Klipp fra media

Filter: April 2008 medieklipp

Jordens bundne Træller

Nationen | 30.04.2008
Kommentar av Ivan Kristoffersen: Arbeiderbevegelsens gamle kampdag for internasjonal solidaritet er overlatt til politiske kranglefanter.

Utviklingsland får mer makt i IMF

E24 | 30.04.2008
Medlemslandene i Det internasjonale pengefondet (IMF) har vedtatt et sett med nye avstemningsregler som forskyver maktbalansen sørover.

Oppskrift mot fattigdom

Dagbladet | 30.04.2008
Kronikk av Siv Mjaaland og Magnus Berge: Det er på høy tid med en kollektiv global erkjennelse av at arbeidsrettigheter må sikres dersom den globale fattigdommen skal bekjempes.

Svenskesuget

Klassekampen | 30.04.2008
Lederkommentar av Alf Skjeseth: Medan USA og Sverige legg fram sine tilbod til Norge og duellen mellom JSF og Gripen for alvor er i gang, går forsvarsanalytikaren John Berg frå intervju til intervju. Berg har i eit langt liv med forsvarsspørsmål stått støtt i ein Nato- og USA-lojal tradisjon. No forklårer han kvifor Norge ikkje er tent med det nye amerikanske kampflyet. Han meiner det har eigenskapar som vil auke spenninga i høve til Russland i nordområda.

Fred har blitt business

Aftenposten | 30.04.2008
Kommentar av Cecilie Hellestveit: Det siste tiåret har sikkerhetsbedrifter bygget opp private hærer. Nå jakter de på nye slagmarker.

Måtte den beste vinne

Dagbladet | 30.04.2008
Kommentar av Halvor Elvik: Den lange linjen i norsk sikkerhetspolitikk tilsier at Arbeiderpartiet vil søke sammen med Høyre når det skal kjøpes nye kampfly. Høyres tidligere leder Jan Petersen, som nå er leder i forsvarskomiteen i Stortinget, kom med en nøkkelformulering da han ble intervjuet på mandag. «Norge bør velge det beste flyet», sa Petersen.

Sluttspill om forbud mot klasebomber

Dagsavisen | 30.04.2008
Kommentar av Mari Thjømøe: Den norske regjering skal ha ros for at den startet prosessen og fram til nå har vært en pådriver for et internasjonalt forbud mot klasebomber.

Klimadebatt på ville veier

Aftenposten | 30.04.2008
Debatt av Helge Drange: I Aftenposten 21. april fremsetter Fred Goldberg en rekke feilaktige påstander om jordens klima. Goldberg gjør et poeng av at den globale middeltemperaturen har sunket mellom januar 2007 og januar 2008.

10 millioner tonn CO2 lagret i Utsira-formasjonen

VG (NTB) | 30.04.2008
Siden høsten 1996 har CO2 fra Sleipner Vest-feltet blitt lagret i Utsira-formasjonen. 10 millioner tonn er til nå injisert i den porøse bergarten der.

FN-topp kaller biodrivstoff en forbrytelse

E24 | 30.04.2008
FNs spesialutsending Jean Ziegler kaller Vestens planer for biodrivstoff en forbrytelse på grunn av prisøkningene på matvarer.

Mugabe utelukker samarbeid

Dagsavisen (NTB) | 30.04.2008
Zimbabwes president Robert Mugabes regjering utelukker å danne en koalisjon med opposisjonslederen Morgan Tsvangirai.

Opprørsleder i Øst-Timor overgir seg

VG (NTB) | 30.04.2008
Lederen for en gruppe opprørere som skal ha forsøkt å drepe Øst-Timors president i februar, overga seg tirsdag.

En vei ut av Irak?

Vårt Land | 30.04.2008
Kommentar av Bjarte Botnen: Er det noen som husker valgkampen i USA for åtte år siden? Da gikk Bush junior til valg på at landet skulle få en mer ydmyk utenrikspolitikk, det skulle bli slutt på at USA blandet seg inn i alt mulig.

Oljeinvestorene skyr Irak

VG (NTB) | 30.04.2008
Oljeinvestorene skyr Irak på grunn av den vedvarende volden i landet, og rundt 65 prosent av oljerørledningene i landet er ute av drift på grunn av sabotasje og forfall.

Eide har Bush i ryggen

Aftenposten | 30.04.2008
En strålende president George W. Bush tok tirsdag imot FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, i Det hvite hus.

Høyspent om atomvåpen

Dagsavisen | 30.04.2008
Med spioner luskende i ørkenen, og storpolitiske intriger som spenner seg fra Nord Korea til USA, er det lite som skal til for å øke spenningen mellom Syria og Israel.

