Klipp fra media

Filter: Februar 2006 medieklipp

Global rekyl

Dagbladet | 28.02.2006
Kommentar av Atle Midttun: Vår vestlig styrte globalisering opplever nå en rekyleffekt.

Vår nye rolle som fredsbevarer

Aftenposten | 28.02.2006
Kronikk av Anja T. Kaspersen: Mange kritiske røster har reist seg mot Regjeringens ønske om å utvide innsatsen i FN-ledede operasjoner. De er basert på negative erfaringer og tidvis misvisende oppfatninger om hva FN-operasjoner handler om i dag. Hva er FNs utfordringer når det gjelder fredsbevaring? Hvilken rolle bør Norge spille?

Skuffelse hos opposisjonen

Aftenposten | 28.02.2006
Opposisjonspartiene rister oppgitt på hodet over at Regjeringen ikke maktet å få på plass et grønt sertifikatmarked sammen med svenskene.

- Bakstreverske knehøner

Aftenposten | 28.02.2006
Miljøbevegelsen raser, og kraftprodusentene frykter for strømforsyningen etter at Regjeringen i går droppet grønne sertifikater.

Full fart uten utslipp

Nationen | 28.02.2006
Lederkommentar. El-biler er god butikk og god miljøpolitikk. Nå må norske myndigheter stille samme krav som California gjorde for femten år siden.

25.000 dør av sult hver dag

Dagbladet | 28.02.2006
Kommentar av Bjørn Rongevær og Sandro Parmeggiani: En av fem i verden lider av sult og feilernæring. Omtrent ti millioner dør av det hvert år, de aller fleste er barn under 5 år. Det er disse vi aldri ser, hører eller leser om. For Plan er disse menneskene vår fremste prioritering.

Muhamed: 14 år og 22 kilo

Dagbladet | 28.02.2006
Sult og alvorlig smittsomme sykdommer går hånd i hånd i tørkerammede Kenya og nabolandene.

Lokalpolitikere drept av gerilja

Aftenposten (NTB) | 28.02.2006
Minst åtte lokalpolitikere ble drept da den venstreorienterte FARC-geriljaen i Colombia angrep et bystyremøte.

En reise til India

Dagsavisen | 28.02.2006
Kommentar av Erik S. Selmer: President George W. Bush kommer i morgen på sitt første statsbesøk til India. Forventningene er høye. Besøket skal sementere alliansen med verdens største demokrati. Men skuffelsen kan bli stor. En atomavtale er det største problemet.

Forlenger unntakstilstand

Klassekampen | 28.02.2006
President Gloria Macapagal Arroyo forlenget i går unntakstilstanden. I går ble fire venstrepolitikere og 12 andre siktet for å være innblandet i kupplaner.

Tror Irak-okkupasjonen har økt terrorfaren

Dagbladet | 28.02.2006
Seks av ti personer i en undersøkelse gjort i 35 land, mener krigen mot terror i Irak har gjort verden mer utrygg.

- Tyskere stjal Saddams forsvarsplan

Aftenposten | 28.02.2006
Før invasjonen i Irak fikk USAs militære tak i Saddam Husseins planer for hvordan Bagdad skulle forsvares. Dokumentene kom fra tysk etterretningstjeneste.

Striden om Irans atomprogram flyttes til Moskva

VG (NTB) | 28.02.2006
Iran og Russland gjenopptar samtalene om en kompromissløsning på striden om Irans atomprogram. Vestlige land er skeptiske, og tiden er i ferd med å renne ut.

Fengslet for Muhammed-karikaturene

Dagbladet | 28.02.2006
I Midtøsten trues journalister og redaktører med lange straffer for publisering.

Skal vi fjerne all religion?

Dagbladet | 28.02.2006
Debatt av Åse Thomassen: Dialogen som er satt i verk i Norge er sympatisk, men vårt hovedanliggende er konfliktdemping - ikke en reell tilnærming og forståelse mellom ulike kulturer. For hva kan vel de velutviklede vestlige sosialdemokratier lære av andre kulturers vrede?

