Klipp fra media

Filter: April 2010 medieklipp

Klokken tikker for regnskogen

Vårt Land | 30.04.2010
Bare fem klimaprosjekter i Amazonas er godkjent, og tre er hittil støttet med norske regnskogmidler. Det går for sent, mener regnskogvernere.

Seier med bismak

Ny Tid | 30.04.2010
Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud: Det er ikke tilfeldig at den 40 år gamle striden om gråsonen mellom Barentshavet og Polhavet ble løst våren 2010. Både Russland og Norge er Europas store olje- og gassnasjoner. Og begge synes forbi sine «peak oil» og «peak gas»-topper, altså at høydepunktet for deres olje- og gasseventyr synes å være bak dem.

Den nye delelinjen

Aftenposten | 30.04.2010
Kommentar av Håvard Narum: Oljeindustrien jubler, og deler av miljøbevegelsen svartmaler etter enigheten om delelinjen i Barentshavet. Begge er for tidlig ute.

Etterlyser klimatiltak i jordbruket

Nationen | 30.04.2010
– Regjeringen har kommet altfor kort i jobben med å kutte klimautslipp fra jordbruket, mener miljøorganisasjonen Zero.

Amnesty sjokkert over norsk torturtoleranse

VG Nett | 30.04.2010
Én av tre nordmenn mener tortur er en god idé for å avsløre terrorplaner. Dette skremmer generalsekretæren i Amnesty Norge.

Noe å skrive hjem om

Ny Tid | 30.04.2010
Kommentar av Blessing Musariri: 30 år med uavhengighet ble feiret med pomp og prakt denne måneden. Mens Mugabe hyller seg selv, holder zimbabwerne motet oppe med musikk, teater og galgenhumor.

Mot fredssamtaler mellom India og Pakistan

ABC Nyheter (AFP) | 30.04.2010
India melder torsdag at landet har sagt seg villig til ytterligere møter med Pakistan med sikte på å gjenopprette en full fredsdialog.

I terrorismens tid

Dagsavisen | 30.04.2010
Kommentar av Anders Heger: Den terroren man ønsker å bekjempe ved bruk av tortur, blir ikke borte. Den øker dramatisk. Tortur er oppsiktsvekkende ineffektivt.

Clinton advarer Iran foran atomkonferanse

Aftenposten (NTB) | 30.04.2010
Irans president kan ikke vente seg noen varm velkomst under atomkonferansen i New York neste uke, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Slik skal USA vinne krigen i Afghanistan

Dagbladet | 30.04.2010
Det ser lett ut på papiret. Eller?

Dyster Afghanistan-rapport fra Pentagon

Aftenposten (NTB) | 30.04.2010
Volden i Afghanistan har økt med 87 prosent det siste året, og bare hver fjerde afghaner slutter nå opp om president Hamid Karzai, går det fram av en fersk Pentagon-rapport.

Vil bryte Gaza-blokaden fra sjøen

Aftenposten | 30.04.2010
Verden kan redde Gazastripen fra israelsk og egyptisk blokade ved å sende store mengder forsyninger med skip, mener FN-leder.

Deler ut 200.000 PCer

ABC Nyheter (AFP) | 30.04.2010
FNs organisasjon for palestinske flyktninger lanserte torsdag en kampanje for å distribuere omkring 200.000 bærbare PCer til skolebarn på den Hamas-regjerte Gazastripen, sier en talsmann.

Stemmene vi skal overhøre

Morgenbladet | 30.04.2010
Debatt av Eyvind Bøe: De kristne i Israel og Palestina har ofte erfart at manglende handling fra det internasjonale samfunnet resulterer i at deres forsøk på å nå ut kun gjør situasjonen verre. Biskop Tor B. Jørgensen lærte oss imidlertid at andre stemmer vet bedre. Vi skal tydeligvis heller ikke lytte til de israelske fredsaktivistene som på sett og vis også lider under sin egen regjering, og som ikke ønsker å føle seg som medskyldige.

Her skulle det ha ligget et norsk bølgekraftverk

Aftenposten | 29.04.2010
Et bølgekraftverk som aldri ble bygget. Målebøyer som ikke egnet seg for tropiske farvann. Indonesias innkjøp av norsk miljøteknologi på 1990-tallet ble en dyr investering. Nå må gjelden til Norge slettes, heter det i en ny rapport.