Økonomien i fritt fall

Klassekampen | 30.04.2008
Mens oppmerksomheten er rettet mot Gaza, er en økonomisk og sosial krise i ferd med å etablere seg på Vestbredden.

Etiske retningslinjer?

Aftenposten | 29.04.2008
Kommentar av Gunnar Myhr: Har moralen endelig nådd resultatregnskapet eller er det et nytt utslag av politisk korrekt meningsterrorisme?

Mer prat, mindre penger

Dagsavisen | 29.04.2008
Kommentar av Kaia Storvik: I dag lander utenriksminister Jonas Gahr Støre i Aserbajdsjan. Her pumpes oljen opp av havbunnen i strie strømmer, og mye av rikdommen havner hos oss i Norge.

Kniving om kampfly

Aftenposten | 29.04.2008
Lederkommentar: I går var det selgernes dag. Det svenske SAAB-konsernet presenterte sitt kampfly, JAS 39 Gripen NG (Neste Generasjon), med taler, videoer og glansede brosjyrer. Det amerikanske Lockheed Martin-konsernet presenterte sitt kampfly, F-35 Lightning II (også kalt JSF), med ikke mindre overbevisende taler, videoer og glansede brosjyrer.

Sverige kan slå USA

Klassekampen | 29.04.2008
- Det er sikkerhetspolitiske oppsider ved begge de to alternativene. Norges langvarige allianseforhold til USA vil ikke bli berørt av det norske valget av fly. Det er rester av en tankegang fra den kalde krigen å antyde at en materiellanskaffelse skulle påvirke forholdet til våre to land negativt, sa statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet etter anbudsseremonien med Sverige og USA på Akershus i går.

? Flyvalg står om lojalitet, ikke pris

Dagsavisen | 29.04.2008
Flyvalget er et sikkerhetspolitisk veivalg, der regjeringen må velge mellom USA og Sverige, sier amerikanerne. Svenskene lokker med norske arbeidsplasser for å vinne flykrigen.

Allianser og kampfly

Dagsavisen | 29.04.2008
Kommentar av Ivar A. Iversen: Å bytte ut NATO med EU er som å bytte ut amerikanske jagerfly med svenske: En interessant, men usannsynlig tanke.

Verdensmarkedet spiser bønder

Aftenposten | 29.04.2008
Kommentar av Arvid Solheim: Kåre Valebrokk beskriver 20. april godt mange av årsakene bak den pågående matkrisen. Det han derimot ikke har fått med seg, er at i flere av landene det nå er uroligheter i på grunn av prisstigningen, har man bevisst nedprioritert nasjonal matproduksjon.

FN mener spekulanter står bak matvarekrisen

VG (Nett) | 29.04.2008
En FN-sjef beskylder spekulanter for å ha forårsaket matvarekrisen som har rammet store deler av verdens fattige land.

Redd Barna riser Rema

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.04.2008
- Det er et paradoks at ett av verdens rikeste land hamstrer mat, mens verdens fattigste befolkning sulter. Rema 1000 og andre som hamstrer er med på å bidra til prisgaloppen som nå skjer på kort sikt, sier Redd Barnas generalsekretær Gro Brækken til Dagens Næringsliv.

Remas riskrise

Dagens Næringsliv | 29.04.2008
Lederkommentar: Hvis vi alle gjør som Rema 1000, kan vi klare å løfte prisen på ris enda et hakk høyere. Hva Rema 1000 gjør? Jo, butikkjeden forsøker å sikre seg ris mens det fortsatt er mulig. Dagens Næringsliv kunne igår fortelle at kjedens importsjef Øyvind Simonsen handler inn all den ris han kan.

Valgresultater underveis i Zimbabwe

Dagsavisen (NTB) | 29.04.2008
Valgkommisjonen i Zimbabwe antyder at resultatet av presidentvalget kan være klart neste uke. Omtellingen av stemmene i flere valgkretser er allerede fullført.

- FN solgte våpen til Kongo-opprørere

Aftenposten | 29.04.2008
Fredsbevarende soldater byttet til seg gull, elfenben og narkotika mot FN-våpen, hevder et britisk dokumentarprogram.

Universelle verdier

Aftenposten | 29.04.2008
Kommentar av Kristoffer Rønneberg: I morgen er det 100 dager igjen til OL starter. Den tiden må brukes på å bli enige med kineserne om hva menneskerettigheter betyr.
1 - 30 av 621
1 2 3 4 5 6 .... 17 18 19 20 21

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.