Klipp fra media

Filter: Desember 2013 medieklipp

Krever innsyn

Ny Tid | 30.11.2013

To av tre fattige i verden bor i ressursrike land. Nå krever «Publish What You Pay» at Norge gjør noe for å stanse at penger forsvinner ulovlig fra afrikanske land.

Ber Erna gi mer bistand

Dagsavisen | 30.11.2013

KrF Ungdoms nye leder Emil André Erstad ber statsministeren la være å ofre verdens fattigste i de neste statsbudsjettene.

Et nødvendig onde (klimaforhandlinger)

Aftenposten (meninger) | 30.11.2013

Kommentar av Svend Søyland: Det er lite som er så frustrerende som å følge FNs klimaforhandlinger, men vi kommer ingen vei utenom dem.

Business as usual - nei takk!

Aftenposten (meninger) | 30.11.2013

Kommentar av Ja.Gunnar Winther: Temperaturen stiger med fire grader innen år 2100 hvis vi fortsetter utslippstakten av klimagasser. Forholdene på jordkloden vil endre seg radikalt.

Oljefondet en naturlig del av løsningen (klima)

Dagsavisen (nye meninger) | 30.11.2013

Kommentar av Hilde Opoku: Manglende løfter om klimafinansiering fra de rike landene var en av hovedårsakene til det dårlige resultatet fra klimatoppmøtet i Warszawa. En fornybar utviklingsportefølje for Oljefondet vil kunne bli en viktig nøkkel.

EU får det strengeste utslippskravet i verden

E24 (NTB) | 30.11.2013

Tyske bilprodusenter og svenske Volvo mener det blir utfordrende å overholde EUs nye regler for CO2-utslipp fra biler.

50 prosent økning i antall barn som dør av AIDS

NRK nyheter | 30.11.2013

110.000 barn døde av AIDS i fjor. Det er en kraftig økning de siste årene til tross for at antall voksne som dør av sykdommen har gått ned den samme perioden.

Eksil og eksistens

Dagbladet (meninger) | 30.11.2013

Kommentar av Harald Flor: 1900-tallets Brasil var et kunstens frirom — men også et militærdiktatur som tvang kunstnere til landflyktighet. Nå står landets kunstnere i sentrum for flere store utstillinger.

Håpløs kamp mot velgerne

Dagbladet (meninger) | 30.11.2013

Lederkommentar: Et nytt militært kupp i Thailand løser virkelig ingen ting. Og de militære har vist seg udugelige til å styre landet.

Ut av kald fred

Aftenposten (meninger) | 30.11.2013

Kommentar av Cathrine Torleifsson: Den syriske borgerkrigens ringvirkninger truer 40 års kald fred mellom Israel og Syria.

Kristne forlater Midtøsten

Aftenposten (meninger) | 30.11.2013

Kronikk av Trond Bakkevig: De kristnes situasjon i Midtøsten speiler med stor nøyaktighet hvordan menneskerettighetene respekteres i regionen.

Historisk mange europeiske muslimer drar til Syria

Aftenposten (NTB) | 30.11.2013

Antallet europeiske muslimer som drar fra Europa til Syria for å kjempe i borgerkrigen, er historisk høyt. Andelen muslimer fra Norge og Danmark er også svært stor.

OPCW: - USA skal ødelegge kjemikalier fra Syria

VG (NTB) | 30.11.2013

USA skal ødelegge noen av de farligste kjemikaliene fra Syrias våpenprogram, opplyser Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Syrias framtid starter med barna

NRK ytring | 30.11.2013

Kronikk av Tove R. Wang: Barn i Syria drepes på vei til skolen, mens de leker i gatene, i brødkø. Det finnes regler i krig som skal beskytte barn. Det internasjonale samfunn må sørge for at disse reglene følges.

Nesestyver fra Putin

Aftenposten (meninger) | 29.11.2013

Kommentar av Alf Ole Ask: For første gang i EUs historie har unionen store vansker med det som så langt har vært dens store suksess: Bringe fred, stabilitet, fremgang og demokrati til nye land i den europeiske familien.

Best bistand per krone

Dagbladet (meninger) | 29.11.2013

Kommentar av Øyvind Aadland: Bistandsbransjen er opptatt av lave kostnader og god forvaltning. Men er hjelpeorganisasjoner som bruker minst på administrasjon «best» til å forvalte givernes penger?

Den vennlige kjempen

VG | 29.11.2013

Kommentar av Ståle Wiig: Glem bistandens fordyrende mellomledd, hva med å gi pengene rett til de fattige?

Politiet i Bangladesh: Rasende arbeidere satte fyr på tekstilfabrikk

VG NETT | 29.11.2013

En ni etasjer høy tekstilfabrikk rett utenfor hovedstaden Dhaka i Bangladesh er totalskadet etter brannen. Det er ikke meldt om omkomne eller skadede.

Jaglands Nobelprismetode

Morgenbladet (debatt) | 29.11.2013

Kommentar av Henrik Thune: Nobelprisen blir ikke lenger en pris for fullendte prestasjoner og fredsprosesser, men et kortsiktig og medialt utenrikspolitisk redskap.

Aggressive fredsoperasjoner

Morgenbladet | 29.11.2013

FN-Styrker FNs fredsbevarende operasjoner er blitt mer offensive og mer risikofylte.

