Klipp fra media

Filter: September 2010 medieklipp

- 64 millioner flere fattige

E24 (NTB) | 30.09.2010
Finanskrisen har ført til 64 millioner flere fattige mennesker og 40 millioner flere som sulter, ifølge Verdensbanken. – Først kom matvarekrisen, så kom finanskrisen. Disse til sammen medførte et klart brudd i den positive utviklingen vi har hatt de siste årene i å bekjempe fattigdom i verden, forteller Tamar Manuelyan Atinc til NTB.

Fallitterklæringen

Klassekampen | 30.09.2010
Kommentar av Erik S. Reinert: Under FNs toppmøte om Tusenårsmålene rettet, ifølge NRK, Statsminister Stoltenberg ‘på diplomatisk vis’ en pekefinger mot verdens utviklingsland: ‘U-landene må ta mer ansvar selv’. De må ‘legge om skattesystemene slik at det ikke oppstår bare en rik elite, og legge mer vekt på korrupsjon’. Dette er opptakten til å fortelle oss det vi allerede vet, at Tusenårsmålene har feilet.

Kleint om kapitalisme

Dagsavisen | 30.09.2010
Debatt av Kristian Tonning Riise: I Dagsavisen 27. september gjør Magnus Marsdal et fattig forsøk på å sette likhetstegn mellom kapitalisme og tyranni. Bakgrunnen er filmatiseringen av Naomi Kleins bok ”Sjokkdoktrinen” som vises i Oslo denne uken. Både boken og Marsdals kronikk ligner mer på en dårlig konspirasjonsteori, enn gravende journalistikk.

Norge støtter valutaskatten

Dagsavisen | 30.09.2010
Verden har aldri vært nærmere realisering av en skatt på valutatransaksjoner, eller det som går under navnet «Robin Hood-skatt», som er ment å skulle finansiere nødhjelpsarbeid i fattige land.

Stoltenbergs forenkling

Dagsavisen | 30.09.2010
Kommentar av Line Hegna: Det er problematisk at Jens Stoltenberg forsterker et forenklet bistandssyn som hans egen regjering ikke lenger står for.

Skatt, finans og utvikling

Dagsavisen | 30.09.2010
Debatt av Andrew Kroglund: Effektene av naturkatastrofer vil øke når konsekvensene av klimaendringene slår til. Det vil koste penger. Et regnestykke utført av NUPI-direktør Jan Egelands viser at en 0,01 prosents avgift på spekulativ valutahandel gir 40 milliarder dollar i året til nødvendige tiltak. Dette vil være en sikrere kilde til midler enn å basere seg på dugnadsånd og innsamlingsaksjoner.

Fredskorps-partner skaper terrorfrykt

Dagbladet | 30.09.2010
Det norske Fredskorpsets partner i Sør-Afrika er svartelistet for brudd på USAs Iran-sanksjoner.

Må droppe klima-framstøt

ABC Nyheter | 30.09.2010
EU planla økte ambisjoner foran klimatoppmøtet i desember. Det blir ikke noe av, får ABC Nyheter bekreftet.

De bekymrede

Dagens Næringsliv | 30.09.2010
Kommentar av Kjetil B. Alstadheim: Norsk klimadebatt har fått et nytt innslag: Foreningen for bekymrede kriminologer og sånn. Statseide selskaper må bidra mer i arbeidet mot menneskeskapte klimaendringer. Dette kravet ble lansert på et seminar denne uken i regi av WWF, som er en av verdens største miljøorganisasjoner, og av en ny tilvekst blant norske miljøorganisasjoner, nemlig Concerned Scientists Norway.

- En kraftsamling av klimakunnskap

Aftenposten | 30.09.2010
500 forskere skal samles under samme tak for å finne svar på de mange utfordringene nordområdene byr på i fremtiden.

Klimaorkesteret

Aftenposten | 30.09.2010
Kronikk av Helge Drange og Odd Helge Otterå: Kraftige vulkanutbrudd – sammen med variasjoner i solstrålingen – er som dirigenten i det atlantiske klimaorkesteret.

Stoltenberg: - Noe dyrere

Dagens Næringsliv | 30.09.2010
Når Terje Riis-Johansen i morgen åpner første del av teknologisenteret (TCM) på Mongstad, er halvparten av regjeringens prestisjeprosjekt ferdig bygd. Prisen på testsenteret for CO2-rensing på Mongstad har økt fra 700 millioner til seks milliarder kroner på fire år, skriver Dagens Næringsliv.

