Klipp fra media

Filter: Desember 2007

De fattiges gjeld

Nationen | 30.11.2007
Kommentar av Ivan Kristoffersen: Men president Bush har fullført de kristne idealene til de første innvandrerne fra Europa: Den vår herre gir rikdom, gir han også adgang til himmelen. Derfor har de rike rett til å gjøre hva de vil, uten innblanding fra staten. Det er dette frihetsidealet som bringer USA og den amerikanske dollar til randen, og gjør de fattige til forsvarsløse gjeldsslaver. Verden venter på en ny president.

Mer til hjelpeorganisasjonene

Vårt Land | 30.11.2007
Regjeringspartiene vil øke bistanden til de frivillige organisasjonene med 35 millioner kroner. I tillegg får Fredskorpset 5 millioner kroner mer.

En viktig bryllupsdag

Ny Tid | 30.11.2007
Kommentar av Andrew Kroglund: Gro Harlem Brundtland inviterte til gjestebud i 1989 med FN-rapporten ’Vår Felles Framtid’. Hun presenterte de to fortsatt unge og fremtidsrettede gifteklare kandidatene ’miljø’ og ’utvikling’. Flere hadde ofte tenkt tanken at de sto bra til hverandre og at de hadde mange utfyllende egenskaper.

Norge inviterer alle isbjørnland til krisemøte

VG (NTB) | 30.11.2007
Norge inviterer alle land som har isbjørn til et felles møte for å finne tiltak for å redde isbjørnbestanden.

Skal løse gåten om smeltingen i Arktis

Dagbladet.no | 30.11.2007
Havisen forsvinner mye raskere enn antatt. Norske breer smelter raskere.

Klimaforliket og forutsigbarhet

Aftenposten | 30.11.2007
Debatt av Sten Solum: I opposisjonens fremlegg til klimaforlik skriver de: "Norges troverdighet som pådriver er avhengig av at vi reduserer egne utslipp, bidrar til utvikling av teknologi og bidrar til å vise at det er mulig å frikoble økonomisk vekst med vekst i klimagassutslippene."

Giftige sprøyter

Dagens Næringsliv | 30.11.2007
Kommentar av Stein B. Hauglid: På innsiden: Mens amerikanerne har fått betenkeligheter med bruken av giftsprøyter for å fullbyrde dødsdommer, er bruken tiltagende i Kina.

- Verste voldshandlingene i Kongo siden 2000

VG (NTB) | 30.11.2007
Overgrepene som nå rammer sivile øst i Kongo er de verste siden krigen rundt årtusenskiftet, mener Røde Kors.

Inflasjon på 15.000 prosent

E24 | 30.11.2007
Det er nå så få varer i butikkene i Zimbabwe at det er vanskelig å beregne inflasjonen i landet, skriver den engelske avisen The Times.

Dømt til fengsel for Muhammed-bamse

Vårt Land | 30.11.2007
En britisk lærer er nå dømt til 15 dagers fengsel i Sudan fordi hun tillot at en bamse ble kalt Muhammed. Hun blir også utvist fra landet.

Titusenvis demonstrerte mot Chávez

VG (NTB) | 30.11.2007
Titusenvis av mennesker gikk torsdag ut i gatene i Venezuelas hovedstad Caracas for å protestere mot folkeavstemningen om grunnlovsreformer.

Bin Laden: - USA taper krigen i Afghanistan

Aftenposten | 30.11.2007
Al Jazeera spilte nytt lydbånd fra Osama bin Laden.

Omringet av Taliban

Dagsavisen | 30.11.2007
Fram til for et halvt år siden dro Gulab (55), Arsalan (18) og resten av familien på piknik utenfor Kandahar hver fredag. Nå våger de ikke lenger å reise ut av byen sammen.

- Avslutt samarbeid med USA i Afghanistan

VG (Nett) | 30.11.2007
En ny melding som angivelig kommer fra Osama bin Laden ber Europeiske land avslutte alt militært samarbeid med USA i Afghanistan.

- Afghanistan åpner for ny rettssak mot drapsmenn

VG (NTB) | 30.11.2007
Det kan være aktuelt med en ny rettssak mot de ansvarlige for bombeattentatet mot finske og norske soldater i Afghanistan i vår, ifølge Afghanistans ambassadør i Norden.

Norge i krig ? en realitet

Morgenbladet | 30.11.2007
Debatt av Ole Ullern: Det pågår en kamp i verden, de fleste mot de få - oss få rike. Norge stiller seg stadig oftere på urettens side i denne kampen. Samtidig forteller vi oss selv via mediene om hvor gode intensjonene er - og klarer stort sett å tro på våre egne hvitvaskinger.

