Klipp fra media

Filter: Mars 2011 medieklipp

Full krangel om norske skogpenger

Aftenposten | 31.03.2011
Regnskog-utbetalinger er satt på vent mens indoneserne krangler så busta fyker om hvor mye skog som skal vernes gjennom avtalen med Norge. Nå er visepresidenten satt til å megle.

SV og Øst-Europa

Dagsavisen (nye meninger) | 31.03.2011
Debatt av Theo Koritzinsky: Intervjuer i massemedier kan lett gjengis skjevt, ensidig eller løsrevet fra situasjon og saksforhold. Bernt Hagtvet og andre har vist talenter for slikt. Det er imidlertid en stor forskjell på SF/SV og NKP eller AKP.

- Fare for spredning

Klassekampen | 31.03.2011
En borgerkrig i Elfenbenskysten vil ramme hele Vest-Afrika, mener Erik Solheim. Han utelukker ikke at militær intervensjon kan bli nødvendig.

FN innfører sanksjoner mot Gbagbo

Aftenposten (NTB) | 31.03.2011
FNs sikkerhetsråd har innført sanksjoner mot Laurent Gbagbo, som nekter å gå av som president i Elfenbenskysten etter valgnederlaget i november.

- Var 500 meter unna kidnapping

Aftenposten | 31.03.2011
Norske soldater skal ha vært bare 500 meter unna da en seks personer ble kidnappet i Afghanistan. Provinsguvernør reagerer på at soldatene ikke grep inn.

Muslimsk seier mot ekstremisme

Aftenposten | 31.03.2011
Kommentar av Bushra Ishaq: Kampropet «Død over Amerika» er i Midtøsten erstattet med appeller for politisk frihet, sivile rettigheter, rett til arbeid og likestilling.

End of History og Arab Spring

Dagsavisen (nye meninger) | 31.03.2011
Debatt av Michael Mayer: I Midtøsten og Afrika er utviklingen både urovekkende og lovende. Skal demokrati feste seg? Skal flere av landene gå i oppløsning eller styrtes ut i langvarig borgerkrig?

Al-Qaida jubler over utviklingen i Midtøsten

Aftenposten (NTB) | 31.03.2011
Al-Qaida jubler over revolusjonene som preger Midtøsten og kaller dem «en tsunami av endringer».

Veien blir til mens vi bomber

Adresseavisa | 31.03.2011
Lederkommentar: Bombingen av Libya skaper mange dilemmaer. Men vi må ikke glemme at alternativet var folkemord.

Løsaktighet

Klassekampen | 31.03.2011
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Møtet i Lancaster House i London tirsdag mellom landene som deltar i angrepet på Libya var et diplomatisk nederlag for bestrebelsene på å vie ut «koalisjonen». Den afrikanske union unnlot å delta på møtet, mens generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Moussa, valgte ikke å dukke opp.

USA har visst om Al-Qaida i Libya

Aftenposten | 31.03.2011
Kommentar av Kristoffer Rønneberg: USA har i årevis visst at islamistiske terrorgrupper har slått rot i Øst-Libya. Nå forhandler amerikanerne trolig med folk fra det samme nettverket som har forsøkt å drepe USAs soldater i Irak.

- Ingen våpen til opprøret

Klassekampen | 31.03.2011
Noreg talar USA midt i mot i Libya: Medan USA opnar for å væpne opprørarane, seier statssekretær Espen Barth Eide at FN ikkje har gjeve mandat til det og at koalisjonen ikkje vil gjere det.

– Gaddafi-styrker har lagt ut landminer i Libya

Aftenposten (NTB) | 31.03.2011
Muammar Gaddafis styrker har lagt ut landminer i utkanten av byen Ajdabiyah øst i Libya, ifølge Human Rights Watch.

Libyas utenriksminister har hoppet av

Aftenposten | 31.03.2011
Libyas utenriksminister Moussa Koussa har flyktet fra Tripoli og landet i London, bekrefter britiske myndigheter.

Opprørernes Libya kan bli en trussel

Aftenposten | 31.03.2011
USA nøler, og spørsmålet om våpenhjelp splitter alliansen. Bekreftelsen om at det er Al-Qaida- terrorister blant opprørerne i Libya, skaper problemer for dem som vil gi dem våpenstøtte.

