Klipp fra media

Filter: Januar 2013 medieklipp

Slik tappes utviklingsland for milliarder

Aftenposten | 31.01.2013

Enorme pengesummer havner i skjulte bankkonti styrt av internasjonale selskaper eller korrupte eliter.

Den nye bistands­offensiven

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2013

Kommentar av Andrew Kroglund: Endelig; utviklingspolitikken er på agendaen!

Utviklingspolitikkens ukledelige spagat

Dagbladet | 31.01.2013

Kommentar av Anne Marie Helland: «Hver mann på sin tue»-tankegangen i regjeringen hemmer utviklingspolitikken og tiden begynner å renne ut for solidaritetsregjeringen.

Egeninteresser ødelegger bistanden

Aftenposten | 31.01.2013

Kronikk av Anne Welle Strand: Hvorfor virker ikke bistanden? En mulig forklaring er at sentrale norske aktører er blitt avhengige av at den ikke virker.

Unnskyld, Kina!

Aftenposten | 31.01.2013

Kommentar av Helge Lurås: De kinesiske sanksjonene mot Norge har nådd sine mål. Norske diplomater og politikere er blitt klar over at Norge trenger Kina mer enn Kina trenger Norge. Det er en ubehagelig, men av demografiske årsaker naturlig situasjon.

Norge solgte militært utstyr til Algerie

Aftenposten | 31.01.2013

I 2011 solgte Norge for første gang våpenkontrollsystemer til Algerie. Tre ganger tidligere satte UD foten ned for en lignende handel.

Klimaforskere venter redusert nedbør

Nationen (NTB) | 31.01.2013

Tidligere varmeperioder på jorda har brakt med seg økt nedbør. Men utfallet kan bli motsatt når årsaken er menneskeskapte utslipp, mener klimaforskere.

Klimavalg i 2013

Dagsavisen (nye meninger) | 31.01.2013

Kommentar av Finn Lund: Det er trist hvis politikere i dag ikke evner å ta ansvar som betyr mye for framtidige generasjoner, men tenker kortsiktig og økonomifiksert.

- Ap lytter mer på oljeindustrien og LO enn på velgerne

Aftenposten | 31.01.2013

Miljøbevegelsen sparer ikke på glosene når de kommenterer Arbeiderpartiets ønsker om å innføre en konsekvensutredning om oljeproduksjon utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Hold kjeft, Spetalen!

Dagens Næringsliv | 31.01.2013

BI-professor Jørgen Randers sier han er «en nedtrykt mann» og angriper samtidig milliardær og investor Øystein Spray Spetalen verbalt.

Spetalen om klimadebatten: - Lavmål

Dagens Næringsliv | 31.01.2013

- Randers sin klimadebatt blir bare føleri, voldsomme overskrifter og lite fakta. Den store taperen med professor Randers sitt utspill om meg er klimadebatten som blir latterliggjort, sier investoren.

Lysbakken: - Vi svikter ikke Lofoten og Vesterålen

Aftenposten | 31.01.2013

Leder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, lover at partiet ikke vil forlate standpunktet mot oljeleting i Lofoten og Vesterålen - selv om det kan bety rødgrønn floke.

- Vi kommer aldri til å svikte Lofoten

Dagbladet | 31.01.2013

SV-leder Audun Lysbakken om hva som er viktigst: regjeringssamarbeid med Ap eller oljefritt Lofoten.

Ap åpner for å vurdere oljeboring i Lofoten og Vesterålen

VG NETT | 31.01.2013

Arbeiderpartiets programkomite går inn for å åpne for en konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Bellona mener Ap lar seg styre i oljesaken

VG (NTB) | 31.01.2013

Miljøstiftelsen Bellona mener Arbeiderpartiet lar seg styre av særinteresser og LO. Bellona-leder Frederic Hauge betegner det som trist hvis programkomiteens forslag resulterer i oljeproduksjon utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Går for FN-styrke i Mali

Dagsavisen | 31.01.2013

Stadig flere er positive til å sende en fredsbevarende FN-styrke til Mali. Også Frankrike går for denne løsningen.

Eldgamle manuskripter reddet

Dagsavisen (NTB) | 31.01.2013

Århundregamle manuskripter ligger i aske etter islamistenes herjinger i Mali. Men ødeleggelsene er mindre enn fryktet.

