Klipp fra media

Filter: Februar 2011 medieklipp

Klimaendringer og dyr mat kan utløse opprør

Nationen (NTB) | 28.02.2011
- Arabiske revolusjoner er bare en forsmak, sier eksperter.

Nobel – en «fredspris»?

Aftenposten | 28.02.2011
Debatt av Fredrik S. Heffermehl: Det er etterhvert ingen grenser for hvem som kan gjøre seg håp om en nobelpris: nødhjelp, klima, fattigdom, matkorn. Nylig omtalte Nils Butenschøn – menneskerettsdirektøren – Nobels pris som en pris for «fredsarbeid og menneskerettigheter».

Klimaproblemet på alvor

Aftenposten | 28.02.2011
Debatt av Jan Egeland, Erik Solheim og Børge Brende: Vi vet mer enn nok. Bjart J. Holtsmark og Sven G. Holtsmark hevder i et debattinnlegg i Aftenposten 24. februar at vår kronikk om naturkatastrofer 16. februar gir en ubalansert virkelighetsbeskrivelse.

Store forventninger til CO2-rensing på Mongstad

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2011
De ansatte ved testsenteret for CO2 på Mongstad opplever en formidabel internasjonal interesse for det som skjer på anleggsområdet i Nordhordland.

Mener utredninger overkjører miljøhensyn i Lofoten

Dagsavisen (NTB) | 28.02.2011
Konsekvensutredninger er faglig svake og tar for lite miljøhensyn, mener Venstre. De vil ha spørsmålet om oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen inn i Forvaltningsplanen for havområdene.

Hva med konvoier mot piratfaren?

Aftenposten | 28.02.2011
Debatt av Liv Hegna: Hvorfor velger ikke rederne å iverksette konvoitrafikk i farvannene utenfor Somalia og de andre farlige farvannene før Suez? Hundrevis av gisler tatt fra norske rederes båter, pines i dag i fangenskap. Rederne ber om norske fregatter. EU bes også om å sørge for sikkerhet.

Vanskelige tider for arabiske isdronninger

VG (NTB) | 28.02.2011
Opprørere i Midtøsten lar sinnet gå ut over dronningen av Jordan, Suzanne Mubarak og Leila Trabesi og deres ekstravagante vaner.

Fra blomster til blod

Dagens Næringsliv | 28.02.2011
Kommentar av Kjetil Wiedswang: Vi gleder oss over et arabisk frihetsopprør. Vi frykter at denne revolusjonen, som mange før, skal drukne i blod.

– Mobilen beste våpen mot diktatur

Aftenposten (NTB) | 28.02.2011
Telenor er Norges beste bidrag for mer demokrati i verden, fastslår NTNU-professor. Påstanden bygger på studier av medielandskapet i 137 land.

Revolusjonen. Hva gjør den for kvinnene?

Aftenposten | 28.02.2011
Reformbølgen i Midtøsten starter ved datamaskinene og fortsetter i gatene, der både kvinner og menn kjemper med livet som innsats. Men hva vil kvinnene få ut av de nyfødte demokratiene, hvis religionen får økt innflytelse?

Den røde løperen er rullet inn

Aftenposten | 28.02.2011
Etter å ha vært Gadafis sterkeste støttespiller i Europa, legger Berlusconi nå om tonen. Med det pådrar han seg samtidig et vell av dramatiske utfordringer.

Diplomatisk livbøye

Aftenposten | 28.02.2011
Kommentar av Vibeke Knoop Rachline: For at Paris’ stemme utad skulle bli hørbar igjen, måtte utenriksminister Michèle Alliot-Marie ofres. Sjelden har det vanligvis så dyktige franske diplomatiet blitt så til de grader tatt på sengen av «den arabiske våren». Den ble totalt undervurdert.

På nett med en revolusjon

Nationen | 28.02.2011
Kommentar av Erling Kjekstad: Opprørene i den arabiske verden er like historisk som murens fall i Berlin. Diktaturer rokkes. Pluss våre egne klisjeer om hva som er «typisk» for islamske samfunn.

