Klipp fra media

Filter: Juni 2011 medieklipp

Pengefond tar tak

Aftenposten | 30.06.2011
Kommentar av Kjell Dragnes: Da Lagarde meldte seg på banen som kandidat, var det mye snakk om at viktige land som India og Kina nå burde få en formell anerkjennelse for sin betydning i form av en toppleder i minst én av to av de store internasjonale finansorganisasjonene. Slik gikk det ikke i denne omgangen, kanskje også fordi Lagarde drev en effektiv kampanje for sitt kandidatur under en «valgturné» i Asia.

EU vil foreslå skatt på pengeoverføringer

ABC Nyheter (NTB) | 30.06.2011
EU-kommisjonen kommer til å foreslå en unionsomfattende skatt på finansielle transaksjoner fra 2014, sier EU-kilder. Kommisjonen vil samtidig gå inn for å fryse landbruksutgiftene.

Norad må rydde opp

Dagsavisen (nye meninger) | 30.06.2011
Debatt av Kaare M. Bilden: Norad har et særlig ansvar for åpenhet og dialog. Men Norads informasjonsdirektør Kjell Terje Ringdal svarer ikke på direkte utfordringer. Dette bør helst ikke være representativt for Norads møte med vanskelige spørsmål.

Klimapanelet ber forskere vurdere klimamanipulering

Aftenposten | 30.06.2011
FNs klimapanel ber forskere vurdere utradisjonelle og omstridte metoder for å dempe den globale oppvarmingen. Miljøforkjempere reagerer med raseri.

Krøll med klimatall

Aftenposten | 30.06.2011
Debatt av Nils Bøhmer: I Aftenposten 26. juni viser klimaskeptikeren Ivar Giaever en omgang med fakta så omtrentlig som vi heldigvis sjelden ser fra andre nobelprisvinnere.

Ny runde i oljesandsaken i Canada

Aftenposten | 30.06.2011
Statoil er tiltalt for 19 brudd på vannforskriftene i den canadiske provinsen Alberta. Torsdag blir det holdt et nytt saksforberedende møte om skyldspørsmålet.

Kinas og Sudans presidenter kaller seg «brødre»

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2011
Sudans president, Omar al-Bashir, ble hjertelig tatt imot av sin kinesiske kollega, Hu Jintao, til tross for at besøket er omstridt.

Sudan og Sør-Sudan enige om buffersone

VG (NTB) | 30.06.2011
Nå opprettes en 20 kilometer bred demilitarisert buffersone.

Kina beordrer sensur

Aftenposten | 30.06.2011
Det kinesiske kommunistpartiet har som mål å undertrykke alle forsøk på å innføre politiske endringer i landet, viser hemmelige dokumenter.

Burma truer Suu Kyi

Aftenposten | 30.06.2011
Nobelprisvinneren bedt om å slutte med politisk aktivitet.

USAs krigskostnader bikker 20.000 milliarder

Dagsavisen (NTB) | 30.06.2011
Den amerikanske administrasjonen har grovt undervurdert prislappen på krigene den fører, viser ny studie.

Saudi-Arabia truer med atomvåpen

Dagbladet | 30.06.2011
Hvis Iran skal ha det vil vi også ha det, sier Saudi-Arabia.

Støre: - Minner om angrepet på Serena

Aftenposten | 30.06.2011
Utenriksminister Jonas Gahr Støre kjørte forbi Intercontinental hotell to dager før det fatale angrepet. Tirsdagens terrorangrep vakte ubehagelige minner.

Al-Jazeera-effekten

Dagsavisen (nye meninger) | 30.06.2011
Kommentar av Einar Wigen: Med TV-kanalen Al-Jazeera har panarabismen ­­gjenoppstått. Den felles virkeligheten kanalens nyhetssendinger skaper, kan vise seg viktigere enn Twitter og Facebook for de ­­dramatiske endringene i Midtøsten denne våren.

Prioriteringer

Klassekampen | 30.06.2011
Lederkommentar av Bjørgulv Braanen: Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Libyas leder Muammar al-Gaddafi, noe som knapt kan karakteriseres som annet enn aktivistiske kjeltringstreker. Domstolen viser gjennom sin utvelgelse av saker, og tidspunkt for å gripe inn, at den ser seg selv som et instrument for vestlige stormaktsinteresser, med et sterkt ønske om å påvirke konfliktforløp. Dens legitimitet i andre deler av verden er derfor lik null.