Men islamistene er ikke borte

Dagsavisen | 31.01.2013

Franske og maliske soldater har befridd lokalbefolkningen i nord for islamistregimet. Men islamistene er ikke borte, og vil fortsette sin terrorvirksomhet.

Nord-Mali er erobret, så kommer vanskene

Dagbladet | 31.01.2013

Kommentar av Einar Hagvaag: Franske og maliske styrker er onsdag i ferd med å erobre den siste store byen i Nord-Mali, Kidal, som islamistiske styrker har flyktet fra og hvor makta er i hendene på tuareger. Det er der og nå vanskene kan begynne.

Slagmark uten grenser

Klassekampen | 31.01.2013

Frankrikes fiender i Mali har forduftet i løse ørkenlufta. Men enorme militære og politiske utfordringer gjør at seiersdansen bør utsettes, mener forsker Morten Bøås.

Hun er Afrikas første kvinnelige dollarmilliardær

E24 | 31.01.2013

Angolansk presidentdatter er kontinentets første kvinne til å runde en milliard.

Kan få verdens første parlament med kvinnekvote

Aftenposten (Bloomberg News) | 31.01.2013

President Robert Mugabe skal stille seg bak lovforslaget om minst 50 prosent kvinner i parlamentet og regjeringsorganer.

Generalens siste sigar

Bergens Tidende | 31.01.2013

Kommentar av Frode Bjerkestrand: Det tok 30 år. Omsider må Latin-Amerikas verste diktator stå til ansvar for drapene på tusenvis av sivile.

Egypts hærledelse driver ikke med tomme trusler

Aftenposten | 31.01.2013

Kommentar av Per Kristiand Haugen: Når Egypts hær begynner å miste tålmodigheten, er det god grunn til å høre etter.

Egypt i spill

VG | 31.01.2013

Kommentar av Per Olav Ødegård: Presidenten er alvorlig svekket, opprøret brer seg og generalene advarer om at Egypt kan kollapse.

Hvordan Israel vil bli ødelagt uten at et eneste skudd blir avfyrt

Stavanger Aftenblad | 31.01.2013

Kommentar av S. Daniel Abraham: Uten en fredsavtale er fremtiden klar: Palestinerne vil utgjøre et så klart flertall i forhold til jødene at Israel vil tvunget til å gi dem stemmerett. Det første lovvedtaket i et parlament med palestinsk flertall vil endre landets navn fra Israel til Palestina. Det andre vedtaket vil være en palestinsk tilbakevendelseslov.

FN og EU kritiserer Israel for drap på palestinere

VG (NTB) | 31.01.2013

- Åtte sivile palestinere, blant dem tre barn og en kvinne, er drept i ulike hendelser på Vestbredden siden midten av november, konstaterer FNs nødhjelpskoordinator i området, James Rawley.

Den gamle verden

Adresseavisa | 30.01.2013

Kommentar av Ingrid Skjøtskift: - EU må utvikles til å bli en føderasjon, hvis ikke vil Europa smuldre opp, skriver elleve fremtredende forfattere i en kronikk som er publisert i en rekke storaviser denne uken. De tegner et dystert bilde av vår verdensdel. Arbeidsledighet, økonomisk krise, fattigdom og ekstremisme er en direkte trussel mot ideen Europa, skriver de litterære tungvekterne. Ideen om Europa er døende, mener de.

Frivillig skatt

Dagens Næringsliv | 30.01.2013

Kommentar av Bård Bjerkholt: Seks av ti norske selskaper betaler ikke skatt, meldte NRK forleden. Blant dem er ifølge Klassekampen internasjonale selskaper som Coca-Cola og Burger King. De samme skattehullene som Starbucks utnytter i Storbritannia, finnes også i det norske skattesystemet.

Bilder av utvikling

Dagsavisen (nye meninger) | 30.01.2013

Debatt av Sidsel E. Aas: Mange norske organisasjoner tegner i dag et helt annet bilde av utvikling og utviklingspolitikk, enn det bildet av Afrika som nødens og korrupsjonens kontinent som gjennom mange tiår har vært effektivt for innsamlingsformål. Dagens organisasjoner formidler, med statlig støtte, kunnskap om utvikling som har som formål å stimulere kritisk debatt som kan styrke norsk utviklingspolitikk.

1 - 30 av 637
1 2 3 4 5 6 .... 18 19 20 21 22

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.