Klipp fra media

Filter: Mai 2011 medieklipp

Lagarde på sjarmoffensiv i Brasil

VG (NTB) | 31.05.2011
Frankrikes finansminister Christine Lagarde lovte reformer da hun mandag kom til Brasil for å søke støtte til sitt kandidatur som IMF-sjef.

Bistand med bismak

Aftenposten | 31.05.2011
Statlige pengebinger opprettet for å skape vekst i fattige land klarer ikke å måle om investeringene virkelig bidrar positivt, mener Kirkens Nødhjelp.

Den vonde veksten

Dagsavisen (nye meninger) | 31.05.2011
Kommentar av Sidsel Mørck: Dagens markedsøkonomi resulterer i varer og velstand, men også i livstruende skader på natur og miljø. Men business as usual sementeres daglig som overordnet prinsipp, til tross for finanskrise, klimakrise og alle onde varsler.

Tysk atomkraft vedtatt avviklet

Adresseavisa | 31.05.2011
Lederkommentar: Lykkes Angela Merkel blir hun den fremste pådriver for grønn energi i Europa.

Et grønnere Tyskland

Bergens Tidende | 31.05.2011
Kommentar av Per Lindberg: Tyske eksperter mener at hele landets strømproduksjon kan være miljøvennlig i 2050. Tysklands ambisjoner er et eksempel til etterfølgelse.

Suu Kyi på politisk rundreise

Dagsavisen (NTB) | 31.05.2011
Burmas ledende demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi opplyser at hun planlegger en politisk rundreise i Burma i juni.

- Gaddafis terrorregime nærmer seg slutten

VG (NTB) | 31.05.2011
NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sier at NATO har oppnådd betydelig framgang i Libya og når sine mål.

Hvem kriger vi for i Libya?

Nationen | 31.05.2011
Kommentar av Kari Gåsvatn: Det er ikke bare folk på venstresida i SV som spør hvilken krig Norge deltar i.

Zuma gjør nytt fredsforsøk i Libya

Dagsavisen (NTB) | 31.05.2011
Sør-Afrikas president Jacob Zuma besøker Libya i håp om å gi landet en våpenhvile. Imens setter NATO-styrkene inn stadig kraftigere skyts for å knekke Muammar Gaddafi.

Libyas diktator viste seg da han tok imot Zuma

Aftenposten (NTB) | 31.05.2011
Muammar Gaddafi viste seg offentlig igjen da han tok imot Sør-Afrikas president Jacob Zuma. Zuma er i Libya i håp om å gi landet en våpenhvile.

Ta debatten?

Klassekampen | 31.05.2011
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: «Ta debatten», heter det gjerne. Eller: «vi må våge å ta debatten». Hver annen kommentator i norske aviser etterlyser «kritisk debatt» om den norske deltakelse i Nato-krigen mot Libya. Grunnen til at det ikke er noen «debatt» forklares gjerne med Forsvarets manglende vilje til å offentliggjøre nøyaktige logger over bombemål, eller som Bergens Tidende skriver på lederplass: «Uavhengig av om man er for eller mot krigen, er det kunnskap som må på bordet for å kunne ha en kvalifisert og bred debatt».

Jemen på bristepunktet

Klassekampen | 31.05.2011
Regimet i Jemen slår ned regimemotstanderne med jernhånd. 20 demonstranter ble drept i Taiz i går, og i Zinjibar er flyvåpenet satt inn

Ny giv for Serbia

Aftenposten | 31.05.2011
Lederkommentar: Hundrevis av serbiske nasjonalister har demonstrert i Beograd mot arrestasjonen av den bosnisk-serbiske general Ratko Mladic.

Slakterens grove tabbe

Aftenposten | 31.05.2011
Kommentar av Ulf Andenæs: Når Ratko Mladic ankommer Haag, kan han mer enn noen være glad for at dødsstraff er avskaffet for krigsforbrytelser.

Bondekritikk av Støre

Klassekampen | 30.05.2011
Bondelaget og Norsk Landbrukssamvirke kritiserer utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å presse på for en WTO-avtale som kan skade landbruket.