Staten Serbia anklages for folkemord

Aftenposten | 28.02.2006
For første gang kan en stat bli dømt for å ha begått menneskehetens verste forbrytelse, folkemord, mot en annen.

Serbia presses til krigsoppgjør

Dagsavisen | 28.02.2006
Balkan-krigene kan koste dyrt for Serbia: Landet kan bli dømt til å betale flere hundre milliarder kroner i erstatning for folkemord. Og nektes adgang til EU dersom en av de største folkemorderne ikke utleveres.

Oljefondet størst i verden

Dagbladet | 28.02.2006
Statens pensjonsfond øker stadig, og er nå verdens største pensjonsfond.

Hvor øker oljeformuen mest?

Dagbladet | 28.02.2006
Debatt av Peter Opsvik: Vi er i ferd med å tømme forekomstene av en resurs som burde gå i arv til våre etterkommere. Olje bør ikke brennes opp av vår generasjon men være en disponibel råvare også til andre formål enn energi i framtiden. Kan moderat utvinning nå både tjene miljøet og gi større pensjonsfond på sikt?

Mindre til frivillige organisasjoner

Vårt Land | 27.02.2006
Aldri har det norske bistandsbudsjettet vært større. Likevel får de frivillige organisasjonene 10 millioner mindre fra Norad i år enn i fjor.

Miljøskandalen

Vårt Land | 27.02.2006
Kommentar av Jarle Kallestad: Det er sjølvsagt bra at nokre prestar har byrja å sykle i tenesta. Men kvar blei det elles av den store kyrkjelege mobiliseringa for rettferd og miljø som Den norske kyrkja for lengst har vedteke?

- CO2-avgift på all gassbruk

Dagens Næringsliv (NTB) | 27.02.2006
Naturvernforbundet vil gå sammen med Sosialistisk Venstreparti og legge CO2-avgift på all gassbruk her i landet.

Uganda: Ber opposisjonen godta valgresultatet

Vårt Land (NTB) | 27.02.2006
Ugandas gjenvalgte president Yoweri Museveni kritiserer opposisjonen som bestrider valgresultatet, og advarer om at de «vil bli stoppet hvis de lager problemer».

Håp for Haiti

Aftenposten | 27.02.2006
René Préval vant presidentvalget i Haiti med et nødskrik, og nå venter hverdagen. I kulissene ruver "gamlepresidenten", men USA lover å hjelpe.

Telenor snuser på India

Aftenposten | 27.02.2006
Bråket i Pakistan har ikke rokket ved Telenors klokkertro på Asia. I tillegg til posisjonering i Vietnam, våkner interessen for India.

- Arroyo er desperat

Klassekampen | 27.02.2006
- Unntakstilstanden som ble innført på Filippinene fredag er uttrykk for at president Gloria Macapageal-Arroyo og hennes regime er desperate, sier den filippinske oppsisjonslederen Luis Jalandoni.

Krig, fred og sånn

Dagbladet | 27.02.2006
Kommentar av Line Fransson: Den neste eksperten som vurderer å si «det er fare for borgerkrig i Irak», bør holde munn.

Enige om uran-avtale

Aftenposten (NTB) | 27.02.2006
Iran og Russland skal være enige om en prinsippavtale om samarbeid i forbindelse med anriking av uran.

Hamas kaster skygge over valget i Israel

Dagsavisen | 27.02.2006
Partiet har ingen ideologi. Lederen ligger i koma. Likevel vil Kadimah-partiet til Ariel Sharon trolig vinne en brakseier i det kommende valget i Israel.

Menneskerettspris til U2

VG (NTB) | 27.02.2006
Den irske rockegruppa U2 fikk Amnesty Internationals årlige pris under en konsert på Chiles nasjonalstadion, brukt som fengsel etter militærkuppet i 1973.
1 - 30 av 591
1 2 3 4 5 6 .... 16 17 18 19 20

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.