Klipp fra media

Filter: Mars 2008 medieklipp

En gnien verden

Dagsavisen | 31.03.2008
Kommentar av Heide Taksdal Skjeseth: Onkel Skrue er ikke så ulik land som Sør-Afrika, Argentina og Kina, skal vi tro økonomene Kalle Moene og Jo Thori Lind. De har laget en «gnierindeks», som viser hvilke land som lett kan utjevne de mest makabre forskjellene mellom fattig og rik, men som av ulike grunner velger å la være.

Hvor havner bistanden?

Aftenposten | 31.03.2008
Debatt av Jan M. Lind: Utenriksdepartementet varsler at de vil komme med en utfyllende respons på saken rundt skandalen i Tanzania. Det jeg selvsagt lurer på, er hvor mange andre bistandsprosjekter som egner seg til å bli gått grundig etter i sømmene?

Ingen vilje til å ta klimabombene

Dagsavisen | 31.03.2008
Norge er fortsatt på jumboplass i å skattlegge de største klimabombene. Etter to og et halvt år med rødgrønn regjering har lite skjedd.

Norge mot FN

Dagbladet | 31.03.2008
Kronikk av Andreas M. Kravik og Njål Høstmælingen: Var norske myndigheter forpliktet til å la FNs torturkomité få vurdere om Nadeem Dar risikerte tortur ved utsendelse, før han ble deportert til Pakistan? Komiteen selv var overbevist om det i en nylig avsagt avgjørelse der Norge ble funnet å ha krenket FNs torturkonvensjon. Norske domstoler har til nå hatt en annen oppfatning.

Flere muslimer enn katolikker

VG (NTB) | 31.03.2008
- For første gang i historien er vi ikke lenger på toppen. Muslimene har tatt over, sier Vittorio Formenti, som er i ferd med å sette sammen Vatikanets årbok, til Vatikan-avisa L'Osservatore Romano.

Kultur og opprør ved steinbukkens vendekrets

Klassekampen | 31.03.2008
Kronikk av Pål Steigan: Dagen før opprøret i Maputo brøt ut, var verdensbankens president Robert Zoellick i landet og roste regjeringa for at den gjennomfører "reformer", noe som er nytale for at man bøyer seg for nyliberalismens diktater. En slik reform er jo å fjerne subsidier, for eksempel på energi og transport. Mindre enn to døgn seinere hadde et voldelig opprør tvunget regjeringa i Mosambik til å gjeninnføre subsidier.

Zimbabwe kan lære av Kenya

Aftenposten | 31.03.2008
Lederkommentar: Robert Mugabe har aldri vært en mann som gir seg uten kamp. Utfallet av valget på president og nasjonalforsamling i Zimbabwe lørdag virker gitt på forhånd.

Rice: - Mugabe er en skam for sitt folk og for Afrika

VG (Nett) | 31.03.2008
USAs utenriksminister Condoleezza Rice stempler Zimbabwes president Robert Mugabe som en skam for sitt folk og for Afrika, og frykter at valget i landet ikke var fritt og rettferdig.

Spent i Zimbabwe etter valget

Aftenposten (NTB) | 31.03.2008
Situasjonen i Zimbabwe blir stadig mer spent. Opposisjonen har erklært at den vant valget lørdag, men offisielle resultater lar vente på seg.

- Hvor blir det av valgresultatene?

Dagbladet.no | 31.03.2008
Observatørene frykter valgfusk i Zimbabwe.

2 millioner mister humanitær hjelp

Vårt Land | 31.03.2008
Hjelpeorganisasjonen CARE frykter en humanitær katastrofe i Sudan hvis FNs flytransport med humanitær hjelp stoppes. Pengemangel gjør at flyene kan bli satt på bakken innen en måned.

Krever lykke i voldsherjet land

Klassekampen | 31.03.2008
Kvinnene i Guatemala kjemper for retten til å være lykkelige. Det er ikke lett i et land der kvinneliv er lite verdt.

Kina må bygge nye megabyer

Dagens Næringsliv | 31.03.2008
Utviklingen i Kina de siste 30 årene, blekner sammenlignet med det som venter.

En stor skam

Aftenposten | 31.03.2008
Lederkommentar: Kinas grove maktmisbruk i Tibet ble ikke funnet verdig til en uttalelse fra FNs menneskerettighetsråd innen medlemmene avsluttet sin sesjon før helgen. Handlingslammelsen og unnfallenheten er en stor skam.

