Klipp fra media

Filter: Oktober 2012 medieklipp

Doha 2.0?

Dagens Næringsliv | 31.10.2012

Kommentar av Kjetil Wiedswang: Doha-runden, forhandlingene om nye regler for verdenshandelen, krasjlandet i desember ifjor. Dårlige tider har siden økt viljen til kompromiss.

Danmark og Fremskrittspartiet buldrer mot norsk toll

ABC Nyheter | 31.10.2012

- EU arbeider i Verdens handelsorganisasjon WTO for å åpne markeder ute og gi og ta etter forhandlinger. Det Norge har gjort, er uten varsel og forhandlinger å øke tollsatsene. - De norske tollendringene er jo innenfor WTOs regler? - Men vi mener de er i strid med EØS-avtalens artikkel 19.

Skremmende egoisme

Dagbladet | 31.10.2012

Lederkommentar: «Det finnes lidelse på et mikroplan. Da bør vi hjelpe. Men, det finnes også lidelse på et makroplan. Det kan ikke være vårt ansvar», skriver Frp-representanten. Hva snakker han om? Mener han at Norge ikke skal ha en utenrikspolitikk, ikke ta internasjonalt ansvar? Tybring-Gjedde er kanskje frakoblet verden. Norge kan ikke frakobles.

Kina: Opp til Norge å reparere forholdet

ABC Nyheter (NTB) | 31.10.2012

Det er opp til Norge å reparere det anstrengte forholdet til Kina, sier landets viseutenriksminister Ma Zhaoxu.

Droner skaper ekstremisme

Dagbladet | 31.10.2012

Kronikk av Geir Goksøyr: Norge bør fronte en internasjonal konvensjon som regulerer bruk av droner utenfor krigssoner.

- Klimaendringene vil skje saktere enn antatt

VG (NTB) | 31.10.2012

Utslippene av CO2 har ikke fullt så stor effekt på klimaet som man hittil har trodd, ifølge en ny studie gjort av norske forskere.

Forskere: Global oppvarming gir sterkere orkaner

Aftenposten | 31.10.2012

Stadig flere klimaforskere setter nå ekstremvær og enkeltstående værhendelser i sammenheng med global oppvarming.

Tvitrer rett fra levra

Dagsavisen | 31.10.2012

Arvinn Gadgil er navn i nyhetene: Statssekretær for SV i Utenriksdepartementet. Ble sjokkert av utenriksminister Espen Barth Eide, på Twitter.

Ungdomsopprør mot Navarsete

Adresseavisa | 31.10.2012

Kommentar av Harry Strand: Ja til oljeboring i Lofoten nå er nesten ikke til å forstå, dersom det ikke ligger vikarierende motiver bak.

Senterungdommen åpner for oljeleting i Lofoten

Nationen (NTB) | 31.10.2012

Senterungdommen fortsetter å snakke partiledelsen midt imot. Nå åpner sentralstyret for en ny debatt om oljeleting i Lofoten og Vesterålen.

Komiker drept i Mogadishu

Aftenposten (NTB) | 31.10.2012

En kjent somalisk komiker er skutt og drept i Mogadishu. Han er den siste av en rekke kulturpersonligheter som er drept i den somaliske hovedstaden.

Hellig krig mot musikken

Aftenposten | 31.10.2012

Kommentar av Joacim Lund: Ørkennasjonen Mali er Afrikas høyttaler mot resten av verden. Akkurat nå er Al-Qaida i ferd med å klippe ledningen.

- Krigen i Syria er en utryddelseskrig

ABC Nyheter (NTB) | 31.10.2012

Statsminister beskylder det syriske regimet i Damaskus for å drive en «utryddelseskrig» mot sitt eget folk, og det internasjonale samfunnet for å medvirke til konflikten.

Libyske folkevalgte skal stemme over ny regjering

Aftenposten | 31.10.2012

Libyas statsminister Ali Zeidan presenterte tirsdag sin nye regjering. Den skal nå godkjennes av den demokratisk valgte Nasjonalkongressen, som for tre uker siden kastet Zeidans forgjenger.

- Vi må fremme forsoning

Klassekampen | 31.10.2012

- Jeg ber andre om å tenke nyansert. Da måtte jeg også selv gå ut av komfortsonen, sier Anne Sender, tidligere leder i Det mosaiske trossamfunn.

Norge utvider militærsamarbeid med Georgia

Aftenposten | 31.10.2012

Norske myndigheter styrker samarbeidet med Georgia i konfliktfylte Kaukasus. Samtidig gjør de det klart at de fullt ut støtter landets ønske om medlemskap i NATO. - Vi spør ikke Russland om hva slags utenrikspolitikk vi skal føre, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug.

