Klipp fra media

Filter: Februar 2008 medieklipp

Lenge leve skatteparadisene

Aftenposten | 29.02.2008
Debatt av Gjermund Hagesæter: Sigrid Klæboe Jakobsen og Hans Morten Haugen skriver i Aftenposten 14. februar om skatteåpenhet og tar til orde for boikott av skatteparadiser.

Verdenskirken

Dagbladet | 29.02.2008
Debatt av Thor Egil Braadland: Norman har også helt rett når han skriver at faget preges av «... lite eller ingenting av rene faktakunnskaper». Paradokset er derfor at ingenting har gjort så mye skade i virkeligheten som nettopp denne virkelighetsfjerne teorien. De landene som er blitt påtvunget verdensbankens privatiseringspolitikk har blitt en økonomisk katastrofe. USA - med sin gjennomprivatiserte økonomi - sliter med verdens største utenlandsgjeld.

Oljefond-topp skal vitne i Kongressen

E24 | 29.02.2008
Den amerikanske Kongressen er bekymret for veksten av gigantiske statlige fond. Martin Skancke i Finansdepartementet skal nå redegjøre for hvordan Oljefondet opptrer.

Oljefondet stumper neppe røyken

E24 (NTB) | 29.02.2008
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) åpner for et strengere etisk regelverk for investeringene i oljefondet, men å svarteliste tobakksprodusenter blir neppe aktuelt.

Tegn kartet på nytt!

Ny Tid | 29.02.2008
De viktigste strekene på verdenskartet er ikke landegrensene, men de stadig sterkere strømmene av mennesker, varer og ideer som krysser grensene. 8. februar kom det nytt avtaleutkast i den sju år lange debatten om en ny handelsavtale i Verdens Handelsorganisasjon (WTO).

? Norge må presse EU

Ny Tid | 29.02.2008
EU overholder ikke avtaler med afrikanske land. Derfor må Norge presse unionen til å skjerpe seg, mener den sørafrikanske økonomen Mohau Pheko.

Verden må ha levende frø

Nationen | 29.02.2008
Kronikk av Arvid Solheim: Den 26. februar åpnet Svalbard Globale frøhvelv. Den norske regjeringen, internasjonale gjester som fredsprisvinner Wangari Maathai og et massivt internasjonalt presseoppbud var til stede. Denne store oppmerksomheten rettet mot frøbanken og bevaring av genetiske ressurser er fortjent. Å sikre at det genetiske mangfoldet i verdens matplanter bevares for framtidige generasjoner, er et viktig bidrag i kampen mot sult og fattigdom i utviklingslandene.

Hett grillparty

Dagens Næringsliv | 29.02.2008
Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Australia har fått ny regjering med tøffere klimapolitikk. Ikke tøff nok, ifølge en ny rapport.

- Regjeringen bløffer om biodrivstoff

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.02.2008
Både Greenpeace og Fremskrittspartiet mener regjeringen overdriver effekten biodrivstoff vil få på klimaet.

Fra ord til handling for klima

Aftenposten | 29.02.2008
Debatt av Nikolai Astrup: Det er enormt viktig at Oslo som landets hovedstad går foran i klimakampen. Ambisjonene er hevet, og byen vil redusere sine klimagassutslipp med 50 prosent innen 2030.

Paraguay mot venstre

Klassekampen | 29.02.2008
Kristensosialisten Fernando Lugo leder på meningsmålingene foran presidentvalget i Paraguay i april.

Kenya: Stridende parter sammen i regjering

Aftenposten | 29.02.2008
Det blir en koalisjonsregjering i Kenya. Det kunne Kofi Annan fortelle etter at han fungert som megler mellom partene i konflikten som oppsto etter presidentvalget.

Kan droppe flerbarnsforbud

Vårt Land (NTB) | 29.02.2008
Kina er bekymret for en eldrebølge og vurderer å kutte ut kravet om at familier bare kan få ett barn.

Et norsk paradoks

Aftenposten | 29.02.2008
Kronikk av Mazyar Keshvari: Jonas Gahr Støre har tydelig vist omverdenen at Norge driver med grenseløst hykleri i sine relasjoner til terrorregimer som Iran.

Tror på svak nedgang

Aftenposten | 29.02.2008
FN regner med en svak nedgang i dyrkingen av opiumsvalmuer i Afghanistan i år. Det vil i så fall være første gang siden 2001 at produksjonen av narkotika går ned.

Hvorfor være med Nato i Afghanistan?