Egypt gjennomfører presidentvalg til høsten

Aftenposten (NTB) | 31.03.2011
Egypt kommer til å holde presidentvalg innen utgangen av november, opplyser militærrådet i landet. De militære lederne har også presentert en ny, midlertidig grunnlov.

- Dette er en krigserklæring

Aftenposten | 31.03.2011
Syriske regimemotstandere er rasende etter at landets presient ikke kunngjorde nye reformer i en tale i Damaskus i dag. Nye opptøyer er brutt ut i to byer.

Israel vurderer å bygge kunstig øy utenfor Gaza

Aftenposten (NTB) | 31.03.2011
Israel vurderer å bygge en kunstig øy utenfor kysten av Gazastripen, med havn, flyplass og palestinske selvstyremyndigheter som samarbeidspartner.

Ingen dialog om Israel

Aftenposten | 31.03.2011
Debatt av Alan M. Dershowitz: Norges utenriksminister skrev nylig en artikkel der han rettferdiggjorde sine kontakter med Hamas. Han sa at Norges ledende filosofi er «dialog», men Israels støttespillere er ekskludert ved hjelp av en implisitt, likevel svært reell, boikott av proisraelske standpunkter.

- Vesten mister selvtillit

Aftenposten | 30.03.2011
Jim O’Neill fra Goldman Sachs samlet Brasil, Russland, India og Kina i fire bokstaver. Høy selvtillit og sterk økonomi gir dem ny global makt.

Vil vite mer om Norges handelsforhandlinger

Aftenposten (NTB) | 30.03.2011
Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) kan ikke love mer åpenhet om regjeringens forhandlinger om bilaterale handelsavtaler.

Å frikjenne seg selv

Dagsavisen (nye meninger) | 30.03.2011
Debatt av Arild Hermstad, Elin Enge, John Peder Egenæs og Wenche Fone: Cermaq har ikke vært villige til å legge fram etterspurte fakta som ville avklare selskapets strategier og tiltak innen miljø og arbeidsrettigheter.

Klimakamp på nett

Aftenposten | 30.03.2011
Kommentar av Hanne Løvik Kirknes: Miljøvernerne må delta i klimakampen også på Internett, der klimaskeptikere nå får dominere.

30.000 fanget i kirke på Elfenbenskysten

Vårt Land | 30.03.2011
En million skal være på flukt fra kraftige kamper.

Håp er ingen strategi

Bergens Tidende | 30.03.2011
Kommentar av Fareed Zakaria: President Obama prøver noe helt nytt i Libya. Han bør lykkes.

Realpolitikk

Dagens Næringsliv | 30.03.2011
Lederkommentar: Statsminister Jens Stoltenberg fikk igår samlet støtte i Stortinget for Norges militære innsats i Libya. Krigsmotstanderne har ingen parlamentarisk representasjon, og bare SV har en hørbar intern partidebatt om saken.

Farvel til SV

Aftenposten | 30.03.2011
Debatt av Torgeir Salih Holgersen, Marielle Leraand, Hågen Kyllo, Iram Salih, Christine Rødahl, Asgeir Bjørkedal, Sondre Støen-Kvam, Britt K. Bekkedahl og Hernan Rojas: SVs landsmøte vedtok søndag med klar overvekt å gi støtte til norsk deltakelse i bombekrigen mot Libya. Med dette satte landsmøtets flertall en sluttstrek for den historiske tradisjonen som ble startet med dannelsen av SF i 1961, og som ble videreført med dannelsen av SV i 1973.

Kritisk fase i Libya

Aftenposten | 30.03.2011
Lederkommentar: Norge deltar for fullt, USA reserverer seg, Russland kritiserer, NATO overtar ledelsen, 35 land diskuterer den videre strategi.

Libya-vedtak

Klassekampen | 30.03.2011
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen:: SVs landsmøtevedtak om Libya står det at partiet støtter militære aksjoner forutsatt at FN-mandatet følges strengt. Partiet advarer mot aksjoner i vestlig regi som har regimeendring som mål.

Bombenes agenda

Dagsavisen (nye meninger) | 30.03.2011
Debatt av Sverre Lodgaard: Sikkerhetsrådets målsetting om å beskytte sivile underordnet stormaktenes ønske om å fjerne Gaddafi?
1 - 30 av 601
1 2 3 4 5 6 .... 17 18 19 20 21

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.