Håpar på rettsoppgjer i Latin-Amerika

Bergens Tidende | 30.09.2010
Kronikk av Johannes Nymark: Gjennom Latin-Amerika-gruppene i Noreg og forskarnettverk som er bygd opp dei seinaste tiåra, er det blitt avdekka korleis militærdiktatura i Latin-Amerika på 1970-talet førte ein systematisk undertrykkingspolitikk leia av USA for å knebla all opposisjon mot det etablerte samfunnet.

- Et kupp av vår tid

Klassekampen | 30.09.2010
- Jeg tror Zelaya kommer hjem til Honduras i løpet av året, sier Victor Meza, tidligere minister i ekspresident Manuel Zelayas regjering.

Fra Lula til Dilma?

Dagsavisen | 30.09.2010
Debatt av Fatima Valdes Haugstveit: Brasil går til valg på søndag. Vil brasilianerne bytte ut sin president gjennom åtte år?

Første Guantanamo-fange for retten i USA

Aftenposten (NTB) | 30.09.2010
Den første Guantanamo-fangen er stilt for en domstol i USA, og rettssaken blir sett på som en test for president Barack Obama som har lovet rettssikkerhet for alle, også terrorister.

Hva var det vi ventet oss?

Nationen | 30.09.2010
Kommentar av Kato Nykvist: Politisk ukorrekt machoprat er et forventet produkt av Forsvarets bevisste dyrking av en profesjonell krigerkultur.

Verdier i krig

Dagbladet | 30.09.2010
Debatt av Andreas Høstmælingen: Norsk offentlighet må ikke gå i fella ved å forklare norske soldaters utsagn i Afghanistan som enkeltindividers dårlige holdninger.

En annerledes krig

Bergens Tidende | 30.09.2010
Lederkommentar: Debatten rundt norske soldaters oppførsel i Afghanistan kan tyde på at det norske ISAF-engasjementet er i ferd med å miste sin folkelige aksept.

Dansk utenriksminister frykter Muhammed-bråk

VG (NTB) | 30.09.2010
Danmarks utenriksminister mener grupper i arabiske land kan forsøke å stelle i stand bråk når de omstridte Muhammed-karikaturene nå trykkes på nytt.

Selbekk: – Bra at Muhammedtegninger trykkes

Dagsavisen (NTB) | 30.09.2010
Det er veldig bra at de omstridte Muhammed-karikaturene trykkes på nytt i en dansk bok, synes konstituert sjefredaktør Vebjørn Selbekk i kristenavisa DagenMagazinet.

Trykker Muhammed-tegninger på nytt

Aftenposten (NTB) | 30.09.2010
De omstridte Muhammed-karikaturene trykkes på nytt i Danmark når tidligere redaktør i Jyllands-Posten Flemming Rose kommer med sin nye bok.

En av to dansker støtter trykking av karikaturer

Vårt Land (NTB) | 30.09.2010
Tidligere redaktør trykker Muhammed-tegninger på nytt.

– U-landene redder verdensøkonomien

Vårt Land | 29.09.2010
U-landene er de nye vekstlokomotivene i verden, mener utviklingsøkonomer.

Valutakrigen

Dagens Næringsliv | 29.09.2010
Kommentar av Sofie Mathiassen: En internasjonal valutakrig er under opptrapping. Det gir ubehagelig assosiasjoner til 1920- og 1930-tallets handelskrig og proteksjonisme.

Kronprinsen på miljøkonferanse med bilen på tomgang

Aftenposten (NTB) | 29.09.2010
Slottet beklager flausen.

Åtte millioner barn dør hvert år

Bergens Tidende | 29.09.2010
Kronikk av Ottar Mæstad: For tyve år siden spurte vi hvorfor mer enn tolv millioner barn dør før de fyller fem. Nå er tallet nede i åtte millioner. Det er en stor fremgang, men fortsatt er det en lang vei å gå.

– Malariavaksine tilgjengelig innen 2015

Aftenposten (NTB) | 29.09.2010
En vaksine mot malaria er ifølge medisinske forskere innen rekkevidde. Vaksinen mot den dødelige sykdommen kan bli tilgjengelig i løpet av fem år.

Rousseff taper på meningsmålingene i Brasil

VG (NTB) | 29.09.2010
Presidentkandidaten til Brasils regjerende arbeiderparti taper på meningsmålingene fem dager før valget. Dilma Rousseff ligger likevel an til å bli landets første kvinnelige president.

Presser Morales

Klassekampen | 29.09.2010
President Evo Morales må vise at han tar sine egne ord på ­­alvor - og gi miljøet ­pauser fra olje- og gassutvinningen, mener Juan Carlos Balderas.
1 - 30 av 443
1 2 3 4 5 6 .... 11 12 13 14 15

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.