Miner og klasebomber tar færre liv

VG (NTB) | 29.11.2013

Verden kan glede seg over en betydelig nedgang i antall personer som blir drept og lemlestet av miner og klasebomber, ifølge en ny rapport.

Ikkje skuld på klimaendringane

Dag og Tid (kommentar) | 29.11.2013

Kommentar av Jon Hustad: er menneskeskapte klimaendringar det same som vêrendringar? Vert det meir og sterkare vind av di temperaturen går opp? Og i så tilfelle, kvar er prova eller i det minste indisia for dette? Stort sett alle som er urolege for klimaendringane, plar visa til FNs klimapanel når dei talar om slikt som tyfonar og orkanar. Men då vert spørsmålet: Kva seier Klimapanelet om tyfonar og orkanar? Ein god del i kapittel to i den siste store rapporten frå i år, og FN seier noko heilt anna enn Hansson, NTB, Holmås og Naturvernfornbundet: «Noverande datasett indikerer ikkje at det har vore nokon signifikante endra trendar i den globale tropiske syklonfrekvensen gjennom dei seinaste hundre åra.»

Brende vil både redde klimaet og pumpe opp olje i nord

NRK nyheter | 29.11.2013

Snarere enn å velge mellom ivaretakelse av klima og utvinnelse av naturressursene i Nordområdene, mener utenriksminister Børge Brende at begge deler er mulig. I ettermiddag talte han i legendariske Royal Geographic Society i London, hvor både Nansen og Amundsen har talt før ham.

Ei afrikansk suksesshistorie

Bergens Tidende (meninger) | 29.11.2013

Kronikk av Knut Fylkesnes: Det er gryande optimisme i Zambia med elva Zambezi, den mektige Viktoria-fossen, økonomisk vekst og nedgang i den øydeleggjande hiv/aids-epidemien.

En skjult tragedie

Dagsavisen | 29.11.2013

Fra før er de blant Afrikas fattigste. Nå er ti prosent av befolkningen i Den sentralafrikanske republikk på flukt.

Skoleoppgave i Sør-Afrika: - dramatiser en voldtekt av en baby, med et brød og en kost

Dagbladet | 29.11.2013

Sør-Afrika er i verdenstoppen hva gjelder voldtekstilfeller. I et forsøk på å få disse tallene ned, lanserte landets omstridte president Jacob Zuma mandag denne uka en landsomfattende markering mot voldtekt og vold mot kvinner.

Japan utpekt som Kinas «hovedmål»

Aftenposten (NTB) | 29.11.2013

Statlig kinesisk presse identifiserer fredag Japan som «hovedmål» i den nye luftforsvarssonen som Kina har opprettet over en omstridt øygruppe i Sør-Kina-havet.

- Aggressiv nasjonalisme rir både Kina og Japan

Dagbladet | 29.11.2013

Konflikten mellom Kina og Japan om kontroll av havområder drives av en farlig og aggressiv nasjonalisme på begge sider. I natt var det kineserne som viste militære muskler.

Hærens hovedkvarter stormet i Bangkok

Aftenposten (NTB) | 29.11.2013

Over 1000 demonstranter har stormet hærens hovedkvarter i Thailands hovedstad Bangkok.

Ny Iran-linje skaper uro

Klassekampen | 29.11.2013

Atomavtalen med Iran viser at USA har revurdert sin feilslåtte politikk i Midtøsten, mener diplomatveteranen Rakha Ahmed Hassan.

1 - 30 av 5882
1 2 3 4 5 6 .... 193 194 195 196 197

Medieklipp

Her samler vi lenker til medieklipp og -debatt om relevante saker knyttet til utviklingspolitikk og global bærekraftig utvikling, herunder tilgrensende felt knyttet til geopolitikk og utenrikspolitikk. Det lenkes til relevant stoff i sentrale riksmedia, herunder utvalgte nettaviser, samt kommentarstoff fra utvalgte regionaviser. I mange tilfeller vil full tilgang til stoffet være skjult bak ulike typer betalingsmurer. Normalt vil lenker bli oppdatert og sendt ut til abonnenter på formiddagen, men avvik vil kunne forekomme i forbindelse med helger, ferieavvikling o.a. Tjenesten er utviklet i et samarbeid mellom Global og RORG-samarbeidet.

Rorg-samarbeidet

RORG-samarbeidet er et nettverk av norske organisasjoner som driver opplysningsarbeid i Norge om sentrale og aktuelle nord/sør- og utviklingsspørsmål med økonomisk støtte fra Norad. Gjennom nettstedet rorg.no har RORG-samarbeidet siden 2000 satt fokus på slike saker gjennom dybdeartikler, der synspunkter og perspektiver fra ulike aktører innenfor bl.a. sivilsamfunn, statlige myndigheter, forskning (globalt og nasjonalt), samt internasjonale og mellomstatlige organisasjoner, har blitt formidlet, mediedekning og -debatt i Norge har blitt lenket opp og oppsummert og problemstillinger knyttet til aktuelle utviklingspolitiske saker og debatter i Norge, spesielt i arbeidet med for en mer samstemt politikk for utvikling, har blitt fremhevet.