Hjernens flukt på NUPI

Dagsavisen | 29.04.2010
Debatt av Øyvind Østerud, Dag Harald Claes og Bjørn Erik Rasch: I en globalisert verden er det nesten utrolig at NUPIs forskere mener at relasjoner mellom stater bør isoleres fra studiet av andre former for politikk. La oss gi to eksempler. Skal man i dag forstå årsaker til krig er det åpenbart at man må ta hensyn til ikke-statlige aktører og politiske konflikter som går på tvers av landegrenser.

Solidaritetens framtid

Dagbladet (KN) | 29.04.2010
Debatt av Atle Sommerfeldt: Professor Tore Linne Eriksen har en meget lesverdig kronikk i Dagbladet for litt siden der han holder gravtalen over den nordiske bistandsmodellen og dagens bistandspolitikk. Linne Eriksens kronikk er, i motsetning til flere av hans professorkolleger, preget av stor kunnskap og kjennskap til bistandspolitikk over tid.

«Weisbrot er en betalt pr-agent»

Dagbladet | 29.04.2010
Les e-posten til Dagbladet hvor Thor Halvorsen, leder av Oslo Freedom Forum, svarer på kritikken fra den verdenskjente økonomen Mark Weisbrot.

Harde skyts og isfront mellom menneskerettighets-eksperter

Dagbladet | 29.04.2010
Amerikansk økonom hevder lederen av Oslo Freedom Forum er høyrevridd og uten troverdighet - og anklages selv for å være en betalt pr-agent for president Hugo Chavez.

Slakter Freedom Forum

Klassekampen | 29.04.2010
Den amerikanske Latin-Amerika-eksperten Mark Weisbrot mener Oslo Freedom Forum mangler troverdighet når forumet presenterer kupptilhengere som frihetsforkjempere.

Tap av is forsterker oppvarming i Arktis

Dagens Næringsliv (NTB) | 29.04.2010
Nedsmeltingen av isen i Arktis fører til at temperaturøkningen i området går raskere, ifølge en ny undersøkelse.

Timosjenko etterforskes for klimasvindel

Dagbladet (NTB) | 29.04.2010
Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko vil bli etterforsket for «misbruk» av inntekter på 1,7 milliarder kroner fra salg av klimakvoter.

EU vil droppe skille mellom verst og ille

Dagsavisen | 29.04.2010
EU dropper trolig planene om å skille mellom den mest møkkete oljen og den som ikke er fullt så ille. Til glede for verstingprodusentene.

Norges nye skattkiste

Bergens Tidende | 29.04.2010
Lederkommentar: Det er først og fremst tilgang til ressurser som ligger bak avtalen om Barentshavet. Norge bør ha gode verktøy for å håndtere konfliktene som må komme.

- Norge må komme raskt igang i nord

E24 | 29.04.2010
Skal Norge ha noen innflytelse i Barentshavet, må vi komme raskt igang, mener oljeprofessor Øystein Noreng.

SV utelukker ikke oljevirksomhet i Barentshavet

E24 (NTB) | 29.04.2010
SV-leder Kristin Halvorsen utelukker ikke oljevirksomhet i Barentshavet, forutsatt at det stilles strenge miljøkrav.

Ny olje skaper SV-uro

Klassekampen | 29.04.2010
SU-leder Mali Tronsmoen skaper irritasjon i SV-leiren når hun knytter oljeboring i Barentshavet til SVs regjeringsdeltakelse.

Tusener skal tegne Muhammed

Vårt Land | 29.04.2010
TV-serien South Park ble drapstruet etter at de varslet at de skulle vise tegninger av profeten Muhammed. Showets produsenter mottok et anonymt bilde av liket av den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh. Dermed droppet TV-selskapet Comedy Central å vise bildet de hadde lovet. Avgjørelsen har vakt stort oppstyr i USA.

Muligheten til ytring

Dagsavisen | 29.04.2010
Kommentar av Thorbjørn Jagland: Mandag er den internasjonale pressefrihetsdagen. Det er en god anledning til å slå et slag for ytringsfriheten som en av våre mest grunnleggende menneskerettigheter, forankret i FNs universelle menneskerettighetserklæring og i den europeiske menneskerettighetskonvensjon.

Én av tre godtar tortur

Aftenposten | 29.04.2010
Hver tredje nordmann godtar tortur hvis det kan hindre terror, mens ni av ti likevel setter kunnskap om menneskerettigheter svært høyt.
1 - 30 av 387
1 2 3 4 5 6 .... 9 10 11 12 13

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.