Varig forandring må til

Aftenposten | 30.06.2011
Kronikk av Adoni (Ali Ahmad Said): Hvis opprørsbevegelsen nøyer seg med å bytte ut de politiske lederne, forblir alt ved det gamle. Her er ti teser for en varig forandring.

Frankrike forsyner libyske opprørere med våpen

VG (NTB) | 30.06.2011
Frankrike leverer våpen til opprørere i vestlige fjellområder i Libya for å hjelpe dem å nå libyske myndigheters høyborg Tripoli. Britene vil ikke gjøre det samme.

50 skadd i sammenstøt i Kairo

Dagsavisen (nye meninger) | 30.06.2011
Demonstranter og politistyrker barket på nytt sammen i Kairo onsdag morgen, etter en natt hvor rundt 50 personer skal være skadd i lignende sammenstøt i Egypts hovedstad.

- Frustrert over at rettferdighetens hjul ikke spinner raskt nok

Dagbladet | 30.06.2011
Over 1000 personer er skadd i sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Kairo det siste døgnet

Uklart når Saleh kan vende hjem til Jemen

Aftenposten (NTB) | 30.06.2011
Jemens president Ali Abdullah Saleh er så alvorlig såret etter attentatet for noen uker siden at det fortsatt er tvil om når han kan vende hjem.

Å være eller ikke å være: mot en tostatsløsning i Midtøsten?

Dagsavisen (nye meninger) | 30.06.2011
Kommentar av Lars Petter Soltvedt: Det forlydes at De palestinske selvstyremyndighetene nok en gang vil erklære Palestina som selvstendig stat. Advarslene fra Israel foreligger allerede. Den israelske regjering har gjort et klart at om man i FN får et vedtak som støtter opprettelsen av en palestinsk stat og som ved det vil kunne bane veien til fullverdig FN-medlemskap, vil man fra Israels side ty til unilaterale mottiltak. Vi vet alle hva det kan bety!

Gaza-aktivister: Ny sabotasje mot konvoien

VG Nett | 30.06.2011
Enda et skip i Gaza-konvoien skal ha blitt utsatt for sabotasje, hevder aksjonistene.

– Norge må bli tøffere mot Israel

Vårt Land (NTB) | 30.06.2011
SV-politiker mener regjeringen må kritisere Israel klarere for Gaza-blokaden. Selv er han med i Gaza-flåten.

Vågal seilas

Dagsavisen (nye meninger) | 30.06.2011
Kommentar av Maren Sæbø: En symbolsk flåte truer Israels selvbilde mer enn noe annet.

Derfor seiler vi igjen

Dagsavisen (nye meninger) | 30.06.2011
Debatt av Espen Goffeng: Det hevdes at det er naivt å tro at en liten folke­­bevegelse kan påvirke en så vanskelig og diplomatisk tung sak som konflikten mellom Israel og Palestina. Men fram til juni 2010 var det ikke noe annet enn flåten som hadde hatt en effekt på blokaden.

Kina ønsker seg optimisme og reformer i Europa

Dagsavisen (NTB) | 29.06.2011
Kina tror på euroens framtid og er optimistisk på Europas vegne, ifølge statsminister Wen Jiabao. Men han etterlyser reformer i finanssektoren.

Lagarde blir ny IMF-sjef

E24 | 29.06.2011
Frankrikes finansminister har fått jobben som toppsjef for Det internasjonale pengefondet. - Betenkelig, sier sjeføkonom til E24.

Christine Lagarde blir ny IMF-sjef

Aftenposten (NTB) | 29.06.2011
Frankrikes finansminister Christine Lagarde ble tirsdag utnevnt til ny sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF).

Her er Strauss-Kahns etterfølger

VG (NTB) | 29.06.2011
Christine Lagarde har vært så populær som Frankrikes finansminister at hun nærmest er blitt behandlet som en rockestjerne. Nå skal hun rocke IMF.

Vil innføre EU-skatt på pengeflytting

Aftenposten | 29.06.2011
EU vurderer på ny å innføre avgift på finanstransaksjoner - møter sterk motstand fra London.
1 - 30 av 536
1 2 3 4 5 6 .... 14 15 16 17 18

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.