Nationen | 29.02.2008
Kommentar av Drude Beer: Man sender ikke sine soldater i en krig med høy risiko og store tap for at afghanske barn skal få gå på skole.

Obama ber Europa gjøre mer i Afghanistan

VG (NTB) | 29.02.2008
Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama ber europeiske land trappe opp innsatsen i Afghanistan.

Sikkerhetspolitisk tombola

Dagsavisen | 29.02.2008
Kommentar av Thorbjørn Jagland: Jeg hører noen hevde at debatten som SV fører om Afghanistan kan gi Taliban blod på tann og skade de norske styrkene. Men det er fundamentalt i et demokrati at vi bare kan være sikker på å gjøre det rette ved å høre motargumentene. Debatt svekker oss ikke, det styrker oss.

Prins Harry kjempet mot Taliban

Aftenposten | 29.02.2008
Har i ti uker vært hemmelig utstasjonert i Afghanistan.

USA støtter israelske angrep på Gazastripen

Vårt Land (NTB) | 29.02.2008
USAs utenriksminister legger skylden på Hamas og godtar de israelske flyangrepene mot Gazastripen. I løpet av to dager er 26 palestinere drept, deriblant en baby og flere barn.

- Israel ønsker å ødelegge fredsprosessen

Aftenposten | 29.02.2008
En talsmann for palestinernes president er i harnisk etter at 19 personer er drept av israelske bomber de siste to dagene.

Siv Jensen nær rakettangrep i Israel

Aftenposten | 29.02.2008
Frp-formann Siv Jensen ble evakuert etter et rakettangrep mot byen Sderot ikke langt fra grensen til Gaza.

Arkivkluss

Klassekampen | 29.02.2008
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Rød-Larsen hevder at uttalelser fra enkelte historikere, UD-tjenestemenn og Riksarkivaren ikke har bidratt «til det tillitsforhold som er en nødvendig forutsetning ved donering av privatarkiv som omfatter notater fra følsomme samtaler med blant annet nålevende politikere og diplomater fra en rekke land». Rød-Larsen vil i stedet gi arkivet til «et internasjonalt anerkjent arkiv i utlandet».

Fred er ei det beste?

Dagbladet | 29.02.2008
Lederkommentar: Reportasjer i Dagens Næringsliv har de siste dagene kastet et skjærende ironisk lys over fredsmeklerparet Terje Rød-Larsen og Mona Juuls motvilje mot å gi fra seg dokumenter de har fra Oslo-prosessen i 1993. Rød-Larsen har i brev til tidligere riksarkivar John Herstad skrevet at han ikke har tilstrekkelig tillit til verken norske historikere, tjenestemenn i Utenriksdepartementet eller Riksarkivaren.

Nekter å utlevere arkiv

Ny Tid | 29.02.2008
Terje Rød-Larsen nekter å utlevere dokumenter fra Oslo-prosessen i 1993. Hårreisende, mener tidligere riksarkivar John Herstad.

Selvpålagt sensur overfor islam

Aftenposten | 29.02.2008
Debatt av Bjarne Kvamme: Kommentaren "Fåfengt krig mot islam" av Ulf Andenæs 26. februar viser så tydelig Aftenpostens selvpålagte sensur overfor islam. Selvsensuren rettferdiggjøres ved å redusere problemet til bare å være vår kritikk av islam, og anbefale at denne kritikken bør tones ned.

Drapstrusler og "misforståelser"

Aftenposten | 29.02.2008
Lederkommentar: Opphissede folkemengder som krever at alle "fiender av islam" må bli drept, er et syn som vekker avsky og frykt. Når det aggressive budskapet blir illustrert med portretter av Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, får følelsen av uhygge et tillegg av det absurde.

Al Jazeera: - Kokkvold-bilde en misforståelse

VG (NTB) | 29.02.2008
Bildet av generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold på arabiske bannere, som protest mot dem som viser tegninger av Muhammed, er en stor misforståelse, mener TV-kanalen Al Jazeera.

NUPI-forsker: - En terroraksjon kan finansieres med et studielån

VG (Nett) | 29.02.2008
Seniorforsker Jens Christian Andvig tror ikke det skal store pengesummene til for å finansiere terrorvirksomhet.

Kan få 10 års fengsel etter terrorsiktelser

Dagsavisen | 29.02.2008
De tre somalierne som i går ble arrestert i Oslo og siktet for å finansiere terrorisme hevder sin uskyld. De risikerer 10 års fengsel dersom de blir tiltalt og dømt.
1 - 30 av 517
1 2 3 4 5 6 .... 14 15 16 17 18

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.