

Shopping i Riga

VG | 30.11.2006
Lederkommentar: Statsminister Jens Stoltenberg har vært på førjulsshopping i Riga. I selskap med utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen forsøkte han å kjøpe seg fri fra kravene om at vi skal bidra med spesialstyrker til kampene i Sør-Afghanistan.

- Ingen finger mot Norge

Klassekampen | 30.11.2006
Norge fikk ingen kritikk under Nato-toppmøtet for innsatsen i Afghanistan, sier utenriksministeren.

NATO må vinne folket

Dagsavisen | 30.11.2006
Kommentar av Erik Sagflaat: NATO har i Riga drøftet økt militær innsats i Afghanistan. Men uten at NATO raskt kan få sivilbefolkningen helt på sin side, er det stor fare for å mislykkes. Det kan allerede være for sent.

Dobbel NATO-bekreftelse

Aftenposten | 30.11.2006
Lederkommentar: Vi må regne med at NATO vil komme tilbake med en ny anmodning til Norge. Og vi tar det som gitt at Norge i likhet med andre allierte vil stille opp med sine styrker i Afghanistan, hvis andre NATO-tropper havner i en militær krise.

NATO kan bli verdenspoliti

Aftenposten | 30.11.2006
Kommentar av Nils Morten Udgaard: Samarbeidet om etterretning, trening og planlegging utbygges. Og den avgjørende testen blir Afghanistan, som la beslag på nesten all tid hos topplederne.

En umistelig organisasjon

Dagbladet | 29.11.2006
Lederkommentar: FN med alle sin feil, er blitt en umistelig institusjon. Valget i USA der president George W. Bush og de FN-fiendtlige republikanerne tapte, gir håp om at USA legger vekk sin motstand mot FN og slik bidrar til en mer effektiv organisasjon.

Bistand som ruinerer de fattigste

Dagsavisen | 29.11.2006
En ny rapport bestilt av UD viser at Verdensbanken og IMF fremdeles stiller privatiseringskrav til fattige land - men i mindre grad enn før.

Etter Doha

Dagens Næringsliv | 29.11.2006
Kommentar av Kjetil Wiedswang: WTO-avtalen om en frihandel ligger på sotteseng, og verdenslederne har igangsatt Plan B. Så lenge de gode tidene fortsetter, behøver det ikke være noe stort problem. Svien kommer senere.

En gledesdreper

Dagsavisen | 29.11.2006
Debatt av Arild Hermstad: Verden løser ikke miljø- og fattigdomsproblemene uten at vi tar et oppgjør med shoppingkulturen - men kritikk av overforbruk blir alltid møtt med beskyldninger om moralisme, gledesdreping osv. Forbruksveksten har et godt tak på de fleste av oss.

Stikker hodet i sanden

Dagsavisen | 29.11.2006
Sudans president skaper full forvirring etter å ha nektet å godta FN-soldater i Darfur. Han møter sterk kritikk i hjemlandet fordi han benekter at det er en humanitær katastrofe i regionen.

Uakseptabelt nei til FN

Dagsavisen | 29.11.2006
Lederkommentar: Det er uakseptabelt når Sudan nekter FN å gi sin befolkning det vern den så åpenbart mangler i dag. Men å sende inn en FN-styrke mot presidentens og regjeringens vilje er umulig etter hendelsene i Afghanistan og Irak.

- Irak et av tidenes største feilsteg

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.11.2006
Tidligere president Jimmy Carter slakter George Bush' Irak-håndtering.

Inn i «ny fase» i Irak

Klassekampen | 29.11.2006
USA befinner seg i «en ny fase» i Irak, mener nasjonal sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley. Møtet mellom president George W. Bush og Iraks statsminister i dag kan være avgjørende.

Norges jobb i Irak

VG | 29.11.2006
Kommentar av Hanne Skartveit: Etter nyttår opphører norsk pengestøtte til Irak, og Norges innsats blir minimal. Mens Norge er representert hos mange av verdens verste regimer, har vi ikke engang en ambassadør i Bagdad.

Afghanistan, Norge og Nato

Dagsavisen | 29.11.2006
Debatt av Reiulf Steen: Vi er mange som gleder oss over linjen regjeringen Stoltenberg følger når den sier nei til å utplassere norske spesialstyrker i det sørlige Afghanistan.

Kampvillig Bush vil gjøre slutt på alle tyrannier

Aftenposten | 29.11.2006
USAs globale lyndiplomati preger NATO-ledernes møte; frykt for nederlag for alliansen i Afghanistan.

Norge vil redde NATOs superstyrke

Aftenposten | 29.11.2006
SV fikk regjeringen med seg på å si nei til å sende norske soldater til Sør-Afghanistan. Men i går var de rødgrønne med å redde NATOs nye superhær.
1 - 30 av 474
1 2 3 4 5 6 .... 12 13 14 15 16

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.