Klipp fra media

Filter: Mars 2007

Hva har Gud i klimadebatten å gjøre?

Dagsavisen | 31.03.2007
Debatt av Hans Overgaard: Religion kan legges til grunn for uvitenskapelige og useriøse holdninger som florerer i debatter om klima, miljø og helse. Ikke overraskende, for det ligger i religionens natur å forklare fenomen på grunnlag av tro og ikke fakta.

Har mista 300.000 veljarar på eitt år

Nationen | 31.03.2007
Frp har det siste året rast nedover meiningsmålingane med 10 prosentpoeng. Valekspertar meiner partiet taper på klima- og miljøspørsmål.

Massakrerte 66 barn

Dagsavisen | 31.03.2007
66 barn ble skutt, overkjørt og trampet i hjel under et raid av regjeringshæren i Nord-Uganda, ifølge Redd Barna.

Mugabe (83) gir seg ikke

Dagsavisen (ANB-NTB-Reuters-TT) | 31.03.2007
Zimbabwes mangeårige president Robert Mugabe er formelt utnevnt til regjeringspartiet Zanu-PFs kandidat til presidentvalget neste år. - En tragedie, sier opposisjonen i landet.

Kina dundrer videre

Aftenposten | 31.03.2007
Kommentar av Nils Morten Udgaard: Politisk fiasko i Kina ville være farligere for verden enn suksess, men makter det gamle kommunistpartiet å stanse galopperende korrupsjon og grovt miljøforbruk uten mer demokrati - for 1,3 milliarder kinesere?

Lever under skjult apartheid

Klassekampen | 31.03.2007
- Norske myndigheter og bedrifter som engasjerer seg i India skal vite at de samarbeider med en apartheidstat, sier Joseph D'souza og Indira Athawale, aktivister for de kasteløse i India.

Et folk på flukt i eget land

Dagsavisen | 31.03.2007
Nesten to millioner irakere lever under elendige forhold, som flyktninger i eget land. - Verden må anerkjenne situasjonen som en humanitær krise, sier Jens Mjaugeland i Flyktninghjelpen.

Hard linje

Aftenposten | 31.03.2007
Lederkommentar: En propagandakrig har utviklet seg mellom Storbritannia og Iran etter at 15 britiske soldater forrige uke ble arrestert av Iran i Den persiske bukt. Hendelsesforløpet er et tegn på at den harde linjens menn har overtaket i Iran.

Midtøstens røde klut

Dagsavisen | 31.03.2007
Kommentar av Carsten Bleness: Jonas Gahr Støre balanserer på stram line når han på nytt gir Norge en viktig rolle i Midtøsten. Her er det ikke lenger noe «kjære Condi».

Knugende hverdag for kvinnene

Aftenposten | 31.03.2007
Oppblomstringen av islam og øket arbeidsledighet blant mennene har gjort livet vanskeligere for kvinnene i Dagestan, den urolige naborepublikken til Tsjetsjenia.

Foregangslandet

Dagsavisen | 30.03.2007
Debatt av Audun Lysbakken: Med Soria Moria er teori blitt til praksis. Endelig tør Norge gå foran i viktige internasjonale spørsmål.

Bare å «hente»?

Dagbladet | 30.03.2007
Debatt av Henrik Lunde: Vi må hente 100.000 helsearbeidere og trolig i u-land, mente utviklingsminister Erik Solheim og får full støtte av minister Hanssen. I årevis har vi ment at Norge er verdens beste land og at alle i hele verden vil komme til Norge hvis vi ikke stadig strammer inn vår innvandrings- og flyktningepolitikk. Nå ser vi fremtiden dystert i møte og dørvakten må byttes ut med en innsmigrende innkaster.

Hjerner? Gjerne

Ny Tid | 30.03.2007
Lederkommentar av Martine Aurdal: Utviklingsministerens forslag om sykepleierimport har fått ufortjent mye kjeft.

Telenor gir Baksaas munnkurv

Dagbladet | 30.03.2007
Telenor tør ikke å slippe konsernsjef Baksaas til i media. I stedet lar de verdens største PR-byrå styre krigen mot Muhammad Yunus, som i går møtte framtredende politikere på Stortinget.

- Vi kan ennå redde planeten

VG | 30.03.2007
- Jordkloden er som et sykt barn vi er glad i, men som er i ferd med å glippe fra oss. Nå må vi ta tak og holde fast, slik at den kan bli frisk igjen.