Kinas stengte dører

Aftenposten | 31.03.2008
Debatt av Aase-Hilde Brekke: Ropene utenfor den kinesiske ambassade i Oslo nylig ble hørt inne. Men ingen kom ut for å motta brevet fra Tibetkomiteen.

- Al-Qaida verver militante som ser vestlige ut

VG (NTB) | 31.03.2008
Al-Qaida verver nå militante som ser vestlige ut for å gjennomføre nye terroraksjoner i USA, sier CIA-sjef Michael Hayden.

Bløffen

Klassekampen | 31.03.2008
Kommentar av Sissel Henriksen: Volden i Irak har gått noe ned etter at våpenhvilen ble innført i august i fjor. USAs president George W. Bush sendte i løpet av fjoråret inn stadig flere soldater. Bush har tatt nedgangen til inntekt for at opptrapping er veien å gå, og mener USA har nådd et vendepunkt i sin fem år gamle krig for å kue Irak. Kampene den siste uka viser at dette er en rein bløff.

Ber 60 000 tilhengere legge ned våpnene

Dagbladet | 31.03.2008
I en overraskende vending har den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr beordret sin Mehdi-milits til å fjerne seg fra gatene og legge ned våpnene.

En dag i Guantánamo- fangenes liv

Aftenposten | 31.03.2008
Et liv i isolasjon og forsakelse dominerer hverdagen til de fleste fangene i USAs tungt bevoktede fengsel på Cuba.

Ordkrig skygger for Afghanistan-satsing

Dagsavisen | 31.03.2008
En samlet strategi for Afghanistan står øverst på dagsorden når NATOs toppledere møtes i Bucuresti. Men oppkjøringen preges av ordkrig med Russland.

Barth Eide avviser at han desinformerer

Dagsavisen (NTB) | 31.03.2008
Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet avviser påstander om at han og andre politikere desinformerer om forholdene i Afghanistan.

Forbereder seg på det verste

Dagsavisen | 31.03.2008
Norske soldater trener på knallharde gatekamper. De forbereder seg på at det plutselig kan eksplodere i Nord-Afghanistan.

- Vi behandler soldaten deres bra

Dagbladet.no | 31.03.2008
Men Israel kan ikke unnskylde alt med Holocaust, sier Hamas-leder.

Indonesiske elever demonstrerer mot antiislamsk film

VG (NTB) | 31.03.2008
Flere hundre indonesiske ungdomsskoleelever demonstrerte søndag mot den antiislamske filmen «Fitna», ifølge en indonesisk TV-stasjon.

- Iran protesterte overfor Nederlands ambassadør

VG (NTB) | 31.03.2008
Iran innkalte søndag den nederlandske ambassadøren i Teheran for å protestere mot offentliggjøringen av den antiislamske filmen laget av politikeren Geert Wilders.

Mer makt til Kina og India

E24 | 30.03.2008
Ledelsen i Det internasjonale pengefondet støtter planene om å gi utviklingsland større innflytelse i organisasjonen. Land som Kina, India og Brasil vil få større makt når stemmereglene i Det internasjonale pengefondet (IMF) legges om. Saudi-Arabia, Russland, Iran og Egypt er blant landene som vil miste stemmemakt dersom forslaget stemmes frem.

- Tragisk at Gore får dupere verden

Aftenposten | 30.03.2008
- Den største skandalen i Nobels historie, sier sivilingeniør Fred Goldberg om tildelingen av Fredsprisen til Al Gore og FNs klimapanel. I går var han hovedtaler på Frps klimakonferanse.

Vil ikke plage folk med miljøkrav

Dagsavisen (NTB) | 30.03.2008
Regjeringen Stoltenberg og miljøbevegelsen driver symbolpolitikk som gjør det dyrere å fly, kjøre bil og reise. Frp vil ikke være med på å plage folk med slik symbolpolitikk, sier Frp-formann Siv Jensen

Svenske slott mørklagt i miljøkampanje

Dagbladet (NTB) | 30.03.2008
Det svenske kongehuset slukket lyset på tre slott lørdag for å bidra til den internasjonale miljøkampanjen «Earth Hour».

Opposisjonen hevder de vant valget i Zimbabwe

VG (Nett) | 30.03.2008
Opposisjonen i Zimbabwe hevder de har vunnet valget, til tross for angivelig valgfusk fra sittende president Robert Mugabe.
1 - 30 av 504
1 2 3 4 5 6 .... 13 14 15 16 17

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.