Gi EU Marshall-hjelp

Aftenposten | 30.10.2012

Kommentar av Olaf Thomassen: Norges viktigste handelspartner, EU, er i krise, og det kan true vår egen stabilitet, sikkerhet og økonomiske utvikling. Omtrent slik var det også den amerikanske utenriksminister George C. Marshall tenkte om USAs forhold til Europa da han i 1947 foreslo en egen hjelp til selvhjelps plan for Europeisk gjenreising etter krigen.

Maten er halve føda

Vårt Land (verdidebatt) | 30.10.2012

Kommentar av Per Steinar Runde: Sist ute med kampanje for å auke matimporten frå Afrika er, i følgje dagens Vårt Land, m.a. Kirkens Nødhjelp, Framtiden i våre hender, Fellesrådet for Afrika og Plan Norge. Det er mange paradoks i argumentasjonen deira, m.a. påstanden om at sjølv lang transportveg frå Namibia og Sør-Afrika gjev mindre utslepp av klimagassar enn tilsvarande produksjon av sauekjøt her til lands, fordi vi visstnok brukar meir kunstgjødsel.

Grip sjansen, Heikki

Dagsavisen (nye meninger) | 30.10.2012

Kommentar av Marius Trøseid: Fattige menneskers mangel på tilgang til medisiner er en urettferdighet som angår oss alle. Nå har helseeksperter foreslått en løsning Norge må støtte.

Retten til mat

Dagsavisen (nye meninger) | 30.10.2012

Kommentar av Tom Henning Bratlie: Korrupsjon er ofte en ingrediens når multinasjonale selskaper forsøker å få tilgang til jordområder i Sør.

UD-statssekretær med twittertabbe

Dagbladet | 30.10.2012

UD-statssekretær Arvinn Gadgil twitret i sjokk over egen utenriksminister. Så angret han seg.

CO2-vedtak redder norsk aluminiumsverk

Nationen (NTB) | 30.10.2012

Aluminiumsverket Søral i Kvinnherad i Hordaland har sikret seg kraftkontrakt fram til 2020. Uten CO2-kompensasjon ville kraften blitt dyrere og 250 arbeidsplasser kunne gått tapt.

NRKs Afrika-dekning

Dagsavisen (nye meninger) | 30.10.2012

Debatt av Lars-Sigurd Sunnanå: Salig Ibsen og Peer Gynt rant meg i hu da jeg leste Tore Westbergs debattinnlegg i Dagsavisen om «NRKs mann i Afrika.»: «Hvor utgangspunktet er som galest, blir titt resultatet originalest.»

Colombianske politifolk drept av opprørere

Aftenposten (NTB) | 30.10.2012

Den venstreorienterte FARC-geriljaen i Colombia får ansvaret for et angrep i den sørvestlige delen av landet mandag der seks politifolk mistet livet.

Sandys ødeleggelser kan gi matkrise i Haiti

Aftenposten (NTB) | 30.10.2012

Haitis statsminister frykter for både matkrise og kolerautbrudd etter at orkanen Sandy har gjort store skader på årets avlinger.

Konflikten om Diaoyu

Adresseavisa | 30.10.2012

Kronikk av Arnulf Kolstad: Tidligere i høst var jeg i Beijing og vitne til demonstrasjoner foran Japans ambassade. Kineserne var opprørt fordi en rik Tokyo-familie hadde «kjøpt» øya Diaoyu.

Statsministerfamilie truer storavis med søksmål

Aftenposten | 30.10.2012

Advokatene til Wen Jiabaos familie benekter at de sitter med en milliardformue. Samtidig prøver myndighetene å forhindre at historien fortelles i Kina.

Kinas korrupsjonsparti

Aftenposten | 30.10.2012

Kommentar av Kristoffer Rønneberg: Hvordan skal det kinesiske kommunistpartiet legitimere å straffe korrupte tjenestefolk når partiledernes familier viser seg å være styrtrike?

Vil ha egen politistyrke mot radikale islamister

Aftenposten | 30.10.2012

Jan Bøhler, Aps justispolitiske talsmann, mener at Oslo-politiet må bygge opp et eget politiprosjekt mot ekstremister.

Ikke akkurat demokrati

Aftenposten | 30.10.2012

Kommentar av Gunnar Kagge: Da USA gikk til krig, etter at Irak invaderte Kuwait, var det ikke lett å tro at målet var å forsvare demokratiet.

1 - 30 av 504
1 2 3 4 5 6 .... 13 14 15 16 17

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.