Denne gangen fikk kona være med

Aftenposten | 30.03.2007
For tredje gang på kort tid besøkte den tidligere amerikanske visepresidenten, Al Gore, Norge.

EU-angsten og miljøsaken

Nationen | 30.03.2007
Lederkommentar: Det er en kime til en ny og spennende EU-debatt når Ap-folk og ja-folk i enda større grad enn før argumenterer med klima og miljø som det fremste ja-argumentet til EU. Vi må regne med at det store temaet som kan påvirke norsk opinion i EU-spørsmålet, vil gå på miljø.

Blir Gore-disippel

Aftenposten | 30.03.2007
Al Gore trenger medhjelpere til å spre budskapet. Blant de siste som nå gir seg over til dommedagsprofetiene til eks-visepresidenten er United-sjef Alex Ferguson.

Nekter å spise hatten sin

Morgenbladet | 30.03.2007
Miljøvernminister Helen Bjørnøy lanserer nye tall. Hun sier nå at utslippene må ned med 50-70 prosent innen 2050.

Å kaste stein i glasshus

Dagsavisen | 30.03.2007
Debatt av Ola Borten Moe: Frps Tord Lien viser til klimadebatten i 1989 når han prøver å latterliggjøre Senterpartiet, som allerede den gang tok til orde for store klimakutt. Det er sjelden lurt å kaste stein i glasshus, denne gangen kaster Lien stein i drivhus.

? Vi vekker oppmerksomhet

Ny Tid | 30.03.2007
Elektriske biler er ikke bare miljøvennlige. De er også billigere i drift enn bensinbiler.

Myten om mørkets hjerte

Dagbladet | 30.03.2007
Kronikk av Ingrid Samset: Afrikas mørke handler ikke om Afrika. Mørkets hjerte handler ikke om Kongo. Det handler om oss.

- Vi som elsket Mugabe

Aftenposten (LA Times) | 30.03.2007
Alt du forventer å finne på kontoret til en høytstående tjenestemann i Zimbabwes regjeringsparti var der: Det dominerende portrettet av president Robert Mugabe, de gulnede bildene av frihetsmartyrer og -helter. Det eneste uharmoniske var i ført i pennen av tjenestemannen selv.

Darfurs dolorosa

Morgenbladet | 30.03.2007
Lederkommentar: "Finnes det nød og sult, skyldes det svik." Nordahl Grieg skrev dette i 1936, og Bjørg Mide fra Kirkens Nødhjelp siterte det på radio før påske. Det var radio rett i mellomgulvet: "Dette er noe jeg skulle ønske berørte ikke bare folk i Norge, men hele det internasjonale samfunn: at vi faktisk har sviktet når det gjelder beskyttelse av befolkningen i Darfur."

Advarer om forverring i Somalia

Dagsavisen (ANB-NTB-AFP) | 30.03.2007
De nye kampene i Somalia kan føre til at hele fredsprosessen i det krigsherjede landet faller sammen, frykter FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Norske bilder av Latin-Amerika

Dagbladet | 30.03.2007
Kommentar av Jemima García-Godos og Stener Ekern: Vi er ikke mot fornyet samarbeid med Latin-Amerika - tvert imot. Men vi insisterer på at det bygger på reflektert kunnskap og dialog med likestilte partnere, ikke på misjonering og idealiserte forestillinger av en forgangen tid som kanskje aldri egentlig eksisterte - og denne henstillingen gjelder politikere så vel som journalister.

Tofrontskrig om Irak

Dagsavisen | 30.03.2007
President George W. Bush fører nå krig på to fronter om Irak, både i Bagdads gater og mot Kongressen i USA. Bush kan bli stående uten penger til krigføringen.

FN «bekymret» over iranskbritisk krise

VG (NTB) | 30.03.2007
FNs sikkerhetsråd vedtok torsdag en utvannet erklæring der rådet uttrykker «dyp bekymring» over Irans fengsling av 15 britiske soldater.

Sitatfusk om SV

Nationen | 30.03.2007
Debatt av Audun Lysbakken: Jeg syntes det var litt merkelig at jeg skulle ha sagt dette, siden jeg en rekke ganger har kritisert regjeringens beslutning om å sende spesialstyrker.

Ber Israel godta arabisk fredsplan

Vårt Land | 30.03.2007
Den arabiske liga relanserer sin fredsplan fra 2002, men Israel godtar ikke planen.
1 - 30 av 455
1 2 3 4 5 6 .... 12 13 14 15 16

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.