«I strid med alt SV har stått for»

Bergens Tidende | 30.05.2011
Olav Kobbeltveit intervjuer Hans Ebbing: - Erik Solheim blir skulda for å ha ei vestleg tilnærming når han skal hjelpa utviklingsland? - Han blir kritisert, og med god grunn. Hans u-hjelp blir kopla til norsk næringsliv på ein måte som gjer at norske næringsinteresser får like mykje hjelp som u-landa.

CO2-utslipp på høyeste nivå noensinne

Aftenposten (NTB) | 30.05.2011
Kraftig økning etter at verden kom seg ut av finanskrisen i fjor, melder Det internasjonale energibyrået IEA.

Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022

E24 (NTB) | 30.05.2011
Den tyske regjeringen kunngjorde mandag at alle atomkraftverkene i landet skal stenges innen 2022.

Norskeid borerigg har fått uønskede passasjerer

Aftenposten (NTB) | 30.05.2011
Aktivister fra Greenpeace klarte søndag å feste seg til en norskeid boreplattform utenfor Grønland ved hjelp av en kapsel. Aksjonen er en protest mot oljeutvinning i Arktis.

Menneskerettigheter må forsvares

Aftenposten | 30.05.2011
Lederkommentar: Det er med en blanding av glede og fortvilelse at menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International marker sitt 50-årsjubileum.

Menneskerettsvokter feirer 50 år

Vårt Land | 30.05.2011
28. mai 1961 skrev den britiske advokaten Peter Benenson artikkelen «De glemte fangene» i avisen The Observer. Nå markerer Amnesty 50-årsjubileum.

- Venn deg til dyr kaffe

E24 | 30.05.2011
Produsentlandene greier ikke å ta unna for større global kaffetørst.

Krisemøte om situasjonen i Abyei

Dagsavisen | 30.05.2011
Sør-Sudans visepresident reiste lørdag til Khartoum for å holde et krisemøte med myndighetene i nord om uroen i Abyei. Situasjonen er svært alvorlig, fastslår utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Regjeringen vil ikke la pirater sone i Norge

Dagbladet (NTB) | 30.05.2011
Regjeringen vil ikke at somaliske pirater skal få sone i norske fengsler. Statssekretær Erik Lahnstein i UD frykter at piratene som stilles for retten i Norge, kan få varig oppholdstillatelse.

Libyske kvinner rapporterer om massevoldtekt

VG Nett | 30.05.2011
Libyske kvinner forteller at Gaddafis soldater bruker voldtekt som et våpen i borgerkrigen. En undersøkelse viser at flere hundre er rammet.

Skal bombes til retrett

Klassekampen | 30.05.2011
Sør-Afrikas president Jacob Zuma kommer i dag til Tripoli for å mekle. Mislykkes han vil Nato angripe hardere enn noensinne. - Jeg tror nok ikke våpenhvile står for døra, sier Libya-ekspert Knut S. Vikør.

Dårlig ­­dømmekraft

Dagsavisen (nye meninger) | 30.05.2011
Debatt av Harald Syse og Knut Vesterdal: Med god grunn har NRK Brennpunkts dokumentar om hendelsene i Srebrenica sommeren 1995 skapt reaksjoner.

Mladics støttespillere kastet stein mot serbisk politi

VG (NTB) | 30.05.2011
Ratko Mladics tilhengere demonstrerte i Beograd og Bosnia søndag for å vise den tidligere generalen sin støtte. Politiet i Beograd ble angrepet med stein.

- Dere er alle skyldige, ikke jeg

Dagbladet (NTB) | 30.05.2011
Ratko Mladic sier at det serbiske folket har skylden for massakrene.

Pressens serbofobi

Aftenposten | 30.05.2011
Debatt av Øyvind Hvenekilde Seim: Norske medier har i 20 år vært tause om serbiske ofre i de jugoslaviske borgerkrigene, og har brutt pressestandardene gjennom serbofobiske beskrivelser, løgn og faktafeil.
1 - 30 av 591
1 2 3 4 5 6 .... 16 17 18 19 20

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.