Klipp fra media

Filter: Oktober 2013 medieklipp

En verden uten venner

Dagsavisen (nye meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Helge Lurås: Når vi nå opplever hvordan USAs ledere blir drevet på defensiven av Edward Snowdens lekkasjer, ser vi trolig konturene av en etterretningspolitisk feilvurdering fra amerikansk side. Fordelen de har trukket av å overvåke mobiltelefonene til Angela Merkel og andre statsledere er sannsynligvis mindre enn den diplomatisk skade avsløringene nå påfører dem.

10 utfordringer til Brende

VG (meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Leiv Lunde: Den nye utviklingsministeren har ingen bistandsminister. Det betyr ikke at utviklingshjelpen blir nedprioritert.

Varsler oppvask etter at nødhjelp havnet på børs

E24 (VG) | 31.10.2013

UD sier de nå vil rydde opp etter avsløringen av en rekke organisasjoners spekulasjon på børs med nødhjelpspenger

G4S i ny universitetstrid

Klassekampen | 31.10.2013

Vaktselskapet G4S er ikke bare uønsket av Universitetet i Oslo - nå har også Universitetet i Bergen sagt nei til å bruke selskapets tjenester, fordi omdømmetapet regnes for å bli for stort. G4S har lenge vært under press på grunn av sin aktivitet i okkupert område på Vestbredden.

Den behagelige løsningen

Bergens Tidende (meninger) | 31.10.2013

Debatt av Isak Haldorsson Slettebø og Thea Marie Valler: Norsk klimapolitikk er mislykket, men de store partiene nekter å gi slipp på forskning og utvikling som det beste tiltaket mot klimaendringer. Er teknologioptimismen blitt en hvilepute?

Varsel for døve øyrer (klima)

Dagbladet (meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Merete Røsvik Granlund: Politikarane våre har ikkje evne til å førestelle seg den katastrofen klimaendringane vil skape. Vi som har det, er redde. Jorda kan stå framfor ei klimakrise det ikkje har vore maken til så lenge menneska har eksistert, men lite tydar på at politikarane vil handle i tide til å hindre ho. Kvifor tar politikarane så lett på åtvaringane frå ekspertane?

Er framtiden fornybar?

Adresseavisa (meninger) | 31.10.2013

Kronikk av Svein Hammer: Klimapanelets rapport krever politikkendring, der vi raskt tar skrittet fra tæring på økologien til et fornybart samfunn.

«Det er riktig at SV og MDG slår seg sammen»

Dagbladet (meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Hilde Mari Bjørke: Jeg er sterkt imot å bruke tid på å ofre oss for et ikke-sosialistisk miljøparti som sier tja til det meste og uten solide grunnprinsipper.

Miljøpartier og partimiljøer

Dagsavisen (nye meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Hege Ulstein: Er fusjon kraftløsningen som kan redde klimapolitikken?

SV + De Grønne = Panikk

Nationen (meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Drude Beer: Da SV våknet, hadde gjestene gått. Velgerne hadde forlatt partiet.

Et sosialistisk folkeparti

Aftenposten (meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Andreas C. Halse: SVs nestleder vil slå sammen SV og MDG. Det er både en dårlig ide og en lite interessant debatt.

En usedvanlig dårlig idé

Aftenposten (meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Per Kristiand Haugen: Enkelte omfavnelser er det klokest å unngå. Som når Bård Vegar Solhjell vil slå SV sammen med Miljøpartiet De Grønne.

Vi er klare for klimavennlig teknologi (el-biler)

Dagbladet (meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Anette Solli og Solveig Schytz: Akershus har størst tetthet av elbiler i verden. Vi står klare til å bidra med den regionale gjennomføringskraften.

Slammet denne kvinnen fisker opp fra kloakken ender på middagsbordet

Dagbladet | 31.10.2013

Illegal avfallsolje er millionindustri i Kina.

Å se de usynlige (radikalisering)

Aftenposten (meninger) | 31.10.2013

Kronikk av Erna Solberg: Vi har ikke råd til å henge etter i arbeidet mot økt radikalisering. Regjeringen inviterer alle til å være med på dette løftet.

Golfstater styrkes av naboenes uro

Dagsavisen | 31.10.2013

Golfstatene får en stadig mer sentral rolle i Midtøsten, etter at den arabiske våren har skapt kaos i land som Egypt og Syria. Nye maktsentra vil trolig overta lederrollen i regionen, tror mange.