En historisk FN-resolusjon

Aftenposten | 28.02.2011
Lederkommentar: Den enstemmige resolusjonen som FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag, var omfattende og oppsiktsvekkende på flere områder.

– Libya er aldeles fredelig

Dagsavisen (NTB) | 28.02.2011
Oberst Muammar Gaddafi skylder fortsatt på al-Qaida for uroen i Libya, små grupper av opprøre som nå er omringet ifølge uttalelser på serbisk fjernsyn.

USA vil hjelpe libysk opposisjon

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2011
Men opposisjonen ønsker ikke utenlandsk innblanding.

Støre: - Gaddafi må gå

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2011
Dermed slutter regjeringen seg til blant andre USAs president Barack Obama, Frankrikes Nicolas Sarkozy og den britiske regjeringen, som alle de siste dagene har sagt at Gaddafi nå må gå av.

Nærmere 29.000 kinesere evakuert fra Libya

Dagens Næringsliv (NTB) | 28.02.2011
Rundt 2.500 kinesere er alt tilbake i Kina, mens 23.000 er evakuert med fly til Hellas, Malta, Tunisia, Sudan og De forente arabiske emirater der de nå venter på videre transport hjem, opplyser kinesisk UD.

Kadhafi har ikke kjemiske våpen i sitt arsenal

Dagbladet (NTB) | 28.02.2011
Kadhafi har ødelagt våpensystemene som kunne ha vært brukt i kjemisk krigføring, slår eksperter fast.

Storbritannia sperrer Gaddafis verdier

E24 (NTB) | 28.02.2011
Det antas at Gaddafi-familiens verdier i Storbritannia er på svimlende 180 milliarder kroner.

Gadafi mister by etter by i Libya

Aftenposten (NTB) | 28.02.2011
Opposisjonens grønne, røde og svarte flagg vaier fra stadig flere hustak i Libya. By for by tar regimemotstanderne over kontrollen, men Muammar Gaddafi lover å bli i landet.

- Valg i Egypt i mars

VG (NTB) | 28.02.2011
Det skal holdes folkeavstemning om forslag til endringer av grunnloven i Egypt innen utgangen av mars, opplyser et medlem av grunnlovskomiteen.

- Moussa vil bli president i Egypt

Dagbladet (NTB) | 28.02.2011
Har tidligere vært utenriksminister under Mubarak.

Tunisias statsminister går av

Aftenposten (NTB) | 28.02.2011
Tunisias statsminister Mohamed Ghannouchi kunngjør på statlig fjernsyn at han går av etter nye gateprotester i det nordafrikanske landet.

Egypt: andre stemmer

Aftenposten | 28.02.2011
Kronikk av Unni Wikan: Jeg møter et kor av stemmer som hevder at de ikke ble hørt. De passet ikke inn i historien om folket som ville bli kvitt sin diktator.

Satte fyr på guvernørens villa i protest mot sultanen

Dagbladet | 28.02.2011
Minst to drept i demonstransjonene har spredt seg til sultan al-Saaids Oman.

Snur ryggen til Jemens president

Aftenposten | 28.02.2011
Usikkert for Ali Abdullah Saleh etter at flere og flere støtter demonstrantene.

Amerikanere må presse barna for å møte den kinesiske utfordring

Aftenposten | 27.02.2011
Kommentar av Alf Ole Ask: Nå gjelder det å bli flinkest i klassen, for Kina utfordrer USA på alle områder. I dag er det amerikanske skolebarn med kinesisk blod i årene som er best i det meste. Må amerikanske barn i større grad lære av deres arbeidsdisiplin? Vi har fulgt lille Oscar Li, en vanlig kinesisk gutt.

Eksperter frykter gigantisk krise

E24 | 27.02.2011
Høye matpriser har vært med på å utløse uroen og opprørene i arabiske land. En forsmak på hva som skjer når klimaendringene rammer matproduksjonen, tror eksperter.

Faren er over

Dagsavisen (nye meninger) | 27.02.2011
Kommentar av Arne Strand: Det blir ikke regjeringskrise på oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Ap vil gi seg.
1 - 30 av 698
1 2 3 4 5 6 .... 20 21 22 23 24

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.