Klipp fra media

Filter: September 2008 medieklipp

Krisehåndtering i USA

Stavanger Aftenblad | 30.09.2008
Lederkommentar: USA har ikke bare en finanskrise, men også en politisk krise. Kostbar krigføring i Irak og Afghanistan sammen med store sosiale forpliktelser både nå og i framtiden, tynger amerikansk økonomi. Landet har dessuten en administrasjon som oppfatter store deler av den øvrige verden som et problem som må bekjempes.

Festen er slutt

Dagsavisen | 30.09.2008
Kommentar av Arne Strand: Finanskrisen gikk fra ille til det dramatisk mye verre da Representantenes hus i går kveld forkastet den økonomiske krisepakken. Verdensøkonomien skjelver.

Risikabelt avslag i Kongressen

E24 | 30.09.2008
Kommentar av Øystein Sjølie: Avslaget er ikke verdens undergang. Men undergangen kom litt nærmere.

Full fart i utforbakke

Dagsavisen | 30.09.2008
Krisepakken skulle være redningen. Istedet har den ført til enda verre forhold i verdensøkonomien.

- Virkeligheten er i ferd med å innhente USA

Aftenposten | 30.09.2008
Kommentar av Halvor Tjønn: Tiden med å kjøpe ekstremt billige klær, biler og elektronikk kan være i ferd med å ta slutt i USA. Det kan være en god idé.

- Staten største synder i regnskogen

Aftenposten | 30.09.2008
Et brasiliansk departement har utpekt et annet departement som største bidragsyter til avskogingen i Amazonas.

Avskogingen tar av i Amazonas

Aftenposten | 30.09.2008
Avskogingen i Amazonas tar helt av - høye matvarepriser får mye av skylden.

Chávez vil ha atomkraft

Dagsavisen | 30.09.2008
President Hugo Chávez i Venezuela vil med russisk hjelp utvikle sitt eget atomprogram. Det er en ny utfordring til Washington fra mannen som tar mål av seg til å knuse USAs hegemoni på kontinentet.

Statsministeren i Kina: Innrømmer nett-sensur

Aftenposten | 30.09.2008
- Det er vanskelig for meg å si hva som vil skje i løpet av de neste 25 årene. Når det er sagt, er jeg overbevist om at demokratiet i Kina vil fortsette å utvikle seg. Om 20 til 30 år vil Kina være mer demokratisk og mer rettferdig. Rettsvesenet vil være bedre. Sosialisme, slik vi ser det, vil fortsette å modnes og vokse.

Rotteinvasjon skaper hungersnød i Burma

Dagbladet (NTB) | 30.09.2008
- For et folk som allerede lever i ekstrem fattigdom, er dette katastrofalt, sier KNs utenlandssjef, Anne Kristin Sydnes.

Spiller presidenten noen rolle?

Dagbladet | 30.09.2008
Kronikk av Johannes Rø: Vil det, når alt kommer til alt, gjøre noen forskjell om USA velger McCain eller Obama? Eller er USAs utenrikspolitikk snarere forutbestemt? Mye tyder på at forskjellene mellom McCain og Obama har mindre å si for USAs utenrikspolitikk enn vi har en tendens til å tro.

Olmert: - Israel må trekke seg ut av okkupert land

Aftenposten (NTB) | 30.09.2008
For å få fred med palestinerne og Syria, bør Israel trekke seg ut fra nesten alt land som ble okkupert i 1967, slår avtroppende statsminister Ehud Olmert fast.

Gliser bredt for krisepakke

Dagsavisen | 29.09.2008
I dag signeres den amerikanske krisepakken på 4.000 milliarder kroner. Håpet er å bremse den globale, nedadgående finansspiralen.

Kapitalisme i trøbbel

Dagens Næringsliv | 29.09.2008
Kommentar av Sofie Mathiassen: Finanskrisen i USA skyldes lite og dårlig regulering. Finanskrisen i Norge på 1980-tallet skyldtes mye og dårlig regulering.

Vanvittige Wall Street

Dagbladet | 29.09.2008
Lederkommentar: Den eneste positive vi kan se er at dette krakket kanskje fører til sterkere kontroll med det såkalte «markedet» også i USA, og deretter med alle kopiene verden rundt.