– Døtrene mine sier de holdes mot sin vilje i Syria

NRK nyheter | 31.10.2013

De to norsk-somaliske søstrene på 16 og 19 år har vært i kontakt med familien sin denne uken. Da fortalte de at de er i Syria, og at de vil hjem til Norge.

Norden vil bidra til eventuell FN-styrke (Syria)

Dagsavisen | 31.10.2013

Norden som blokk er innstilt på å bidra til en fredsbevarende Syria-operasjon i FN-regi. En slik styrke er først aktuell når kamphandlingene er innstilt og situasjonen mer avklart.

Norden vil sende felles FN-styrke til Syria

Aftenposten | 31.10.2013

De fem nordiske utenriksministre vil gå sammen og tilby FN en felles nordisk styrke til fredsbevarende operasjoner i Syria.

Voldsomme protester etter pågripelse av Brorskap-leder i Egypt

Aftenposten (NTB) | 31.10.2013

Studenter ved al-Azhar-universitetet i Kairo knuste vinduer, kastet stoler og tagget slagord mot militærregimet etter at nok en leder i Det muslimske brorskapet ble arrestert.

Freden som uteble - C-områder til besvær

Dagsavisen (nye meninger) | 31.10.2013

Kommentar av Waqas Sarwar og Anna Lund Bjørnsen: I år er det 20 år siden Oslo-avtalen ble underskrevet mellom Israel and PLO. Forhandlingene, som skulle munne ut i en tostatsløsning, stagnerte da sluttforhandlingene brøt sammen under møtet i den egyptiske byen Tuba i 1999.

Skår i palestinsk glede

Klassekampen | 31.10.2013

Natt til i går ble 26 palestinske fanger løslatt. Timer seinere vedtok Israel å bygge 1500 nye bosetterboliger i Øst-Jerusalem.

Norsk nødhjelp brukt på børs

VG NETT | 30.10.2013

Pengene ble bevilget til humanitær bistand i krigs- og kriseområder. I stedet ble deler av midlene fra Norge investert i aksjer, obligasjoner og andre verdipapirer.

Kina for alle pengene?

Dagsavisen (nye meninger) | 30.10.2013

Kommentar av Torbjørn Færøvik: Norge bør utvide handel og annet samarbeid med andre land i Asia enn Kina. Det vil gjøre Norge mindre sårbart for økonomisk og politisk utpressing framover.

Ingen kvikk fiks (palmeolje)

Aftenposten (meninger) | 30.10.2013

Debatt av Truls Gulowsen: På grunn av dårlig kontroll og styring med underleverandører bidrar Wilmars palmeolje sterkt til å ødelegge regnskogen i Indonesia. I et innlegg i Aftenposten 25. oktober svarer Celin Huseby fra Mondelez International at selskapet velger «skogvokterrollen», og vil jobbe for en bærekraftig palmeoljebransje. Dessverre ser det ut til at «skogvokterrollen» består i å gjemme seg bak et fikenblad som ikke er særlig grønt.

Jagland, den forsvarsløse?

Dagsavisen (nye meninger) | 30.10.2013

Kommentar av Frederik S. Heffermehl: Dagsavisens spaltist Thorbjørn Jagland har som leder av Nobelkomiteen en juridisk oppgave, å iverksette et testament. Nobels ønsket å støtte de “fredsforkjempere” som arbeider for en global “avskaffelse av (alle lands) stående armeer (militærvesen)"

Sofieprisen

Vårt Land (verdidebatt) | 30.10.2013

Kommentar av Jon Magne Lund: I dag blir den siste Sofieprisen utdelt. Jostein Gaarders suksessbok «Sofies verden» har fått en betydning for verden.

Økonomene ødelegger klimapolitikken

NRK ytring | 30.10.2013

Kronikk av Erik Martiniussen: En gruppe mektige økonomer stikker kjepper i hjulene for norsk klimapolitikk.

Oljevondet (Sofie-prisen)

Dagsavisen (nye meninger) | 30.10.2013

Lederkommentar: Samtidig som vi ønsker å være en miljø- og klimanasjon, investerer vi store penger nettopp på det McKibben anser som fiende nummer én. Pengene vi tjener på investeringene, flytter vi så over i aksjer, også de for en stor del plassert i den samme petroindustrien. I McKibbens verden blir dette som å være i seng med fienden. Da gjelder det som kjent å være våken.

Israels boikott av FNs menneskerettsråd er over

Aftenposten (NTB) | 30.10.2013

Israel ble møtt med et vell av kritikk da landet igjen møtte i FNs menneskerettsråd etter en halvårig boikott.

1 - 30 av 571
1 2 3 4 5 6 .... 16 17 18 19 20

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.