Naive Nore

Dagbladet | 30.11.2007
Debatt av Kirsti Bergstø: Det finnes ingen enkle løsninger for situasjonen i Afghanistan, men det er på tide å innse at økt okkupasjon ikke er rett medisin. Nore og Borchgrevink må gjerne fortsette forsøket på å redusere et slikt syn til å være banal USA-motstand. Resten av oss får drive frem debatten om Afghanistan og hvilket brutalt regime Norge bidrar til å legitimere med sin tilstedeværelse.

FN vil ha med Hamas

Klassekampen | 30.11.2007
Lederen for FN-organisasjonen UNRWA, Karen AbuZayd, mener fredsprosessen vil mislykkes hvis Hamas holdes utenfor.

Farlig begjær

Vårt Land | 29.11.2007
Kommentar av Espen Utaker: «Verden står overfor en katastrofe», var førstenyheten på NRKs Ukeslutt sist lørdag. Hvorfor reagerte vi ikke på nyheten på samme måte som om flyalarmen gikk og russiske tropper var på vei inn i Finnmark? I rekordfart nærmer vi oss «The tipping point» eller «Point of no return» i klimakrisen.

Legger om utenrikstjenesten

Aftenposten | 29.11.2007
Norges diplomatiske uteapparat legges vesentlig om for å styrke nærværet i Kina, Midtøsten, Sudan og Vest-Afrika.

Bøllen Hugo Chávez

Aftenposten | 29.11.2007
Debatt av Maria Elizabeth Fongen: Arne Halvorsens reportasje fra Latin-Amerika 15. november er så venstrevridd at det går på sannheten løs.

Norsk-pakistansk avis stoppet i sensuren

Aftenposten | 29.11.2007
En karikaturtegning av Pervez Musharraf på forsiden og en kritisk leder var nok. Den norsk-pakistanske avisen Quaid ble stoppet på flyplassen i Lahore på vei til Oslo fra trykkeriet i Pakistan.

Vil ikke ta imot Guantánamofanger

VG (NTB) | 29.11.2007
USA har de siste to - tre årene gjentatte ganger forgjeves forsøkt å få Danmark og andre europeiske land til å ta imot fanger fra fengselet Guantánamobasen.

Frivillighet?

Dagbladet | 29.11.2007
Debatt av soldatmor: Å stå imot maktmekanismene som råder i kampen om ISAF-soldaten, er ikke uskyldig eller frivillig. Jeg håper og tror at sønnen min og soldatkameratene hans er i stand til å forstå mekanismene som utkjempes for å bli rekruttert som ISAF-soldat.

Venstresidens vilje til avmakt

Dagbladet | 29.11.2007
Kommentar av Aage Borchgrevink: Det er åpenbare mangler ved den internasjonale sivile og militære innsatsen i dag, men kan man virkelig tro at Afghanistan vil være tjent med at de internasjonale troppene trekkes ut? Tydeligvis, hvis man har blikket festet på grisehodet til den amerikanske ambassadøren.

Et glimt av håp

VG | 29.11.2007
Lederkommentar: Det er viktig - trolig avgjørende - at den amerikanske presidenten etter syv års stillstand setter sin egen prestisje på spill slik Bush gjør her. Han vet bare så altfor godt hva som skjedde da flere av hans forgjengere i Det hvite hus forsøkte det samme.

Fred i en boble

Dagsavisen | 29.11.2007
Kommentar av Roger Hercz: I vår tid med internett hender det at enkelte ikke greier å skille mellom virkeligheten og den virtuelle verdenen. Verre er det når dette skjer med president George Bush, statsminister Ehud Olmert og president Mahmoud Abbas.

Skjør enighet i Annapolis

Dagbladet | 29.11.2007
Lederkommentar: De måtte bli enige om noe i Annapolis. Det ble møteplanen, men selv det er en skjør enighet. Palestinernes sjefforhandler Saab Eerekat jublet over å ha fått en komité. Det har en tragisk side at en komité kan utløse jubel når det er et land man egentlig vil ha.

Fløyene dreper fredshåpet

Dagsavisen | 29.11.2007
Høyreorienterte partier i Israel og Hamas i Palestina sitter i praksis med vetorett over den nye fredsprosessen for Midtøsten. Det dreper de fleste håp om fred.

- Nyttesløst uten Hamas

Dagbladet.no | 29.11.2007
- En palestinsk fredsprosess som ikke inkluderer Hamas, er ikke gjennomførbar, sier generalkommissær Karen AbuZayd ved FNs palestinske flyktningeråd (UNRWA).
1 - 30 av 4444
1 2 3 4 5 6 .... 145 146 147 148 149

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.