Etter finanskrisen

Dagbladet | 29.09.2008
Kommentar av Helge Hveem: Finanskrisen bekrefter det noen av oss har hevdet en stund: den overdrevne vekten på selvregulerende markeder vil kunne ødelegge globaliseringen «innenfra».

Viktig oppgave

Aftenposten | 29.09.2008
Lederkommentar: Sammen med internasjonale størrelser som Bill Gates, Gordon Brown samt lederne for Verdensbanken og WHO, presenterte Stoltenberg den første årsrapporten for hva som skjer med FNs tusenårsmål på helsesektoren.

I mellomtiden, i verden

Dagens Næringsliv | 29.09.2008
Lederkommentar: Finanskrisen har overskygget viktige hendelser i resten av verden denne uken.

Gates tror på mindre bistand

E24 | 29.09.2008
USAs rikeste mann Bill Gates tror finanskrisen vil gi mindre penger til verdens fattige, men selv gir han fortsatt.

? Ta plass på de svakes side

Dagsavisen | 29.09.2008
- Vi må redusere våre utslipp med 80-90 prosent. Hører du? 80-90 prosent! Det krever en omstilling av hele samfunnet. Da kan man ikke bare tenke at klimaproblemene skal løses globalt. - Vi må forstå at på ett nivå er alle utslipp lokale, sier Bjørnøy, som knapt trekker pusten før hun er over i «den andre store saken»: Kampen mot fattigdom.

Avklaring av alvoret

Aftenposten | 29.09.2008
Debatt av Thomas Cottis: Det sies og skrives mye om klimaendringene, men det spres hele tiden usikkerhet om alvoret.

Frp vil beholde bensinavgiftene

Aftenposten (NTB) | 29.09.2008
Sandberg, som leder Fremskrittspartiets programkomité, tar til orde for en endring i partiets miljøpolitikk. Kravet om lavere bensinavgift er borte.

Afrika unyttes av rike land - igjen

Aftenposten (LA Times) | 29.09.2008
Noen av verdens rikeste land dyrker og eksporterer store avlinger, i håp om å gjøre underernæringens episenter om til et kornkammer for seg selv.

En bitter slutt

Dagbladet | 29.09.2008
Kommentar av Anne Thurmann-Nielsen: Det er en venneløs og isolert mann som har gitt fra seg presidentmakta i Sør-Afrika.

Kirkens Nødhjelp betaler tilbake

Dagsavisen (NTB) | 29.09.2008
Kirkens Nødhjelp har gitt etter for et krav fra Utenriksdepartementet (UD) og tilbakebetaler 6,3 millioner kroner av nødhjelpsbevilgninger.

Et år siden de store ordene

Bergens Tidende | 29.09.2008
Lederkommentar: I fjor på denne tiden demonstrerte folket i Burma mot juntaen, og verden lovet støtte. Det er nyttig å avkle våre egne, store ord. Juntaen i Burma gjør fortsatt som den vil.

- Krigen mot terror har ikke svekket al-Qaida

Dagbladet (NTB) | 29.09.2008
USAs såkalte krig mot terror har ikke svekket terrornettverket al-Qaida, mener et flertall av deltakerne i en global spørreundersøkelse lagt fram av BBC.

Frykter smell i Iraks kruttønne Kirkuk

VG (NTB) | 29.09.2008
Al-Qaida har søkt tilflukt i byen hvor kurdere, arabere og turkmenere kjemper en bitter kamp om politisk makt og oljeinntekter. Kirkuk er «alle problemers mor» i Irak.

? Hemmelige fredsforhandlinger med Taliban

Dagsavisen | 29.09.2008
Afghanske myndigheter har med støtte fra Europa innledet hemmelige fredsforhandlinger på høyt nivå med Taliban, ifølge britisk avis.

Bobler og skum

Bergens Tidende | 28.09.2008
Kommentar av Peter Larsen: Den globale økonomien kan trolig gjenopprettes, men er det mulig å gjenopprette den globale økologien når katastrofen først er skjedd?
1 - 30 av 403
1 2 3 4 5 6 .... 10 11 12 13 14

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.